Seuraa 
Viestejä45973

Aloin miettimään, että mikähän mahtaa olla pääsyy sille, ettei maankuoren suunnatonta lämpöenergiaa ole valjastettu juuri lainkaan sähköntuotantoon? Kuitenkin lämpötila nousee jo kilometrin matkalla huomattavasti, eli mikä estää sen, ettei maankuoreen porailla parin kilometrin syvyisiä reikiä, johon johdettaisiin putkisto, jossa vesi kiertäisi ja palaisi höyrystyen turbiineihin, jotka tuottaisivat sähköä? Onko syynä kuvatun kaltaisten reikien poraamisen suunnaton kalleus ja vaikeus, vai kenties se, että sähköntuotantolaitoksen (tai sen komponenttien) sijoittaminen maan sisälle on liian vaikeaa ja kallista? Nopeasti päättelisin, että pelkkä putki ei vielä riittäisi, sillä parin kilometrin syvyyteen putkessa johdettu vesi ehtisi höyrystyä, jonka jälkeen se jäähtyisi liian paljon ennen kuin se ehtisi turbiiniin, joka sijaitsisi syvyydessä x. Olettaisin, että turbiinien sijoittaminen ja huoltaminen satojen asteiden lämmössä olisi suunnattoman kallista ja vaikeaa. Puhumattakaan moisen laitoksen luotettavuudesta. Mutta miten on asian laita todellisuudessa? Viisaammat vastatkoon.

Kommentit (4)

Viisaita odotellessa, hyödynnetäänhän sitä ainakin Islannissa, jossa maa
on tuliperäistä. Täällä täytyisi mennä epäkäytännöllisen syvälle, muistelen että mm. Etelä-Afrikan 5 km:n syvyisissä kultakaivoksissa lämpötila on
vasta viitisenkymmentä astetta C ja käytäviä täytyy jäähdyttää että työtä voidaan tehdä, voimalaksi siitä ei vielä ole.

Tukholmassa on joku tämmöinen kaukolämpösysteemi. Taisi olla myös valtava maansisäinen vesisäiliö, jota lämmitetään kesällä.

Isoilla eristetyillä vesisäiliöillä voisi kesää jatkaa vaikka tammikuulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
oge
Tukholmassa on joku tämmöinen kaukolämpösysteemi. Taisi olla myös valtava maansisäinen vesisäiliö, jota lämmitetään kesällä.

Isoilla eristetyillä vesisäiliöillä voisi kesää jatkaa vaikka tammikuulle.

oisko se ollut se biojätevoimalaitos ja se varastoi kesällä lämpöä? kuulostaa mielenkiintoiselta.

geoterminen energia on maan lämpöä. Yllätyin jokin aika sitten, kun totesin, että Tanskassakin hyödynnetään jonkin verran geotermistä energiaa.

Maalämpö on eri asia kuin geoterminen energia.

Islannissahan nuo virtaukset ovat aivan pinnassa, jota energiaa käytetään lähes koko saaren asuntojen lämmitykseen ja sähköntuotantoon, geotermisiin kylpylöihin etc.

Geoterminen energia

Geoterminen energia tai geoterminen lämpö on maankuoreen johtuvaa energiaa, joka syntyy maan sisuksissa tapahtuvien radioaktiivisten hajoamisten seurauksena. Tätä energiaa voidaan hyödyntää sähkön tuotannossa ja lämmityksessä. Geoterminen energia ei ole sama asia kuin maalämpö, joka on maaperään tai veteen imeytynyttä auringon lämpöenergiaa.

Geotermistä energiaa hyödynnetään primäärillä tavalla käyttämällä luonnostaan pintaan kuumiin lähteisiin kulkeutuvaa höyryä ja kuumaa vettä tai keinotekoisesti tekemällä kallioon kanava, jota voidaan käyttää sinne johdettavan veden kuumentamiseen. Syntyvä höyry johdetaan turbiiniin sähkön tuottamiseksi. Geotermistä energiaa voidaan käyttää suoraan lämmityksessä johtamalla kuumennettu vesi kaukolämpöverkostoon.

Suomessa geotermistä energiaa on kuitenkin käytössä sekundäärisesti maalämpöpumppujen kautta, tilanteessa jolloin pumppu saa energiansa syvästä porakaivosta. Suomen oloissa geotermisen lämmön vaikutus alkaa näkyä keskimäärin 10m alaspäin. Ruotsin Skånessa pumpataan jo noin 20-asteista vettä lämpöpumpuille. Teholtaan 20 MW:n voimalaitos tuottaa näin n. 40 % Lundin taajaman kaukolämmön tarpeesta.

Geoterminen energia on lähes saasteetonta, mutta sitä voidaan taloudellisesti käyttää vain tuliperäisillä alueilla. Esimerkiksi Suomessa primäärinen geoterminen energia ei ole käytössä, mutta Islannissa sitä käytetään runsaasti. Reykjavíkin asunnoista noin 95 % lämpiää geotermisen lämmön avulla.

Geotermisen lämmön esiintymisalueet

* Benin
* Djibouti
* El Salvador
* Uusi-Seelanti
* Islanti

http://fi.wikipedia.org/wiki/Geoterminen_energia

Maalämpöä käytetään Ruotsissa paljon, koska siellä EU-direktiivien mukaiset öljylämpöputkien vaihto tulee kalliimmaksi ja säästö maalämmössä on tuntuva.

Myös Suomessa maalämpöä käytetään. Perheemme on on rakentanut maalämmöllä lämmitettävän omakotitalon, joka on melkein valmis, jos sellainen nyt yleensä koskaan valmiiksi tulee.

Maalämpö

Maalämpö on maaperän tai veden massaan varastoitunutta auringon lämpöenergiaa. Maalämpöjärjestelmällä tuota lämpöenergiaa voidaan käyttää rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen. Lämpöpumpun kompressorin avulla maaperästä saatu lämpöenergia nostetaan lämmityksessä tarvittavalle tasolle ja lämpö siirretään lämmitysjärjestelmään ja lämpimään käyttöveteen.

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, jota voidaan taloudellisesti kannattavasti tuottaa hajautetusti pienissä rakennuskohtaisissa yksiköissä. Järjestelmä on kuitenkin sitä kannattavampi, mitä suurempi rakennus ja energiankulutus ovat. Maalämpöä käytetään lähinnä pientaloissa, mutta se soveltuu yhtä hyvin esimerkiksi liike- ja toimistorakennuksiin.

Maalämmön myynti ja markkinat

Maalämpöjärjestelmien myyntimäärät ovat kasvaneet lähes viisinkertaiseksi muutamassa vuodessa lähinnä kallistuneen lämmitysöljyn takia. Vuonna 2006 arvioitiin maassamme myydyksi 4 500 uutta maalämpöjärjestelmää. Asennettuja järjestelmiä Suomessa on yhteensä 50 000, Ruotsissa puolisen miljoonaa. Norjassa lämpöpumppuja on asennettu jopa 70 000 kappaletta vuodessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maal%C3%A4mp%C3%B6

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat