Seuraa 
Viestejä13176

Mihinkä perustuu että korvatulpat vaimentaa melua, mutta selventää puhetta.

Ostin 20 euron tulpat niin melussa ne selventää puhetta enempi viellä, kuin ne vaahtomuoviset tulpat.

Musiikistakin saa paremmin irti kun taustamelu ei ole niin kova jossain konsertissa.

Hifitulpat on viellä sitten erikseen, mitkä on tarkoitettu musiikin kuunteluun konsertissa, nämä mun tulpat on teollisuusmeluun tarkoitettu.

Kommentit (1)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Korvatulpat (ja ylipäätään esteet ääniaaltojen tiellä) rajoittavat äänenvoimakkuutta sitä paremmin mitä korkeampi taajuus on, koska korkeat taajuudet absorboituvat aineeseen paremmin kuin matalat (akustiikan asiantuntijat älkää murhatko...).

Kuulosuojan mallista riippuen vaimennuskäyrä saattaa olla puhealueen kohdalla vaikka -25 dB mutta korkeammalla taajuudella vaikkapa -35dB... Ja kun muistetaan että 10 dB:n kasvu äänenvoimakkuudessa havaitaan yleensä äänenvoimakkuuden kaksinkertaistumisena, selviää että ero taajuuksien vaimennuksessa on melkoisen merkittävä. Jos kuulosuojien mukana tulee vaimennustaulukko niin siitä selviää tarkemmat vaimennus/taajuusarvot.

Puhe sijoittuu melko matalille taajuuksille, yleensä alue on 50 Hz - 10 kHz; äänenvoimakkuuden maksimi on keskimäärin miehillä 500 Hz:n kohdalla ja naisilla 700 Hz. Konsonanteissa on korkeampia sihinöitä, rasahduksia ja poksahduksia, mutta kuuloalueen puhekeskus tekee hyvää työtä mahdollisten aukkojen täyttämisessä.

Melu sen sijaan koostuu usein kohinasta, kolinasta ja epämääräisestä möykästä, usein huomattavasti korkeammalle ja/tai laajemmalle taajuusalueelle sijoittuvista äänistä kuin puhe. Niinpä kuulosuojaus yleenäs vaikuttaa meluun enemmän vaimentavasti kuin puhetaajuuksiin, jolloin puhe nousee esille taustamelusta. Samoin ylipäätään kun ääni vaimenee "melurajan alle", ainakin allekirjoittaneen äänien erotuskyky paranee.

Periaatteessa siis kuulosuojauksen kanssa on helpompi erottaa puhe teollisuusmelusta kuin esimerkiksi puhe kouluruokalan älämölöstä, koska älämölö on yleensä samaa taajuutta puheen kanssa (duh).

Muitakin tekijöitä varmaan on, mutten jaksa alkaa googlailemaan tässä vaiheessa yötä.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat