Seuraa 
Viestejä10605

[size=150:2xhu05gl]Verotuksen oppivuodet [/size:2xhu05gl]
[size=75:2xhu05gl]( Valtiovarainministeri Jyrki Katainen säätää ensimmäistä budjettiaan; Kataisen oppivuodet ovat alkaneet kulutuksen hillintään ja verojen kohdistamiseen ympäristöarvojen mukaisesti )[/size:2xhu05gl]

[ ... markkinatalouden hokema on kulutus ja siitä johtuva toimeliaisuudesta työllistyminen - ympäristövastuullisten vastaväite on kulutuksen hillitseminen ja vähentäminen, omaehtoisen itsetuotetun energian laajempi hyväksikäyttö liikkumiseen sekä verotuksen säätö kulutukseen - toimeliaisuutta ei silti kahlita vaan suunnataan ... ]

Vero on aika päiviä sitten keksitty vallan väline, jolla porkkanoidaan ja kepitetään. Samalla sen tarkoitus on huomioida inhimillisyyttä jakaen hyväosaisilta vähempiosaisille. Ympäristöä huomioivassa maassa verotusta suunnataan systemaattisesti kulutukseen ja vieläpä siten, että rasittavasti kuluttava maksaa enemmän. Olemme siirtymässä omien etujen nimissä ihmiskeskeisyydestä ympäristökeskeisyyteen.

Verotuksen oppivuodet ovat alkaneet. Velkaa on maksettava velipuolen asemasta, vaikka osa siitä on edellisen suuren kulutusroihun jälkisammutuksen ajoilta, mm. valtavan työttömyyden kustannuspeittoa ja edelleen osin epäselvien pankkisotkujen jälkimaininkia (pitäisikö nyt hyvin tuottavien pankkien maksaa jotain takaisin?).

Jakoon ovat myös tulossa historiamme suurimmat perinnöt - perintöveroa muuttamalla valtio siirtää varallisuuseriä helpottamaan omia myöhempiä velvollisuuksiaan maksaa yhä suuremmille joukoille mm. eläkkeitä ja kohoavia sairauskuluja. Kansalaiset saavat hyvät pesämunat jo nyt haltuunsa - ennen kuin meneillään olevan kulutushulabaloon lasku lankeaa valtiollemme maksettavaksi.

Sähköä, polttoainetta, alkoholia, tupakkaa ja kaikkinaista ei-välttämättömyys- tai kulutusharkinnanvaraista tulee verottaa. Luontoa ympärillämme tulee säästää, siis kulutustamme on hillittävä, vähennettävä ja mm. omaehtoista liikuntaa tuettava (tilastojen mukaan suomalaiset ovat nousseet maapallon toiseksi lihavimmaksi kansaksi heti USA jälkeen).

Kulutus ja kasvu ovat tunnetusti markkinatalouden mittareita. Olemme onnistuneet mm. polttaamaan 100 vuodessa kaiken sen polttoaineen, johon on sitoutunut n. 30 miljoonan vuoden hiilidioksidivarastoitumiset - olemme siis tältä osin päästäneet ilmakehään 30 miljoonan vuoden luontovarannot 100 vuodessa.

Olemme onnistuneet kuluttamaan niin suuresti, että nyt kuumenevat ilmakehä, aavikoituvat valtiot ja helteisiin läkähtyvät ihmiset. Nykyinen EU pitää jo sisällään suuria uhkakuvia eteläisten osiensa aroutumisesta ja jopa aavikoitumisesta seuraavan 100 vuoden aikana. Ihmisen kiihtynyt kulutus on muuttanut koko ihmiselon aikana enemmän luontoa ja ympäristöä 100 vuodessa kuin koskaan aikaisemmin millään aikajaksolla.

Vero on porkkana, palkkio sekä keppi ja rangaistus. Ei-välttämättömyys- ja näyttökuluttaminen vain pönkittääksemme markkinakuvaamme on rikos ympäristöä kohtaan. Verotuksen oppivuosiin kuuluvat vääjäämättömästi verotuksen painopisteen siirto kulutukseen - kunhan tämän muistaisivat myös mm. amerikkalaiset ja kiinalaiset.

Työtuloja, perintöjä ja muita itse tekemiseen liittyviä toimia ei tarvitse verottaa lainkaan. Politisointi, tutkimustoiminta ja analyysit tuleekin siirtää itse kuluttamisen arviointiin, mittajärjestelmien suunnitteluun ja valttämättömyyden erottamiseen turhasta ja pelkästä näyttämiskulutuksesta. Kulutusverot ovat huomisen täsmäveroja, jotka lankeavat heti ostohetkellä henkilötasolle.

Perusidea on se, että kuka kuluttaa eniten, maksaa myös eniten. Tämä ei tarkoita sitä, että esim. suurlapsiperhe maksaa ruisleivästä enemmän, vaan sitä, että mm. eniten kuluttavan auton omistaja maksaa eniten. Huomisen verot ovat palkitsevia ja rankaisevia. Vastuunkanto tuo mukanaan verotuskäännöksen luontoarvojen huomioimiseen.

Terveellinen ruoka ( mitä se itseasiassa on ) verottuu vähemmän, epäterveellinen, siis se, joka teki meistä maapallon toiseksi lihavimman kansan, taas saakoon ankaramman verokohtelun. Ylensyöntivero ja liikkumisen kannuste on kampanjoita joilla nostetaan laajasti ja merkittävästi kansakunnan vireellisyys- ja elämäntasoa. Virkeä ihminen on osallistuvampi ja nykykulutusjuhlamme ongelmat vaativat yhteistä osallistumista ratkaisujen löytymiseksi. Merkittävät muutokset lähtevät itse kuluttavan kansa tottumuksien muutoksista, ja nämä muutokset toteutuvat helpommin jos olemme aktiivisesti motivoituneita niiden tekoon. Aktiivisuuden ja osallistumisen suhde terveyteen ja elintapoihin on suoraan verrannollista.

Elämme juuri nyt markkinataloudellisesti kulutusaallon harjalla. Katainen on oikeassa verrannossaan "tuulen tuomista rahoista" - nyt on maksettava "ylimääräisesti" velkaa, huomenna se ei saata olla enää mahdollista. Nyt kannattaa maksaa, sillä korot nousevat. Kataisen oppivuodet alkoivat näin oikean suuntaisesti. Elämme lisäksi kulutusjuhlan huippua. Hokemaksi ei enää kelpaa, että kaikki mitä kulutetaan tuo toimeliaisuuden myötä etuja kansantaloudelle. Meillä on juuri nyt keskipisteenä uusi "kansantalous" -- se on luonnon tasapainotalous, tosin pessimistit väittävät jo, että on myöhäistä aloittaa muutokset - oli tai ei, nyt on mobilisoiduttava ymmärtämään, mitä tekomme jäljet merkitsevät lapsillemme ja heidän lapsilleen - perinnötkään eivät riitä, jos ei ole mistä elää.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

............................................

[size=150:2xhu05gl]Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus [/size:2xhu05gl]
[size=75:2xhu05gl]( Copyright by Ilkka Luoma 2007 ), kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.[/size:2xhu05gl]

[size=75:2xhu05gl]Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/3670940 --- IMG_1712.JPG 4481 kB ID: 3670940

Teksti
Varttunut kulutukseen tottunut yksilöihminen individualismissaan saapui katsomaan ja kuuntelemaan The Rolling Stones yhtyettä Helsinkiin mm. yksityisautoilla 1.8.2007. Huomisen juhlaa on kulutuksen verottaminen ja uusi hallitus onkin linjaamassa uusia polttoaineveroja hillitsemään ympäristötuhoja - liian myöhäänkö? Milloin aloitetaan oppivuodet ymmärryksen kohentamiseksi huomaamalla, ettei kulutusiloittelu ole ihmiskunnan etujen mukaista harmonisoitumiseen pyrkivässä ympäristössämme.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/3670936 --- IMG_1227.JPG 2783 kB ID: 3670936

Teksti
Suuren suosion saanut nuorisosarja niin kirjoina kuin elokuvina on kapinaa vanhaa maailmaa vastaan. Olisiko Kataisesta Harry Potteriksi viitoittamaan uuden budjetin myötä verotusta ympäristöarvojen suuntaan - havaitsemalla, että kulutusjuhlailoittelu ei ole ihmisen itsekkyyden kannalta se oikea tie harmoniseen menestykseen.

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/3670931 --- IMG_1098.JPG 3749 kB ID: 3670931

Teksti
Uusi Eduskunta valtiovarainministeri Kataisen johdolla vääntää ensimmäistä budjettiaan. Onko havaittavissa käännettä vihreämpään suuntaan, vai jatkuuko markkinatalouden kulutusiloittelu luontomme ja ympäristömme kustannuksella? Kerran, vai hetken verran edustajiemme tie päätöksiin oli konkreettisesti viherretty - myöhemmin kukat jaettiin halukkaille kansalaisille ilmaiseksi Eduskunnan rappusilta.[/size:2xhu05gl]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (21)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10605

Verotus on keskeneräisen ihmiskunnan väliaikamenetelmä löytää tasapainoa heikoimmillekkin, joka on sinänsä vastoin luonnon omaa vuosimiljoonaista kulkua.

Verotus on pakollinen, koska olemme löytäneet "demokratian" ja kaltaisemme inhimillisyyden.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10605

Verotuksen säätelyssä syntyy myös arvaamattomia "hidasmuuttujia", joiden vaikute saattaa näkyä arvaamattomina muutoksina vuosien päästä, kts. tämän päivän Hesari: Vieraskynä, siv. 2.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Verotus on keskeneräisen ihmiskunnan väliaikamenetelmä löytää tasapainoa heikoimmillekkin, joka on sinänsä vastoin luonnon omaa vuosimiljoonaista kulkua.

Verotus on pakollinen, koska olemme löytäneet "demokratian" ja kaltaisemme inhimillisyyden.

Ei nyt ihan niinkään.

Ilman veroja myös parempiosaiset kulkisivat pitkin pitkospuita ja polkuja
uusilla Bemareillaan!!

Pitää muistaa verokeskustelussa myös sellainen seikka, että valtio joka niitä veroja kerää, vertautuu suoraan liikeyritykseen jolla on omat tavoitteensa ja agendansa ja loputon rahanhimo. Julkinen hallinto saa rahoituksensa suoraan veroista, joten kaikki valtiolla töissä olevat hyötyvät suoraan tai epäsuorasti aina kun veroja onnistutaan nostamaan, mutta kärsivät aina kun veroja lasketaan. Mitä enemmän veroja kerätään, sen enemmän rahaa valuu "lankkujen raosta" niille jotka ovat valtion hommissa.

Siinä missä liikeyritykselle muodostuu kuluja esim. materiaaleista ja työvoimasta, valtiolle kuluja muodostu sosiaalihuollosta ja infrastruktuurista. Molemmat tarjoavat olemassaolonsa puolustukseksi tuotteita tai palveluita, kuten autoja ja konsultointia, tai rautateitä, poliisivoimat ja lait. Veroilla tavallaan ostamme itsellemme yhteiskunnan palveluita, joskaan meillä ei ole vaihtoehtoa olla ostamatta mitään.

Ainut ero on siinä, että valtiolla ei ole kilpailijaa. Se on monopoli omalla alueellaan ja siksi väistämättä tehoton, koska se voi lähes loputtomasti suojella omaa harmaata talouttaan lailta, jonka se itse on tehnyt, eikä sillä ole mitään painetta nostaa kustannustehokkuuttaan. Valtio tekee hommat juuri niin tehottomasti kuin pystyy ärsyttämättä liikaa äänestäjiään.

Toisin sanoen, keppi heilahtaa aina kun sille löytyy pienikin tekosyy.

Siksi verotus on hyvin epävarma keino vaikuttaa ylipäätään mihinkään. Valtiolla on motiivi säätää verotus niin, ettei se vaikuta senhetkiseen status quo:n, koska kaikenlainen muutos kuluttajien käytöksessä uhkaa veronkeruun vakautta ja voisi vaikka pienentää verotuloja.

Jos yhdelle tuotteelle annetaan veroale ja toiselle tuotteelle veronkorotus, niin valtiolla yleensä on keino estää ihmisiä siirtymästä halvemman tuotteen ostajiksi, koska muuten se sahaisi omaa oksaansa. Valitettavasti tämä aiheuttaa käytännössä inflaatiota, koska tavaroita tuotetaan ja ostetaan kuin ennenkin, mutta ne maksavat enemmän: rahan arvo on siis laskenut.

Samasta syystä valtion tulisi puuttua mahdollisimman vähän markkinatalouteen ja hoitaa vain valtiolle välttämättömimmät toiminnot, kuten terveydenhuollon ja lainvalvonnan. Näin minimoidaan ihmisen ahneudesta tuleva korruptio ja pidetään valtiokone aisoissa.

Valitettavasti liian monelle menee selittämättä läpi se, kun ihmiset valittavat vaikkapa huonosta terveydenhuollosta tai teiden kunnosta, niin hallitus vastaa siihen että antakaa sitten lisää rahaa. Miten voi olla, että joka vuosi kokonaisveroaste nousee ja palvelut huonontuvat samaa tahtia?

Selitys on siinä, että yhä enemmän ja enemmän rahaa valuu verokarhun sormien lävitse, kuka tietää mihin.

Itse ainakin kannattaisin sellaista mallia, jossa kaikkien valtion virkamiesten palkaksi säädettäisiin perustuslaissa kaikkien kansalaisten tilastollinen keskipalkka väestöpainoitteisesti, jottei suurituloisten suuret ansiot vääristäisi tilastoa ylöspäin.

Tällöin kansanedustajilla olisi joku oikea motiivi joko nostaa kansan hyvinvoinnin tasoa tai sitten laskea elinkustannuksia. Kaikenlaiset turhat verot kun vaikuttavat suoraan yleiseen kustannustasoon ja inflaatioon, jolloin virkamiehen oma leipä käy äkkiä kapeaksi jos julkinen hallinto ei suoriudu tehtävästään kunniallisesti.

Sitten kun edustuslaitos on saatu kuriin, voidaan alkaa miettiä ympäristön hoitoa niin että ihmisten elinehdot säilyvät. Nykyinen hallitus haluaa vain kupata lisää rahaa kansalaisten selkänahasta välittämättä pätkääkään onko sillä todellista vaikutusta ympäristön tilaan.

Veikko
Itse ainakin kannattaisin sellaista mallia, jossa kaikkien valtion virkamiesten palkaksi säädettäisiin perustuslaissa kaikkien kansalaisten tilastollinen keskipalkka väestöpainoitteisesti, jottei suurituloisten suuret ansiot vääristäisi tilastoa ylöspäin.

Mielestäni tuollainen malli johtaisi ammattitaidottomiin valtion virkamiehiin. Mikäli valtion virkojen palkkoja lasketaan, niin ammattitaitoiset virkamiehet saavat siitä kannusteen vaihtaa yksityiselle sektorille. Jäljelle jäävät ne, jotka eivät kelpaa muualle.

Muuten kirjoitustasi lukiessa nyökyttelin kyllä useammassakin kohdassa.

Olen
Veikko
Itse ainakin kannattaisin sellaista mallia, jossa kaikkien valtion virkamiesten palkaksi säädettäisiin perustuslaissa kaikkien kansalaisten tilastollinen keskipalkka väestöpainoitteisesti, jottei suurituloisten suuret ansiot vääristäisi tilastoa ylöspäin.

Mielestäni tuollainen malli johtaisi ammattitaidottomiin valtion virkamiehiin. Mikäli valtion virkojen palkkoja lasketaan, niin ammattitaitoiset virkamiehet saavat siitä kannusteen vaihtaa yksityiselle sektorille. Jäljelle jäävät ne, jotka eivät kelpaa muualle.

Muuten kirjoitustasi lukiessa nyökyttelin kyllä useammassakin kohdassa.

Kysymys kuuluu, haluammeko valtiomme johtoon itseään ja omaa kukkaroaan ajattelevia uraohjuksia, vai ihmisiä joille toisista ihmisistä huolehtiminen on kutsumusammatti?

Jos katsoo ketä siellä eduskunnassa nyt heiluu, niin ei voi sanoa että rahalla saisi parempaa porukkaa. Mitä enemmän rahaa sille apinalaumalle syydetään, sitä pahempia pyrkyreitä sinne hakeutuu ja sitä turhemmat julkkikset pyrkivät tyhjillä lupauksilla sisään. Eihän siellä nytkään ole mitään asiantuntijoita, vaan pelkästään politikkoja jotka tekevät sitä mitä raha sanoo.

Tietenkin niille jotka eivät ole suoraan päätäntävallassa, voi antaa työnkuvan mukaan parempaa palkkaa jos aihetta tulee.

Veikko
Olen
Veikko
Itse ainakin kannattaisin sellaista mallia, jossa kaikkien valtion virkamiesten palkaksi säädettäisiin perustuslaissa kaikkien kansalaisten tilastollinen keskipalkka väestöpainoitteisesti, jottei suurituloisten suuret ansiot vääristäisi tilastoa ylöspäin.

Mielestäni tuollainen malli johtaisi ammattitaidottomiin valtion virkamiehiin. Mikäli valtion virkojen palkkoja lasketaan, niin ammattitaitoiset virkamiehet saavat siitä kannusteen vaihtaa yksityiselle sektorille. Jäljelle jäävät ne, jotka eivät kelpaa muualle.

Muuten kirjoitustasi lukiessa nyökyttelin kyllä useammassakin kohdassa.
Kysymys kuuluu, haluammeko valtiomme johtoon itseään ja omaa kukkaroaan ajattelevia uraohjuksia, vai ihmisiä joille toisista ihmisistä huolehtiminen on kutsumusammatti?

Jos katsoo ketä siellä eduskunnassa nyt heiluu, niin ei voi sanoa että rahalla saisi parempaa porukkaa. Mitä enemmän rahaa sille apinalaumalle syydetään, sitä pahempia pyrkyreitä sinne hakeutuu ja sitä turhemmat julkkikset pyrkivät tyhjillä lupauksilla sisään. Eihän siellä nytkään ole mitään asiantuntijoita, vaan pelkästään politikkoja jotka tekevät sitä mitä raha sanoo.

Tietenkin niille jotka eivät ole suoraan päätäntävallassa, voi antaa työnkuvan mukaan parempaa palkkaa jos aihetta tulee.


Ymmärsin, että keskustelemme nyt yleisesti valtion virkamiehistä emmekä nimenomaisesti kansanedustajista.

Kansanedustajien lisäksi on myös valtava joukko erilaisia vastuuryhmiä ja aivoriihiä, sekä ministeriöitä joilla on mahdollisuus vaikuttaa lakien sisältöön suoraan tai epäsuorasti.

Tavallinen sossun konttoritäti ei kuulu siihen joukkoon, koska hän on oikeassa suorittavassa työssä, jossa ammattitaidosta ja työstä tulee maksaa työn arvon mukaan.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10605

Kulutusveron suurin idea on sen progressiivisuus, mitä enemmän kulutat, sen enemmän maksat veroja, tämä tasaa rikkaiden ja köyhien vastuuta luonnosta. Suuri citymaasturi 6-liran bensakoneella maksaa ja maksaa... Ostettu maitolitra ja kaksi ei taas juurikaan maksa veroja. Kaikki tuotteet ja palvelut "haittalaputetaan", siis lasketaan ympäristöarvo ja ekologinen jalanjälki, ja näiden myötä kulutusvero lankeaa.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Dr_Strangelove
Verotus on sosialismia, en usko siihen.

Verottaja on käänteinen Robin Hood, ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

Miten luulet että yhteiskunta toimisi ilman verotusta ja verotuloja? Mistä ja kenen rahoista luulet sinulle niin rakkaan George W Tyhmemmän ammentavan rahaa hänelle niin rakkaaseen harrastukseen, eli sotimiseen?

Dr_Strangelove
Verotus on sosialismia, en usko siihen.

Verottaja on käänteinen Robin Hood, ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille


Aivan. Oletko samaa mieltä, että suurien yhtiöiden voittoja pitäisi verottaa rankemmin?

K. K.
Dr_Strangelove
Verotus on sosialismia, en usko siihen.

Verottaja on käänteinen Robin Hood, ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille


Aivan. Oletko samaa mieltä, että suurien yhtiöiden voittoja pitäisi verottaa rankemmin?

Sehän alkaa olla kohta vaikeaa, kun suuryhtiöt toimivat globaalisti ja niillä on suuri valta hallitustasolla.
Olemme kohta pääsemässä eroon siitä, SAMAELin inhosta, eli kansallisvaltioista ja saamme tilalle yhtiö-valtiot.
PETRONAS-MALESIA, TEXAS-EXXON...

Dr_Strangelove
Verotus on sosialismia, en usko siihen.

Verottaja on käänteinen Robin Hood, ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

Sanoisin ennemminkin että ottaa köyhiltä ja antaa kavereilleen Tekesin, Finnveran, Sitran, RAY:n yms. välityksellä.

Vastaavaa tekee vihreä klusteri. Samat vihreät tyypit on puolueen, eri instituutioiden ja järjestöjen, EU:n ja kansainvälisten järjestöjen johdossa tai valmistelutyöryhmissä, ja antavat rahaa monen mutkan kautta -itselleen !

installer
Seuraa 
Viestejä9908

Yhtiöitä pitäisi verottaa niiden valtiolle kansalaisille tuottaman taloudellisen ja "henkisen" hyödyn mukaan.

Esim yritys joka tuottaa "epäterveelisiä" ja "turhia" tuotteita(pikaruokaketjut?) saisi ankaramman verokohtelun kuin yritys joka esim. tuottaa (tutkitusti) terveellisiä ja ihmisten hyvinvointia lisääviä tuotteita (xylitol-purukumi)?

Kertakäyttökrääsää tulisi myös verottaa ankarammin kuin kestäviä ja kierrätettävissä olevia materiaaleja sisältäviä tuotteita.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Ilkka Luoma
Verotus on keskeneräisen ihmiskunnan väliaikamenetelmä löytää tasapainoa heikoimmillekkin, joka on sinänsä vastoin luonnon omaa vuosimiljoonaista kulkua.

Verotus on pakollinen, koska olemme löytäneet "demokratian" ja kaltaisemme inhimillisyyden.

Veroja maksaa vain yhteiskunnan vähemmistö. lampaat, jotka eivät tajua omien tulojensa vähäisyyttä verrattuna verojen suuruuteen. Veroja ei tarvitse maksaa jos hiemen fiksumpana osaa välttää nämä pienillä keinoilla.

Itseasiassa tyhmät ja saamattomat ihmiset maksavat veroja.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat