Seuraa 
Viestejä45973

Meihin on syvään juurrutettu käsitys, että ihmisen elämäntavat ja ravinnonhankinta ovat rehevöittäneet Itämeren. Pohtikaamme tämän käsityksen todenperäisyyttä esimerkin avulla. Säkylän Pyhäjärven valuma-aluetta kuormittaa vajaa 20 000 asukasta, joilla on peltoa noin 12000 ha ja 1000 kesäasuntoa. Pyhäjärven vesistön tilanne on melko hyvä. Itämeri on 25000 kertaa suurempi kuin Pyhäjärvi. Jotta Itämeren kuormitus olisi sama kuin Pyhäjärven, sen valuma-alueella tulisi asua lähes 500 miljoonaa asukasta, jotka viljelisivät yhteensä 300 000 000 ha peltoalaa. Lisäksi rannoilla tulisi olla 25 000 000 kesäasuntoa. Kuitenkin, valuma-alueella asuu vain 85 miljoonaa asukasta, joilla on käytössään 34 000 000 ha peltoala. Miksi Itämeri on rehevöitynyt pahasti mutta Pyhäjärvi ei juuri ollenkaan, vaikka asukaskuormitus Pyhäjärveen on liki kymmenkertainen?

Esimerkki on syvässä ristiriidassa SYKEn asiantuntijoiden Suomen Kuvalehdessä no 30 esittämien väitteiden kanssa.

Kommentit (4)

Alkuviikon radiouutisissa oli tästä Itämerestä - kuulin puolikorvalla, ettei suomalainen maatalous välttämättä ole pahimpia kuormittajia - itä- ja eteläpuolella on vielä pahoja puutteita jätevesien käsittelyssä. Pietarin likaviemäri valtaosin taitaa olla Suomenlahti.

Tietää: typpi ja fosfori - mistä peräisin? Fosfori pesuaineista? Typpi lannoitteista vai ihmisvirtsasta vai molemmista?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fosforia käytetään myös lannoitteena. Sitten ne päästöjen lähteet. Jäteveden käsittelyn perusteella on mahdollista arvoida mitä se missäkin on, joten loput voi laskea muiden piikkiin.

Maatalouden kuormitusta valvotaan ja säädellään nykypäivänä niin monella säänöllä ja ohjeella ,että seuraavaksi pitää paskakin varmaat lapota pellolle lusikalla..
Totuus on kuitenkin että itämeren paskat on peräisin itä-rajan takaa, jossa pienellä alueella asuu huomattavasti enemmän ihmisiä kuin koko suomessa.
Sitäpaitsi eihän suomessa ole kohta montaa tilaa jotka saastuttaa joten turhaa moinen huoli.
PASKAA PELLOLLE NOTTEI NÄLÄKÄÄN KUOLLA

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat