Seuraa 
Viestejä45973

Naturessa esiteltiin joskus noin 30 vuotta sitten laite, jossa ohuesti ja paksusti viivoitetut ympyrälevyt pyörivät rinnakkain samalla nopeudella, mutta havaitsija ei "havainnut" ohuesti viivoitetun liikettä, vaan ainoastaan näki sen aika-ajoin äkillisesti muuttaneen kiertymäkulmaansa. Melko kuuluisat (italialaiset?) tutkijat, joiden nimiä en muista, eivät osanneet selittää ilmiötä.

Rakensin myöhemmin itse samanlaisen laitteen ja totesin kyseisen ilmiön olevan totta.

Tämä tuli mieleen keksittyäni tänään "uuden" ilmiön, jossa uunin paistoritilää siirretään hitaasti pinnoja vastaan kohtisuorassa sivulle päin ja samalla katsotaan sen läpi stokastista keskimäärin harmaata pienirakenteista kuvioitusta (tiskipöydän pintaa). Tällöin silmä "näkee" pinnalla vastakkaiseen suuntaan vilistävän "kentän", jonka nopeus on paljon suuremman tuntuinen kuin ritilän. Kun ritilän siirtosuuntaa vaihdetaan, kenttä alkaa vilistää vastakkaiseen suuntaan.

Tämä ilmiö muistuttaa aiemmin keksimääni, jossa päätä hyvin hitaasti käännetään katse kohdistettuna esim. pihan hienorakeiseen kivetykseen, jolloin rakeet (pienet kivet) järjestyvät havainnossa pään kiertosuunnalle vastakkaisiin spiraalimuodostelmiin.

Kolmas tutkimani ja paljon pohtimani ilmiö on "kiilupisteilmiö", jossa musta sauva tai pylväs liikkuu tummaa taustaa vasten, jolloin mustan liikkuvan pylvään liikesuunnan vastaiseen puoleen nähdään syntyvän kiemurtelevia valopisteitä.

Jos tuollaisten ilmiöiden pohtiminen kiinnostaa, yksi avain niiden ymmärtämiseen voisi olla K.H.Norwichin teoria:

http://www.ibbme.utoronto.ca/faculty/em ... orwich.htm

Norwich on kehittänyt varsin pitkälle teoriaansa, jonka mukaan havaitsemisen ehto on sitä edeltävän "epävarmuustilan" kehittyminen aistijärjestelmässä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat