Nippelikysymys

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olisi tietäjiltä kysyttävää, mutta kun aihe on kapea-alainen, niin ei viitsisi sen tähden ketjuja avata. Tänne vaan, jos on kysyttävää.
Meidin doktori voisi myös avata Tavja -ketjun esimerkkiäni noudattaen. Tulisi hänen ja kaikkien muiden kaikki Tavja -ketjut yhden otsakkeen alle.

Mökillä jääkaappini alkoi pikkuhiljaa haista etoavalle. Otin kaikki vähänkään epäilyttävät hajulähteet pois, mutta haisu vaan jatkui.
Ihmettelin!?!
Olin hiljattain ostanut kananmunia. Tarkistin nekin. Kaikki ehjiä. Haju vaan jatkui. Viimein ainoaksi mahdolliseksi hajulähteeksi jäi kananmunat.( huomatkaa pienenä yksityiskohtana, että kanallakin on munat)
Yllätys oli melkoinen. Hajun lähde oli yksi muna. Silmämääräisesti arvioiden en löytänyt kuoressa mitään vikaa. Hajotin sen kompostiin. Munan sisus oli musta möykky ja arvaakos haisiko pahalle.

Kysyisin: Eikö kananmunan kuori ole hajunpitävä?

Sivut

Kommentit (32)

Vierailija
markent
Olisi tietäjiltä kysyttävää, mutta kun aihe on kapea-alainen, niin ei viitsisi sen tähden ketjuja avata. Tänne vaan, jos on kysyttävää.
Meidin doktori voisi myös avata Tavja -ketjun esimerkkiäni noudattaen. Tulisi hänen ja kaikkien muiden kaikki Tavja -ketjut yhden otsakkeen alle.

Mökillä jääkaappini alkoi pikkuhiljaa haista etoavalle. Otin kaikki vähänkään epäilyttävät hajulähteet pois, mutta haisu vaan jatkui.
Ihmettelin!?!
Olin hiljattain ostanut kananmunia. Tarkistin nekin. Kaikki ehjiä. Haju vaan jatkui. Viimein ainoaksi mahdolliseksi hajulähteeksi jäi kananmunat.( huomatkaa pienenä yksityiskohtana, että kanallakin on munat)
Yllätys oli melkoinen. Hajun lähde oli yksi muna. Silmämääräisesti arvioiden en löytänyt kuoressa mitään vikaa. Hajotin sen kompostiin. Munan sisus oli musta möykky ja arvaakos haisiko pahalle.

Kysyisin: Eikö kananmunan kuori ole hajunpitävä?

Ei oo. Itsekin oon törmänny vastaavaan. Tää kalkkikuori kyll hengittää - sen näkee joskus siit, miten kiehuvaan veteen laitettaes munast tirisee kuplii, mut sen kalvon pitäis olla ehjä. Siin kalvoss on ollu kaihi tai jotain.

Oonks vääräss?

Vierailija

Japanilaista pakkaustaidetta kuvaavassa artikkelissa oli kuvia - ruokoja taiteltuna ja tuettuna taitavasti kananmunien kuljettamiseksi ketjuna. Hyvästä käsityöstä huolimatta kananmunaa luonnehdittiin artikkelissa luontokunnan taidokkaimmaksi pakkaukseksi.

Se mihin kuori on alun perin tarkoitettu (designerina joko kana tai luoja, mietitään sitä heti tämän jälkeen) on kananpojan kasvattaminen alkiovaiheessa.

Niinpä kuoren on tarkoitus läpäistä kaikenlaista - muun muassa kai hajuitse kertoa kanaparalle, ettei tätä tuotosta enää tarvitse hautoa, alkio on menetetty ja siitä vaan huoltamaan muuta tipuparvea ja uutta pesänpaikkaa katsomaan.

Vierailija

Kiitos teille.
Koko pitkän elinikähistoriani aikana en ole moista kokenut.
Loppujen lopuksi tuo emon mahdollisuus haistaa pilaantunut tipuaihio on hyvin loogillista.
Siis ehjä kananmuna voi haista.

Vierailija

Tyttäreni seurailee huvittuneena minun keskustelujani tällä palstalla ja pyysi minua kyselemään kunnon rosvonpaistosuunin teko-ohjeita.
Tyttären perhe haaveilee Rosvopaistosuunia mökille.
Jos joku tietäisi hyvän r-uunin teko-ohjeet. Kertoisitko? Hyvä!

Miksi rosvopaistia ei voi tehdä tavallisessa uunissa? Kaksoispata. Kosteaa multaa väliin!?!
Tai miten tehdään kunnon r-paistia?

Vierailija

Itse rosvopaistin valmistus alkaa kuopan kaivamisella. Kuopan koko on esim. 100 x 70 cm, ja syvyys 25–40 cm. Kuopan voi vuorata kivillä tai tiilillä. Valmiiseen kuoppaan sytytetään reilunkokoinen nuotio ja annetaan sen palaa pari, kolme tuntia, lihan määrästä riippuen, kunnes saadaan kunnollinen hiillos.
Tämän jälkeen poistetaan hiilet kuopasta. Kuopan pohjalle kannattaa laittaa katiska- tms. rautalankaverkkoa, jolla lihat voi lopussa nostaa pois. Alumiinifolioon ja paperiin käärityt lihat ladotaan tämän katiskaverkon päälle tasaisesti, ei mielellään päällekkäin.
Lihapakettien päälle levitetään noin 3–5 cm kuivaa maata ja lapioidaan hiilet takaisin niiden päälle. Sitten sytytetään uusi nuotio.
Kun nuotio on palanut noin 4–5 tuntia, niin lihat alkavat olla valmiita. Kypsymisaika riippuu lihanpalojen koosta ja määrästä. Lapioi hiilet pois ja nosta katiskaverkon avulla lihat ylös.

Vierailija

No hyvä.
Mutta mikä siinä r-paistissa on makuerikoisuus?
Mitä siihen tinafoliopaperin sisään laitetaan muutakin kuin lampaanlihaa?

Vierailija

"Mitä siihen tinafoliopaperin sisään laitetaan muutakin kuin lampaanlihaa?"

Se on henkilökohtainen makuasia. Siinä asiassa voi käyttää mielikuvitusta. Pippurit ja suolat ainakin. Toisaalta lihan voi maustaa vasta ruokapöydässäkin.

Vierailija

Makukokemukseen vaikuttaa ainakin lihan rakenne. R-paistissa liha on valmistustavasta johtuen todella mureaa. Niin ja se nuotio pitäs ilmeisesti tehdä koivusta, pitäisi tulla parempi hiillos.

Vierailija

Minä nyt yritän jahkailla sitä, että kun laittaa samanlaisen tinafoliopaistoksen uuniin ja mallaa sille samanlaista paistosolosuhdetta kun maauunissa, niin onko makutulos suunnilleen samanlainen?

Vierailija
markent
Minä nyt yritän jahkailla sitä, että kun laittaa samanlaisen tinafoliopaistoksen uuniin ja mallaa sille samanlaista paistosolosuhdetta kun maauunissa, niin onko makutulos suunnilleen samanlainen?

Ero on siinä, että maakuopassa lämpö tulee johtumalla paperin ja folion läpi hiljalleen siitä maasta, mutta sähköuunissa ja leivinuunissa se tulee säteilemällä siihen lihan pintaan. Luulisin että olennainen osa on se, kun kuuma maa painaa sitä lihaa vasten.

Vierailija
Veikko
markent
Minä nyt yritän jahkailla sitä, että kun laittaa samanlaisen tinafoliopaistoksen uuniin ja mallaa sille samanlaista paistosolosuhdetta kun maauunissa, niin onko makutulos suunnilleen samanlainen?



Ero on siinä, että maakuopassa lämpö tulee johtumalla paperin ja folion läpi hiljalleen siitä maasta, mutta sähköuunissa ja leivinuunissa se tulee säteilemällä siihen lihan pintaan. Luulisin että olennainen osa on se, kun kuuma maa painaa sitä lihaa vasten.

Kiitoksia vastauksesta, niin tietenkin, höh

Vierailija

Juu, kiitoksia Tarkkailija, iisti ja Veikko! Niin tietenkin Jukterille kiitoksista kiitos.
Ymmärsin huolimattomasti tuon Tarkkailijan maa-aineslisäyksen foliopaistoksien päälle. Kyllä varmaan rosvolihan makuun se vaikuttaa..
Taitan sittenkin rakennuttaa rosvolihapaistosuunin.

Tuota asiaa kun tykönäni mietin , niin muistiini palautui aikojen alusta, että laavulla yöpyessä poromiehet käärivät (Tammukkaa ja Harria) paperiin ja laittoivat sen laavulla yöpyessä illalla maahan nuotion viereen ja kuumaa hiillosta päälle. Aamulla oli maukas kalapaistos valmis. Täytynee Aslakilta kysyä asiaa tarkemmin kunhan nyt sen ensin näen.

Vierailija

Ei tarvitse kiittää, markent, sillä nämähän ovat yleisessä jakelussa olevia tietoja.
Rosvopaistin valmistuksessa on sekä hyvät että huonot puolensa.
Hyvää on sen erikoisuus, täysin omaperäinen maku, joka syntyy lihan hiljalleen hautuessa folion sisällä, jolloin siinä säilyvät tallessa kaikki lihanesteet, vitamiinit yms. tärkeät ainesosat.
Huonona puolena – jos nyt niin haluaa sanoa – on valmistamisen vaivalloisuus; kuka nyt tuntitolkulla normaalioloissa haluaisi kypsentää lihaa nuotiota polttamalla ja kuoppaa kaivamalla, kun sen nykytekniikalla voi tehdä nopeammin ja vaivattomamminkin.
Vaan jos olet vapaalla ja sinulla on hyvää seuraa, siitä vaan! Voihan asiasta tehdä seurallisen rituaalinkin, jossa välillä pienet napanderitkin ovat paikallaan.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Munankuoren on tarkoitus läpäistä esimerkiksi ilmaa.

Tanskassa oli jollain alueella hillitön merimetsokanta jota piti rajoittaa, ja hoitivat homman kotiin menemällä lintujen pesimäsaarelle ja suihkuttivat munien päälle parafiiniöljyä (hajutonta ja myrkytöntä). Öljy tukki munankuoren huokoset ja poikaset kuolivat hapenpuutteeseen munien sisälle. Metsot äkkäsivät jujun vasta kun oli jo liian myöhäistä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat