Iso kasa maamunia

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tuollaisia sieniä löytyi mökiltä iso kasa -kuulemma pari kiloa liiterin vierestä sahanpurukasasta. isäukko lähetti kännykkäkuvan noista ja kyselee, miten nuo voisi valmistaa ruuaksi- olen itse kuullut, että olisivat herkkusienten veroisia.

http://www.kotihiiri.com/polku/kuvat/Ka ... o4,jpg.jpg
hakusanalla maamuna tai tuhkelo löytyi tietoa tuommoisista. Jokin vähän tryffelin sukuinen mollukka kai on.

Kommentit (9)

Vierailija

Jos ne kasvaa suurena ryhmänä niin kyseessä ei varmaan ole känsätuhkelo vaan ryhmätuhkelo. Ryhmätuhkelo kasvaa lahoavassa puussa, joten siitä varmaan on kyse jos se sahanpurussa kasvaa. Sekin on toki periaatteessa syötävä, mutta ei yhtä hyvä kuin känsätuhkelo.

Tuhkelot ovat melko mauttomia. Ryhmätuhkelo kai lähes täysin mauton. Vain nuoret sienet käy syötäviksi. Vanhat ovat menneet vetisiksi. Ei oo koskaan noita tullu kerättyä, joten en tiedä mitä niillä voisi tehdä.

Vierailija

Pesee ja iskee pannuun? Niin kuin kanttarellitkin ja tatit? Nehän on hyviä niinkin, ja jos haluaa herkutella, pistää kastikkeen.

Mutta noita ei kait tarvitse keittää...

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Ei kun kokeilemaan, sienet vaan pannuun ja paistaa voissa tai öljyssä - siten se selviää. Jos rakenne on hyvä ja sieni muuten mauton, niin ainahan sitä makua siihen saa.

Vierailija
taiteilijatyyppi
Pesee ja iskee pannuun? Niin kuin kanttarellitkin ja tatit? Nehän on hyviä niinkin, ja jos haluaa herkutella, pistää kastikkeen.

Mutta noita ei kait tarvitse keittää...

Ei niitä tarvitse keittää, eikä sieniä saa pestä. Sienet pitää harjata puhtaaksi. Pahimmat liat voi joutua leikkaamaan pois, mutta kyllä ne sieniveitsellä rapsuttamalla yleensä puhdistuu. Jos ne pesee tulee niistä vetisiä. Sieni nimittäin imee vettä kuin sieni.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Känsätuhkelo siinä. Pannulle viipaleina ilman esikäsittelyä. Viipaloinnissa seurataan, että sisus on puhtaan valkoinen. Kellertävät pois.

Kyllä tuo purkkiherkkusienen veroinen on huolellisesti paistettuna. Hieman pehmeä. Maultaan miellyttävämpi kuin rouskut vaikkakin on makuasia; ainakin miedompi maku. Ei aiheuta vatsanväänteitä.

Sienien mauste on kokonaisista valkopippureista huhmareessa murennettu karkea moska, joka kannattaa paistaa hieman jossain pannun sivussa. Siis freesataan mauste ennen sekoittamista sieniin.

Nyt on muuten herkkutatin aika. Tatit ovat aivan pieniä ja madottomia pari päivää ainakin keskeisen Suomen korkeudella. Ja tietenkin kanttarellit ovat tulleet esiin. Haettiin juuri noin 3 litraa. Autosta bongasin kolme herkkutattia.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005
Köppä
Ei niitä tarvitse keittää, eikä sieniä saa pestä. Sienet pitää harjata puhtaaksi. Pahimmat liat voi joutua leikkaamaan pois, mutta kyllä ne sieniveitsellä rapsuttamalla yleensä puhdistuu. Jos ne pesee tulee niistä vetisiä. Sieni nimittäin imee vettä kuin sieni.

Tämä sienen pesu-juttu on myytti. Sienet voi hyvin pestä vedessä, eivätkä ne ime vettä, kuin prosentin tai pari. Puhdistaminen vedellä on nopeampaa. Edes puolen tunnin liotus ei nosta sienen painoa, kuin vajaan 5%.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Onhan se niinkin, että kastuvat ne siellä luonnossakin ja pisaroitten välissä me maahiset käymme niitä hakemassa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Petu
Seuraa 
Viestejä2287
Liittynyt17.3.2005

Tere! Pataan ja pikaseen ,ovat hyviä sieniä . Nam ! . Ei esikäsittelyä . Soveltuu parhaiten mm .paistettavaksi sellaisenaan . Sanoopi sienestäjän opas .

Uusimmat

Suosituimmat