Lämmin ruoka

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mihin perustuu se, että henkilö tavallisesti tykkää syödä ruokansa lämpimänä? Toki on olemassa poikkeuksia ruokien välillä, mutta näin suurimmaksi osaksi lämpimänä maistuu aina paremmin.
Kysymys tuli mieleeni, kun itselläni sattuu olemaan kaveri, joka syö 99,9 prosenttisesti kaikki ruokansa kylmänä.

Kommentit (7)

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
Liittynyt4.3.2007

No ainakin rasvat on kylmänä juoksevammassa muodossa. Muutenkin ruoan koostumuksella on vaikutusta koettuun makuun.

Mielestäni ruoan eri vivahteet tulee paremmin esille lämpimässä ruoassa.

Niin, ja lämmin ruoka tuo ihmiselle ylimääräistä energiaa lämmön muodossa, joten se on ihmiselle "taloudellisempaa", tuolla tuskin kovin suurta merkitystä ei varmaankaan ole.

Nii, se vaan maistuu paremmalta.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Lisäksi monet makuaineet luovuttavat arominsa vain lämpimänä. Lämmityksellä myös ruan mikrobiologinen laatu paranee. Varsinkin paistamalla syntyy lisäksi makuaineita, jotka ihmiset lähes poikkeuksetta kokevat miellyttäviksi.

Vierailija
JuurikinNiin
No ainakin rasvat on kylmänä juoksevammassa muodossa.

Ruoan rasvat on kylmänä aika kiinteitä.
Mausteiden aromiaineet liukenevat rasvaan, josta ne rasvan sulaessa vapautuvat.

Vierailija

Lämmin ruoka tuoksuu useimmiten paremmalle ja enemmän mitä kylmä ruoka. Esim. kylmät ruoan raaka aineet ei kovinkaan paljoa tuoksu. Mutta niitä paistaessa tai keittäessä ilmaantuu ihania tuoksuja. Hajuaistillamme on paljon tekemistä tykkäämmekö ruosta tai ei. Jos ruoka ei tuoksu milekkään, tai tuoksuu mielestämme pahalle, niin emme tykkää ruosta, vaikka se suussa ehkä maistusikin kohtalaisen hyvältä syötävältä.

Ajatelkaa sitä ruotsalaista kalaa purkissa, surströmming, haisee hirvittävälle. Yhden kerran olen sitä maistanut, ei se pahalle maistunut. Mutta se haju saa minut pahoinvoivaksi, oksettaa. Kun maistoin niin pidin pitkän aikaa nenästä kiinni, etten tuntisi sitä hajua.

EDIT
kirjoitusvirhe

Vierailija

Mistäs se sitten johtuu, että jotkut polttavat kielensä helposti, mutta jotkut eivät ole moksiskaan kun juovat kuumaa kahvia tai teetä? Toisten täytyy jäähdytellä pitkään ja huolellisesti ennen hörpintää, mutta muut kyllästyvät odottelemaan kun ovat jo juoneet omat kuppinsa tyhjäksi.

Vierailija

Ihmisen nenuli on pääroolissa makuaistimuksien teossa. Lämpimästä ruuasta haihtuu hajuja. Sen huomaa helposti kuin syö ulkona missä tuuli vie hajut. Haju määrittää sen mitä ruoka on, näköaistin ohella.

Ihmisen energiaan ruuan lämpö ei vaikuta koska massasuhteet ovat niin erillaiset. Kylläisyydentunteeseen se kyllä voi vaikuttaa.

JuurikinNiin
Seuraa 
Viestejä1887
Liittynyt4.3.2007
jukteri?
JuurikinNiin
No ainakin rasvat on kylmänä juoksevammassa muodossa.



Ruoan rasvat on kylmänä aika kiinteitä.
Mausteiden aromiaineet liukenevat rasvaan, josta ne rasvan sulaessa vapautuvat.

No juu, tarkoitin kuitenkin just noin että juoksevia lämpimänä, kirotushärö.

Suomen uusriistokapitalismin pääjehu on Sauli Niinistö. -Pirta-

Uusimmat

Suosituimmat