Seuraa 
Viestejä45973

Minulla on epämääräinen metallinpala. Oletan, että siinä on kultaa mutta haluaisin varmistua asiasta. Miten saan kotikonstein selville onko palassa kultaa ja kultapitoisuuden? Entä miten kultasepät tekevät kultapitoisuuden määrityksen?

Kommentit (10)

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461

Eikös se perinteinen tiheyden määritys asian kerro?
Eli upotetaan möntti täyteen vesiastiaan ja mitataan ylitulleen veden määrä.
Tällä luvulla jaetaan möntin paino. Tulokseksi pitäisi tulla 19,3kg/l.

Olen kerännyt paljonkin kiviä, ja tiedän niissä olevan rautaa, nikkeliä tai kobolttia. Ei noi mun magneetit voi olla väärässä. Hanakasti tarttuvat. Louhintafirma Orivedeltä tavallaan kielsi tietävänsä asiasta mitään.

Kultaa noissa kivissä, joita on todella paljon, tuskin on, mutta aika mielenkiintoista piilottelua louhoksen omistajien taholta. Louhintakivien pinta on vahamainen, joten....

ps. Kerään kiviä nyt koirani katakombin vuoksi. Pakko kait se on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyit perinteistä kullan määrän selvitystä mineraalista kotikonstein.

Elohopeamenetelmä on helppo, perinteinen ja saastuttava. Punnitse näyte. Jauha mineraali alle 0,5 mm raekokoon. Lisää elohopea. Sekoita. Erota neste ja Hg-fobiset aineet. Haihduta elohopea. Punnitse jämät.

Suositeltava menetelmä: Lähetä näyte geologian laitokselle tai kivimuseoon.

Jos on kavereita alalla, niin näillä saattaa olla käytössään kännykän kokoinen analysaattori, joka tunnistaa näytteestä 30 ainetta per anturi, toimii muistaakseni röntgendiffraktiolla. Tämäkin vaatii näytteen jauhamisen.

lähetät sen murikan gtk ja menetät sen.. elämä on..

mutta helpompikin tapa on..

ensiksi lasket ominaispainon -->

paino ilmassa
____________ = jotain
paino vedessä

ja sitten päättelet paljonko norm kuuluisi olla paino, jos kyseessä on vaikka rauta yms.

Ja sitten kullan määritys.. kaada pinnalle vähän kuningasvettä, saattaisi sihistä, vähän kuumentamalla reaktio nopeutuu.. on muuten vaarallista ainetta, mutta nenä kyllä aukeaa. Ja kuningasvettä löytyy apteekeista (jossain).

crusaron uusi tuleminen
Minulla on epämääräinen metallinpala. Oletan, että siinä on kultaa mutta haluaisin varmistua asiasta. Miten saan kotikonstein selville onko palassa kultaa ja kultapitoisuuden? Entä miten kultasepät tekevät kultapitoisuuden määrityksen?

Jos kyseessä on metalllinpala, josta pitäisi selvittää kultapitoisuus kotikonstein, on keinot vähissä. Edellä mainittuja menetelmiä voi tietty kokeilla josko saisi edes suuntaa antavan tuloksen.

Jos haluat säilyttää metallinpalan alkuperäisessä kunnossa, esim. röntgenfluoresenssispektrometri (XRF) antaa vähintään puolikvantitatiivisen tuloksen näytteessä olevista alkuaineista vahingoittamatta näytettä. Ko. tekniikkaa pitäisi löytyä esim. Geologian Tutkimuskeskukselta.

Lisätietoa menetelmästä kiinnostuneille: Elemental analysis using the XRF technique

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Entä miten kultasepät tekevät kultapitoisuuden määrityksen?"

Kultasepät piirtävät esineellä viirun mustaan hiottuun kiveen, ja sitten syövyttävät viirua erilaisilla kuningasvesillä. Pelkällä typpihapolla muistaakseni liukenee tuollainen 9 karaatin seos, ja sitten lisäämällä suolahappoa liukenevat muutkin "kullat".

Hassua on se, että kullaksi saa nimittää melkein mitä tahansa metalliseosta. Menepä myymään kuparina messinkiä tai alumiinipronssia, niin on pallo jalassa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

crusaron uusi tuleminen
Minulla on epämääräinen metallinpala. Oletan, että siinä on kultaa mutta haluaisin varmistua asiasta. Miten saan kotikonstein selville onko palassa kultaa ja kultapitoisuuden?

Aika vaikeaa kotikonstein on tutkia kultapitoisuutta, helpoimmalla pääset kun käyt kysymässä kultasepänliikkeessä.
Ominaispainon mittaamalla voi selvitä jotain jos kultaa on kimpaleessa paljon.
Kullan käsittelyssä tarvittavat kemikaalit ovat poikkeuksetta erittäin myrkyllisiä, eikä niitä pysty hankkimaan kovin helposti, tarvitsisit lisäksi mm. vetokaapin.
Seosmetalleina käytetään yleensä hopeaa ja kuparia.
Minkälainen möykky on kyseessä, miksi epäilet siinä olevan kultaa?

tiäremiäs
Miten tiedän, paljonko on kultaa kultakolikossa, eli kolikon arvo on 1000 mk.

Vastaako se siis 1000 mk sitä kullan määrää. 5 grammaa se painaa varmasti tai vähen enempi.

Löysin yhden kultakolikon kerran tässä näin.

Museovirasto maksaa vanhoista kultaesineistä 1,5 kertaisena kullan maailmanmarkkinahinnan. Näin tutkija viime kerralla minulle totesi kaivauksilla. Korvauksessa on vähän niinkuin antiikkilisää jolla pyritään säilyttämään historiallisesti arvokkaat löydöt mm. museoissa sen sijaan, että ne päätyisivät huutokauppojen kautta yksityisomistukseen.

Kultaraha voi olla hiukan esi asia, sellasia en ole valitettavasti löytänyt...ainakaan vielä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat