Seuraa 
Viestejä45973

Avaruushissi on hissi, jonka kaapeli yltää Maasta noin 100 000 kilometrin korkeuteen, jolloin hissillä voi kirjaimellisesti nousta avaruuteen asti. Seuraava kuva varmaan antaa paremman kuvan siitä minkä mittainen kaapeli on kyseessä:
http://www.isr.us/Downloads/niac_pdf/pd ... fig1_1.gif

Avaruushissistä on suunniteltu suurinpiirtein kaikki. Ainoa mikä puuttuu on riittävän vahva rakennusmateriaali kaapelin hissiksi. Ratkaisun tähän toivotaan löytyvän nanoteknologiasta ja etenkin hiilinanoputkia tutkitaan, koska niiden uskotaan olevan riittävän vahvoja.

Linkki avaruushissi-manuaaliin, josta löytyy kohtuu yksinkertaisella englannilla selitettynä suurinpiirtein kaikki avaruushissistä. Myös tieto siitä mikä se on:
http://www.isr.us/Downloads/niac_pdf/contents.html

Vuonna 2019 sellainen saattaa olla jo valmiina ja rakennettuna, ehkä jopa pari vuotta aikaisemmin. Arviot perustuvat nanotutkimuksen kehityksen vauhdin mittaamiseen ja arvioimiseen. (englanninkielinen uutinen):
http://www.cbc.ca/news/background/space ... vator.html

Lisää erilaisia avaruushissiaiheisia uutisia löytyy tästä osoitteesta (myös englanniksi):
http://liftwatch.org/tiki-view_articles.php

  • ylös 1
  • alas 1

Sivut

Kommentit (54)

meinasin jo sanoa, että tarkoitat 100 000 metriä eli 100 kilometriä, mutta katsottuani tuon kuvan niin enpä sano enää. MUTTA SILTI itse olen kuullut vain maan kiertoradalle(suurinpiirtein samaankohtaan kuin ISS) yltävästä hissistä. En katsonut vielä muita linkkejä, mutta olen menooooossaaaaaaaahhhh.......

Vierailija

Harmi, että sitä ei saada rakennettu Suur-Suomeen. Pitää rakentaa päiväntasaajalle. Aika massiivinen rakennelma, joskin ohut. Miten muuten tuon Coriolisvoiman kanssa on? Pitääkö pitää huoli siitä, että ylöspäin rahdataan suunnilleen yhtä paljon tavaraa, kuin alaskin, jotta torni ei kaadu pyörimissuuntaa vastaan. Vai voiko sitä mitoittaa niin pitkäksi, että oikenee itsekseen?

edit: Jaa, niin onhan tavallisessakin hississä vastapainot.

Laiskuuttani en tullut tarkastaneeksi, kerrotaanko linkissä näitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
tupakka
meinasin jo sanoa, että tarkoitat 100 000 metriä eli 100 kilometriä, mutta katsottuani tuon kuvan niin enpä sano enää. MUTTA SILTI itse olen kuullut vain maan kiertoradalle(suurinpiirtein samaankohtaan kuin ISS) yltävästä hissistä.

Eikös se geostationäärinen ratakin ole 36000km korkealla? (taas ulkomuistista, kun en jaksa laskea) Hissin pitää olla korkeampi, jotta se ylempi osa jaksaa kannatella alempaa.

bosoni
Pitääkö pitää huoli siitä, että ylöspäin rahdataan suunnilleen yhtä paljon tavaraa, kuin alaskin, jotta torni ei kaadu pyörimissuuntaa vastaan.

Kaapelille itselleen tulee todennäköisesti niin paljon massaa, että yksi hissi ei siinä kovin paljolta tunnu. Tarpeen vaatiessa toiseen päähän voidaan toki viedä jotain painoja tai kenties rakentaa jopa hotelli. Jotkut ovat puhuneet siitä, että napattaisiin asteroidi ankkuriksi toiseen päähän, mutta se ei välttämättä ole ihan niin helppoa kuin sarjakuvissa harppuunalla metsästäminen, joten todennäköisempänä pitäisi tuota hotelli-ideaa, mikäli sinne jotain tarvitaan.

Gravity
bosoni
Pitääkö pitää huoli siitä, että ylöspäin rahdataan suunnilleen yhtä paljon tavaraa, kuin alaskin, jotta torni ei kaadu pyörimissuuntaa vastaan.Kaapelille itselleen tulee todennäköisesti niin paljon massaa, että yksi hissi ei siinä kovin paljolta tunnu. Tarpeen vaatiessa toiseen päähän voidaan toki viedä jotain painoja tai kenties rakentaa jopa hotelli. Jotkut ovat puhuneet siitä, että napattaisiin asteroidi ankkuriksi toiseen päähän, mutta se ei välttämättä ole ihan niin helppoa kuin sarjakuvissa harppuunalla metsästäminen, joten todennäköisempänä pitäisi tuota hotelli-ideaa, mikäli sinne jotain tarvitaan.

Eikös sitä toista päätä voida käyttää esimerkiksi luotainten linkoamiseen pidemmille matkoille? Linkoamissuunnat taitavat vain olla aika rajattuja. Pikaisella vilkaisulla tuon ylhäällä annetun linkin takaa ei löytynyt asiaa tästä.

Avaruushissi on siis rakennettava niin, että sen massakeskipiste sijoittuu geostationaariradalle eli noin 36.000 km korkeuteen.

Tämä siis tarkoittaa, että geostationaariradan ulkopuolelle on sijoitettava vastapaino, esim. pienehkö asteroidi. Toinen avaruuslentoja ajatellen varmaankin parempi vaihtoehto on jatkaa kaapelia niin kauaksi geostationaariradalta ulospäin, että koko systeemin massakeskipiste sijoittuu ao. radalle.

Avaruushissin idea on muuten jo yli 100 vuoden ikäinen. Sen esitti ensimmäisenä venäläinen avaruusvisionääri Konstantin Tsiolkovsky ja idean toi 1970 -luvulla uudelleen esille Arthur C. Clarke eräässä roomaanissaan.

Vierailija
Gravity

... joten todennäköisempänä pitäisi tuota hotelli-ideaa, mikäli sinne jotain tarvitaan.

Tuosta tulikin mieleen, että mikäli se rakennelman korkeus olisi vaikka 90 000km, niin hotelli pitäisi rakentaa niin, että lattia on maapallosta poispäin. Silti keskipakoisvoima jäisi noin puoleen maan painovoimasta. (jos oikein laskin puhelimen laskimella)

Edit: Ihan puihin tuo lasku näköjään meni. Pilkkua pitää siirtää yhdellä, niin että keskipakoisvoima jäisi noin pariinkymmeneen prosenttiin maan painovoimasta.

bosoni
Gravity

... joten todennäköisempänä pitäisi tuota hotelli-ideaa, mikäli sinne jotain tarvitaan.Tuosta tulikin mieleen, että mikäli se rakennelman korkeus olisi vaikka 90 000km, niin hotelli pitäisi rakentaa niin, että lattia on maapallosta poispäin. Silti keskipakoisvoima jäisi noin puoleen maan painovoimasta. (jos oikein laskin puhelimen laskimella)

Toisaalta kun tossa ottaa huomioon että kiitettävän kokoisella avaruushotellilla jo ittessään on varmaan aika paljon masaa niin ei sitä varmaan kovinkaan kauaksi geostationaariselta radalta poispäin saa laittaa että massakeskipiste vielä pysyy siellä missä sen kuuluukin.
Ei siis varmaan painovoimaa kovin kummoiseksi loppupeleissä saa jos vaan langan päähän tyrkkää sälää?
Jonkinlainen langan ympärillä kiertävä donitsirakennelma ehkä olisi parempi kunnon painovoiman aikaansaamiseksi. Toisaalta moisenkin täytyy olla todennäköisesti melko mittavan kokoinen että saa ei liian hurjilla pyörimisnopeuksilla sopivan "painovoiman" aikaiseksi. Hmm.

Tuostahan tuli mieleen että siellä langan päässä olevalle kompleksillehan tässä tapauksessa aina tulee jokin kattomassa joka riippuu geostat. radan alapuolella riippuvan hissivaijerin massasta. Toisaalta vaijeria riippuu alapuolella melko lailla mutta toisaalta se ei kuitenkaan kovin painavaa per metri todennäköisesti tule olemaan.
Kuinkakohan suureksi sitten loppupeleissä sen vaijerin massan voisi sitten edes olettaa?

Vierailija
Allu

Toisaalta kun tossa ottaa huomioon että kiitettävän kokoisella avaruushotellilla jo ittessään on varmaan aika paljon masaa niin ei sitä varmaan kovinkaan kauaksi geostationaariselta radalta poispäin saa laittaa että massakeskipiste vielä pysyy siellä missä sen kuuluukin.Joo, voi olla, että se pitää sijoittaa matalemmalle, jolloin se voima jäisi vielä pienemmäksi.


Jonkinlainen langan ympärillä kiertävä donitsirakennelma ehkä olisi parempi kunnon painovoiman aikaansaamiseksi. Toisaalta moisenkin täytyy olla todennäköisesti melko mittavan kokoinen että saa ei liian hurjilla pyörimisnopeuksilla sopivan "painovoiman" aikaiseksi. Hmm.

Joku donitsi kai voisi toimiakin. Jos se hotellin paino nousee, niin pitää vaan siirtää sitä lähemmäs geostationääristä rataa. Mahtaa vaan olla onglmaa saada se koko hoito pyörivän ripustuksen varaan.

Edit: edelliseen laskuun liittyen korjaus.

Landau

Avaruushissin idea on muuten jo yli 100 vuoden ikäinen. Sen esitti ensimmäisenä venäläinen avaruusvisionääri Konstantin Tsiolkovsky ja idean toi 1970 -luvulla uudelleen esille Arthur C. Clarke eräässä roomaanissaan.

Tuo Clarken romaani taisi muistaakseni olla "Paratiisin suihkulähteet", ja siinä päähenkilöllä oli avaruushissi-materiaalista valmistettu ohut lanka, joka ohuutensa ja kestävyytensä takia leikkasi lähes mitä vaan. Mielenkiintoista on se, että uusimman Tieteen kuvalehden mukaan nanoputkista on onnistuttu kutomaan lankaa Texasin yliopistossa. Ja monet varmasti tietävät että A.C. on ennenkin "nähnyt ennalta" asioita. Jos haluat tietää millaista huomispäivän maailmassa on, niin kipitä lähimmän kirjaston Sci-Fi osastolle ja lainaa kaikki löytyvät Clarke sedän opukset...

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... 9?v=glance

Mikäli tuommoinen hissi joskus rakennetaan, niin toivottavasti älyävät laittaa kaksi vaijeria vierekkäin, jossa toista pitkin tullaan alas ja toista mennään ylös.
Liikenne tulisi olemaan kovin hidasta jos olisi vain yksi vaunu joka sahaisi edestaiakisin yhtä vaijeria pitkin.

tiedeuutiset
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa uskoo kilpailun siivittävän aurinkokunnan valloitusta. Niinpä se on luvannut 50 000 Yhdysvaltain dollaria sille yksityiselle tutkijaryhmälle, joka kehittää avaruushissiin sopivan vaijerin tai säteilyllä kulkevan hissikorin.

No niin neropatit, ideoita?

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2110

edit:

http://astp.msfc.nasa.gov/ast/presentat ... _smith.pdf

http://astp.msfc.nasa.gov/ast/abstracts ... erman.html

http://trs.nis.nasa.gov/archive/00000535/

http://www.bartoszekeng.com/se_calcs/se.htm

http://www.sciencentral.com/articles/vi ... ge=english

http://www.isr.us/Downloads/niac_pdf/chapter1.html

http://www.space.com/businesstechnology ... 327-1.html

http://www.zadar.net/space-elevator/

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Tuo etusivun uutinen oli vähän ristiriitainen, ensin puhutaan hissikorin kevyestä ja tehokkaasta voimanlähteestä, sitten langattomasta energian siirrosta. Oletan että tarkoitetaan jälkimmäistä.

Kylläkai niillä periteisillä lämpö-, mikroaalto- ja lasersäteilyillä 25kg nousee jonkinmoisella vauhdilla 50m. Maan vetovoimasta poistumiseen ei vielä tehot riitä ja muitakin ongemia löytyy, Kohdistuksen pitäisi olla tarkka, laserilla ainakin onnistunee.

Voimanlähteenhän ei tarvitsisi olla maanpinnalla, ainakin aurigossa riittäisi tehoa joka sitten langattomasti siirrettäisiin hissiin. Avaruuteen mahtuisi isompikin paneeli.

Lierikki Riikonen

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159

Ööh mitenkähän se vaijeri on tarkoitus rakentaa? Joutuuko tekemään niin että viedään rakennusmateriaali avaruuteen ja aletaan rakentamaan sieltä tänne käsin vai pistetäänkö Jaakko kiipeämään pavunvartta ylöspäin.

Vaikka hissin olemassaolo kuulostaa mahdolliselta niin rakentamisvaihe on vielä minun mielessäni aika utopistinen ajatus.

Tuo hissi rakennelma on.

1. Aika kallis rakentaa.
2. Todella hyödyllinen, koska sillä saa avaruuteen tavaraa PALJON halvemmalla kuin raketilla.
3. Ainahan tollasessa on vaaransa, mutta jos keksitään juuri noita tarpeeksi vahvoja materiaalleja, että se pysyy kasassa, se on uskoakseni turvallisempi viritys kuin raketti.

Laitetaan hemmetin suuri kohdistava peili maahan ja kohdistetaan valo niin pieneksi pisteeksi kun vaan saa sinne ylös moottoriin, tai sitten tehdään moottori suoraan hissiin ja kohdistetaan valo siihen.

Miksi muuten pitää käyttää edes langatonta sähköä?
Hiilikuidusta jos tuon tekisi niin sehän johtaisi sähköä niin maan prkleesti(hiilukuituvapa-ilmiö).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat