Seuraa 
Viestejä10513

[size=150:13zh0f26]E = mc2 --- "energiaa on rajattomasti, mutta äärellisesti"[/size:13zh0f26]
[size=75:13zh0f26](toistaiseksi ihmiskunnan kuuluisin kaava, kunnes tiedemiesten ja -naisten muotitavoite "kaiken teoriasta" ratkeaa ... [/size:13zh0f26]

[ ... Elinmahdollisuutemme ratkaisee energia - me kulutamme sellaista, joka on lainassa. Ihminen käyttää historian varastoja liian nopeasti. Me omaksuimme käyttö- ja kulutustavan, jolle katteen ja vastuun antoivat mennyt elämä ... ]

Niin ihmisyhteisöllä kuin koko luomakunnalla on energiatase; maapallo on suljettu systeemi, joka ammensi ja ammentaa energian historiasta suljettuna sisuksistaan ja ulkopuolelta saatuna säteilynä. Energia on tunnetusti materiaa ja materia energiaa. Siis me "syömme" itseämme. Puhutaan myös, että energia ei häviä - kuten eivät häviä haitatkaan, ne vain voivat muuntua ja kasautua. Käytämme energiavarantoja niin kiihtyvästi, että haitallisuus normaaliin muutokseen nähden luo ongelmavarastoja kierteeksi, jonka seuraukset ovat ilmassa ja näköpiirissä.

Ympäristötietoisuus oli herännyt jo miltei 100 vuotta sitten, jolloin hiilipohjaisia energiavarantoja oli vuosimiljoonaisesta kehityksestä jäljellä "99 prosenttia". Nyt varantoja lienee jotain prosentteja jäljellä - kukaan ei sitä tiedä tarkkaan ja 'energiaomistajat' sen vähäisenkin tiedon panttaavat markkinataloudellisista syistä. Syy-seuraushokema osoittaa sormella kysynnän ja tarjonnan lakia.

Puhutaan kulutuskäyttäytymisen ekologisesta jalanjäljestä. Onkin hyvä kysymys, johon ei ole vielä vastausta, että kuka laskee sen oikein ja mitä tuo 'oikein' sana tässä tarkoittaa. Vastaus on jossain, mutta ymmärrämmekö sen ennusmerkit?

Tunnetusti luonto on armoton ja se ei anna sijaa heikoille, epäkelvoille ja turhan vaatimattomille. Valkoinen mies oli valloittaja - ristin ja miekan voimalla. Me halusimme valtaa, kulutusta ja näyttämistä. Kasvutalous alkoi jo toki siitä, kun "pienin hiukkanen kaukaisuudessa toisensa vetovoimalla löysi" - tuossa samalla syntyi käsite energia. Energia oli alussa ja se on lopussa. Me ihmisinä olemme kuin liiallinen kuluerä hankaloittamassa tasalaatuista ja -määräistä energiatasausta käyttäjiensä kesken.

Maapallo on vain yksi vaikutehiukkanen juoksussa, missä me olemme pienempi kuin olematon. Mutta me olemme omalle jatkumollemme vaikute - me ratkaisemme itse luonnon ikiaikaisen ja ainoan päämäärän, kuinka tulemme siirtämään perimäämme eteenpäin tässä lyhyessä ikuisuudessamme.

Ihminen ei ole keskipiste. Ihminen ei ole energian hallitsija - luuloistamme huolimatta. Me olemme vain kuluttaja sellaisilla annetuilla parametreilla, jotka nyt vääjäämättä vievät elinkelpoisuutta yhtäältä ja luovat haitallisuutta toisaalle, josta huomisen elämän lähde pitäisi ammentaa. Ihminen on tuntematon ja arvoituksellisesti käyttäytyvä muuttuja elämän energeettisessä harmoniayhtälössä.

1960 ja -70 lukujen molemmin puolin kouluja käynyt muistaa ennustefilmit maantiedon, luonnontiedon ja eläinopin tunneilta, joissa maalattiin kuvia huomisen kasvumaailmasta, joka tukehtuu omaansa. Nuo filmit päättyivät aina toivorikkaaseen ajatteluun, että kyllä me kehitämme jotain ja maailma näyttää taas paremmalta. Aikaa on nyt kulunut 30-40 vuotta, mitään ei ole juurikaan tapahtunut - paitsi kulutus on monikertaistunut ja ongelmat satakertaistuneet.

Energiaa käytämme jatkuvasti enemmän. Sen minkä säästämme pienempänä yksikkökulutuksena, tuhlaamme sen pidempänä ja laajempana käyttönä. Ennen ajoimme autolla ehkä 10.000 kilometriä, nyt ajamme 30.000. Ennen kävimme ulkomailla kerran kolmessa vuodessa, nyt käymme kolme kertaa vuodessa. Meidän kulutuksellinen toimeliaisuus kasvaa - koska elämme vertailutaloudessa. Meidän on itsestään selvästi käytävä kaukoidässä, meidän kaikkien, kun 1950-luvulla vain joka 10.000 kävi. Olemme niin rauhattomia, mutta myös uteliaita, että meidän on aivan pakko mennä "merta edemmäksi kalaan".

Kotiseutu ei riitä, vaikka luonne meillä seisoo juurevasti juuri siinä - se seisoo niin tanakasti, että sinne on ajettava joka kesäviikonloppu. Meidän on vain pakko saada matkustaa, meillä on aina kiire --- minne meillä muuten on kiire? Miksemme muuttaisi sinne, missä on hyvä olla?

Energia on loputonta - meidän mittakaavassamme. Ongelma ei ole riittävyys, ongelma on itseasiassa ongelmien varastoituminen. Me varastoimme liikakäyttömme vaikutukset seuraaville. Maapallo on kuin suljettu pullo, sinne mahtuu vain tietty määrä, tämän ylittyessä "paine" räjäyttää ongelmavarastot sellaiseen muutokseen, johon meillä ei ole enää vastavoimia ja -mahdollisuuksia, onko nytkään - on hyvä kysymys.

Me käytämme nyt enemmän energiaa kuin koskaan, me viilennämme, kuumennamme, me siirrämme ja muokkaamme. Ihmiskunnan biologinen elopaino on samaa luokkaa kuin muurahaisten. Valtamerien ravintopyramidin alin taso, krillit, ovat elopainoltaan monikertainen meihin nähden, mutta niiden energiankäyttö on häviävä murto-osa. Suurin ero on siinä, että me käytämme muille "varattua" energiaa - me rikomme harmoniaa.

Amerikkalaiset, norjalaiset ja suomalaiset ovat suurimpia käyttäjiä per henkilö. Me olemme myös itse energian suurimpia varastoijia - suomalaiset ovat maapallon toiseksi lihavinta kansaa, vain amerikkalaiset ovat edellä. Olemme energiasyöppöjä - me toteutamme kasvun logiikkaa kirjaimellisesti. Me syömme ja kulutamme muilta. Meidän jättämä jalanpainallus luontoon on kestämättömällä tasolla - me syömme toisille tarkoitettua ja varastoitua energiaa. Olemme hamuajia.

Me mittaamme erinomaisuuttamme, paremmuuttamme ja arvostettavuuttamme suuruudella, kasvulla ja nopeudella. Me kiihdytimme itsemme lentoon, jonka lopputulemana saattaa olla mahalasku, jonka vaurioita emme enää korjaa. Energia ei lopu "koskaan", mutta se muuntuu vastoin sitä kehitystä, jonka luonto loi miljoonina vuosina, silloin kun meistä ei ollut tietoakaan. Meidän ainut seurantamittari on nopeusmittari.

Ihmiskunta sääti itsensä - suurella kirjalla johdatettuna - luomakunnan kruunuksi, jolle kaikki muu oli luotu meidän varannoiksi - "menkää, lisääntykää ja täyttäkää maa" - sen me teimme, mutta missä meni vikaan vai oliko se säädetty järjestelmä, kuten oma kehomme, joka käynnistää itsetuhomekanismin, kun aika on koittanut.

Kuinka oli mahdollista, että Albert Einstein "löysi" näin yksinkertaisen kaavan? Kuinka se olisi mahdollista, että me löytäisimme "kaavan", ettei kaikki ole meidän, mitä tuo lausekkeen mc2:en lopputuloksena oleva E mielettömän suurena lukuna sisältää...

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------

[size=150:13zh0f26]Kuvakertomus yllä olevasta aiheesta -[/size:13zh0f26][size=75:13zh0f26]vapaasti käytettävissä mielipidekirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2003, 2005, 2007.

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/3912440 --- B0005223.jpg 2243kB

Teksti
Ihmisen kiire, taseet ja liiketulos kuin hoppu kaukomaille kehitti liikkumisen suurimman syöpön - lentokoneen. Joka hetki mm. USA:n ilmatilassa on n. 8.000 lentokonetta, siis yhtäaikaa ja vieläpä liikennelentokoneita. Lentäminen on yksi merkittäviä päästäjiä, joilla muutamme vääjäämättä ilmakehäämme. Kiire sotkee luonnon ja tämän harmonian.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/3912447 --- B0002987.jpg 562kB

Teksti
Yksityisen ihmisen suurimpia tuhlareita, lelu vailla vertaa - 100 km/h ja täydet 55 litraa per ajotunti (täysillä/ 7.200 kierr/min - 130 hv). Kaksin kappalein kesän kokonaiskulutus oli huimimmillaan n. 2.500 litraa - ja pelkkää hupia, mukavaa, mutta kuinka turhaa?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/3912469 --- DSC_6387.jpg 2878kB

Teksti
Energiaa kuluu ostoskeskuksissa runsaasti - teho on huipussaan, talvella lämmitetään ja kesällä viilennetään - paljon sähköä ja kaukolämpöä kuin kaukojäähdytystä. Energiaa ja runsaasti. Kansainvälinen amerikkalaispurilaisketju syöttää ihmisille myös runsaasti energiaa vyöt pinkeiksi kiristäen. Rasvaa, sähköä ja energiaa luontomme ja itsemme iloksi.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/3912484 --- DSC_8564.jpg 2510kB

Teksti
Ennen miehet olivat rautaa ja laivat puuta, nyt laivat ovat moottoreita ja rautaa ja miehet ylensyöneitä (Suomalaiset ovat maapallon toiseksi lihavinta kansaa). Purjealus hyödynsi luontoa puhtaasti - olihan energia tuulena jo valmiina, tosin kuvan paatti sisälsi myös dieselkoneen tyveniä varten. Kiire rakensi purjeiden tilalle moottorit - matka-ajat lyhenivät, meillä on jatkuvasti kasvavampi kiire...

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/3912505 --- DSC_8665.jpg 2730kB

Teksti
Maailman suurin ja ilman moottoreita. Venäläinen saksalaisilta sotasaaliina otettu purjelaiva Sedov, 116 metriä. Ajoi Kotkasta muuten omin voimin, siis purjein. Puhdasta, hyvin puhdasta, tosin laivassa oli generaattori joka toimi polttoaineilla, dieselillä. Ennen ei tarvittu sähköä, oli tähdet ja tuli.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/3912516 --- DSC_8193.jpg 1563kB

Teksti
Kaikki alkoi siitä kun salama sytytti metsän - ihminen huomasi, että kuuma liha oli parempaa kuin kylmä, ehkä osa bakteereistakin kuoli. Alkoi kehitys, johon nyt ollaan päädytty. Olemme polttaneet miltei kaiken öljyn ja maakaasun. Hiiltä on jäljellä ja vähän vielä ilmakehääkin. Mikä muu eläin lämmittää ulkoisella energialla ruokansa?

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/3912573 --- IMG_1237.jpg 3844kB

Teksti
Autoja, autoja ja lisää autoja. Kuvan kunnostuksen alla oleva 1988-mallinen Mazda 626 HT 2.0 on jo ehtinyt kuluttamaan bensiiniä tankkinsa kautta n. 25.800 litraa ja kilometrejä lienee jäljellä toinen mokoma, siksi hyvin auto kunnostettiin. Autojen määrä oli 1963 n. 250.000, nyt se on 2.500.000 - huimaa, ja kuinka paljon se on bensiiniä ja mihin päästöt menevät. Me haluamme ehtiä enemmän, lisää, ja nopeammin. Kiire, meillä on kiire, mutta minne?

Kuva 8
--- http://www.panoramio.com/photo/3912610 --- IMG_0924.jpg 2847kB

Teksti
Rautatiet piti keksiä kun hevoset eivät enää riittäneet. Piti saada enemmän ihmisiä ja pidemmälle sekä nopeammin. Ennen puuta, sitten hiiltä, dieseliä ja lopuksi sähköä, ehkä ydinsähköä. Vainikkalassa suomalainen venäläisrunkoinen sähköveturi ottaa hinattavakseen venäläiset vaunut Helsinkiin vietäväksi. Sama raideleveys helpottaa ja nopeuttaa toimintaa. Rautateilläkin nopeus kasvaa, meillä on täälläkin kiire, enemmän ja nopeammin sekä kauemmaksi.

Kuva 9
--- http://www.panoramio.com/photo/3912632 --- DSC_7423.jpg 1486kB

Teksti
Koira ihmettelee miksi kuvataan. Koira käyttää mielellään jalkojaan, jos vain emäntä juoksuttaa. Sitävastoin 50V-miehet ovat innostuneet moottoripyöristä uutena nuoruuden eliksiirinä. 4-tahtinen 100 hv (tehoputki), n. 5 litraa per 100 km. Tämäkin liike kuluttaa luontoa, mutta koira ei kuluttaisi, koska se käyttää omaa moottoriaan, jättää päästöt, mutta ne maatuvat. Bensiinin päästöt karkaavat ilmakehään lämmittämään sitä entisestään. Harrastuksessakin pitää olla kiire. Minne sielläkin on hoppu, ...liian moni kuolee syyttään tai syystään.

Kuva 10
--- http://www.panoramio.com/photo/3912659 --- IMG_0109.jpg 3336kB

Teksti
VTT:n EcoCity seminaarin julkistustilaisuus Espoon Otaniemessä talvella 2007. Seminaari mm. energiatehokkuudesta pidettiin Kiinassa Tianjinissa huhtikuussa 2007. Kiina kasvaa päästöjen mukana suurimpiin ongelmiinsa. Kuvassa Bioste Oy:n innovaatiojohtaja Antti Leinonen ja Kiinan, jo eläkkeelle jäänyt, lähetystön kaupallinen neuvos Li Guangyun. EcoCity voi olla Suomen uusi "nokia" - tarve on mittaamaton nimenomaan kaukoidässä ja Venäjällä.[/size:13zh0f26]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (103)

Edellisen viestin pohjalta voisi pelata vaikkapa hevonpaskabingoa*. Ei sillä etteikö asia olisi selvää pässin lihaa, mutta kun olet taas onnistunut puhumaan niin paljon tikusta asiaa että välissä on pakko olla puolet hevosta.

Kuten entinen kokki neuvoi että miten tehdään halpaa kukkopataa suurelle joukolle "Otetaan puolet hevosta ja puolet kukkoa, siis puolikas hevonen ja puolikas kukko".

Käsittänet vertauskuvan.

*
Hevonpaskabingo on sitä, että kerätään taulukkoon kaikkia hienon kuuloisia kliseitä, kuten "yhteisöllisyys", "synergia", "vaikutehiukkanen","kasvun logiikka". Näitä sitten laitetaan sattumanvaraiseen järjestykseen ja se joka tekstiä ääneen luettaessa saa ensimmäisenä viisi riviin huutaa lujaan ääneen "HEVONPASKAA".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987

Ilkka Luoma ja kiltin lukiolaistytön aine. Postitettuna kaikkiin suomalaisiin tiedotusvälineisiin sekä tänne. Liirum laarum läpälässyn lää.

Mikä helvetti siinä on, että toiset ihmiset tuntevat elävänsä vasta sitten kun pääsevät julistamaan ihmisille jotain.

Vai onko se vaan ihmisen hätähuuto muille: "Katsokaa minäkin olen olemassa!"

Same shit, different day...

IsoJussi
Ilkka Luoma ja kiltin lukiolaistytön aine. Postitettuna kaikkiin suomalaisiin tiedotusvälineisiin sekä tänne. Liirum laarum läpälässyn lää.

Mikä helvetti siinä on, että toiset ihmiset tuntevat elävänsä vasta sitten kun pääsevät julistamaan ihmisille jotain.

Vai onko se vaan ihmisen hätähuuto muille: "Katsokaa minäkin olen olemassa!"

Ja sinun postauksesi informatiivinen panos yhteisöömme tiivistettynä oli...?

Enpäs

Ja sinun postauksesi informatiivinen panos yhteisöömme tiivistettynä oli...?

Se että herra L on käytännössä tyhjänjauhaja joka toistaa kaikille tutut fraasit uudelleen ja uudelleen omissa pikku romaaneissaan?

Mistä muuten Ilkka tiedät että krillit käyttävät vähemmän energiaa kuin me? Nehän syövät aivan järkyttäviä määriä planktonia. Planeetan energialiiketaloudessa ihmiskunta on todellakin muurahaisen luokkaa. Mieti kuinka valtavia energiamääriä esimerkiksi fotosynteesissä pyörii joka päivä.

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987
Enpäs
IsoJussi
Ilkka Luoma ja kiltin lukiolaistytön aine. Postitettuna kaikkiin suomalaisiin tiedotusvälineisiin sekä tänne. Liirum laarum läpälässyn lää.

Mikä helvetti siinä on, että toiset ihmiset tuntevat elävänsä vasta sitten kun pääsevät julistamaan ihmisille jotain.

Vai onko se vaan ihmisen hätähuuto muille: "Katsokaa minäkin olen olemassa!"
Ja sinun postauksesi informatiivinen panos yhteisöömme tiivistettynä oli...?

...se että Ilkka Luoma suoltaa suunnattoman määrän sontaa tänne ja kaikkiin muihinkin tiedotusvälineisiin.

Ilkka Luoma haluaa tuntea itsensä tärkeäksi, ja siksi kirjoittaa 8000 merkkiä sontaa, kun saman mitäänsanomattomuuden voisi ilmaista viidessä lauseessa.

Ilkka Luoma haluaa profiloitua yhteiskunnalliseksi ajattelijaksi. Ja ihan kiva niin, kunhan ei sitä täällä yritä.

Same shit, different day...

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

Koko ajan kulutetaan meidän perheessä enemmän mutta suhteessa koko ajan vähemmän neliötä kohti. Eli todellisuudessa "säästetään" sähköä sitä mukaa enemmän kun remontti edistyy.

toisen polven pilkkuvirhe

Ilkka Luoma
Niin ihmisyhteisöllä kuin koko luomakunnalla on energiatase; maapallo on suljettu systeemi, joka ammensi ja ammentaa energian historiasta suljettuna sisuksistaan ja ulkopuolelta saatuna säteilynä.

Huomautuksena sanottakoon, että maapallo ei ole suljettu systeemi. Niinkuin itsekin toteat, niin ulkopuolelta tuleva säteily tuo energiaa maapallolle ja samalla tavalla energiaa poistuu maapallolta säteilemällä ja johtumalla.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10513
Herra E.
Ilkka Luoma
Niin ihmisyhteisöllä kuin koko luomakunnalla on energiatase; maapallo on suljettu systeemi, joka ammensi ja ammentaa energian historiasta suljettuna sisuksistaan ja ulkopuolelta saatuna säteilynä.Huomautuksena sanottakoon, että maapallo ei ole suljettu systeemi. Niinkuin itsekin toteat, niin ulkopuolelta tuleva säteily tuo energiaa maapallolle ja samalla tavalla energiaa poistuu maapallolta säteilemällä ja johtumalla.

.....

jeps, olet oikeassa - huomasin liian myöhään, että suljettu -sana olisi pitänyt laittaa " -merkkien sisään, sillä käytännössä kuormitus jää miltei kokonaan "suljettuun pulloon" haittojensa osalta.

Jo tässä vaiheessa keskustelua huomaa, että aiheesta puhutaan liian vähän - mitään konkreettisia ja ratkaisevasti muuttavia toimenpiteitä ei tehdä asian "korjaamiseksi", - ainoastaan polemisoidaan "itsestään selvyyksistä"

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10513
Veikko
Enpäs

Ja sinun postauksesi informatiivinen panos yhteisöömme tiivistettynä oli...?Se että herra L on käytännössä tyhjänjauhaja joka toistaa kaikille tutut fraasit uudelleen ja uudelleen omissa pikku romaaneissaan?

Mistä muuten Ilkka tiedät että krillit käyttävät vähemmän energiaa kuin me? Nehän syövät aivan järkyttäviä määriä planktonia. Planeetan energialiiketaloudessa ihmiskunta on todellakin muurahaisen luokkaa. Mieti kuinka valtavia energiamääriä esimerkiksi fotosynteesissä pyörii joka päivä.

......

Aiheesta puhutaan liian vähän, sitä ei oteta tosissaan, mutta onhan sanottu, että ihminen tarttuu asiaan juuri viimeisellä hetkellä, jolloin se saattaa olla jo liian myöhäistä.

On tosiasia, että ihminen on ainut eliö, joka vie ulkopuolelta itsensä energiaa, ja sitä paitsi suhteessa elopainoomme nähden ylivertaisen määrän.

Krillien energian käyttö on omasyntyistä, lähinnä liikkeestä johtuvaa sekä tietysti syödyn määrän verran. Krillit asettuvat ravintopyramidissa ratkaisevaan välikköön ja voisi meillekkin käydä kalpaten, jos nuo puuttuisivat....

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä10513
sinnipirtti
Koko ajan kulutetaan meidän perheessä enemmän mutta suhteessa koko ajan vähemmän neliötä kohti. Eli todellisuudessa "säästetään" sähköä sitä mukaa enemmän kun remontti edistyy.

......

Vuosittain mm. Suomessa energiankäytön kokonaismäärä vain kasvaa - oli 1., 2., 3. ja 4. ydinvoimala ja sitten tulee 5., 6. ja 7. ----

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
On tosiasia, että ihminen on ainut eliö, joka vie ulkopuolelta itsensä energiaa, ja sitä paitsi suhteessa elopainoomme nähden ylivertaisen määrän.

Mitä ihmettä tuossa tarkoitat?
Hienoja sanontoja on tekstisi muutenkin täynnä, mutta mitä yrität sanoa?
Energiaa ei tulisi käyttää?

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Jos energiaa halutaan käyttää lähinnä asioiden rakentamiseen, onko järkeä käyttää sitä valmiiden rakenteiden tuhoamiseen/kuluttamiseen. Toki ymmärrän sen, että on vaikea ottaa talteen energia jonka nosturi käyttää itsensä kuluttamiseen taloa rakentaessaan.

Ilkka Luoma
Herra E.
Ilkka Luoma
Niin ihmisyhteisöllä kuin koko luomakunnalla on energiatase; maapallo on suljettu systeemi, joka ammensi ja ammentaa energian historiasta suljettuna sisuksistaan ja ulkopuolelta saatuna säteilynä.Huomautuksena sanottakoon, että maapallo ei ole suljettu systeemi. Niinkuin itsekin toteat, niin ulkopuolelta tuleva säteily tuo energiaa maapallolle ja samalla tavalla energiaa poistuu maapallolta säteilemällä ja johtumalla......

jeps, olet oikeassa - huomasin liian myöhään, että suljettu -sana olisi pitänyt laittaa " -merkkien sisään, sillä käytännössä kuormitus jää miltei kokonaan "suljettuun pulloon" haittojensa osalta.

Jo tässä vaiheessa keskustelua huomaa, että aiheesta puhutaan liian vähän - mitään konkreettisia ja ratkaisevasti muuttavia toimenpiteitä ei tehdä asian "korjaamiseksi", - ainoastaan polemisoidaan "itsestään selvyyksistä"

Entä löytyykö sinulla Ilkka ehdotuksia asioiden korjaamiseksi?

Pari ratkaisua on olemassa..

1. Rajoitetaan kulutusta rutkasti
esim. lihatuotteiden kielto ja yksityisautoilun kielto - ainakin kaupungeissa.

2. Keksitään rutkasti uusia energiatuottajia
Fuusio, Fissio ..?

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Hyviä juttuja; tosin keskittyy aikalailla kulkuvälineiden energiankulutukseen..

Entäpä golf-kenttä, jonka jokaista greeniä lämmitetään 18 kW sähkövastuksella, jotta puttaus onnistuu pidemmälle syksyyn?

Tai vaikka mekaaninen puunjalostustehdas joka kuluttaa enemmän energiaa kuin suomalainen suurkaupunki?

Tai mikä tahansa suomalainen teollisuuslaitos, joka käyttää samanaikaisesti sähköä sekä lämmittämiseen, että jäähdyttämiseen?

Kai ongelma on siinä, että energia on varsinkin yrityksille käsittämättömän halpaa. Bensa on sen sijaan kallista, mutta vaihtoehdot ovat verotussyistä yleensä kalliimpia kuin syöppömalli. Auto saataisiin helposti kulkemaan 2-3 litralla / 100 km, ja hieman vaikeammin 1-2 litralla. Riittävä motivaatio puuttuu vielä.

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

voin supistaa muun kuin kehoni energiankulutusta vaikkapa energiansäästölamppuja ostaen ja turhaa lämpimän veden juoksuttamista välttäen. Mutta niin kiintynyt olen uusiin viihde-elektroniikkahilavitkuttimiini, etten niistä suostu luopumaan - paheensa kullakin, sanotaan. Ja jääkaappini saattaa ylensyödä sähköä mutta vempain kuuluu vuokralukaaliini. En siis pysty vaikuttamaan tuon laitteen nielaisemaan wattimäärään muutoin kuin sulattamalla kaapin aina, kun sen sisus muistuttaa pientä Antarktista. Ja julkista liikennettä suosin jo ennestään.
Vähä on kuitenkin enemmän kuin ei yhtään...

Raha, on yleisin käytössä oleva energiavarasto. Länsimaisessa yhteiskunnassa rahan voi realisoida esim. sähköenergiaksi kotiin toimitettuna. Toisaalta myyjäosapuoli taas vaihtaa sähkö-muodossa olevaa energiaa raha-muotoiseksi energiaksi. Miksei raha käyttäytyisi normaalisti energian tavoin ?

Energian kulutusta voi hillitä hillitsemällä Rahan käyttöä. Niin se vain on.

Tällä hetkellä suurin ongelma on se, etteivät eri maat pääse yhteiseen sopimukseen siitä, kuinka tulevaisuuden uhkakuvia vastaan tulisi toimia. Käytännössä ongelman ratkaisuun eniten vaikuttavat lähinnä maiden ja suurkorporaatioiden hallitukset. Ja ketkä ovat päässeet länsimaisen yhteiskunnan korokkeille? He jotka ovat omaksuneet markkinatalouden pyhimmät ja säälimättömimmät säännöt ja ovat kinkeripiireissä jo valmiiksi pääsevät portaita ylös. Niissä piireissä taas ei asioita ajatella ihan yhtä "maapallon energiaharmonian kannalta", kuin Ilkka Luoma tekee. Kauniita ajatuksia ja jokainen voi ihan vaikka omatuntonsa tai järkensä avulla tehdä omat valintansa. Siis että jatketaanko seuraavan sukupolven joukkoteurastuksen valmistelua vai ei.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat