Seuraa 
Viestejä8643

Lieneekö jossain netissä automaattia oireitten mukaiselle diagnostiikalle? Eli prokkis kysyy kyllä-ei systeemillä ja lopputulos on joku tauti.

Esimerkiksi Kuumetta? Flunsan oireita? .. Nokka vuotaa? diagnoosi lintuinfluenssa.

Minusta tauti kuin tauti löytyy periaatteessa muutamalla hierarkkisella valinnalla. Tuollaista automaattia tarvittaisiin, kun arvauskeskuksiin on nykyään mentävä valmiin diagnoosin kanssa ja meluttava sen kanssa riittävästi. Muuten ei tapahdu mitään.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kommentit (6)

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Toivottavasti ei tulekaan. Psykiatrisille diagnooseille on oma 'raamattu', DSM-IV:

http://allpsych.com/disorders/

En kyllä alkaisi leikkiä psykiatriakaan netin perusteella. Psykiatrit käyvät ihan syystä lääkärinkoulutuksen.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

rosewater
Seuraa 
Viestejä1231
Paul M
Lieneekö jossain netissä automaattia oireitten mukaiselle diagnostiikalle? Eli prokkis kysyy kyllä-ei systeemillä ja lopputulos on joku tauti.

En tiedä, onko netissä, mutta kaupallisesti näitä on saatavilla joitakin "päätöksenteon tukijärjestelmä" ja "asiantuntijajärjestelmä" -nimillä. Generoivat lähinnä erotusdiagnoosiluetteloita jonkinlaisella todennäköisyys-scorella höystettynä, eivät yksittäisiä diagnooseja.

Niitä ei ole koettu erityisen hyödyllisiksi.

Minusta tauti kuin tauti löytyy periaatteessa muutamalla hierarkkisella valinnalla.

Jos asia todellisessa elämässä olisi näin (mitä se ei ole), miksi luulisit, että lääkäriprofessio olisi edes olemassa?

"between the click of the light; and the start; of a dream"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten tuollaiseen tee-se-itse diagnostiikkaohjelmaan saisi yhdistettyä itse tehtäväksi tärykalvojen tutkimuksen, nielun tarkistelun ja keuhkojen kuuntelun? Nuo asiat lääkärit taitaa yleensä tarkastaa perusflunssaa epäiltäessä.

kuningas
Seuraa 
Viestejä1246

Törmäsin tähän vanhaan aiheeseen ja kyllähän tällaista automaatidiagnostiikkaa nykyään käytetään ja on käytetty jo jonkin aikaa.

Ajatus ei sinänsä olekaan korvata lääkäriä automaatilla vaan tukea lääkärin päätöksentekoa. Osa sovelluksista on hyvin spesifisiä, osa yleisimpää diagnostiikkaa. Lähteinäni on papereita, ei sovelluksia. Netistä en siis ole löytänyt automaattia, joka kertoisi onko angiina.

Koska nämä lähteeni eivät luultavasti näy muualla kuin kouluni koneella (IEEE julkaisutietokanta) laitan linkkien sijasta viitteet.

William W. Melek et al., A NeuroFuzzy-based Expert System for Disease Diagnosis, 2005

T. Deutsch et al., Dealing with medical knowledge: Chapter 7 –Methods for Medical Diagnosis, Plenum Press, 1994.

Sanchez et al. Fuzzy Inference and Medical Diagnosis, A Case
Study. Biomned. Fuzzy Sys. Bull. Vol. 2, no. 3, 1990.

Sproule B.A. et al. Fuzzy logic pharmacokinetic modeling:
Application to lithium concentration prediction. Clinical
Pharmacology and Therapeutics 62(1) 29-40, 1997.

Muok. Ja diagnostiikka ei tietenkään ota näytteitä tai röntgenkuvia vaan käyttää niiden tuloksia syötteinään.

War doesn't determine who's right but who's left.

There is no such thing as an atheist in a foxhole.

Paul M
Lieneekö jossain netissä automaattia oireitten mukaiselle diagnostiikalle? Eli prokkis kysyy kyllä-ei systeemillä ja lopputulos on joku tauti.Jos ohjelma kysyy esim. kuuluuko keuhkoista rahinaa, miten osaisit vastata kysymykseen, jos et tiedä miltä keuhkot normaalisti kuulostavat? Tai miltä tuntuu kova imusolmuke? Jo tavallisten oireiden selostamiseen vaaditaan usein kokemusta niiden tunnistamisesta.

Kyllä diagnostiikkaohjelmalle olisi käyttöä. Varsinkin jos siihen voi lisätä oman sairaushistorian oireineen ja dignoosineen, siis lääkärin diagnoosineen. Itselleni ilmeni juuri iltakuume ja ahdistava kipu kaulalla ynnä sen verran pöpperöinen olo, että alkoi epäillä veriarvojen olevan kaukana normaalista. Yli 30 vuotta sitten samojen oireiden perusteella lääkäri passitti verikokeisiin ja sanoi, jos senkka on korkealla, on kyseessä varmuudella kilpirauhastulehdus. Ja niin oli. Nyt soittelin terveyskeskukseen ja pyysin lähetteen labraan senkan mittaukseen. Sain lähetteen ja senkka oli 81, CRP 77. Minulle varmistui, että kyse on kilpirauhastulehduksesta mutta lääkärille vasta konsultoituaan usean eri kollegan kanssa. Yleensähän jos potilas ehdottaa lääkärille diagnoosia (tosin esitin itse vain hataran epäilyni) se tulkitaan herkästi syvänä loukkauksena ja lääkäri tekee kaikkensa todistaakseen potilaan olevan väärässä. Vaikka potilas itse kai parhaiten kroppansa tuntee. Mutta jos alustavan diagnoosin voisi esittää tällaisen dignoosiautomaatin avulla, jossa olisi potilaan sairaushistorian lisäksi käytettävissä laaja tietokanta oireista ja niihin liittyvistä sairauksista, se olisi lääkärille paljon uskottavampi. Lisäksi ei olisi mikään kovin iso kustannus sijoittaa tarvittaviin apuvälineisiin kuumeenmittauksen, keuhkojen kuuntelun, kurkun ja korvan tarkasteluun esim. kuvaamalla digikameralla sopivalla optiikalla ja siirtämisen diagnoosiautomaattiin. Jos diagnoosi olisi varma, resepti tulisi tulosteena saman tien ja ei kun lähimpään apteekkiin. Jos taas on epävarmaa, tiedot oireista siirtyisivät etälääkärille, joka varmistaisi asian ja antaa paluuviestinä reseptin tai ajan lääkärille. Näin säästyisi valtavasti aikaa ja rahaa. Ja diagnoositkin osuisivat taatusti paremmin kohdalleen. Jäisi sellaiset "näin pääsen potilaasta pikaisesti eroon"-diagnoosit pois kokonaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat