Seuraa 
Viestejä45973

Kun täällä on kaikenlaista ketjua jotka sivuavat tietokoneita niin eikö voisi perustaa tälläisen yleisketjun joka koskee ihan kaikkia tietokoneita, käyttiksiä ja oheislaitteita?

Sain (tai no lapset saivat) tuossa juuri PC:n jossa on prossuna AMD K6(tm) 3D 450 Mhz. Mikä tuo 3D on? Miten sen kellotaajuus voi olla 450 Mhz kun Wikipedian mukaan suurin on 300 Mhz? Onko se ylikellotettu? Onko se ihan lussu? Voiko tuolla pelata Sims 2 -peliä ja vastaavia? Kovalevytilaa ja DVD on, RAMmia 384 megaa.

Miten päivitys tapahtuu? Menenkö kauppaan ja sanon että prossu kiitos ja pistän sen itse kiinni? Muistipalikat osaan kyllä laittaa ja kowon ja muita asemia mutta prossua en ole koskaan vaihtanut muistaakseni. Miten Macista saa G4 -> G5?

Kommentit (18)

3D-now on AMDn käyttämä teknologia.

Lyhyesti:
Ei voi pelata Sims2 tai oikeastaan mitään 98-99 jälkeen ilmestyneitä pelejä.
Ei voi/kannata päivittää. (kaikki osat vaihtoon)

Asimov
Sain (tai no lapset saivat) tuossa juuri PC:n jossa on prossuna AMD K6(tm) 3D 450 Mhz. Mikä tuo 3D on?3D viittaa 3DNow! tekniikkaan. Se on multimedialaajennus prosessorin käskykantaan, minkä avulla saa multimediaan liittyviä laskuja laskettua tehokkaammin.

Miten sen kellotaajuus voi olla 450 Mhz kun Wikipedian mukaan suurin on 300 Mhz?K6:ssa ei kai ollut 3DNow!:ta vielä mukana. Eli olisiko kyse kenties K6-2:sta?

Onko se ylikellotettu? Onko se ihan lussu?Tietojesi perusteella ei voi tietää onko sitä kellotettu. Nykymittapuulla se on aika lussu.

Voiko tuolla pelata Sims 2 -peliä ja vastaavia? Kovalevytilaa ja DVD on, RAMmia 384 megaa.Ilmeisesti ei riitä tehot.
http://compsimgames.about.com/od/thesims2faqs/f/systemrequireme.htm

Miten päivitys tapahtuu? Menenkö kauppaan ja sanon että prossu kiitos ja pistän sen itse kiinni?

Sanoisin, että päivitys ei tapahdu mitenkään. ensinnäkään omistamasi emolevyn prosessoripaikkaan sopivia prosessoreita ei ole valmistettu merkittävästi omistamaasi prosessoria parempia prosessoreita. Ja toisekseen siihen sopivia on tuskin enää myynnissä. Käytännössä prosessorin päivitys tapahtuu ostamalla uusi emolevy+prosessori, koska prosessorikannat päivittyvät niin nopeasti ettei uusimpia prosessoreita saa enää parin vuoden takaisiin kantoihin kiinni.

Sinun tapauksessasi tosin ei riitä emolevyn vaihto, vaan joutuisit todennäköisesti uusimaan samalla näytönohjaimen, virtalähteen, muistit, mahdollisesti kotelonkin. Periaatteessa kaiken muun paitsi asemat ja kovalevyt ja ohjauslaitteet. Paitsi että mahdollisesti myös ohjauslaitteet, riippuen niiden käyttämästä liitäntätavasta.

Itse prosessorin vaihto on myös mielestäni muistikamman vaihtoa hankalampaa. Tilannetta voi hankaloittaa entisestään prosessorin ja jäähdytyssiilin välissä oleva piitahna, joka saattaa liimata nämä kaksi lujasti toisiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Asimov
Miten Macista saa G4 -> G5?

Vähintään yhtä vaikeaa kuin tuon 450-megaisen K-6-koneen päivitys. Tässäkin tapauksessa tarvitset vähintään uuden emolevyn ja muistit. Lisää vaikeuksia seuraa siitä, että Macintoshien osien saatavuus on paljon heikompi kuin PC-komponenttien.

ÄLÄ OSTA PAKETTIKONEITA

50% halvemmalla saa saman jos itse kasaa tai kunnon tietokone kaupassa antaa kasata. Tietenki pitää olla vähän tietämystä koneista ettei myyjä saa myytyä Intel Pentium 4 3,6GHz prosessoria HUIPPUNA sekä Nvidia geforce 8500GT näyttistä DX10 yyber näyttiksenä.

Lämmöt pompsahtivat hälytystykselle kun kone (120 W) oli valmiustilassa, jossa coolerit ovat myös seis, mutta teho vain 6 W. Herätin koneen ja se oli hälyillä 65/45 ast, kun se käy 37/41 ast.
Ei tunnu siltä että se voisi karata vioittavalle tasolle, ellei jännitteet karkaa myös?

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
tietää
Lämmöt pompsahtivat hälytystykselle kun kone (120 W) oli valmiustilassa, jossa coolerit ovat myös seis, mutta teho vain 6 W. Herätin koneen ja se oli hälyillä 65/45 ast, kun se käy 37/41 ast.
Ei tunnu siltä että se voisi karata vioittavalle tasolle, ellei jännitteet karkaa myös?
Riippuu prossusta, vähänkään uudemmissa on ylilämpenemissuojat jotka sammuttavat koko koneen jos lämmöt nousevat liian korkeiksi, tuo sammutusrajakin on vielä kaukana siitä lämmöstä mikä lyhyessä ajassa voisi prosessoria pysyvästi vaurioittaa. Tuo 65 on jo hieman 'lämmin' mutta vielä turvallinen jos ei nyt sentään 24/7 ole lämmöt noin korkeella. Sammutusraja uusissa Core2Duoissa on muistaakseni 85C, muista en muista. (no pun intended)

Tuollaisten tilanteiden varalta on hyvä olla sellainen vanhasta AT virtalähteestä irrotettu tuuletinohjain. Se on usein noin kolikon kokoinen piirilevy, jossa on pari transistoria ja termistori.

Tavallisesti se kytkee tuulettimen päälle kun lämpötila on noin 60 - 70 astetta. Kun sen anturin laittaa vaikkapa prosessorin siilen väliin, saadaan laite joka käynnistää automaattisesti jonkun tuulettimen koneen lämmettyä liikaa, riippumatta siitä onko se virransäästötilassa vai ei. Virtalähde kuitenkin on päällä ja antaa tuulettimelle virtaa tarvittaessa.

Ihmettelen, ettei tällaista toiminnallisuutta ole tähän päivään mennessä tehty emolevyihin itseensä, vaikka niissä useimmissa jo on tuuletinohjaimet sisäänrakennettuna.

Satasella tai kahdella saa jo varsin päteviä pelikoneita, jotka pyörittävät suurinta osaa suht uusistakin peleistä kunhan tinkii vähän detaljeista.

Tuon kyseisen AMD:n ikäisiä koneita en viitsi ottaa tutuilta enää edes ilmaiseksi, kun noin 50 eurolla saa jo 1600-2000 MHz Pentium nelosia, joihin menee tämän vuosituhannen alun näytönohjaimet eli uudemmatkin pelit pyörivät inhimillisesti.

Jos haluat välttämättä tuolla AMD:llä vääntää, niin GeForce 2 GTX tai vastaava näytönohjaimeksi niin sillä pyörittää vanhempia pelejä ihan mukavasti. Siis 7-10 vuotta vanhoja. Jotkut uudemmatkin toimivat ihan ok.

Nämä AMD:n K6-2 vehkeet olivat omien kokemustenu mukaan paskaa. Hintaansa nähden hidas, esim. jos vertasi silloisiin Intelin Celeroneihin. Se mainostettu teho tuntui löytyvän vain jos katseltiin amd-klasien läpi niitä ominaisuuksia, esim juuri tota 3DNOW käskykantaa jota ilmeisesti tuki yksi tai kolme peliä koko aikana. Kärvistelin itse juuri tällaisella K6-2 vehkeellä pari vuotta, jossa taisi olla muutenkin olla jotain pielessä kun esim. NT4 meni nurin jatkuvasti.

Vasta Athloniin vaihtaessani alkoi homman toimimaan.

Itse en tosiaan ottaisi tällaista konetta edes ilmaiseksi, muutamalla kympillä, ehkä satasella saa huomattavasti parempaa vehjettä.

re
Nämä AMD:n K6-2 vehkeet olivat omien kokemustenu mukaan paskaa. Hintaansa nähden hidas, esim. jos vertasi silloisiin Intelin Celeroneihin

K6-2:ssa taisi olla L2-välimuisti emolevyllä eikä CPU:ssa. Eli hitaan väylän päässä. Semmoinen muistuttaa jo turhan läheisesti sanan "paska" varsinaista määritelmää.

Kun käytämme sanaa "paska", niin ehkä vain 1% konteksti-kerroista merkitsee ulostetta. Joten sanan määritelmää voisi muuttaa. Esim paska= suhteellisen alitehoinen prosessori.

Gravity

Itse prosessorin vaihto on myös mielestäni muistikamman vaihtoa hankalampaa. Tilannetta voi hankaloittaa entisestään prosessorin ja jäähdytyssiilin välissä oleva piitahna, joka saattaa liimata nämä kaksi lujasti toisiinsa.

Heh,tuosta muistuikin mieleeni tapaus: Ajattelin vaihtaa prosesorintuulettimeni tehokkaampaan. Ostin tuuletimen, ja n väkisi repiä tuuletin/siili yhdistelmää prosessorin päältä pois.

Muistit, väylät ja ohjelmat ovat yleensä pullonkauloja. Prossuista se puhti yleensä loppuu viimmeiseksi, kun muu järjestelmä kuormittaa sitä liikaa.

Hardware-monitoreissa näkee järjestelmän käyttöasteesta. Niitä tulee myös emojen mukana.

Lisäksi juuri tuossa vuosituhannen vaihteessa oli muutaman vuoden kausi jolloin koneiden suoritintehot kasvoivat valtavasti. Esim. nykyään ei tosiaan pärjää jollain P3 500MHz vuoden 1999 rutkuttimella juurikaan - esim. pelkkä Windows/Firefox webbiselaus voi olla työlästä varsinkin jos alla pyörii virustorjuntasoftat ym. ja selaintabeja on auki. Eli näin siis vaikka sitä muistia olisikin reilusti.

Toisaalta vanhemmillani on vuonna 2001 ostettu Athlon XP 1600+ (tai jotain sinnepäin), gigatavu muistia ja kyllä sillä töitä tekee ihan helposti nyt tässä 2007. Meteli on tietysti hirveä.

Tossa vuosituhannen vaiheessa halpa bulkki pc-rauta kehittyi niin nopeasti, että esim. jotkut moninkerroin kalliimmat "tehotyöasemat" jäivät jälkeen. Tehoa vaativaa erätyyppistä numeronmurskaustakin tehdään nykyään usein bulkkiraudalla näiden "tehotyöasemien" sijasta. Jos tehtävät on jotakuinkin rinnakkaistettavissa, voidaan ostaa uusinta uutta halpisrautaa hyllyyn vierekkäin ja päivittää ne vielä nopeampiin muutaman vuoden välein. Eikä maksa välttämättä paljoa, kuten ei myöskään varaosat.

Kyllä tuota 3Dnow:ta tuetaan edelleen jokseenkin aina, koska nykyiset cpu:t tukee sitä edelleen.

Tuki on helppo tehdä, koska kääntäjät osaa tehdä sen itse. Sen lisäksi isojen talojen kirjastot, esim Directx yms. kyllä tukee kaikkia lisäkäskyjä.

Lisäkäskykantojen lisäksi joka cpu-sukupolveen tulee muita uusia erillistä kääntäjätukea vaativia uudistuksia, esim uusia rekistereitä, 64-bittisyys, uusi osoitemuunnostekniikoita esim virtualisointia varten, cachen ohjailukäskyjä yms

Boysen

Kun käytämme sanaa "paska", niin ehkä vain 1% konteksti-kerroista merkitsee ulostetta. Joten sanan määritelmää voisi muuttaa. Esim paska= suhteellisen alitehoinen prosessori.

Minulla oli itseasiassa työkoneena joskus 2001 juuri tuollainen K6-2. Kotona olin tottunut nopeampaan. Ihmettelinkin vessassa miksi itse "tulostan" hyvin samanhenkistä tavaraa.

Ahaa kappas, niinpäs se 3DNow löytyy sittenkin nykyäänkin AMD:ltä. No eivät tietenkään mainosta sitä enää sillä, logo löytyy varmaan jostain manuaaleista.

re
Boysen

Kun käytämme sanaa "paska", niin ehkä vain 1% konteksti-kerroista merkitsee ulostetta. Joten sanan määritelmää voisi muuttaa. Esim paska= suhteellisen alitehoinen prosessori.Minulla oli itseasiassa työkoneena joskus 2001 juuri tuollainen K6-2. Kotona olin tottunut nopeampaan. Ihmettelinkin vessassa miksi itse "tulostan" hyvin samanhenkistä tavaraa.

Heh,minulla, ja kaverilla oli aikanaan muuten samanlaiset koneet,paitsi minulla oli PII 350,ja hänellä 400 MhZ Amd härpäke.(en nyt muista sen nimeä.) Kyllä kaverilla oli orpo olo, kun koneeni oli hänen vastaavaansa nopeampi.

Muistaakseni vasta AMD:n ensimmäiset Athlon prosessorit pärjäsivät kunnolla silloisia pentium III - prosessoreita vastaan.

Nyt odotan,josko tuo AMD:n Barcelona - koodinimellä kulkeva prosessori pärjäisi Core - prosessoreita vastaan. Vuoden vaihteessa olisitarkoitus hankkia uusi kone.

DerMack
Seuraa 
Viestejä1839
radeon
Nyt odotan,josko tuo AMD:n Barcelona - koodinimellä kulkeva prosessori pärjäisi Core - prosessoreita vastaan. Vuoden vaihteessa olisitarkoitus hankkia uusi kone.
Eikös tuo Barcelona ole se serveriprossu, Phenom taisi olla se loppuvuodesta julkaistava pöytäkoneisiin tarkoitettu prossu. Mutta juu, sormet ristiin että noi AMD:n tulevat vehkeet löisivät nykyisille core-prossuille luun kurkkuun sillä Intelin 45 nanometrin Penryn ytimet ovat kans ihan nurkan takana (Q1 2008 tms)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat