Seuraa 
Viestejä45973

Vielä kuukausi kilpailuaikaa jäljellä Planetary Societyn järjestämässä asteroidin merkkauskompossa.

Tehtävänä on suunnitella missio, jossa Maata mahdollisesti uhkaava asteroidi Apophis "merkataan" jonkinlaisella majakalla, transponderilla tai heijastimella, jotta sen rata saataisiin määritettyä mahdollisimman tarkasti.

Kilpailu on avoin kaikille yksityishenkilöille, yhteisöille ja yrityksille kaikkialla maailmassa. Suunnitelmat on jätettävä viimeistään 31.8.2007. Paras ehdotus palkitaan 50000 dollarilla.

Taustaa:
Asteroidi Apophis kulkee vuonna 2029 Maan läheltä (alle 36000 km etäisyydeltä). Maan ohittaessaan sen rata muuttuu ja voi olla että se joutuu radalle, jolla se törmää Maahan vuonna 2036. Siksi Apophisin rata on saatava määritettyä mahdollisimman tarkasti. Tämä onnistunee vain käyttämällä jonkinlaista asteroidiin kiinnitettyä "merkkiä". Tosin voi olla että pelkät tulevat tutkamittauksetkin antavat riittävät tiedot, mutta se ei ole varmaa.

Kilpailun säännöt:
http://www.planetary.org/programs/projects/near_earth_objects/apophis_co...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38411
spin0
Vielä kuukausi kilpailuaikaa jäljellä Planetary Societyn järjestämässä asteroidin merkkauskompossa.

Tehtävänä on suunnitella missio, jossa Maata mahdollisesti uhkaava asteroidi Apophis "merkataan" jonkinlaisella majakalla, transponderilla tai heijastimella, jotta sen rata saataisiin määritettyä mahdollisimman tarkasti.

Nuohan vaativat viimeisen päälle suunnittelua. Tuskin tuonne kannattaa paljoa ehdotuksia lähetellä, jos ei omaa ammattimaista perehtymistä alaan tai edes koulutusta. Tuskin monikaan avaruusorganisaatio tekee edes tuollaisia karkaita yleissuunnitelmia alle kymmenkertaisella panostuksella kisan voittopottiin verrattuna.

Kilpailu ratkesi ja Planetary Society on valinnut voittajat.

Ensimmäisen palkinnon sai kahden atlantalaisen yrityksen suunnittelema Foresight-missio ja opiskelijakategorian voittajaksi valittiin atlantalaisen Georgian teknisen yliopiston opiskelijan Pharos-missio.

Kilpailun tavoitteena oli suunnitella edullinen missio asteroidi Apophikselle sen radan määrittelemiseksi tarkasti ennen vuonna 2029 tapahtuvaa Maan lähiohitusta.

Foresight-missiossa ehdotetaan yksinkertaista luotainta kiertämään Apophista. Jotta kustannukset pysyisivät mahdollisimman pieninä ehdotetussa luotaimessa on radiomajakan lisäksi vain kaksi intrumenttia: monispektrikamera ja laseretäisyysmittari. Lisäksi luotaimessa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon valmiina saatavia komponentteja. Mission hinnaksi arvioidaan 137,2 miljoonaa dollaria.

Luotain laukaistaisiin Minotaur IV-kantoraketilla joskus 2012-2014. Se saapuisi Apophikselle 5-10 kuukaudessa ja asettuisi sen kiertoradalle. Kuukauden asteroidia kuvattuaan ja kierrettyään luotain siirtyisi kulkemaan muodostelmassa asteroidin rinnalla Aurinkoa kiertävällä radalla. Laseretäisyysmittarin ja radiomajakan avulla luotain antaisi tarkkaa tietoa Apophiksen sijainnista ja radasta kymmenen kuukauden ajan.

Voittaneen opiskelijan ehdotuksen Pharos-luotain jäisi kiertämään Apophista. Luotaimessa olisi neljä instrumenttia: monispektrikamera, lähi-infrapunaspektrometri, laseretäisyysmittari ja magnetometri. Asteroidin radan määritys tapahtuisi luotaimen sijaintia seuraamalla. Luotaimessa olisi myös neljä laskeutujaa, jotka kukin vuorollaan törmäisivät asteroidiin. Laskeutujissa olisi kiihtyvyysmittarit, joilla peräkkäisistä törmäyksistä saataisiin seismologista dataa asteroidin rakenteesta.

Kaikkiaan kilpailuun lähetettiin 37 ehdotusta 20 maasta. Kilpailun tukijoina olivat mm. NASA ja ESA. Parhaat ehdotukset esitetään avaruusjärjestöille mahdollisen tulevan Apophis-mission kehittelyä varten.

Planetary Societyn tiedote: http://www.planetary.org/programs/projects/near_earth_objects/apophis_co...
Voittanut Foresight-suunnitelma: http://planetary.s3.amazonaws.com/projects/apophis_competition/apophis_w...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat