Seuraa 
Viestejä604

[size=150:2kfa1y5m]Evoluutio - elämän kehittyminen ja elämän tarkoitus[/size:2kfa1y5m]

Tämä teksti on artikkelimuotoinen. Se on oma kannanottoni ja näkemykseni elämästä. Tarkoitukseni on saada lukija ajattelemaan elämää ja esittämään itselleen (ja muille) kysymyksiä.

Johdanto

Kautta aikain ihmiset ovat miettineet elämän tarkoitusta - vaihtelevin lopputuloksin. Joskus tarkoituksena on ollut palvella Jumalaa X, toisinaan kunnioittaa asiaa Y tai tarkoitus on ollut jokin muu asia Z. Oli syy mikä hyvänsä, elämän tarkoitus ihmiselle on edelleen ja on aina ollut yksilöllinen asia. Syitä vaihteluun ovat ihmisen koulutus, kulttuuri ja ihmisen kyky ajatella asioita itse.

Me ihmiset olemme kuitenkin vain yksittäisiä eläviä olentoja luonnon monimuotoisuudessa. Miten saimme käsityksen subjektiivisesta elämän tarkoituksesta?

Dynaamisuus mahdollistaa elämän ja evoluution

Muuttuva, dynaaminen maailmankaikkeus, mahdollistaa elämän. Samasta syystä kaikki elämä on myös tuhoontuomittua. Kaikella elävällä on alku eli syntymä ja loppu eli kuolema.

Nykyinen maailmankaikkeus syntyi mitä ilmeisemmin alkuräjähdyksestä, mistä saakka energia sekä massa on levinnyt yhä suuremmalle alueelle. Olipa syy alkuräjähdys tai ei, on universumi kiistattomasti muuttuvassa tilassa. Lisäksi tiedämme, että energiaa universumissamme on rajallisesti. Tästä kertoo laajentuvan universumin lämpötilan putoaminen. Energian on oltava myös rajallisella alueella, sillä jos rajallinen määrä energiaa olisi äärettömän suurella alueella, ei minkäänlaista paikallista muutosta voisi olla. Todistat muutoksen lukemalla tämän artikkelin eli olemalla olemassa.

Epätasaisesti levinnyt energia muodostaa universumissa kökkäreitä, tähtiä. Tähtien ympärille, vetovoiman aiheuttamana, syntyi planeettoja, joissa nykykäsityksen mukaan syntyi kemiallisten sekä fysikaalisten reaktioiden ansiosta ensimmäiset aminohapot (tai jotain vastaavaa ) . Nämä, kutsuttakoon niitä nyt aminohapoiksi, muodostivat miljardien vuosien aikana ensimmäiset solut. Yksi planeetoista, joissa elämä on lähtenyt evolvoitumaan on oma kotimme, planeetta Maa.

Alkuräjähdyksestä lähtien olemme luonnon tuotetta. Subjektiivisesti ajatellen, yksikään elävä otus ei ole voinut vaikuttaa mitenkään omaan alkuunsa, omaan syntymäänsä. Soluista kehittyi monimuotoisempia ja miljardien vuosien saatossa bakteereita, viruksia, kasveja, kaloja, nisäkkäitä, lintuja ja vaikka mitä muuta. Näin ollen syntymäämme voidaan pitää yksilöntasolta katsoen kohtalona.

Biologinen evoluutio - elämän kehittyminen

Evoluutiota katsotaan nykyään viuhkamaisesti. Siinä missä lepakolle on kehittynyt kyky lentää ja kaikuluodata, on luonto suonut ihmiselle ylivertaisen älyn. Ihminen on siis älyllisesti lepakkoa huomattavasti edellä, mutta lepakko taas lentotaitonsa ja kaikuluotauksensa ansiosta näissä asioissa ihmistä edellä. Sama pätee kaikkeen elävään. Jokainen elävä otus täyttää oman ekologisen lokeronsa. Ihmisen lokero on toki moninverroin suurempi kuin monen eläimen. Äly on siitä harvinainen ominaisuus, että sillä on kyky "hidastaa" biologinen evoluutio murto-osaan siitä nopeudesta, mitä se oli ennen älyä.

Biologisen evoluution hidastuminen

Ihmisen äly on hidastanut biologisen evoluution aiheuttaman muutoksen nopeuden murto-osaan siitä mitä se maailmankaikkeuden mittakaavassa on. Alkuräjähdys on nykytietämyksen mukaan tapahtunut 12,7 miljardia vuotta sitten. Maapallon synty ja elämän kehitys on kestänyt "hieman" alle 5 miljardia vuotta, mutta oma elämämme kestää enintään noin sata vuotta. Biologista evoluutiota tutkivat tiedemiehet ovat samaa mieltä, että evoluutiota tapahtuu ihmisissä jatkuvasti. Yksittäisen ihmisen elämään biologinen evoluutio ei kuitenkaan käytännössä vaikuta, sillä mutaatioiden ja ravinnon yms aiheuttama muutos näkyy lapsissasi. Yleensä muutos on niin pieni, että kestää useita sukupolvia ennen kuin "mitään huomattavaa eroa tapahtuu", esim. pituuskasvua. Teoriassa lienee mahdollista, että jokin ominaisuutesi muuttuu elinaikanasi - tiedä häntä. Oli miten oli, sillä ei ole merkitystä huomattavasti suurempaan muutokseen, älyn aiheuttamaan muutokseen eli älylliseen evoluutioon.

Älyllinen evoluutio - tiede ja tekniikka

Cogito, ergo sum. Ajattelen, siis olen. Ihmisen kyky ajatella, ymmärtää, tehdä johtopäätöksiä, ratkaista ongelmia, kyseenalaistaa, synnyttää taidetta jne, syntyy älystä jonka luonto on meille biologisen evoluution kautta "antanut". Tiede ja tekniikka kehittyy kiihtyvällä vauhdilla ja maapallo on muuttunut muutamassa sadassa vuodessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Biologinen evoluutio on "menettänyt otteensa" ihmisestä, älyllisen evoluution otettua vallan. Energiantuotto, liikkuminen, kommunikointi, ravinto, lääketiede jne, ovat syntyneet tai muuttuneet biologiseen evoluutioon nähden uskomattomalla vauhdilla.

Älyllinen evoluutio on siis biologisen evoluution tuote. Kyky kehittää ja muuttaa elämää on luonnon tuotetta itsessään. On absurdia syyttää ihmistä luonnon tuhoamisesta, sillä jos asioiden olisi kuulunut tapahtua erilailla, ei biologinen evoluutio olisi johtanut älyyn. Ihminen ei ole vierailija maapallolla, vaan osa luontoa, osa maailmankaikkeutta ja maapalloa. Tarkoituksemme ei ole tuhota luontoa. Luonto ei varsinaisesti tuhoudu mihinkään, vaan muuttuu tekniikan, tieteen ja lisääntymisemme tuloksena. Suuri osa nykyisistä eliöistä kärsii muutoksesta, mutta se on hinta jonka olemme valmiita maksamaan. Biologinen evoluutio on tehnyt meistä uteliaita ja mukavuudenhaluisia, minkä vuoksi kehityksemme ei ole pysähtynyt.

Biologinen evoluutio on miljardien vuosien aikana hionut evoluution kautta maailmankaikkeuden sellaiseksi, että opittavaa riittää älystämme huolimatta. Mainittakoon näin äkkiseltään fotosynteesi, fuusioenergia ja avaruuden taivuttaminen matkustamistarkoituksessa.

Otetaan esimerkiksi vielä pinnalla oleva ilmastonmuutos. Tässä ei ole mitään "pahaa" tai epänormaalia luonnon kannalta, luonto yksinkertaisesti reagoi tekoihimme, jotka tapahtuvat valtavan nopeasti. Vaikka saisimme aikaan jääkauden tai ydinsodan, joka tappaisi valtaosan ihmisistä, emme kaikki kuole "millään". Opimme älymme kautta virheistämme. Elämä selviää ja älyn ansiosta muistamme sukupolvien päästä tapahtuneet virheet. Sotiminen, itsekkyys ja oman edun tavoittelu on taas jäännettä biologisesta evoluutiosta, jolle emme äkkiseltään voi mitään. "Luonnossa" vahvin selviää, heikoin kuolee. Ihminen ei ole luonnostaan paha, päinvastoin opimme hyvin nuorena tuntemaan empatiaa eli myötätuntoa. Olemme sosiaalisia ja viihdymme paremmin ryhmässä kuin yksin.

Elämä suojelee itseään

Aikamme maapallolla on rajallinen, mutta niin on myös maapallon aika maailmankaikkeudessa. Älyllinen evoluutio antaa elämälle huomattavasti paremmat mahdollisuudet selvitä kuin biologinen. Äly mahdollistaa muutoksen älyllisen evoluution kautta muutoksen niin paljon nopeammin kuin biologinen evoluutio. Älymme ansiosta pystymme suojautumaan vaaroilta ja vahingoilta, oli kyseessä itseaiheuttama saastuttaminen, ilmastonlämpeneminen tai meistä riippumaton asteroidi.

Viimeistään miljardin vuoden päästä aurinko laajennettuaan tuhoaa kaiken elämän maapallolla. Ilman älyllistä evoluutiota emme pysty suojautumaan väistämättömältä tuholta, nyt meillä on ainakin teoreettinen mahdollisuus.

Ihminen, luonnon lapsi ja herra

Pystymme elävinä olentoina selittämään elämää paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Olemme kyenneet viimeisen sadan vuoden aikana siihen, mihin muu elämä maassa ei pysty. Taide, musiikki, tieteet, tekniikka, tietoisuus itsestämme, tietoisuus ajasta, kaikki luonnon suoman älyn ansiota, kiitos evoluution. Olemme matkanneet veden alle, taivaalle ja viimeisimpänä kurkoittaneet tähtiin - synnyinsijoillemme.

Kalle "Pride" Hahl
1.8.2007 / Helsinki

Sivut

Kommentit (45)

Pride
Älymme ansiosta pystymme suojautumaan vaaroilta ja vahingoilta, oli kyseessä itseaiheuttama saastuttaminen, ilmastonlämpeneminen tai meistä riippumaton asteroidi.

Voisiko henkinen ballerina kertoa, että miten aikoo älynsä avulla suojautua asteroidilta.

Ja missä on ilmaston lämpeneminen ? Tämä kesä oli kylmin mitä muistan 40-vuoteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pride
Seuraa 
Viestejä604
Boysen
Pride
Älymme ansiosta pystymme suojautumaan vaaroilta ja vahingoilta, oli kyseessä itseaiheuttama saastuttaminen, ilmastonlämpeneminen tai meistä riippumaton asteroidi.Voisiko henkinen ballerina kertoa, että miten aikoo älynsä avulla suojautua asteroidilta.

Ja missä on ilmaston lämpeneminen ? Tämä kesä oli kylmin mitä muistan 40-vuoteen.

Johan on äkänen! Esimerkkihän tuo vain oli, eikös jokamaaliman käppyrä näytä hiilidioksidiarvojen nousua ja samalla lämpötilojen? Inconvenient Truth pelkkää pskaa? :<

Onhan niitä keinoja jo tiedossa, miten asteroidilta pystytään suojautua.

Mutta lähinnä hain sitä takaa, että biologinen evoluutio ei koskaan pysty muodostamaan eliötä, joka suojautuu aktiivisesti asteroidilta tmv.

Me ihmiset taas pystymme.

Boysen
Pride
Älymme ansiosta pystymme suojautumaan vaaroilta ja vahingoilta, oli kyseessä itseaiheuttama saastuttaminen, ilmastonlämpeneminen tai meistä riippumaton asteroidi.Voisiko henkinen ballerina kertoa, että miten aikoo älynsä avulla suojautua asteroidilta.

Ja missä on ilmaston lämpeneminen ? Tämä kesä oli kylmin mitä muistan 40-vuoteen.

Et voi oikeasti ajatella noin tyhmästi, ethän?

D

Tässä muuten uusi tutkimus tältä päivältä Siperian kevään aikaistumisesta.

http://environment.newscientist.com/art ... -fast.html

Pride
Pride
Älymme ansiosta pystymme suojautumaan vaaroilta ja vahingoilta, oli kyseessä itseaiheuttama saastuttaminen, ilmastonlämpeneminen tai meistä riippumaton asteroidi.


Johan on äkänen! Esimerkkihän tuo vain oli, eikös jokamaaliman käppyrä näytä hiilidioksidiarvojen nousua ja samalla lämpötilojen? Inconvenient Truth pelkkää pskaa? :<

Onhan niitä keinoja jo tiedossa, miten asteroidilta pystytään suojautua.

Mutta lähinnä hain sitä takaa, että biologinen evoluutio ei koskaan pysty muodostamaan eliötä, joka suojautuu aktiivisesti asteroidilta tmv.

Me ihmiset taas pystymme.

Pride
Älymme ansiosta pystymme suojautumaan vaaroilta ja vahingoilta, oli kyseessä itseaiheuttama saastuttaminen, ilmastonlämpeneminen tai meistä riippumaton asteroidi.

Johan on äkänen! Esimerkkihän tuo vain oli, eikös jokamaaliman käppyrä näytä hiilidioksidiarvojen nousua ja samalla lämpötilojen? Inconvenient Truth pelkkää pskaa? :<

Onhan niitä keinoja jo tiedossa, miten asteroidilta pystytään suojautua.

Mutta lähinnä hain sitä takaa, että biologinen evoluutio ei koskaan pysty muodostamaan eliötä, joka suojautuu aktiivisesti asteroidilta tmv.

Me ihmiset taas pystymme.


Jaa-a, ehkä asteroidilta voidaan vielä joten kuten suojautua, mutta tuo Inconvenient Truth ei ole paskaa.

Myönnän, että se on osaksi propagandaa, mutta nimenomainen elokuva näyttää ihmisen vaikutuksen nykypäivän maailmaan hyvin. Hiilidioksidipitoisuus on 30-50 vuoden sisällä jo kriittistä tasoa, ellei toimiin ryhdytä.

Nykyinen talouskasvu ei ole hyvä tie. Ostetaan kamera, heitetään se puolen vuoden kuluttua roskiin ja ostetaan uusi. Sitä luokkaa... Nykyinen talouskasvu on toisin sanoen turhaa energian tuhlausta. Lopettakaa ja muuttakaa nykyiset elintapanne, ihmiset!

Ilmastonmuutosta ei voiteta nykydemokraattisen kansanenemmistön takia, vaan diktatuuri hoitaisi asian helpommin. Mutta kenellä olisi munaa ryhtyä diktaattoriksi, kun kaikki tietävät mitä Saddamillekin lopulta kävi.

Toimiin pitäisi ryhtyä, toimet maksavat törkeän paljon rahaa, länsimainen elämäntapa kuluttaa kauheasti energiaa, demokraattinen yhteiskunta ei voi ilmastonmuutosta nujertaa, diktaattoriksi tuskin kukaan haluaa ryhtyä, eli mitä teemme?!

Pride
Seuraa 
Viestejä604
Ahteri

Jaa-a, ehkä asteroidilta voidaan vielä joten kuten suojautua, mutta tuo Inconvenient Truth ei ole paskaa.

Myönnän, että se on osaksi propagandaa, mutta nimenomainen elokuva näyttää ihmisen vaikutuksen nykypäivän maailmaan hyvin. Hiilidioksidipitoisuus on 30-50 vuoden sisällä jo kriittistä tasoa, ellei toimiin ryhdytä.

No sitä mieltä minäkin olin! Kysyinkin Boysenilta tuota - että onko hän sitä mieltä. Seuraavaksi olisin kysynyt, notta miksi...

Jäi kyllä vähän punainen lanka ja varsinainen sanoma tavoittamatta. Otsikossa ja johdannossa mainittu elämän tarkoitus unohtuivat lopputekstistä ja lopputeksti on omituiseen muotoon kirjoitettua kertausta evoluution epäoleellisista perusasioista (epäoleellisista siksi, että ei tuossa myöskään ole mistään perustason "evoluution A ja O" -kirjoituksesta).

Pride
Seuraa 
Viestejä604
Janne Mikola
Jäi kyllä vähän punainen lanka ja varsinainen sanoma tavoittamatta. Otsikossa ja johdannossa mainittu elämän tarkoitus unohtuivat lopputekstistä ja lopputeksti on omituiseen muotoon kirjoitettua kertausta evoluution epäoleellisista perusasioista (epäoleellisista siksi, että ei tuossa myöskään ole mistään perustason "evoluution A ja O" -kirjoituksesta).

Anteeksi, sunnuntaikirjottaja kun olen.

Sanomaa ei varsinaisesti ollut, vain oma näkemykseni maailmasta evolutiiviselta kantilta.

Mihin punainen lanka katkesi? Yritin aloittaa stoorin "aikojen alusta" ja kulkea eteenpäin ajassa.

Elämän tarkoituksen oli tarkoitus selventyä lukijalle tekstin päätyttyä. Elää ja jatkaa elämää. Äly on mahdollistanut elämän suojelun teknisin yms ratkaisuin, joka ei biologisen evoluution pohjalta onnistu.

Kiitos kommentista.

Pride
Siltä vaikuttaa!

British scientists are reporting today that the odds of life starting on Earth rather than inside a comet are one trillion trillion (10 to the power of 24) to one against. That is, we're not originally from around here.

Samassa jutussa kerrotaan, miten tutkijaryhmä pitää vähemmän todennäköisempäni sitä, että elämä on syntynyt komeetoissa. Tutkimuksessa käydään läpi, miten elämän synty on luonnollinen ja todennäköinen prosessi.

Toinen asia on, että esittäjästä riippumatta nuo todennäköisyydet ovat aina enemmän tai vähemmän mielivaltaisia.

elämän synnyn kohdalla tilanne on vielä auki, myös maanpäällisen syntyteorian puolesta on kertynyt paljon näyttöjä, joten odotetaan ja katsotaan, mitä lisätutkimukset tuotavat mukanaan.

Pride
Siltä vaikuttaa!

British scientists are reporting today that the odds of life starting on Earth rather than inside a comet are one trillion trillion (10 to the power of 24) to one against. That is, we're not originally from around here.

Samassa jutussa kerrotaan, miten tutkijaryhmä pitää enemmän (edit kirj virhe) todennäköisempäni, että elämä on syntynyt komeetoissa. Tutkimuksessa käydään läpi, miten elämän synty on luonnollinen ja todennäköinen prosessi.

Toinen asia on, että esittäjästä riippumatta nuo todennäköisyydet ovat aina enemmän tai vähemmän mielivaltaisia. Elämän synnyn todennäköisyys on tasan yksi, koska se on tapahtunut.

elämän synnyn kohdalla tilanne on vielä auki, myös maanpäällisen syntyteorian puolesta on kertynyt paljon näyttöjä, joten odotetaan ja katsotaan, mitä lisätutkimukset tuotavat mukanaan.

kiittäen
Odotatko loppuun asti?

Todennäköisyys, että elinaikanani homma selviää suurinpiirtein lienee lähellä yhtä. Minun ei tarvitse ahdistuneena turvautua joihinkin satuihin, kuten heikkohermoisten.

Damasio
kiittäen
Odotatko loppuun asti?Todennäköisyys, että elinaikanani homma selviää suurinpiirtein lienee lähellä yhtä. Minun ei tarvitse ahdistuneena turvautua joihinkin satuihin, kuten heikkohermoisten.

Physicists Discover Inorganic Dust With Lifelike Qualities

Science Daily — Could extraterrestrial life be made of corkscrew-shaped particles of interstellar dust? Intriguing new evidence of life-like structures that form from inorganic substances in space have been revealed in the New Journal of Physics. The findings hint at the possibility that life beyond earth may not necessarily use carbon-based molecules as its building blocks. They also point to a possible new explanation for the origin of life on earth.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 150630.htm

Nyt siis pohditaan, että mikä monista elämän synnyn mahdollisuuksista on todennäköisin. Elämän synty näyttää olevan siis hyvinkin yleinen prosessi. Nämä uudet tutkimukset taitavat olla syviä nauloja kretiinien arkkuun.

Vakavasti puhuttuna, eivät kretiinit välitä tutkimuksista, he vain uskovat ilman järjen häiventäkään. Onneksi ihmisten valtaenemmistö välittää ja käyttää sekä havaintojaan että ajatteluaan.

Turvaudut oppiin, joka vie laveaa itseriittoisuuden tietä pois Luojan luota. Eikös jokainen elämän syntyvaihtoehto olekaan todennäköisyydeltään 1?

kiittäen
Turvaudut oppiin, joka vie laveaa itseriittoisuuden tietä pois Luojan luota. Eikös jokainen elämän syntyvaihtoehto olekaan todennäköisyydeltään 1?

Mitäpä jos ottaisit tilaston alkeiskirjan käteesi ja lukisit vähän edes sitä.

Koska muuten vastaat siihen evoluutiohavaintojen kysymykseen, vaiko oliko sekin liian vaikeaa?

kiittäen
Itsepä lähdit saivartelun tielle.

Et siis pysty esittämään mitään todellista evoluutiokritiikkiä.

NO, tämä oli kyllä odotettavissakin, samoin kuin se, että olet täysin pihalla niin evoluutioteoriasta kuin luonnontieteistä yleensäkin.

Muut voivat sen sijaan nauttia koko ajan laajenevasta ymmärryksestämme evoluution kulussa.

Tältä päivän yksi mielenkiintoinen uutinen oli esimerkiksi.

Conquest Of Land Began In Shark Genome

Science Daily — Scientists at the University of Florida have identified genetic activity in sharks required for the development of hands, feet, fingers and toes in limbed animals. The finding shows what was thought to be a relatively recent evolutionary innovation existed eons earlier than previously believed, potentially providing insight for scientists seeking ways to cure human birth defects.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 212149.htm

Karmasevaa muuten on ajatella, jos joku lääkäri on kretiini, niin eihän ne pysty tajuamaan näitä uusia tutkimuksia, jotka auttavat miljoonia ihmisiä, kuten tämäkin evoluutiotutkimus avaa lääketieteelle uusia näköaloja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat