Seuraa 
Viestejä45973

Otsikko kuvastaa sitä paniikkia, joka joitakin ihmisiä nykyaikana näyttää vaivaavan.

"Internet collapse" on sellainen taikasana, jolla kuukkeli löytää vinon pinon tuhoa lietsovia artikkeleita. Syitä, perusteluja ja perustelijoita on monen laisia. Usein tässä yhteydessä vilautellaan vuosilukua 2006, joka on Hannu Karin mielestä internetin hautakiveen kaiverrettava vuosiluku.

Lukekaa vaikka tuosta, mikäli ei viitsi kaivaa kuukkelia esille.

Pitääkö moinen ennustuspaikkansa? Onko ihan huuhaata? Kaatuuko netti? Onko hysteriaan aihetta? Voiko foliohatun ottaa pois päästä jos netti kaatuu? Onko tämä koko juttu jo WANHA uutinen vai mikä on hysterian tila nykyaikana?

Kommentteja.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (44)

Ei internet 2006 vuonna ainakaan vielä hajoa, mutta äänestyksessä olisi ehkä voinut ottaa myös ottaa vaihtoehdon joka olisi välillä 2020 - Elinaikanani.

Vaikka itseasiassa en usko, että mitään kaatumista tapahtuu koskaan. Korkeintaan verkko muuttaa muotoaan toisenlaiseksi. Nopea tiedonvaihtolinkki eri ihmisten välillä sopivasti kehitettynä auttaa ihmiskuntaa suunnattoman paljon, ei siitä niin vain haluta luopua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Televisiosta tuli jokunen ilta sitten ohjelma, jossa muutama alan asiantuntija piti viruksia tulevaisuuden uhkana. Sanoivat, että nyt niitä ovat lähetelleet lähinnä poikaviikarit kokeilumielessä, mutta tulevaisuudessa niitä tekevät ammattirikolliset tosissaan ja hyötymistarkoituksessa.

Tuli mieleen: onkohan jonkun yksittäisen valtion tai organisoituneen järjestön mahdollista kaataa internet vaikkapa osana sodankäyntiä? Sillähän saisi vastapuolen osittain toimintakyvyttömäksi ja etulyöntiaseman, jos itse on varautunut siihen jo aiemmin.

se vähän riippuu, mikä katsotaan internetiksi. kokoajan osia internetistä on nurin, tälläkin hetkellä, ilman että se ketään haittaa.

Internetin tarkoituksellinen lamautus on, jos ei mahdotonta, niin hyvin vaikeaa, koska internetissä ei ole mitään yksittäistä "keskusta" jonka tuhoutuminen lamauttaisi koko tietoliikenteen. Internetissä on miljoonia pieniä keskuksia. Jos yksi serveri kaatuu, jonkin verran nettisivuja menee toiminta kyvyttömiksi. Loput toimivat, ja kaikkiin toimiviin sivuihin saa yhteyden, vaikka serveri olisikin ollut avainkohdassa. Viruksilta taas suojaudutaan koko ajan paremmin niin, että virustentekijät ovat aina vain yhden askelen edellä. Lisäksi kapasiteetti kasvaa koko ajan, joten virusten ja spammin määräkään ei tule kaatamaan nettiä. Nyt ei ainakaan tule mieleen mitään yksittäistä tekijää, joka voisi kaataa internetin. Tietenkin on mahdollisen rajoissa, että monta uhkakuvaa tapahtuu samaan aikaan (terrori-iskut useille tuhansille servereille, jokin bugi uudessa ohjelmistossa, joka kaataa lisää servereitä ja yhtäkkinen valtava spammi- ja virusmassa), mutta se on hyvin epätodennäköistä.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/2514651.stm

Nykyäänkään ei ole yhtä keskushubia, mutta maailmassa on kuitenkin tietty määrä erittäin suuria hubeja. Mikäli hyökkää saman aikaisesti vaikak muutamaan sataan hubin (ei tuhanteen miljoonaan vaan sataan), niin silälkin voidaan aiheuttaa paljon tuhoa. ns. suurien keskushubien kaataminen alkaa olla ralitinen tavoite, sillä hubien koko on kasvanut, jolloin ei enää tarviti tziljoonaa hubia.

Mihinkäs se nyt kaatuisi?

Sen muoto ja toiminnot kyllä muuttuvat mutta sehän on ihan normaalia kehitystä.

Hannu Karin mielestä homma kaatuu siihen, että korjaukset on pakko tehdä pian, jotta homma pysyisi käytettävänä. Hänen mielestään korjaukset maksavat niin paljon, ettei kukaan niin paljoa halua maksaa.

Olen kyllä sitä mieltä, että internet (mitä se nyt tarkoittaakin kokonaisuudessaan) kaatuu vain, jos koko ihmiskunta lamaantuu sellaiselle tasolle, että täällä ei tietotekniikkaa käytetä enää ollenkaan. Silloin varmaan internetin kaatuminen on niitä huolenaiheista pienimpiä!

Ja jos jotkut palvelimet kaatuisivatkin, niin nehän nostetaan uudelleen pystyyn. Jos tekniikka alkaa käydä epäluotettavaksi, niin sitä muutetaan, niin että internet pysyy aina pystyssä, se on vaan erilainen. Siinä mielessä vähän huono kysymys, uskon kyllä että internet kaatuu vain jos maailmamme kaatuu pitkälti muutenkin.

Tuskinpa se internet koskaan kaatuu, koska roskaposti ja virus pulmassahan ei ole kyseessä siitä, että netti olisi tulvillaan niitä. Nettiin on vaan kytketty erittäin paljon saastuneita "zombi" koneita, jotka muuten varmasti lähes kaikki ovat windows-käyttöjärjestelmällä varustettuja. Mac ja linux koneisiin ei kovin monia viruksia ja haittaohjelmia kehitetty, joten ne eivät rasita verkkoa samalla tavoin.

Itse epäilen enemmänkin, että windows käyttöjärjestelmä saattaa jossain vaiheessa kaatua. Vaikka itselläni on virustutka, palomuuri, spywarejen poisto-ohjelma (2 kpl), rekisterin siivousohjelma, kaikki tietoturva päivitykset ja 3 pop-up blockkeria, niin silti löydän netin online scannereilla aina välillä joitakin haittaohjelmia, joita edellä mainitut ohjelmat eivät ole huomanneet. Montaa palomuuriahan ei voi pitää koneella yhtä aikaa, joten aina voi jäädä jotain huomaamatta.

Aika surullista tietoa luin eilen netistä:

Ensimmäiset ehkä Windows Vistaan (eli Windows Longhorniin) hyökkäävät virukset on jo kirjoitettu vain viikko käyttöjärjestelmän ensimmäisen beta-version julkaisun jälkeen.

Jos uuteen viikon vanhaan Windowsiin on jo viruksia, niin miettikäähän kuinka paljon niitä on esim. windows 95/98 joita ei enää päivitetä ja joita monet kuitenkin vielä käyttävät. Mielestäni on järjetöntä tehdä kalliilla myytäviä käyttöjärjestelmiä, joista kuitenkin loppuu tietoturva tuki muutaman vuoden päästä kun seuraava versio ilmestyy. Itse kokeilin tällä viikolla Linusta ensimmäistä kertaa. Kyseessä oli SuomiKnoppix, eli Linuxin live-cd versio. Se siis toimii suoraan cd:ltä, eikä mitään asenneta kovalevylle tai tehdä muutoksia koneella olevaan aikaisempaan käyttikseen. Vaikutti aika paljon samanlaiselta kuin windows, eikä mitenkään kovin vaikea käyttää.

Vaikka itselläni on virustutka, palomuuri, spywarejen poisto-ohjelma (2 kpl), rekisterin siivousohjelma, kaikki tietoturva päivitykset ja 3 pop-up blockkeria, niin silti löydän netin online scannereilla aina välillä joitakin haittaohjelmia, joita edellä mainitut ohjelmat eivät ole huomanneet. Montaa palomuuriahan ei voi pitää koneella yhtä aikaa, joten aina voi jäädä jotain huomaamatta.

Mitä selainta käytät? Millaisilla sivuilla käyt (lähinnä että onko ware/porno)? Minkä nimisiä haittaohjelmia? Oletko varma että ne olivat koneelle asentuneita ohjelmia, eivätkä esim. coocieita? Niin.. ja mikä windows?

Itsellä Win XP pro, firefox, zone alarm pro, Symantec Antivirus, spybot ja adaware. Eikä mitään ongelmia ole ollut vaikka ties millä sivuilla surffailen.. Adaware joskus valittelee coocieista mutta haittaohjelmia ei ole koneelle tullut.

Minulla on Firefox ja Thunderbird, palomuuria ei varsinaisesti ole, mutta Linux-reititin estää kyllä suorat hyökkäykset tälle koneelle. Käyn usein tietoturva yms. palstoilla ilmoitetuissa osoitteissa joissa sanotaan olevan viruksia tai muita haittaohjelmia. Mitään tartuntoja ei ole tullut. Pelkästään se, että ei käytä IE:tä eikä OE:ta suojaa valtavalta määrältä viruksia ja haittaohjelmia, koska lähes kaikki haittaohjelmat levivävät juuri noissa ohjelmissa olevien aukkojen kautta automaattisesti, tai sitten ihmisten tyhmyyteen luottamalla.

Ööh.. mikä on OE?

Linux-reititin estää kyllä suorat hyökkäykset tälle koneelle.

Mutta estääkö se esim. troijalaista ottamasta yhteyttä nettiin koneeltasi? Esim. lataat freeware pelin, jossa onkin troijalainen mukana, joka voi ladata netistä lisää haittaohjelmia jne. AV ohjelmat eivät huomaa kaikkia troijalaisia.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Gravity
Minulla on Firefox ja Thunderbird, palomuuria ei varsinaisesti ole, mutta Linux-reititin estää kyllä suorat hyökkäykset tälle koneelle. Käyn usein tietoturva yms. palstoilla ilmoitetuissa osoitteissa joissa sanotaan olevan viruksia tai muita haittaohjelmia. Mitään tartuntoja ei ole tullut. Pelkästään se, että ei käytä IE:tä eikä OE:ta suojaa valtavalta määrältä viruksia ja haittaohjelmia, koska lähes kaikki haittaohjelmat levivävät juuri noissa ohjelmissa olevien aukkojen kautta automaattisesti, tai sitten ihmisten tyhmyyteen luottamalla.

Jos ei ole palomuuria, ja varsinkin jos ei ole erittäin ajan tasalla päivitettyä käyttistä ei tarvitse välttämättä edes käyttää itse yhtään mitään, vaan madot ja muut pöpöt osaavat kyllä tiensä XP-koneelle omin avuinkin hyödyntäen olemassaolevia tunnettuja aukkoja. Pelkkä päivitetty käyttiskään ei kyllä sinänsä aina auta, sillä XP:lle ei yleensä ole olemassakaan paikkoja kaikkiin kriittisiin aukkoihin, joille on jo niitä hyödyntävä haittaohjelma verkossa leviämässä. Itsestään verkosta koneelle tunkeutuvat haittaohjelmat voivat esimerkiksi avata itse sen IE:n haaliakseen lisää pirulaisia koneelle...

Olethan varmasti tarkistanut virusskannereilla ja muilla spywarenpaljastimilla koneesi?

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

msdos464

Mitä selainta käytät?

Internet Exploreria, Firefoxia ja Netscape.

Oletko itse scannanut millään muulla ohjelmalla viruksia ja haittaohjelmia kuin tuolla Nortonilla? Saattaa nimittäin sinultakin löytyä niitä. Tuo Ad-Awarekaan ei ole kaikista tehokkain löytämään spywareja.

Oletko itse scannanut millään muulla ohjelmalla viruksia ja haittaohjelmia kuin tuolla Nortonilla?

Niinhän se on, että lause "minulta ei ole jäänyt mitään huomaamatta, en ainakaan ole huomannut että olisi" on vähän kehno

Katsastan tuolla housecall:illa..

OE on Optilook express. Itselläni on yahoon sähköposti, jota käytän suoraan Firefoxin kautta, en siis käytä erikseen sähköpostiohjelmaa. IE:n ja OE:n käyttöä kannattaa kyllä välttää, tosin useat/useimmat sivut on optimoitu IE:lle, koska seon yleisin selain tällä hetkellä, ja luultavasti vielä pitkän aikaa. Mutta Firefox, Opera ja muut (maksulliset) selaimet kuten Netscape yleisimpänä yleistyvät kaiken aikaa. Ikävä kyllä melkein samaan tahtiin yleistyvät niiden aukkoja hyödyntävät virukset ym. Onneksi niiden tietoturva aukot paikataan nopeasti, ainakin verrattuna IE:hen.

Mikä se spyware on?

Mukulat on ad-awaren asentaneet ja käskeneet, jotta se pitää ajaa suht usein läpitte. Siihen on tarttunu vaan semmosia minereitä, louhijoita, jotka ei kuulemma ole vaarallisia.

Troijan hevosen tiedän, mutta Mukulat ei oo suostuneet muista möröistä kertomaan. Väittävät , että menee vaan suotta yöunet. Mutta jos joku täällä olis ystävällinen ja kertois. Ne on vähän niinkuin nykyajan kummituskertomuksia.

Mutta yksinkertaisella kielellä, olkaa hyvä

Mummo
ihanankamaluutta toivoen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat