Seuraa 
Viestejä45973

Kun en jaksa nuita autojorinoita, ja omistan vain polkupyörän, ajattelin avata tällaisen keskustelun. Minkälaisia polkupyöriä teillä on, onko ne hyviä vai huonoja, ja minkälaisen haluaisitte.

Ostin itte juhannuksen tienoilla Tunturin mummopyörä-tyyppisen pyörän, Saint tais olla mallin nimi. Tais olla susi ostos, sillä heijastimet tippuvat polkimista jo nyt. Ostin sellaisen nimenomaan siksi, että ajattelin sen olevan kestävä ja toimintavarma.

Aikasempi pyöräni oli jopo-mallinen joku norjalainen merkki, ja kesti 30 vuotta. korjauskelpoinen sekin vielä on.

Vaihdepyöristä sain aikaa sitten tarpeekseni, kun ei ne vaihteet kestäneet kun pari vuotta.

Eikö nämä nykyajan pyörät kestä mitään?

Sivut

Kommentit (54)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Meikällä on uudenkarhea Crescent. Ajoin vasta 200 metriä sillä. Seitsemän vaihdetta eteen ja napadynamo. Alumiinirunko ja ontelovanteet. Takana napajarru ja edessä vannejarru. On perinteinen takaritsi jousitetulla sangalla. Renkaat eivät aivan läskikumileveyttä, mutta rosoiselle tielle aivan sopivat eli ei mikään sisämaasturi. Ruotsalaista laatua.

Niin ja ruostumattomat ketjut. Ensimmäinen uusi pyörä vuoden 1967 jälkeen. Välissä on ollut varaa ostella vain käytettyjä. Tuo maksoi 360 eupoa. Oli tyhjennysmyynti muka 50% vaikka tuli vain 20% alennusta. Mutta aika tyytyväinen olen laatupyörääni nyt.

Polkupyörätukussa mainostavat jotta "Et maksa välikäsille". Ja hinnat ovat yhtä suolaiset kuin välikäsiliikkeissä. Eli Polkupyörätukussa katteet saa liike eivätkä välikädet. En ostanut sieltä mitään kun hinnat olivat kalliin puoleisia ja valikoima vaatimaton.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Hirmuisen kokemukseni pohjalta voin väittää ettei vaihteiden määrä ja kestävyys korreloi. Huollon työmäärässä se kyllä vaikuttaa, mutta ketjut on pestävä molemmissa yhtä usein ja huoltotyö on rutiinia kun sen oppii.
Yksivaihteinen vs. monivaihteinen on ero vaijereiden huollossa, joita toisessa ei ole.
Kuivat ja väärässä säädössä olevat vaijerit on yleinen vika. Kun siihen lisätään ruosteiset ketjut ja puolityhjät renkaat, on kuva tyypillisestä pyöräilijän pyörästä siinä. Monia ei hidasta edes rungon katkeaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä mun Helkama on kestäny jo monta vuotta vaikka kilometrejä on vuosittain tullu aika paljon. Renkaat ei vaan oikein tunnu kestävän jatkuvaa lasiin ajelua kun jonkun kusipään pitää rikkoo pulloja joka tielle joka viikonloppu.

Park Cafe - peruspyörä, napavaihteet (7) - ja ne pullonrikkojat kyllä pitäisi hirttää munista.

Viikossa tulee 100 < x < 200 kilometriä ajeltua. Joskus enemmän. On maksanut itsensä takaisin. Pyörä on muuten viimeinen vuosikerta ko. merkistä, joka on valmistettu Suomessa. Sitten sen valmistus siirrettiin johonkin pilipalivaltioon.

Suhteellisen tyytyväinen - olen päättänyt huollattaa sen joka toinen vuosi.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Ei ole pyörää. Jalat vain ja bussi ja taksi. Joskus kaverin kyyti.

Kakarana oli paljonkin pyöriä. Yleensä muutamasta romusta koottu viritelmä. Ne kesti aina aikansa. Riippui vähän siitä mitä niillä teki. Koskaan ei ole kaupasta ostettu.

tietää
Hirmuisen kokemukseni pohjalta voin väittää ettei vaihteiden määrä ja kestävyys korreloi. Huollon työmäärässä se kyllä vaikuttaa, mutta ketjut on pestävä molemmissa yhtä usein ja huoltotyö on rutiinia kun sen oppii.
Yksivaihteinen vs. monivaihteinen on ero vaijereiden huollossa, joita toisessa ei ole.
Kuivat ja väärässä säädössä olevat vaijerit on yleinen vika. Kun siihen lisätään ruosteiset ketjut ja puolityhjät renkaat, on kuva tyypillisestä pyöräilijän pyörästä siinä. Monia ei hidasta edes rungon katkeaminen.

Jep, kyllä vaihdepyörä on hyvä silloin kun se toimii. Itselläni meni hermot jatkuvaan huoltamiseen. Tosin aikaisemmassa maastopyörässäni oli 21-vaihdetta. Aika raakasti liian paljon mitä oikeasti tarvii. Muutenkaan en älyä, miksi hankin joskus maastopyörän kun kerran asfaltoituja pyöräteitä ja katuja ajelen.

Käsijarrut on kans asia, mistä en enää yhtään tykkää. Vaativat huoltoa ja vinkuvat. Hätätilanteessa ovat vielä vaarallisemmat kuin jalkajarru.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19204

Joku 1960-luvun Cresentti on kellarissa toisessa kotona. Ei siinä oo mitään hienouksii, mutta alkuperäsissä osissa - museokamaa kai kohta.

Ei enää tuu ajeltuu fillarilla, kun koivet pelittää ja korttikin on.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

CE-hyväksytty
pömmi

Käsijarrut on kans asia, mistä en enää yhtään tykkää. Vaativat huoltoa ja vinkuvat. Hätätilanteessa ovat vielä vaarallisemmat kuin jalkajarru.Mites kun alamäessä lähtee ketjut?

Jah, no joo, tuotapa en tullu ajatelleeksi. Tossua maahan kai. Lähinnä ajattelin, että sitä luonnostaan polkasee taaksepäin äkkinäisessä hätätilanteessa. Etujarrun kanssa tuli mentyä penskana nurin monet kerrat, ei millään voinu uskoa, ettei sitä kannata käyttää...

Kyllä käsijarrut on hyvät kunhan ne on kunnossa. Vanteet pitää vaan aina välillä putsata öljystä ym. moskasta.

Työkaveri kerto, että isänsä oli valittanu kun nykypyörät ei kestä mitään. Kaveri oli kysyny isältään pyörän ikää ja oli paljastunu, että se on kymmenenvuotias. Isänsä oli ajellu sillä kesät talvet töihin reilut kymmenen kilsaa suuntaansa. Yhteensä siitä tulee tollaset 50 000, josta ainakin 10 000 soralla. Ei ihme jos hiljalleen rupee jotain hajoileen.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
CE-hyväksytty
pömmi

Käsijarrut on kans asia, mistä en enää yhtään tykkää. Vaativat huoltoa ja vinkuvat. Hätätilanteessa ovat vielä vaarallisemmat kuin jalkajarru.Mites kun alamäessä lähtee ketjut?

Sillä ekalla pyörällä laskettelin syyskuussa vuonna 73 aika hyvää vauhtia alamäkeen ja poljin lisää vauhtia. Olisiko 50 km/h ollut mitään. Takarumpujarrun vaijeri heilui ja heilahti polkimeen. Kuului kiljaisu, kun takarengas leikkasi kiinni asvalttiin ja sekunnin kymmennyksessä keskikoululainen kynsi kyynärpäillä asvalttia. Sittemmin virittelin vaijerinkuoren monin tavoin paikkaansa.

Eli alamäessä voi kyllä lähteä ketjut ja hukkua jarrut, mutta voi tulla myös superjarrutus vaijerin heiluessa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Pyörää kun käyttää päivittäin työmatkoihin (tai oikeastaan kaikkiin matkoihin) niin rupeaa huomaamaan mitä kannattaa hakea. Nopsa Boulevard, 3 vaihdetta, jalka- ja käsijarru. Hiukan liian matala maavara, mutta kaikkea ei voi saada. Sitä paitsi se oli halpa.

Vastaavan kun saisi korkeammalla rungolla, niin ei pois antaisi.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Hyvät laakerit kestävät 40-50k. Ketjut ja tattaat 10k hyvin huollettuna. Rattaiden ikää jatkaa käyttämällä kaksia- tai kolmia ketjuja vuoronperään, jottei rattaat kulu venyvien ketjujen mukaan, niin ettei ne toimi uusilla ketjuilla.
Kejuöljy on parasta voiteluun ja kuraläppä suojaa ketjuja hiekalta. Öljyn levittää helpoimmin siveltimellä.

Vaijerit kannattaa vaihtaa vuosittain vaikkei ne olisi poikki. Hyviä vaijerinkuoria ei saa tarvikkeina ja ei aina uutenakaan pyörän mukana. Huonot joustavat.

Renkaiden laatu ratkaisee paljon ajettavuuteen ja rullaukseen. Sileää ja kapeata, jos olosuhteet eivät muuta vaadi. Paineet mieluiten kovat.

Joustava satulatolppa pitäisi määrätä pakolliseksi. Se säästää selkää. Muilla jousilla ei kadulla tee mitään. Laatu maksaa liikaa.

Jos vie huoltoon, niin syksyllä mieluiten = paras työnlaatu.

kairamo
Seuraa 
Viestejä1517

Ostin joskus 90-luvun alussa 21-vaihteisen Tunturi Rock & Road merkkisen ns. hybridipyörän. Silloin oli hienoa, kun fillarissa oli nestejarrut ja kromi-molybdeenirunko. Pyörä on tominut hienosti. Ainoa murhe on ollut jarrupalojen saatavuudessa, niitä on joutunut itse väsäilemään alkuperäisten loputtua. Huoltoa se vaatii, mutta hyvän huollon ansiosta pyörä on alkuperäiskunnossa lukuunottamatta em. jarrupalikoita ja tietysti renkaita ja ketjuja ja satulaa.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.
(Axel Oxenstierna)

Mullapa onkin Eddy Merckx vuosimallia 1976.

Tuollainen:

Maksoi silloin 760 markkaa, enkä myy vaikka joku tarjoaisi 7600 euroa. Se on niin hieno, ettei sillä enää edes malta ajaa. Varastossa säilytyksessä ajokunnossa.

Olen myös maastopyöriä omistaneena huomannut muutaman asian. Monet nykyaikaiset monivaihteiset ovat kalliita, vaativat usein huoltoa, ja hajoavat helposti. Mainitsinko jo, että ne ovat kalliita?

Kannattaa selvitellä hiukan valmistajan ja pyörän taustoja ennen ostopäätöstä, ettei tule ostaneeksi sekundaa. Yleensä tällaisten hyvälaatuisten pyörien hinnat liikkuvat sitten tuhansissa euroissa.

"Mummu-pyörät" ovat halpoja, luotettavia, ja kestäviä. Niissä ei ole ylimääräisiä vaihteita, joten kuntokin paranee ylämäkiä sotkettaessa. Ja jos jotain menee rikki, niissä on niin vähän osia, että ne on helppo korjata. Hinta/laatu-suhteeltaan huippuluokkaa.

Tällä hetkellä minulla on remontin alla edullisesti hankittu hieman käytetty city-maasturi, josta poistettuani ylimääräiset vaihteet ja vitkuttimet, saan kelvon käyttöpyörän.

Sitten kun em. pyörä lopullisesti hajoaa, ostan Jopon.

Itsekin meinasin laittaa sellasta uutta retro-Jopoa, mutta epäilykseni heräsi koska näissä uusissa oli kolme vaihdetta. Päädyin siis tähän yksvaihteiseen tunturi-mummopyörään. Nyt kaduttaa.

Tunturit muuten tehdään nykyjään kuulemma jossain Unkarissa. Tehdäänkö mitään fillareita enää Suomessa?

Resepti hyvän pyörän hankintaan on seuraava:
Mennään pyöräkauppan, joka antaa kokeilla niitä jotta niiden ajo-ominaisuudet ja mitoitus omalle kropalle selviää. Osasarjojen laadulla ei ole väliä. Siihen sitten voi pyytää asentamaan kunnon osasarjat. Suurimman valmistajan sarjat kattavat laadultaan kaiken yrjöttävästä - ammattilaatuun.
Hifistellä voi hankkimalla tietynlaisen rungon suomalaiselta valmistajalta, joka tekee niitä tilaustyönä. Se maksaa.

Laatu maksaa muttei tuhansia. 500-1000 saa aivan hyvän. Noin kolmensadan ylläpitokuluilla sillä ajaa 10v. kovaa ajoa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat