Seuraa 
Viestejä45973

[size=150:2kost1c2]SI-nivelen hakautuma - Miksi siitä ei löydy tietoa?[/size:2kost1c2]

Mikä on tuo SI-nivelen hakautuminen, josta dosentit Airaksinen ja Lindgren kertovat Duodecimin kirjoituksessa ja jota Airaksinen esittelee TherapiaFennicassa ja antaa ymmärtää, että sen tutkiminen kuuluu selkäpotilaan kliinisen tutkimisen ohjeisiin:

Dosentti Airaksinen (sekä dosentti Karl-August Lindgren) kertoo asiasta:
Duodecim, 1999;115(16):1703-1713
[size=75:2kost1c2]Polvitaipeen yläpuolelle jäävä kipusäteily viittaa epäspesifiseen selkävaivaan, risti-suoliluunivel (SI-nivel-) tai fasettinivelperäiseen syyhyn (Schwarzer ym. 1995a, McLain ja Pickar 1998). Nivusalueelle säteilevän kivun on kuvattu liittyvän vahvimmin SI-nivelen ongelmaan (Schwarzer ym. 1995b).

Risti-suoliluunivelen toimintaa arvioidaan etutaivutuksen yhteydessä palpoimalla suoliluiden takakärkien liikettä ja suhdetta toisiinsa. Normaalisti näissä liikkeissä todetaan pieni symmetrinen viive lannerangan koukistukseen nähden (Dvorak ja Dvorak 1992). Hakautuneessa risti-suoliluunivelessä suoliluun harjun takaosa nousee aikaisemmin kuin normaalisti. Asiaa voidaan tutkia vielä lähemmin asettamalla toinen sormi ristiluun päälle ja toinen suoliluun harjun takaosaan ja pyytämällä potilasta kumartumaan lonkasta suoraan kulmaan. Tällöin epäsymmetria tulee esille (Dvorak ja Dvorak 1992).

Suoliluun etu- ja takakärjen korkeusero voi viitata lantion kiertymiseen ja kallistumiseen. Jos kysymyksessä on alaraajojen pituusero, lyhyemmän jalan alle asetettava korotus voi korjata selän asennon mutta huonontaa sitä, jos syynä on risti-suoliluunivelen hakautuminen.[/size:2kost1c2]

Mielestäni samasta aiheesta on kirjoitellut myös fysiatrit Turunen ja Timgren, mutta he ovat käyttäneet tuosta hiukan eri nimitystä. Ilmeisesti samasta asiasta puhuu myös mm. ortopedisen manuaaliterapian ammattilaiset (SOMT ry), esim. Markku Paatelma Nikama-lehdessä 1/2005:

"Koska SI-niveleen kohdistuu kova rasitus… …on nivel suhteellisen altis virheasennoille tai lukkiutumisille."

Onko se lukkiutuminen sama kuin tuo hakautuminen? Entä mikä on tuo virheasento? Myös fysiatri Timgren puhuu Lantiosivuillaan SI-nivelen poikkeavasta asennosta (upslip), jonka seurauksena suoliluiden asennoissa on epäsymmetriaa joka hänen mukaansa aiheuttaa mm. jalkojen näennäisen pituuseron ja selkään skolioosia. Samaa vihjailevat myös dosentit Airaksinen ja Lindegren. Mutta miksi lääkärit eivät heitä usko? Tässä eräitä lääkäreiden kommentteja:

"ihan huuhaa juttuja, ei SI-nivel voi olla väärässä asennossa" - lääkäri

Ja tällaista tietoa on lähetetty tuhansille potilaille Selkäliiton Nikama-lehdessä:

K. Ö., ortopedi, dosentti:
"Äskettäin on lehtemme palstoilla tartuttu risti-suoliluunivelen aiheuttamiin ongelmiin. Kyseinen nivel, joka liittää selkärangan lantioon, on tavattoman luja. Tämän nivelen instabiiliuden perusteella ei voida väittää, että se esimerkiksi aiheuttaisi raajojen eripituisuutta, joka olisi manipulatiivisin keinoin korjattavissa... Nivel on niin luja, että etenkin vanhemmalla iällä se ei tapaturmassakaan mene sijoiltaan, vaan luu murtuu nivelen vierestä... Lehtemme eräs tehtävä onkin jakaa asianmukaista tietoa eri selkävaivoista ja niiden asianmukaisista hoitotavoista. Pysykäämme oikealla tiellä."

Miksi hän tyrmää TherapiaFennicassa kuvatun selkäpotilaan kliinisen tutkimisen ohjeet?

Myös Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjien ammattilehti mainitsee asiasta jäsenilleen osoitetuissa julkaisuissaan useaan kertaan, tässä yksi: FYSI-lehti 2/2005:

Kouluttaja Darren Higgins kertoo:
"On hyvä muistaa, että kipu esiintyy usein muualla kuin siellä, missä itse ongelma on, ja että kyse on ennen kaikkea toiminnan ongelmasta. Kun jonkin alueen toiminnassa on ongelmia, toiset alueet joutuvat tekemään kahta enemmän työtä tilannetta kompensoidakseen ja saattavat kipeytyä tästä ylisuorittamisesta. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan pitää SI-nivelen toimintahäiriöitä. 60- 80% SI-nivelen oireiluista aiheutuu vastakkaisen puolen toimintahäiriöistä."

Samasta puhuu myös moni (koulutettu) kiropraktikko, naprapaatti sekä osteopaatti jäsenkorjaajista ja kansanparantajista puhumattakaan. Mutta miksi lääkärit eivät tuosta puhu eivätkä tuota potilailtaan tutki, vaikka se TherapiaFennicassakin mainitaan selkäpotilaan kliinisen tutkimuksen sivulla?

Nimimerkki "Oppinut mies" kertoo eräällä foorumilla viestissään:
"Hakautuminen nivelessä tarkoittaa sitä, että nivelen normaali liike estyy. Si-nivelessä siis se 2-4 mm:n suuruinen liike, joka toimii joustopuskurina välitettäessä alaraajoista tuleva voima selkärankaan. Hakautuminen johtuu erilaisista muutoksista nivelessä, tyypillisesti nivelkulumasta tai reuman tyyppisistä taudeista, jolloin kimmoisa nivelrusto on vaurioitunut ja luunpinnat takertelevat tosiinsa tuottaen kipua. Se taas saa aikaan lihasten suojarefleksin, jonka vuoksi lantiokin kiertyy ytaivutusten aikana ja josta dosenttikin kertoo lainauksessasi."

Tuoko on se virallinen lääketieteen ”oppineiden” kanta asiasta? Että kyseessä on ikään kuin sairaus? Minulta se ainakin korjattiin, kuten monilta muiltakin, fysiatri Markku Turusen vastaanotolla.

Olisi hienoa, jos joku vastaava oppinut voisi selventää meitä tuhansia potilaita hämmentäviä pikkuasioita tässä aiheessa. Seuraa kysymyksiä joihin toivoisin juuri tuollaisia ”oppineita” vastauksia.

1. Mikä se hakautuma oikein on?
A) Miksi tuosta ei löydy mitään kunnon mainintaa mistään Duodecimin, Terveysportin tai vastaavien avoimilta sivuilta, jotka tarjoavat tietoa selkävaivojen syistä meille potilaille: Eli miksi näissä virallisiksi tahoiksi esittäytyvissä lähteissä ei tuosta asiasta meille potilaille kerrota lauseen puolikasta enempää?

B) Kuinka yleistä tuo SI-nivelen hakautuma on 1) meillä suomalaisilla, 2) selkäkipuisilla ja 3) voiko se olla jollakin vaikka ei olekaan selkäkipuja?

C) Eräät asiantuntijathan väittävät, että se on hyvin yleistä (fysiatrit Timgren ja Turunen). Toiset taas väittävät, että ei SI-nivelessä edes voi olla tuollaista ongelmaa (Selkäliiton dosentti Österman). Miksi moinen näkemysero? Voisiko joku selventää..?

D) Jos SI-nivel toimii eräänlaisena voimansiirron joustopuskurina, niin eikö sen toimimattomuus aiheuta vähitellen selkärankaan vaurioita, koska selkäranka joutuu tekemään sen jouston, jonka SI-nivelen pitäisi tehdä? Mahtaa siinä olla ainakin välilevyt kovilla? Luulisi aiheuttavan ongelmia ainakin lannerankaan? Miksi sitten sanotaan, että selkäranka vaan toisilla rappeutuu helpommin tutkimatta SI-nivelien joustoa lainkaan?

2. Skolioosi
A) Kun lapsille tehdään koulussa skolioosiseulontaa, niin miksi tuota hakautuneen SI-nivelen mahdollisuutta skolioosin aiheuttajaksi ei heiltä lainkaan tutkita? Skolioositestihän on täysin sama testi kuin SI-nivelen hakautuman toteamisen testi. Skolioosiseulonnassa todetaan vain, että jos lantio ja lanneranka kiertyy vinoon etutaivutuksessa, niin se on sairaus nimeltä skolioosi eikä suinkaan SI-nivelen hakautuma, joka myös aiheuttaa lantion kiertymisen ja siten myös selkärangan skolioosin. Näin ainakin eräät asiantuntijat kertovat.

B) Skolioosin seulonnan ohjeissa kehoitetaan käyttämään korotuspalaa havaitun lyhyemmän jalan alla ennen etutaivutustestin suoritusta. Miksi näin ei kuitenkaan käytännössä tehdä? Vai tehdäänkö, koska mun nuoruudessani ei ainakaan muistaakseni tehty!

”Skolioosiseula on 5.-6. ja 7.-8. luokilla, jolloin jokainen lapsi tutkitaan. Oppilas taivuttaa selkää eteenpäin ja silmämääräisesti arvioidaan selkäkohoutumien symmetrisyys. Tutkimusta ennen todettu alaraajojen pituusero korjataan korotuksella tutkimuksen ajaksi.”
TherapiaFennica: Lapsen kliininen tutkiminen

Mutta dosentti Airaksinen kertoo alussa esitellyssä Duodecimin julkaisussa, että korotuspalaa ei pidä käyttää, jos pituusero ja lantion vinouma johtuu SI-nivelen hakautumasta!

”Jos kysymyksessä on alaraajojen pituusero, lyhyemmän jalan alle asetettava korotus voi korjata selän asennon mutta huonontaa sitä, jos syynä on risti-suoliluunivelen hakautuminen.”

Eli eikö ensin pitäisi tutkia lantio eli SI-nivelen hakautuman mahdollisuus ja vasta sitten tuo skolioosiseulonta? Nythän tuota SI-nivelen hakautumaa ei tutkita lainkaan…

Mullakin todettiin tuolla testillä skolioosi joskus 13-vuotiaana ja testin tehnyt kouluterveydenhoitaja lupaili selkävaivoja aikuisena. Miksi hän ei tutkinut jos skolioosini syynä olisikin ollut SI-nivelen hakautuma? No niin olikin. Se selvisi yli 20 vuotta myöhemmin, vuosien kipujen jälkeen. Kymmenet lääkärit (ortopedi, neurologi, fysiatreja, fysioterapeutteja,..) oli minua tutkinut moneen kertaan, mutta kipujen syytä ei löydetty. Vasta neljäs fysiatri sen löysi ja korjasi. Siihen päättyi 15 vuotta kestäneet yhtäjaksoiset kivut ja monet muutkin ongelmat.

3. Kipu
A) Nimimerkki ”Oppinut mies” kirjoitti:

"kimmoisa nivelrusto on vaurioitunut ja luunpinnat takertelevat tosiinsa tuottaen kipua"

No entä ne monet tapaukset, joilla tuo hakautuma ei aiheuta lainkaan kipua itse SI-niveleen? Heillä hakautuman aiheuttama lantion toimintahäiriö aiheuttaa lihasten kiristymistä, kuten ”Oppinut mies” viestissään kertoi:

"Se taas saa aikaan lihasten suojarefleksin, jonka vuoksi lantiokin kiertyy ytaivutusten aikana"

Tuoko tarkoittaa siis, että lihakset aiheuttavatkin sen kiertymän ja suoliluiden liike-eron eikä SI-nivelen hakautuma? En ymmärrä. Tuolloinhan etutaivutustesti ei toimi, jos lihakset eivät ole kiristyneet vailkka hakautuma olisikin. Ja eihän tuosta nuo dosentit mitään mainitse?

Ei kaikilla potilailla, joilla tuo hakautuma todetaan, kipu ole itse hakautumassa. Kipu on monesti aivan muualla, koska lantio ei toimi oikein, kuten se fysioterapeuttien kouluttaja Darren Higgins yllä kertoi.

4. Jalkojen pituusero
Dosentti Airaksinen kertoo:

"Jos kysymyksessä on alaraajojen pituusero, lyhyemmän jalan alle asetettava korotus voi korjata selän asennon mutta huonontaa sitä, jos syynä on risti-suoliluunivelen hakautuminen. "

Eikö tuossa dosentti Airaksinen kerro, että itse hakautuma aiheuttaa selän kieroutta ja jalkojen pituuseroa? Samaa kertoo myös fysiatri Timgren:

”Suoliluun kiertymisellä eteen tai taaksepäin on vaikutuksensa myös lantiotasosta alaspäin. Suoliluiden keskinäinen epäsymmetria aiheuttaa raajojen pituuseron.”

Ja tässä muutama kommentti asiantuntijoilta, jotka siis ilmeisesti tyrmäävät koko SI-nivelen hakautuman, ainakin sen mitä dosentit Airaksinen ja Lindegren sekä fysiatri Timgren siitä kertovat:

-"Jalkojen pittuuseroa ei voi korjata muulla kuin korotuspaloilla. Jalat joko ovat tai eivät ole erimittaiset. Lantion virheasentoja on tutkittu paljonkin, mutta ne eivät aiheuta jalkojen pituuseroa - eriasteisia selän oireita kylläkin." - Fysioterapeutti M.S.
-"Lantion manipulaatiot voi kyllä helpottaa kipuja, jotka johtuu jalkojen pituuserosta tai muusta lantion vinoudesta. Jalkojen pituusero vaikuttaa lantion asentoon, ei päinvastoin." - Fysiatri E.K.
"Alaraajojen pituusero vaikuttaa lantion asentoon, eikä päinvastoin." - Fysiatri J.S.

Ketkä siis on oikeassa?

5. Korjaaminen
A) Kun fysiatrit Turunen ja Timgren sekä ortopedisen manuaalisen terapian ammattilaiset kertovat, että tuo hakautuma voidaan korjata, niin lääkäritkö eivät sitä usko?

B) Kun useat potilaat kertovat videohaastatteluissaan, että he selkeästi huomaamat muutoksen lantiossaan ja ryhdissään korjauksen jälkeen, niin sekin on harhaa?

"Jos potilas kertoo, että si-nivel työnnettiin paikoilleen, hän joko valehtelee tai häntä on höynäytetty."

C) Kun fysiatri Turunen kertoo korjaavansa noita useita joka päivä, niin se ei olekaan mahdollista? Onko näillä lääkäreillä, ortopedeilla ja toisilla fysiatreilla parempi tietotaito näistä lantion asioista kuin mainituilla fysiatrian dosenteilla ja fysiatreilla, jotka ovat olleet ammatissaan vuosikymmeniä ja joiden manuaaliseen hoitoon ovat potilaat olleet erittäin tyytyväisiä verrattuna kaikkiin muihin kokeilemiinsa fysiatreihin ja muihinkin manuaaliterapian ammattilaisiin??

Kommentteja?

Kommentit (5)

Sepi
Epäiletkö jonkinlaista salaliittoa? Mitä syytä lääkärikunnalla olisi vähätellä/peitellä yhteen niveleen liittyviä asioita?

Onhan siitä lääkärikunnan mainintoja, joten tuskin on salaliitosta kyse. Ihmettelen vain, kun siitä ei kaikkialla tiedetä eikä siihen tunnuta kaikkialla uskovan. Miksi moinen ristiriita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaari
Seuraa 
Viestejä3331

Tietänet, parantunut, kun aloituksiasi suhteessa nimimerkkiisi lukee, että SI -nivel on rajapinta sun painovoimaa vastustavan pään ja sitä äänestävän selkärangan, ja evoluutiossa tai hiton luomisessa mobiiliin elämäntapaan sitoutetun alavartalon välissä.

Kyllä se pääkin tykkää uusista maisemista, mutta se on sellanen monimutkanen ketku, joka ei aina kerro missä mennään, kuhan rulettaa, niinku tiät, päivän asialistaa järestään, ja panee sut muunmuassa nukkumaan aina väliin ennen seuraavaa — joka on kuitenkin ihan sama taas.

”Taas on tänään, vaikka huomista jo odotin” (Jaakko Löytty)

Selän tehtävä on siis pitää pää ylimpänä, paikallaan ja vasten gravitaatiota, joka siis pyrkii masentamaan meitä. Mut alavartalon tehtävistä taas yks siveimpiin kuuluu kulettaa tota päätä hyveellisistä paikoista just toisiin.

SI -nivelen hakaumassa on näin kyse, ja vain, ylläri hei, puhtaasti moraalisesta ongelmasta, jonka sun sua sentisiivisempi keho ilmasee psykosomaattisesti sosiaalisesti ”muka” hyväksyttävällä tavalla.

Sun selkäs on kipee kun sun pää ja sen kuljetusalusta kinaa siitä mihin se pää pitäs kulettaa ja kuka sen roudaamisesta on tässä mahdollisesti joskus eteen tulleessa epäsiveellisessä tapauksessa vastuussa.

Ongelma voi siis olla jo iänikuinen, vanha, mennyt, et muista sitä — mihin tehoo psykodynaaminen terapia. Käynti analyysissä auttaa, mutta maksaa.

Ota sitä ennen itsekses esille se mahollisesti arveluttava tapaus. Älä ainakaan kipulääkettä!

Kuseta sille nivelelle ettei tässä mitään ole tekeillä. Kuhan vaan kuletaan paikoista toiseen, ja että mitä se sille kuuluu mihin.

Puhu lonkilles.

Jos tosia ollaan, näin sen pitää mennä, sun pääs määrää, jalat vie, ja SI- nivelen kuuluu vaan natkua siinä välissä.

Hittoakos sun synkee menneisyys niksauttajalle kuuluu, tai tälle palstalle, näin kun se alkaa väkisinkin paljastua.

Vaari .-)

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

Vaari

Hittoakos sun synkee menneisyys niksauttajalle kuuluu, tai tälle palstalle, näin kun se alkaa väkisinkin paljastua.

Vaari .-)


En ymmärrä. Mun synkee menneisyys oli aikaa, jolloin kiertelin kiltisti eri lääkäreiden vastaanotoilla saamatta apua. Ja välttelin niksauttajia, koska kukaan ei suositellut sellaisia, vaikka lääketieteen tutkimustenkin mukaan heiltä saa parhaan avun.

Nythän selkäni ei enää ole kipeä, kun vika vihdoin löytyi. En vain ymmärrä, miksi tuo vika on niin pimennossa lääkäreiltä...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat