Seuraa 
Viestejä10624

[size=150:35dr1m4o]Muistojemme Karjala uudistuu identiteeksi itsenäisyydestä[/size:35dr1m4o]

[ ... Karjala on pyhiinvaellusta, ... sinne jäivät grammarit, lypsykoneet ja muisto, joka aktivoi niin ikä- kuin nuoremmatkin ihmiset autoilu tourneisiin tutkimaan kivijalkoja, multakumpuja kuin tekemään tuttavuutta uudisasukkaisiin, jotka valtaa pitävät isiemme mailla ja mannuilla ... ]

Karjala puhuttaa. Valtakunnallinen päivälehti aloitti kampanjan, jolla käänteisesti toppuutellaan palautusta - ideaksi tuotiin Suomen Akatemian tutkija Outi Fingerroosin muistojenkeruu ja arkistointi, jotta jälkipolville jäisi muutakin ihmeteltävää kuin ikiaikainen Kalevala - Suomen kansalliseeppos. Tohtorin avaus muistokeräilystä avasi pontevasti keskustelun Karjalan asemasta raja-alueena idän ja lännen välimaastossa.

Itärajalla moni joki laskee Venäjän puolelle vieden kuvainnollisesti unohduksen ja palautuksen toivetta viestinä Venäjän valtaeliitille Karjalan erikoisesta asemasta. Karjala on raja-aluetta, joka tekee Suomesta erikoisen. Kylmän sodan aikana Suomen ja Kekkosen mielipidettä kyseltiin Valkoista taloa myöten. Suomi oli Neuvostoliiton erikoistuntija. Me tiesimme, kuinka tehdään kauppaa eduksemme ja hyödyksemme, elimme rinnakkain suomettuneina tai sitten ei. Kekkonen oli kuningas ja pääsi lähelle saunapäätöstä Karjalan osittaisesta "palauttamisesta" - näin kertoi Finn-Stroin aikaisempi toimitusjohtaja, joka oli Kekkosen hovimiehenä saunottamassa korkeita vieraita.

Karjala on väkevä muisto ja toimiva identiteetin rakentaja. Kansakunta on aina niin vahva ja kitkerä kuin sillä on tekemistä ja päämääriä. Suurien projektien idea on yhtenäistää kansalaisia. Karjalan restaurointi ja saneeraus maksaa enemmän kuin Karjalan maltaat. Hinta on kova, mutta sen vaikutus talouteen olisi dramaattisen nostava. Karjala olisi "ikuinen" työmaa. Se kokoaisi jälleen toimiessaan Suomen kansaa yhteen - olisihan se koko historiamme rauhanajan suurin ponnistus. Rakentajista tulisi omistajia, vaikka lippu olisikin punamustaristilippu.

Karjalaa ei saada takaisin perinteisin "Karjala takaisin" panderollein. Karjalaa ei saa edes takaisin rajasiirrolla, mutta se saadaan takaisin identiteettinä, yhtenäistäjänä sekä rakennuskohteena, jonka oma filosofia olisi idän ja lännen kohtaantopaikkana, missä kauppaa ja yhteistoimintaa tehtäisiin niin Venäläisin kuin Suomalaisinkin passein - viisumi olisi yhteinen ja verotus oma. Uudella Karjalalla ei olisi ulkopolitiikkaa, koska se olisi ulkopolitiikka jo itsessään.

Suomi on konkreettisesti vedenjakajalla. Kautta historiansa Karjalan alue on seilannut milloin tsaarien, milloin kuninkaiden alusmaana. Raja on kuin veteen, Pohjois-Karjalan Puruveteen piirretty viiva. Karjalassa kohtaantuu uskonnot, filosofia, luonne ja kauppatavat. Karjala on ainutlaatuinen identiteetti, ajatuksen kulku ja mieliala. Se viihdyttää, se kuuntelee ja se on nimenomaan yksilö, jossa kuulijasta ei tule vastuunkantajaa. Karjala on iloisten ihmisten maa, joka jatkuu nykyisen rajan molemmin puolin.

Rajan idän puoleinen Karjala liittyy Suomeen ja EU:hun, jos paikallisilta Venäjän kansalaisilta kysytään. Tsaarit eivätkä putinit hyväksy sitä, koska Suomessa ei ole kekkosneuvottelijaa, joka ymmärtäisi "saunafilosofian, snapsanderit ja selkään lyönnit" - Suomessa ei ole auktoriteettiä valtiolaivamme johdossa, joka innostaisi "putineita" vaihtokauppoihin ja kiistellyn alueen reformulointiin.

Yhteisessä Karjalassa voisi olla oma valta, yhteinen passi ja viisumiton yhteys EU:hun, olisihan se itse Venäjällekin oikotienä, kun se sinne kuitenkin tahtoo. Ellei Bryssel sitä hoksaa huomata, kääntävät "putinilaiset" katseensa Kiinaan - maailman suurimpaan maahan, joka kuittaa itsensä uudeksi supervallaksi mm. Venäjän raaka-aineilla ja matemaattisella osaamisella.

Keskustelu Karjalasta ei tyrehdy muisteloihin, vaan nyt se käänteisyydellä tutkija Fingerroosin pohdintana nousee uuteen näkemyspohdintaan alueesta, joka on Suomen, mutta myös Venäjän. Suur-Karjala voi sitten myöhemmin muuntua omaksi maakseen sen meilläkin haaveillussa koko komeudessaan. Karjala on Karjalaa, se ei ole pelkästään Suomea, eikä se ole Venäjää. Maat omistetaan aina niin kauan, kuin niihin on "elinaikainen nautintaoikeus". Evakot ovat saaneet asuntonsa, työnsä ja mantunsa - kovalla työllä ja yrittämisen uutteruudella sekä valtiomme ja yksityisten tuella - kukaan ei silti kiellä heitä sijoittamasta Karjalaan varallisuutta sen uudisrakentamiseen.

Karjala tulee puhuttamaan uusia sukupolvia niin kauan kuin laulumaiden mysteeri ja Kalevala elää. Kun Suomen kansaa kuuntelee, erityisesti pystybaarien pimennoissa, ei jää epäselväksi, mikä on laulun sävel - se on vastoin "virallisia kalluppeja" - palauttajia riittää. Palautusta ei tapahdu, mutta identiteetti muuttuu kanteleiden kotisijoilla omaksi sykkeeksi, tunteeksi ja identiteetiksi, jossa suomalaisuus ja karjalaisuus lyövät kättä. Itsenäisyys koittaa lopullisena päämääränä, ja sen itsenäisyyden me suomalaiset voimme Natoon liittymättöminä ratkaista puskuriksi todellisen idän ja lännen välimaastoon, jossa aito karjalaisuus on elämän keskipiste.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

Linkki, joka käsittelee fil.tri Outi Fingerroosin näkemyksiä karealismin tutkijana:
http://www.utu.fi/tutkimus/tutkimusuuti ... koina.html

...........................................

Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus
[size=75:35dr1m4o]( kuvia ja tekstejä saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen kanssa - Copyright by Ilkka Luoma 2007 )

Kuva 1
http://www.panoramio.com/photo/3589174 [ DSC_7363 ]

Teksti
Pohjois-Karjalassa Kesälahdella on Puruveden rannalla kaunis ja asiakasystävällinen lomakylä. Venäläiset sijoittajat uskovat ja luottavat rauhalliseen, puhtaaseen ja turvalliseen Suomen Karjalaan sen maantieteellisen läheisyyden vuoksi. Venäläiset ostavat lisääntyvästi maitamme, rakennuksia ja kokonaisia lomakyliä omille asiakkailleen. Venäläiset tuntevat suomalaiset lähemmäksi "ihoaan" kuin esim. ruotsalaiset tai tanskalaiset - tämä on meidän suomalaisten suuri mahdollisuus. Kokonaisen Karjalan luomiseksi näillä arvoilla on omat osuutensa ratkaisun syntymiseen.

Kuva 2
http://www.panoramio.com/photo/3589160 [ DSC_8046 ]

Teksti
Rajankäynti Suomen kuin Venäjänkin Karjalassa on kuin veteen piirretty viiva. Puruvesi on jo aiemminkin ollut rajavesistöä, satoja vuosia sitten Puruveden Käräjäkallio jakoi silloisen Ruotsin ja Venäjän alueet. Kallioilla on ratkottu mm. kalastuskiistoja, näinkö siellä tullaan ratkaisemaan juhlallisesti uuden kokonaisen Karjalan syntytekijät kädenpuristuksella ja allekirjoituksin, jonka molempien maiden "mahtimiehet" takaavat?

Kuva 3
http://www.panoramio.com/photo/3589150 [ IMG_0958 ]

Teksti
Suomalaiset liikemiehet yhdessä venäläisten ystäviensä kanssa suunnittelevat maan ostoa Pietarin eteläpuolelta luodakseen busineksen, josta hyötyisivät niin suomalaiset kuin venäläisetkin. Yhteistoiminta varsinaisen Karjalan alueella tulee jatkumaan puolin ja toisin, ja nyt toivotaankin, että myös suomalaiset olisvat aktiivisia Karjalan rakentajia.

Kuva 4
http://www.panoramio.com/photo/3589130 [ IMG_1497 ]

Teksti
Simpeleellä 6-tien varressa on useita jokia, jotka virtaavat menetettyyn Karjalaan. Kuvan koski tuotti vielä joitain aikoja sitten virtaa suomalaisille. Nyt se tuottaa muistoja virtaamasta omilta mailta omille maille ja Suomen lahteen. Muistelemalla emme rakenna kokonaista Karjalaa, sen me teemme määrätietoisuudella, taidolla ja vaihto-operaatioilla, jotka tuottavat myös hyötyä itse karjalaisille molemmin puolin rajaa luoden oman karjalaisen identiteetin.[/size:35dr1m4o]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (28)

NATO:oon liittymällä voísimme isommalla selkänojalla käynnistää keskustelun ryöstösaaliin palauttamisesta. Muutamassa vuodessa ryssä
ajaa maansa taas kerjäläiseksi, silloin voisiimme "tehdä Karjalasta tar-
jouksen, josta ei voi kieltäytyä". Onhan tietenkin väärin, että maksamme
roistolle omaisuutemme takaisinsaannista. Valitettavasti roistovaltio
vain on turhan iso ja renkejänsä tämä maa tulvillaan. Varmaankin maa-
ilman vyörytetyin maa, joka äänestää suurella enemmistöllä valtaan
ryssän
Shot at 2007-07-29 pyllyn pyyhkijän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisi kaikkien etu, että Suomen menettämästä "karjalasta" muodostettaisiin ihan uusi valtio.
Joka kantaisi nimeä Laatokan tasavalta.

Tämän valtion kansalaisiksi voisivat ilmoittautua kaikki entiset "karjalaiset" ja nykyään alueella asuvat Venäläiset.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624
Lapin Mies
Olisi kaikkien etu, että Suomen menettämästä "karjalasta" muodostettaisiin ihan uusi valtio.
Joka kantaisi nimeä Laatokan tasavalta.

Tämän valtion kansalaisiksi voisivat ilmoittautua kaikki entiset "karjalaiset" ja nykyään alueella asuvat Venäläiset.

....

Mitä teemme Suur-Sallalle ja Petsamolle

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

mirab
Seuraa 
Viestejä3017
Lapin Mies
Olisi kaikkien etu, että Suomen menettämästä "karjalasta" muodostettaisiin ihan uusi valtio.
Joka kantaisi nimeä Laatokan tasavalta.

Tämän valtion kansalaisiksi voisivat ilmoittautua kaikki entiset "karjalaiset" ja nykyään alueella asuvat Venäläiset.

Niin kuolleena syntynyt ajatus kun vaan voi olla.

Tällaisia historiallisen vääryyden korjaavia uusvaltioideoita voi esittää ja on esitetty Lähi-itää koskien, mutta taitavat ne olla aika utooppisia sielläkin.

Rere väittää: Israel on rasistinen ja ihmisoikeuksien vastainen
"vihapuhetta saa tehdä kunhan kohde on juutalainen"
Sianliha on Israelissa kielletty
Maailmanpankki kirjoitti: MENA-maiden non-oil-vienti on paljon suurempi kuin Suomen.

mirab
Lapin Mies
Olisi kaikkien etu, että Suomen menettämästä "karjalasta" muodostettaisiin ihan uusi valtio.
Joka kantaisi nimeä Laatokan tasavalta.

Tämän valtion kansalaisiksi voisivat ilmoittautua kaikki entiset "karjalaiset" ja nykyään alueella asuvat Venäläiset.
Niin kuolleena syntynyt ajatus kun vaan voi olla.

Tällaisia historiallisen vääryyden korjaavia uusvaltioideoita voi esittää ja on esitetty Lähi-itää koskien, mutta taitavat ne olla aika utooppisia sielläkin.

Tälläista ratkaisua on käytetty ennenkin, esim. Belgia ja Moldovia on tälläisia valtioita, jotka on muodostettu rajakiistojen lopettamiseksi.

Ilkka Luoma
Lapin Mies
Olisi kaikkien etu, että Suomen menettämästä "karjalasta" muodostettaisiin ihan uusi valtio.
Joka kantaisi nimeä Laatokan tasavalta.

Tämän valtion kansalaisiksi voisivat ilmoittautua kaikki entiset "karjalaiset" ja nykyään alueella asuvat Venäläiset.
....

Mitä teemme Suur-Sallalle ja Petsamolle

Sallan ja Kuusamon menettämät alueet on valtaosiltaan tyhjiä, Sallassa on se yksi sotilaskylä, jonka upseeristo varmasti aika mielellään siirtyisi lähemmäs jotakin asuttua kaupunkia ihan vapaaehtoisesti, Kuusamossa ei asu kukaan, joten näiden tyhjien alueiden liittäminen Suomeen tuskin on ongelma.
Petsamo on sitten vähän toinen juttu, aluehan toisi mukanaan viipaleen jäämeren öljy-ja kaasukentistä, joten sitä tuskin Venäjä ihan vähällä luovuttaa ...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Lapin Mies
Olisi kaikkien etu, että Suomen menettämästä "karjalasta" muodostettaisiin ihan uusi valtio.
Joka kantaisi nimeä Laatokan tasavalta.

Tämän valtion kansalaisiksi voisivat ilmoittautua kaikki entiset "karjalaiset" ja nykyään alueella asuvat Venäläiset.
....

Mitä teemme Suur-Sallalle ja Petsamolle
Sallan ja Kuusamon menettämät alueet on valtaosiltaan tyhjiä, Sallassa on se yksi sotilaskylä, jonka upseeristo varmasti aika mielellään siirtyisi lähemmäs jotakin asuttua kaupunkia ihan vapaaehtoisesti, Kuusamossa ei asu kukaan, joten näiden tyhjien alueiden liittäminen Suomeen tuskin on ongelma.
Petsamo on sitten vähän toinen juttu, aluehan toisi mukanaan viipaleen jäämeren öljy-ja kaasukentistä, joten sitä tuskin Venäjä ihan vähällä luovuttaa ...

......

Venäjältä kiirii "sisäpiirien" huhu, etä Sallasta on löydetty suuria uraaniesiintymiä (?)

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624

Venäjän palautushuhut 1990-luvun alussa nostivatkin oikean keskustelun velivenäläisen tavasta hoitaa asioita, ... kuka puhui, kuka lupasi, mikä oli Koiviston rooli ja mitä todellisuudessa tapahtui - nykyhallitus koettaa kitkeä keskustelua, koska he kokevat sen hankaloittavan omaa työtään.

Olisiko Mauno Koiviston tultava ulos ja kerrottava mitä tapahtui, tosin Koivisto kielsi Stasi-listojenkin julkisuuden....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624

Koivisto torppasi jostain syystä Kainuun Sanomien uutispommin, varsinaisen pommin Mikä on totuus, Jeltsin ei ole enää kertomassa, mutta mitä tietää Paavo Väyrynen?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624

oliko kajaanilaisilla tämä se kuuluisa mätäkuun juttu ...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Koivisto torppasi jostain syystä Kainuun Sanomien uutispommin, varsinaisen pommin Mikä on totuus, Jeltsin ei ole enää kertomassa, mutta mitä tietää Paavo Väyrynen?

Venäjälle tälläinen alueiden palauttaminen on tietyllä tavalla riski, siitä voisi syntyä ennakkotapaus joka johtaisi vastaaviin aluevaatimuksiin myös muilla rajoilla.
Eli vaikka Venäjä periaatteessa tunnustaisikin Suomen oikeuden alueeseen, niin silti sen pitäisi tarkkaan harkita, ennenkuin se voisi sitä palauttaa.

Tämä on se syy, miksi uskon Venäjän mieluummin antavan alueelle itsenäisyyden, kuin luovuttavan sitä toiselle valtiolle.

Venäjä on Putinin kaudella hiljaisuudessa sopinut aluekiistat Kiinan kanssa ja palauttanut seitkytluvulla vallatut alueet takaisin, kuten esim. Ussusrjoki jne ..., mutta tähän on varmaan sellainen syy, ettei Venäjä halua jättää luurankoja kaappiin, voimakkaasti kasvavan Kiinan naapurissa.
Näinhän ei ole Karjalassa ...

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Koivisto torppasi jostain syystä Kainuun Sanomien uutispommin, varsinaisen pommin Mikä on totuus, Jeltsin ei ole enää kertomassa, mutta mitä tietää Paavo Väyrynen?Venäjälle tälläinen alueiden palauttaminen on tietyllä tavalla riski, siitä voisi syntyä ennakkotapaus joka johtaisi vastaaviin aluevaatimuksiin myös muilla rajoilla.
Eli vaikka Venäjä periaatteessa tunnustaisikin Suomen oikeuden alueeseen, niin silti sen pitäisi tarkkaan harkita, ennenkuin se voisi sitä palauttaa.

Tämä on se syy, miksi uskon Venäjän mieluummin antavan alueelle itsenäisyyden, kuin luovuttavan sitä toiselle valtiolle.

Venäjä on Putinin kaudella hiljaisuudessa sopinut aluekiistat Kiinan kanssa ja palauttanut seitkytluvulla vallatut alueet takaisin, kuten esim. Ussusrjoki jne ..., mutta tähän on varmaan sellainen syy, ettei Venäjä halua jättää luurankoja kaappiin, voimakkaasti kasvavan Kiinan naapurissa.
Näinhän ei ole Karjalassa ...

...
saikohan Japanikin jotain?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Koivisto torppasi jostain syystä Kainuun Sanomien uutispommin, varsinaisen pommin Mikä on totuus, Jeltsin ei ole enää kertomassa, mutta mitä tietää Paavo Väyrynen?Venäjälle tälläinen alueiden palauttaminen on tietyllä tavalla riski, siitä voisi syntyä ennakkotapaus joka johtaisi vastaaviin aluevaatimuksiin myös muilla rajoilla.
Eli vaikka Venäjä periaatteessa tunnustaisikin Suomen oikeuden alueeseen, niin silti sen pitäisi tarkkaan harkita, ennenkuin se voisi sitä palauttaa.

Tämä on se syy, miksi uskon Venäjän mieluummin antavan alueelle itsenäisyyden, kuin luovuttavan sitä toiselle valtiolle.

Venäjä on Putinin kaudella hiljaisuudessa sopinut aluekiistat Kiinan kanssa ja palauttanut seitkytluvulla vallatut alueet takaisin, kuten esim. Ussusrjoki jne ..., mutta tähän on varmaan sellainen syy, ettei Venäjä halua jättää luurankoja kaappiin, voimakkaasti kasvavan Kiinan naapurissa.
Näinhän ei ole Karjalassa ...
...
saikohan Japanikin jotain?

No, ei ole vielä saanut ...
Vasta on tarjottu kahta pienempää saarta, mutta se ei riitä Japanille, se haluaa koko alueen minkä menetti aseleposopimuksen vastaisesti.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Lapin Mies
Ilkka Luoma
Koivisto torppasi jostain syystä Kainuun Sanomien uutispommin, varsinaisen pommin Mikä on totuus, Jeltsin ei ole enää kertomassa, mutta mitä tietää Paavo Väyrynen?Venäjälle tälläinen alueiden palauttaminen on tietyllä tavalla riski, siitä voisi syntyä ennakkotapaus joka johtaisi vastaaviin aluevaatimuksiin myös muilla rajoilla.
Eli vaikka Venäjä periaatteessa tunnustaisikin Suomen oikeuden alueeseen, niin silti sen pitäisi tarkkaan harkita, ennenkuin se voisi sitä palauttaa.

Tämä on se syy, miksi uskon Venäjän mieluummin antavan alueelle itsenäisyyden, kuin luovuttavan sitä toiselle valtiolle.

Venäjä on Putinin kaudella hiljaisuudessa sopinut aluekiistat Kiinan kanssa ja palauttanut seitkytluvulla vallatut alueet takaisin, kuten esim. Ussusrjoki jne ..., mutta tähän on varmaan sellainen syy, ettei Venäjä halua jättää luurankoja kaappiin, voimakkaasti kasvavan Kiinan naapurissa.
Näinhän ei ole Karjalassa ...
...
saikohan Japanikin jotain?No, ei ole vielä saanut ...
Vasta on tarjottu kahta pienempää saarta, mutta se ei riitä Japanille, se haluaa koko alueen minkä menetti aseleposopimuksen vastaisesti.

....

Sahalinin saari voi olla vaikea pala - siellä on suuret mineraali- ja energiavarat - kuului Japanille osaksi....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

...ehkäpä ns. Karjalan ostaminen/vaatiminen ei ole lähiaikoina mahdollista
(saati sitten järkevääkään) mutta mielenkiintoinen ajatus olisi rajamuo-
dollisuuksien kehittäminen vapaampaan suuntaan eli Venäjä myöntäisi
pitkän ajan (5 - 10 v.) viisumeita ja tullihommat hoitaisi koko itärajan
osalta yhteinen EU-tulli (käytännössä Suomen tulli), investoinnit olisivat
vapaita puolin ja toisin, ja hupskeikkaa...muutaman vuoden kuluttua
poistetaan tullitkin tarpeettomina...täts it!

Per Vers
...ehkäpä ns. Karjalan ostaminen/vaatiminen ei ole lähiaikoina mahdollista
(saati sitten järkevääkään) mutta mielenkiintoinen ajatus olisi rajamuo-
dollisuuksien kehittäminen vapaampaan suuntaan eli Venäjä myöntäisi
pitkän ajan (5 - 10 v.) viisumeita ja tullihommat hoitaisi koko itärajan
osalta yhteinen EU-tulli (käytännössä Suomen tulli), investoinnit olisivat
vapaita puolin ja toisin, ja hupskeikkaa...muutaman vuoden kuluttua
poistetaan tullitkin tarpeettomina...täts it!

Palauttaminen voitaisiin aloittaa kansalaistasolla.
Eli ensin palautettaisiin se maaomaisuus takaisin niille Karjalaisille, jotka siellä alunperin lähti evakkoon Suomeen.
Taloja ja kiinteistöjä voitaisiin myös palauttaa, mikäli niitä on pystyssä. ( Viipurissa ainakin on )
Se, että mihinkä valtioon alueet kuuluu, on lopulta toisarvoista.
Palautetaan omaisuus niiden laillisille alkuperäisille omistajille.

Se on vaan aika kinkkistä siinä mielessä, että aikanaan valtio maksoi korvauksia (ei toki käyvästä arvosta). Kuinka selvitetään nämä kysymykset?

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624
Sigmund
Se on vaan aika kinkkistä siinä mielessä, että aikanaan valtio maksoi korvauksia (ei toki käyvästä arvosta). Kuinka selvitetään nämä kysymykset?

......

Nuo korvaukset ovat jäljitettävissä. Ne vähennetään palautusarvosta, lasketaan "pieni korko" ja huomioidaan karjalaisten kullekkin paikkakunnalle aikaasaama toimeliaisuushyöty. Karjalan venäläisille pitää myös maksaa tehdystä työstä ja ylläpidosta, tosin sitä ei ole paljon

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10624

Aiheellisesta Karjala-asiasta on syntynyt nyt melkoinen kalabaliikki, kun venäläiset olivatkin epävirallisesti tarjonneet Karjalaa ostettavaksi..., mutta entä nyt? Ehkä alustus sattuikin osuvaan aikaan, kun ostamalla se ei luonnistu (?), mutta ehkä jollain muulla tavoin...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat