Seuraa 
Viestejä45973

(Uutinen 9.10./HS)

Jyväskylän yliopiston kansainvälisessä kesäkoulussa on 13.8.-17.8.
esillä kosmologia - tieteenala, jonka tavoitteena on selvittää, miten maailmankaikkeus syntyi, mistä se koostuu sekä ennustaa maailmankaikkeuden tulevaisuus. Dosentti Syksy Räsänen (CERN, Sveitsi) luennoi miljardeista galakseista muodostuvien jättimäisten kosmisten rakenteiden synnystä varhaisessa maailmankaikkeudessa.

Tämänhetkinen ymmärrys kosmologiasta on mielenkiintoisella tavalla kaksijakoinen. Yhtäältä Einsteinin yleiseen suhteellisuusteoriaan nojautuva alkuräjähdysteoria, nk. kosmologian *standardimalli* on hyvin sopusoinnussa kaikkien tähänastisten havaintojen kanssa. Toisaalta yhteensopivuus on saavutettu olettamalla, että maailmankaikkeutta täyttää tavallisen aineen lisäksi kaksi uutta, pimeäksi aineeksi ja pimeäksi energiaksi kutsuttua energiamuotoa. Kuitenkin erityisesti pimeä energia, jonka jo Einstein aikanaan lisäsi - kosmologisen vakion nimellä - maailmankaikkeuden kehitystä kuvaavaan teoriaansa, hämmentää tutkijoita jatkuvasti kummallisilla ominaisuuksillaan. Pimeästä energiasta pääsemiseksi onkin vakavasti harkittu jopa sitä mahdollisuutta, että Einsteinin suhteellisuusteoria lakkaisi olemasta voimassa hyvin suurilla etäisyyksillä. Toistaiseksi vakuuttavaa vaihtoehtoa Einsteinin teorialle ei ole löytynyt.

Kesäkoulukurssin luennoitsija dosentti Syksy Räsänen on perehtynyt erityisesti kosmologisten rakenteiden syntymiseen varhaisessa maailmankaikkeudessa. Teorian, joka selittää kuinka maailmankaikkeutta täyttävä aine kiteytyi galakseista ja galaksijoukoista koostuvien suunnattomien putkien ja seinämien monimutkaisiksi verkostoiksi, ennusteet riippuvat merkittävällä tavalla pimeän energian ja pimeän aineen määristä avaruudessa.

- Rakenteen muodostumisen teoriaa ei olla vielä täydellisesti ymmärretty, tai sovellettu riittävällä tarkkuudella. Näiden ongelmien selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta maailmankaikkeuden synnystä, sen sisällöstä ja tulevaisuudesta saadaan täysin vakuuttava käsitys, Räsänen sanoo. Räsänen työskentelee tällä hetkellä tukijana CERNin (Euroopan ydin- ja hiukkasfysiikan tutkimuslaitos) teoriaosastolla Genevessä, Sveitsissä.

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu järjestetään tänä vuonna jo 17.
kerran. Kesäkoulun järjestävät Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja informaatioteknologian tiedekunta. Kesäkouluun osallistuu runsaat 400 opiskelijaa yli 30 maasta.

Kommentit (1)

Seuraavaan toteamukseen voin kyllä yhtyä,
mutta mitään muuta mielenkiintoista en juuri löytänyt Räsäsen lausunnoista:

Syksy Räsänen: ”Minusta tutkijan on tärkeää kyseenalaistaa annetut totuudet”, hän sanoo puhelimessa.

http://www.ylioppilaslehti.fi/2007/05/2 ... en-toivot/

Maamme johtava kosmologi on Syksy Rasanen? :

http://www.jyu.fi/science/muut_yksikot/summerschool/en/
http://info.adm.jyu.fi/main/portti/tied ... nouncement

Se oli otsikoitu ”Syksy Räsänen tarjoaa omaa universumin malliaan”. Mikä se on?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat