Seuraa 
Viestejä45973

Tänään kasvihuoneellani huomasin että kun olin eilen poistanut tomaattien alaoksia, niin jakkaralleni oli yön aikana oksan katkaistusta kohdasta tippunut "huomattavan" määrän vettä.
Katkaistu kohta oli noin metrin korkeudella.
Voiko kehitellä ja mitä mieltä olette sellaisesta pengerviljelyksestä, että kastelussa käytettäisiin hyväksi tätä nostetta.
Alhaalle kovasti vettä imppaavat kasvit, oksia sopivasti katkaisten kasvi kastelisi metrin korkuisella olevaa viljelystä jne. Tietenkin ylempänä pengerreellä viljeltäisiin vähemmän vettä tarvitsevia kasveja ja taas ylempänä vähemmän...
Selitinköhän ymmärrettävästi.

Kommentit (5)

Vierailija

Ehkä vesi oli kasviin imeytynyttä vettä, joka pääsi purkautumaan ulos kun oksa katkaistiin. Kasvien ei tietääkseni pitäisi pumpata tuolla tavalla vettä, vaan vesi imeytyy kasveihin kapillaari-ilmiön avulla korvaamaan ympäristön lämmön ansiosta haihtuneen veden.

Vettä nostavien kasvien määrä on pakostakin pieni tai niiden määrän ollessa suuri, olisi se pois kasvutuloksesta. Haihdunta on hyvin suurta avoviljelyksillä. Keskeinen ongelma tuo vedensaanti on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajattelin asiaa sillä lailla, että katkaistusta oksan kohdasta letkua pitkin vesi valuisi suljettuun astiaan, josta se aina määrätyllä paineella lorahtaisi tyhjäksi korkeammalla olevan kasvin tyvelle.
Näin vältyttäisiin liialliselta haihtumiselta.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

Voi olla, että tuo toimisi hetken, mutta luulenpa, että harvat kasvit kestäisivät tuota pitkään isompia vesimääriä siirrettäessä. Kasvi nimittäin menettäisi ravinteita melkoisesti ulos valuvan veden mukana. Juuret imevät vettä osmoosin avulla, ja jos vesi päästetään toisesta päästä ulos, niin se ulos tuleva vesi on sitten täynnä näitä osmoosia aiheyttavia ravinteita.

Normaalisti juuren ionipumput ottavat maaperästä lisää raviteita, mutta mahtaakohan tahti riittää, jos kaikki ravinteet huuhtoutuu tulevan veden mukana pois... Harvat kasvit, kun on varsinaisesti tähän sopeutuneita.

Aiheeseen en ole sitten yhtään perehtynyt, eli tämä oli vain ummikon arvaus.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

On joitakin vettä varastoivia kasveja kuten kaktukset. Jospa niitä narraisi tai loisi niiden perusteella pumppukasvin GM:llä. Tai kasvin joka hoitaisi sen kasvunsa lomassa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat