Seuraa 
Viestejä45973

Eli mikä ladattava paristo kestää parhaiten oikosulkua eli pystyy antamaan tehoa eniten ja nopeasti kun ohmit on minimaaliset jossakin on ollut juttua että ni-cd olisi paras mutta miten on litium ja muuta ladattavat paristot/ akut?

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä36064

Unohda litiumit, jos tarvitset nopeaa purkautumista. Nekin kyllä purkautuvat nopeasti, kuin niille antaa hieman sikaa, mutta hieman eri tavalla kuin yleensä sähkölaitteiden käyttäjä toivoo. NiCd-akut ovat tietääkseni parhaita tuossa, mutta ellet aivan äärimmäistä suorituskykyä halua, isovirtaisia NiMH-akkujakin löytyy.

Kerrot kovin vähän sovelluksesi vaatimuksista, mutta pieniin harrastusprojekteihin voisi lähteä etsimään sopivia akkuja kilpa-RC-laitteiden akuista. Erikoiskäyttöön on vielä suurivirtaisempia, mutta niistä en tiedä sen enempää, kuin että luultavasti ne on hinnoiteltu ulos harrastuksista. Muistaakseni jossain katselin speksejä D-kokoisesta (tai jotain sinnepäin) erikoisakusta, jonka pystyi purkamaan kahdessa sekunnissa noin 1000 A:n virralla.

Litiumakut voittavat NiCadit painossa ja kapasiteetissa mennen tullen, joten jos tilasta ei ole pulaa, kannattaa laittaa useampia litiumeita rinnakkain. Saa yhtä paljon virtaa, ja bonuksena akut kestävät kauemmin eikä niissä ole muisti-ilmiötä.

Jos taas on ehdottoman tärkeää saada mahdollisimman suuri virranantokyky mahdollisimman pieneen tilaan, niin sitten NiCD tai NiMh.

TPa
Tehokäyttöön nopealla purkauksella on paras superkondensaattori.

Ei vaan pulssikondensaattori. Superkonkilla on kyllä tavanomaista suurempi kapasiteetti, mutta niiden ESR on suhteettoman suuri ihan tavanomaisiin elektrolyyttikondensaattoreihinkin verrattuna. Parempi silti kuin akuissa.

Tyypillisessä 2,5 V 10 F superkonkassa on 0,05 Ohm ESR 1 kHz taajuudella, joka merkitsee sitä että terävissä pulsseissa maksimivirta rajoittuu 50 Ampeeriin.

Virtalähteissä taas käytetään LowESR mallisia kondensaattoreita, esim. 6,3 V ja 0,003 Ohm, joka pystyy antamaan ainakin periaatteessa 2 kA pulssin mikäli siihen saisi varastoitua riittävästi energiaa. Käytännössä ei pysty.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat