Seuraa 
Viestejä10657

[size=150:w9sons9o]Rollarit loihtivat kaipuuta myös stadionin ulkopuolelle[/size:w9sons9o]
[size=75:w9sons9o](Legendaarinen rock-yhtye The Rolling Stones vieraili Suomessa neljännen kerran 1.elokuuta 2007)[/size:w9sons9o]

[ ... kallioilla Helsingin Olympiastadionin ulkopuolella oli tuhatmäärin keski-ikäisiä ja vain nimeksi tämän päivän nuorisoa kuuntelemassa väkevää kaipuuta omaan elettyyn nuoruuteen. Meno oli maksamattomien joukossa hillittyä ja pullonkerääjille riitti myös työtä ... ]

Kukapa olisi ajatellut että 1950-luvulta Chuck Berry oli nuoren kapinallisen Mick Jaggerin yksi esikuvista, kun raskaan ja vivahteikkaan elämän kokeneet rollarit aloittivat Beatlesien ja John Lennonin kanssa "vieritysten" 1960-luvun alkupuolella. Selvästi keski-ikäiset suomalaiset kokoontuivat niin stadionin sisälle kuin ulkopuolelle. Moni ikäseuraaja oli yksin ja silmisti kiilsi kaipuu ja ikävä jonnekin.

Ei uskoisi, kun 64-vuotias Mick Jagger kiipeää estraadille, että hän on miltei yhtäjaksoisesti vetänyt vauhtia ja täysillä yleisöään jo neljä vuosikymmentä. Stadionin ulkopuolelle häntä ei luonnollisestikkaan nähty, mutta kuultiin. Jaggerin ääni jaksaa hämmästyttää - siinä kiirii edelleen se kova vaativuus ja kielellinen tavaramerkki, joka puoliseksistisenä "kieliulkona" reliikkinä nähdään T-paita shopeissa. Jagger on ikäkausitavaramerkki - ja sitä oli myös Stadionin ulkopuolinen yleisö tullut kuuntelemaan.

Poliisi yritti alussa Stadionin ulkopuolisilla kallioilla heristää sormea juomatavoista - alkoholin nauttiminen yleisillä paikoilla oli kiellettyä, niinhän Helsingin järjestyssääntökin määrää. Alussa kielto tehosi ja kaljat sujahtivat piiloon niin talousjohtajan kuin piiri-insinöörinkin paljon nähneisiin reppuihin. Nuorisolta pussikalja evakuoitiin ja ne päätyivät jopa täysinäisinä pullonkerääjien loputtomiin muovisäkkeihin myöhemmin puskaan kaadettaviksi.

Konsertin kuuntelun alkaessa poliisi ei sitten jaksanutkaan heristää iseille, äideille, osin vaareille ja mummeille sormeaan, vaan viini, lonkerot ja siiderit menivät parempiin suihin hillitysti ja säällisesti. Ongelmia ei juurikaan ollut. Kansa oli tullut kuuntelemaan ikinuoria rollareita ja samalla muistelemaan omaa menneisyyttä, jolloin oltiin kapinallisia Woodstockin, Vanhan valtauksen ja vireän nuorisopolitiikan aikana reilut 30 vuotta sitten.

Maailma oli muuttunut, mutta rollarit eivät, eivätkä myöskään se kaipuulliset katseet omaan nuoruuteen, jolloin oltiin sileäihoisia, sutjakoita, herkkiä hetkille ja tietysti vastaanhangoittelijoita (kuten nuoret nytkin) --- nyt kokemuksekkaat eivät olleet enää kuin herkkiä juuri sille hetkelle, jonka Jagger yhtyeineen järjesti.

Monen kuuntelijan silmistä paistoi yksinäisyys - elämä oli kuljettanut ja tarinoita olisi ollut kerrottavana, mutta vieruskuuntelijaa ei ollut. Oliko mies karannut tai vaimo jättänyt, sillä ei niinkään enää ollut merkitystä nyt. Merkitystä oli paluulla nuoruuteen ja muistoihin, kun pojat ja tytöt katselivat sillä lailla.

Musiikki yhdisti ja vangitsi. Rollarit olivat, ovat ja ovat vielä huomennakin. 1995 ajateltiin, etteivät kovaa elämää nähneet upporikkaat lavashowprofessionaalit enää Suomeen tule, mutta tulivatpa vielä kahdesti. Tulevatko vielä, saattaa olla, sillä heidän lavashow jäi taaskin monelta näkemättä - pelättiin säätä, mutta ilmojen haltija oli suosiollinen rokkivaareille ja kansa sai mitä halusi, niin sisä- kuin ulkopuolella stadionia. Itse show oli kuulemma maailman suurin rock-teknokratiaesitys.

Konsertti oli muistutus päämäärästä, tahdosta ja ennakkoluulottomuudesta, vai mitä sanot, jos 64-vuotias isoisäsi kiipeäisi 36.000 kuuntelijan eteen ja aloittasi positiivisen riekkumisensa kaiken kansa iloksi muistoista eilisestä, jolloin itsekkin oltiin nuoria ja ennakkoluulottomia. Ikäkaavut oli heitetty nurkkaan ja todellisen rokin kulta-aikaiset kypsyys- ja ennakkoluuloihmiset palasivat juurilleen kokemaan muistoina sitä, joka ei koskaan enää palaa - vain hetkeksi, kuten oli lämmin ja aurinkoinen iltahetki stadionin ulkopuolellakin.

Moni pala nuosi kurkkuun, kun The Rolling Stones aloitti kaikkien tuntemalla Start Me Up -kappaleella (Tattoo You albumilta, 1981) ja erityisesti, kun legendaarinen (I Can´t Get No) Satisfaction, single 1965, jyrähti käyntiin - tunne oli näin saavutettu, nuoruus oli voittanut iän - ja paluu menneisyyteen oli näin koettu. Ihmiset elivät muistojensa keskipisteissä tuona elokuisena iltana.

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com
............................................

[size=150:w9sons9o]Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus [/size:w9sons9o]
( Copyright by Ilkka Luoma 2007 ), kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan jutun yhteydessä

[size=75:w9sons9o]Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/3691272 --- IMG_1721.JPG 4602kB

Teksti
Joukko kypsempiä nuoria viritteli tuntemuksia jo tunteja aikaisemmin virvokkeiden myötä. Tehokas ja vapaaehtoinen pullonkeräysbusiness pelasi ja hylsyt sekä tölkit imuroituivat miltei kädestä niiden sisällyksen kaatuessa vatsoihin. Joukkoa virtasi tasaiseen tahtiin esityspaikalle ja odotus oli käsinkosketeltava. The Rolling Stones oli jälleen Suomessa ja odotus palkittiin. Tupa oli täysi - 36.000 kuuntelijaa ja muutama tuhat ulkopuolella.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/3691282 --- IMG_1730.JPG 3423kB

Teksti
T-paita putiikki sai asiakkaita. Monet halusivat "kieli-ulkona" reliikin. Mick Jagger on kuuluisa kielestään ja nimenomaan huulistaan, vaikka ääni oli se, joka edelleen sävähdytti. Business pyöri stadionilla, paitoja ja krääsää myytiin ja pullonkerääjät olivat aktiivisina - särkyneitä pulloja ei näkynyt, mutta ehkä särkyneitä mieliä, kun useiden silmistä loisti katse menneisyydestä ilman huomista. Konsertti jopa ulkoakin seurattuna oli väkevä kokemus ja palautti mieliin nuoruuden kapinavuodet aina 1960-luvulta saakka.

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/3691289 --- IMG_1741.JPG 2445kB

Teksti
Laskettiin kentältä kaikkiaan n. 80 rekka-autoa. Mainostivat, että The Rolling Stones show on maailman suurin rock-tekniikkaesitys kaapeleineen, lavasteineen, valoineen ja räiskeineen. Tekivät sähkönsäkin itse, ehkä Helsingin kaupungin valot olisivat bassodynamiikassa sammuneet ja pesukoneet seisahtuneet.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/3691305 --- IMG_1749.JPG 3539kB

Teksti
Ikäkausia oli joka lähtöön, nuoriso oli vähemmistönä; ihmettelivät "vanhuksien" menoa... Keski-ikäiset valloittivat stadionin ja ulkopuolella olevat kalliot. Musiikin dynamiikka riitti muurien ulkopuolellekkin ja fiilistä latautui. Joukossa oli myös motoristeja - myös jo kypsään ikään varttuneita miehiä, joille nuoruus alkoi uudestaan The Rolling Stones sävelin ja prätkän kahvoista. Kaikki motoristit eivät ole varttuneita kokemusvaareja

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/3691316 --- IMG_1750.JPG 3717 kB

Teksti
Ikähaitari oli laaja. Paljon kokemusta mahtui näille kallioille. Rolling Stones yhdisti ja palautti muistoja kapinallisilta vuosikymmeniltä. Useilla ei busineksen hoito unohtunut rokin rytkeessäkään... tai olisiko siinä välitetty isin ja äidin tuntoja tietokonepeleissä viihtyville lapsen lapsille

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/3691329 --- IMG_1752.JPG 3682kB

Teksti
Sää suosi pitkän matalapainejakson jälkeen Rolling Stones konserttia, joka oli jo neljäs Suomessa. Stadionin ulkopuoliset kalliot olivat hyvin miehitetty ja järjestys säilyi. Haaveet palautuivat nuoruusvuosilta - ai, jos saisi takaisin ne vuodet - saattoi useissa mielissä puntaroitua.

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/3691340 --- IMG_1754.JPG 3667kB

Teksti
Tuhansia ihmisiä oli välittömästi stadionin aitojen takana - näkihän pienestä portin aukosta sitä herkkua, joka oli jäänyt saamatta, kun joko pelättiin huonoa säätä tai muutoin ei haluttu lippua ostaa - konsertti oli myöskin kuulemma loppuun myyty. Kansa sai kuunnellakseen myös stadionin ulkopuolella. Pussikalja maistui ja poliisitkin herpaantuivat, koska koko joukkoa ei olisi saanut mahtumaan putkaan

Kuva 8
--- http://www.panoramio.com/photo/3691353 --- IMG_1757.JPG 3477kB

Teksti
Usea stadionin ulkopuolelle jäänyt oli yksin - kumppani oli maailman tiimellyksessä unohtunut, kadonnut tai muutoin vain karannut. Nuoruus palasi kuitenkin mieliin ja sitä oli mukava muistella - kun oltiin kauniita, rohkeita, siloposkisia ja sutjakoita. Mutta jäljellä oli henki ja muisto ajoista, jotka eivät palaa, mutta välkkyivät väkevinä mielissä.

Kuva 9
--- http://www.panoramio.com/photo/3691364 --- IMG_1760.JPG 3101kB

Teksti
Moni menestynyt liikemies oli jonossa, kallioilla ja erityisesti katsomoissa palauttamassa mieliin nuoruutensa kapinaa, ennakkoluulottumuutta ja hengen paloa, mitä Rolling Stones loi kaipuiden mieliin. Kaikki eivät vain ehtineet "saaliinjaolle", sillä usein raskaat liikeneuvottelut venyivät ja venyivät...ja tulo oli liian myöhään.[/size:w9sons9o]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (7)

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10657
Dr_Strangelove
Ketä on rollarit ?

Se satavuotias ukko joka kompastui lavalla ?

Mitä kapinoit ? Äiti kielsi tupakoinnin ?

.....

Jaha, sinulta on siis jäänyt kokonaan ajatuksen ulkopuolelle yksi voimakkaimmin vaikuttaneista ja pisimpään "kapinaansa" esittänyt yhtye. Rollareiden suosio näkyi ja ilmentyi erinomaisesti Stadionilla ja sen ulkopuolella, tässä ehkä heidän viimeisessä esiintymisessään Suomessa (?)

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne oli onnekkaita kun olivat kulmilla kun kaikki alkoi.
U2 on varmaan viimeinen bändi, joka pystyy vetämään stadioneja täyteen eläkepäiviin asti.
Nykypoppoiden suosion kaari taittuu jo parissa vuodessa.

Ai niin, onhan vielä ne U2-ikätoverit, Metallica.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10657
mvd
Ne oli onnekkaita kun olivat kulmilla kun kaikki alkoi.
U2 on varmaan viimeinen bändi, joka pystyy vetämään stadioneja täyteen eläkepäiviin asti.
Nykypoppoiden suosion kaari taittuu jo parissa vuodessa.

Ai niin, onhan vielä ne U2-ikätoverit, Metallica.

Rollarit eivät menesty enää levyissä, tosin niitäkin myydään suuria määriä, mutta eivät kipua listojen kärkeen.

Rollarit sen sijaan keräävät katsomot täyteen 1960-luvun "muumioina" ja ikirock-kapinan ikoneina...

Olympiastadion oli täynnä - 36.000 ja muutama tuhat ulkopuolella.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma

Rollarit eivät menesty enää levyissä, tosin niitäkin myydään suuria määriä, mutta eivät kipua listojen kärkeen.

Levymyynti on tärkeää lähinnä levy-yhtiöille. Bändeille levyt ovat kiertueiden promomateriaalia.

50cent keikkuu listojen huipulla, mutta hänen areenansa on Tavastia. Ei kukaan maksa itseään kipeäksi päästäkseen kuuntelemaan yhtä hittiä. Rollarit voisivat heittää monta settiä jossa kaikki biisit on klassikkoja.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10657

Rollarit ja Mick Jagger ovat miedonnettu ja kaupallistettu versio Jim Morrisonin (The Doors) aikakausikapinasta.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10657

Seuraava "vanhuksien" konsertti on juuri nyt viikonloppuna: Jethro Tull - kuka muistaa?

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat