Seuraa 
Viestejä45973

Sattuuko joukossamme olemaan terveydenhuoltoalan ammatilaisia tai potilaita, jotka ovat joutuneet käyttämään Triptyl-lääkitystä pidempiä aikoja ja jättäneet sitten sen pois. Aihe ei ehkä tiedesivuille ole oikein passeli, mutta kysympähän kuitenkin. Periaatteessahan vierotusoireita voi olla aikalailla monenmuotoisia. Ei ole tarkoitus pohtia yleisellä tasolla tai kopioida Farmacan tekstejä. Eli jos olet törmännyt tilanteeseen niin kerro. Ystävälläni on ollut noin 10v kestävä lääkitys annolsella 10-25mg per vrk ja nyt on jättänyt sen pois. Hän kärsii oireista, jotka on ainakin teoriassa yhdistettävissä lääkkeen poisjättöön.

Eli varsinainen kysymys: Kuinka kauan vierotusoireiden häviäminen kestää? Triptyylin eliminaation puoliintumisaika on luokkaa ad 24h. Voisi olettaa, ettäpoisjättöoireet kestäisivät suht pitkään. Vaikka lääke vaikuttaa toki erilailla kuin esim bentsot tai opiaatit, se vaikuttaa kuitenkin aivojen välittäjäainehomeostaasiin laajasti, ja näinollen on oletettavissa, että poisjättöoireita esiintyy. Itse kuvittelen, että nuo oireet saattavat kestää pitkäänkin, ehkä jopa kuukausia. Mm juuri tuon pitkän eliminaatioajan ja mahd kumulaationkin vuoksi. Pkv-lääkkeistä nopeiden opiaattien, kuten morfiini ja kodeiini, vierotusoireet kestävät pahoina viikon ja lievempinä viikon lisää. Buprenorfiinireflat vievät usein kuukauden ja diatsepaamin myös jopa kuukausia. Karkeasti kai yleensä pidemmän T1/2:n omaavat lääkkeet vaativat pidemmän toipumisen. Varmasti myös moni muu tekijä vaikuttaa asiaan. Reseptoriaffiniteetit ym ja neuropsykologiset tekijät jne.

Ehkä huono kysymys palstalle, mutta etsin tietoa asiaan liittyen koska ystäväni tilanne vaatii sen. Eli tiedättekö käytännön kokemuksen kautta?
Netistä asiaan en juuri ole saanut selvyyttä. Juuri tähän oireiston kestokysymykseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat