Ravustuskausi alkaa

Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

21.7. alkaa ravustuskausi ja lokakuussa loppuu.

Sivut

Kommentit (16)

asdf
Seuraa 
Viestejä11075
Liittynyt16.3.2005
tiäremiäs
Mihin perustuu että ravut keitetään elävänä.

Se on vaan mukavaa heittää kaikenlaisia rumia ötököitä elävänä kiehuvaan veteen. Mieti nyt rapujakin... töllöttävät tyhmänä niillä tapin päässä olevilla mulkosilmillään, vittuilevat ihmisille ja näyttävät keskisaksea. Sietääkin keittää elävältä moiset ärsyttävät nilviäiset.

Ps. Jotkut ovat sitä mieltä, että ravut keitetään elävältä myös sen takia, että kuollessaan rapu erittää elimistöönsä jotain, joka ei ole ihmiselle hyväksi. Kun keitetään elävältä, näin ei ehdi tapahtua. Sama juttu simpukoiden kanssa. Keitetään elävältä, jotta eivät ehdi mennä syömäkelvottomaksi. Siin sen syyn lisäksi, että ovat rumia ja ärsyttäviä.

Vierailija

Niin, ravustuskausi alkaa nyt, mutta virallisesti se ei pääty minään tiettynä ajankohtana. Lokakuussa sen aiemmin kesällä uusiutunut kuori alkaa vain olla jo niin kova, että ravun kuoriminen/syöminen alkaa olla jo hankalaa. Ravustus siis päättyy periaatteessa samasta syystä, kuin esim. laskettelukausi keväällä päättyy, lumien sulaessa.

Rapujen elävänä keittäminen perustuu kahteen lähtökohtaan:
1. Jos rapu kuolee, sen kuoripanssarin alla alkaa välitön bakteeritoiminta, joka pilaa paitsi maun, saattaa aiheuttaa terveysriskin ihmiselle.
2. Kiehuvaan veteen pudottaminen tappaa ravun välittömästi, aiheuttamatta sille tarpeetonta tuskaa.

Ravintoloissa tapahtuu paljon "eläinsuojelurikoksia" rapuja keitettäessä. Kaadetaan esimerkiksi liian iso rapuerä suhteessa liian pieneen vesimäärään, jolloin vesi nopeasti muutamiksi minuuteiksi jäähtyy, jolloin ravut eivät kuolekaan heti, vaan kituvat useita minuutteja uudelleen kuumenevassa vedessä.

Petu
Seuraa 
Viestejä2287
Liittynyt17.3.2005

Terse! En ole muita rapuja syönyt kuin katkiksia . Olisi kiva joskus maistaa ja tietenkiin siihen kuulemma vedetään napanteria . Sitä on kyllä tullut kiskottua .

Vierailija

"Saman makusia ne on, noin suunnillee. Vähän maukkaampia kyllä ehkä."

Tuoreet (lähde/tillivedessä keittämisen jälkeen viilennetyt) oikeasuolaiset jokiravut ovat ylivoimaista herkkua; katkaravut ovat toki hyviä, mutta häviävät makuvertailussa 10-0!

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
tiäremiäs
Mihin perustuu että ravut keitetään elävänä.

Niitä on hankala tappaa muuten. Lisäksi valmiiksi kuollut vedenelävä pilaantuu nopeasti ja aiheuttaa riskin ruokamyrkytykseen.

Hummereita keitetään myös elävältä. Jotkut tappavat elukan kuitenkin ennen pistämällä veitsellä pään halki. Toisen taas jäähdyttävät elukan kohmeiseksi, ennen kiehuvaan veteen laittoa. Mielestäni aivan turhia molemmat - parempi heittää suoraan kiehuvaan veteen - jos siis on tarkoitus kypsentää kokonaisena.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä10644
Liittynyt16.3.2005

TV2
22.7. 20.30 Nousevan auringon Kajo

Revi siitä, tulee toistamiseen. Meneekö nyt jakeluun.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi.
Korant: Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
o_turunen
TV2
22.7. 20.30 Nousevan auringon Kajo

Revi siitä, tulee toistamiseen. Meneekö nyt jakeluun.

Ei mene - ei vähimmässäkään määrin. Saat kyllä selvittää tarkemmin.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005
Tarkkailija
"Saman makusia ne on, noin suunnillee. Vähän maukkaampia kyllä ehkä."

Tuoreet (lähde/tillivedessä keittämisen jälkeen viilennetyt) oikeasuolaiset jokiravut ovat ylivoimaista herkkua; katkaravut ovat toki hyviä, mutta häviävät makuvertailussa 10-0!

Oon syöny joskus jokirapuja.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
tiäremiäs
Tarkkailija
"Saman makusia ne on, noin suunnillee. Vähän maukkaampia kyllä ehkä."

Tuoreet (lähde/tillivedessä keittämisen jälkeen viilennetyt) oikeasuolaiset jokiravut ovat ylivoimaista herkkua; katkaravut ovat toki hyviä, mutta häviävät makuvertailussa 10-0!





Oon syöny joskus jokirapuja.

Onnittelen, ne ovatkin herkkujen herkkua!

Vierailija
Tarkkailija
Rapujen elävänä keittäminen perustuu kahteen lähtökohtaan:
1. Jos rapu kuolee, sen kuoripanssarin alla alkaa välitön bakteeritoiminta, joka pilaa paitsi maun, saattaa aiheuttaa terveysriskin ihmiselle.
2. Kiehuvaan veteen pudottaminen tappaa ravun välittömästi, aiheuttamatta sille tarpeetonta tuskaa.

Onko todella tieteellisesti tutkittu, ettei ravun kuumaan veteen pudottaminen aiheuta ravulle kipua? Epäilen!!
Sama, jos kannibaali vakuuttaisi, ettei elävän ihmisen heittäminen kuumaan pataan aiheuta kipua.

Vierailija

Starmanille: Huomaa, että on täysin eri asia pudottaa rapu kuumaan veteen kuin kiehuvaan veteen. Rapu kuuluu äyriäisiin ja sillä on ns. tikapuuhermosto. Seuraava teksti on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kotisivuilta.

"Tunteeko rapu tuskaa?

Kivun mittaamiseen selkärangattomilta eläimiltä ei ole luetettavaa menetelmää. Selkärankaisten hermostoon verrattuna ravun tikapuuhermosto on alkeellinen. Se koostuu kahdesta vatsapuolen hermorungosta ja siihen liittyvistä yhteen kasvaneista parillisista hermosolmuista (ganglioista), joita on yksi pari jokaisesta ruumiinjaoketta kohti.

Ensimmäinen gangliopari muodostaa ravun aivot. Ganglioista lähtee kolme hermosäieparia lihaksistoon, raajoihin ja muihin elimiin. Keskushermoston rakenteen takia ravun tainnuttaminen päähän iskemällä tai pään leikkaaminen ei estä impulssien kulkeutumista muualle ruumiiseen ja reagoimista siihen esim. saksia tai jalkoja liikuttamalla.

Fysiologisesti ravulla on kaikki valmiudet aistia ympäristön signaaleja, erityisesti erilaisia kemiallisia aineita. Todennäköisesti rapu tuntee jotakin sitä keitettäessä. Sitä emme kuitenkaan tiedä, millaisena rapu kivun aistii.

Elintoimintojen kannalta välttämättömät proteiinit koaguloituvat eli hyytyvät peruuttamattomasti n. 42 °C lämpötilassa. Paljon nestettä sisältävinä eläiminä rapujen alkeelliset aivot, jossa mahdollisen kivun aistimuksen olettaisi tapahtuvan, saavuttavat tämän lämpötilan välittömästi. Lisäksi mahdollinen lämpöshokki tekee eläimen tunnottomaksi.

Keitettäessä rapu siis kuolee hyvin nopeasti, muutamassa sekunnissa ja se on kivuttomin tapa lopettaa rapu.

Kiehuvassa vedessä rapu saattaa nytkähtää kerran, mutta sitten sen pyrstö käpertyy ja väri alkaa muuttua punaiseksi. Värin muutos johtuu kuoren sinisten, vihreiden ja ruskeiden väriaineiden hajoamisesta keittäessä. Punaiset ja keltaiset väriaineet eivät hajoa ja siksi rapu saa kauniin punaoranssin värinsä.

Keittämisessä on tärkeää, ettei kiehuvaan veteen panna liian monta rapua kerrallaan. Jos rapuja lisätään liikaa, keittoveden lämpötila laskee, eivätkä ravut kuole välittömästi. Keitettävien rapujen on oltava ehdottomasti eläviä. Kuolleena keitetystä ravusta voi saada ruokamyrkytyksen."

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Selkärangattomat eivät ole ihmisenruokaa. Etanat, kastemadot, ravut tai koppakuoriaiset tai mikä tahansa limalöllö, joka meressä elelee.

---

---

---

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat