Seuraa 
Viestejä45973
Tutkijat tekivät läpimurron MS-taudin tutkimuksessa

Yhdysvaltalais- ja englantilaistutkijat ovat tehneet MS-taudin tutkimuksessa suurimman läpimurron vuosikymmeniin. He ovat tunnistaneet kaksi geeniä, jotka lisäävät tautiin sairastumisen riskiä jopa 30 prosentilla.

MS-tauti eli multippeli skleroosi on keskushermoston pesäkekovettumatauti, joka vaikeuttaa muun muassa liikkumista sekä heikentää lihaksia ja näköä. Tautiin ei ole parannuskeinoa.

STT

Itse olen ollut kauan sitä mieltä, että MS-tauti on perinnöllinen, vaikka vahvasti on toisin väitetty. Tämä vahvistaa käsitystäni edelleen.

Kommentit (5)

Missä ja milloin on väitetty että ms-tauti ei olisi perinnöllinen?
Minusta ms-taudin perinnöllisyys, tai ehkä paremminkin perinnöllinen taipumus sairastua ms-tautiin on jo kauan tiedetty. Se näkyy esim. etelä-Pohjanmaalla jossa taudin esiintymistiheys lie ihan maailman kärkeä.

Omaakin sukuani on ms-tauti koskettanut. Olen tiedostanut omankin keskivertoa suuremman sairastumisriskini varmaankin jo neljännesvuosisata sitten.

Jaa, ehkä tuo perinnöllisyyden kieltäminen on jostain vain sattunut silmiini/korviini, eli saattaa olla omaa fiktiota.

Yleensä tautia esiintyy eniten alueilla, jotka ovat jollain tavalla olleet eristyksessä muusta väestöstä ja jonkinlaista alueellista "sisäsiittoisuutta" lukuisien sukupolvien ajan on tapahtunut. Tästä olen vetänyt omat johtopäätökseni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

MS-liiton sivuilta:

"MS-potilaan lähisukulaisten riski on jonkin verran suurempi, lapsilla 10-, sisaruksilla 20- ja identtisellä kaksosella peräti 400-kertainen. Etäisemmillä sukulaisilla sairauden todennäköisyys ei ole normaalia suurempi.

MS-tautia ei voi pitää perinnöllisenä. Sukututkimukset ja esiintyvyyden roduittainen vaihtelu osoittavat kuitenkin, että sairastumisalttius määräytyy ainakin osittain perintötekijöitten mukaan. Samaan viittaa sairauden epätasainen jakautuminen esimerkiksi eri paikkakunnilla Suomessa."

http://www.ms-liitto.fi/index.phtml?s=159

Mutta tämä uusi tieto sitten muuttaa asian.

Tietoa vuodelta 2003.

Pentti Tienari, dosentti, vt. erikoislääkäri
HYKS neurologian klinikka
Helsingin yliopisto, Biomedicum Helsinki, Neurotieteen tutkimusohjelma
29.8.2003

Perinnöllinen alttius perimän ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutusta

MS puhkeaa perimän ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta, geenit eivät suoraan aiheuta sitä, vaan luovat perinnöllisen alttiuden sairastumiselle. Kaiken kaikkiaan suomalaisväestössä on paikannettu kuusi MS:lle altistavaa geeniä viiteen eri kromosomiin, mikä on enemmän kuin missään muussa väestössä tähän asti. Kun geenin sijainti kromosomistossa on karkeasti määritetty, seuraa intensiivinen työvaihe, jossa pyritään tunnistamaan kyseiseltä kromosomialueelta nimenomaan MS:ään vaikuttava geeni usein kymmenien tai satojen muiden geenien joukosta. Kolmen eri kromosomialueen suhteen on jo edetty hyvin lähelle alkuperäistä tavoitetta eli geenin tunnistusta. Mainittakoon, että sairauteen vaikuttavan geenin tunnistaminen paljastaa samalla proteiini- tai aineenvaihduntaketjun, jonka toiminta on jollain tavoin muuntunut. Tällä tavoin voidaan löytää uusia, ja ehkäpä tähänastista tarkempia kohteita lääkehoidolle.

http://www.neurologiasaatio.fi/index.php?id=19

HMV
Se näkyy esim. etelä-Pohjanmaalla jossa taudin esiintymistiheys lie ihan maailman kärkeä.

Ja mm. Tuusulassa sitä on enemmän kuin viralliset tilastot kertoo. Ehkä tilastot taas valehtelevat...

Ja kun afrikkalainen perhe muuttaa britteihin afrikassa syntyneiden lastensa kanssa, niin lasten MS-taudin puhkeamisen riski moninkertaistuu...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat