kylmäkallen koostumus?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen rakentelemassa suurehkoa kylmä laatikkoa, joka tulee toimimaan ns. kymäpatruuna periaatteella.
Yksinkertaisin tee-se itse kylmäkalle on tietysti läjä muovipulloja ja vettä, jotka jäädytetään pakastimessa.
Mikä on noiden kaupasta saatavien kulmäpatruunoiden koostumus?
Pitävätkö ne kylmänä pidempään kun esim pelkkä vesi?
Mikä neste olisi parempaa, vai siirrytäänkö vuolukivipatruunoihin?

Sivut

Kommentit (32)

Vierailija

Muistelen että niissä on suolavettä. Veden lämpökapasiteetti on ylivoimainen, joten se on hyvä tuohon tarkoitukseen.

Vierailija

Nimenomaan, noissa kylmäkalleissa käytetään ihan suolavettä. Siis veden ja natriumkloridin sekoitusta. Tuota ruokasuolaa siis veden jäätymisasteen alentamiseksi. Tällaisen tuoteselosteen kertoo ainakin omat pakastimeni mukana tulleet kallet kyljessään.

Vierailija

Parantaako suola veden lämpöominaisuuksia?
Muistan myös joskus kuulleeni geelimäisistä kylmäpatruunoita, jotka ymmärtääkseni olisivat pakastettuinakin muotoiltavissa.

Vierailija
Wiljam Shakes beer
Parantaako suola veden lämpöominaisuuksia?
Muistan myös joskus kuulleeni geelimäisistä kylmäpatruunoita, jotka ymmärtääkseni olisivat pakastettuinakin muotoiltavissa.

Parantaa ja parantaa... Natriumkloridi siis alentaa veden jäätymispistettä. Jos suolapitoisuus vodassa on noin 2% se jäätyy vasta jonkin verran alle -1 asteen lämpötilassa.

Vierailija

Anteeksi maalaisuuteni, mutta suolan vaikutus jäätymispisteeseen on kyllä tuttu ilmiö, mutta miten se vaikuttaa kykyyn sitoa lämpöä ympäristöstä?

Vierailija

Jos vesi jäätyy alemmassa lämpötilassa, se virratessaan koskettaa siirtopintaa tehokkaammin ja sen lämmönjohtavuus on jäätä parempi.

Vierailija
Lassi
Mistähän vois ostaa hiilihappojäätä? Vai voiko sitä kotikonstein itekin valmistaa?

Tuostakin keskusteltiin aivan äskettäin reilu vuosi sitten (HAKU auttaa). Mutta, kuitenkin AGA:ltahan sitä hiilidioksidijäätä perinteellisesti on voinut ostettua. Katso täältä tuotelinkit ja AGA:n jakelupisteet:

http://193.180.184.21/International/Web ... ion_dryice

http://193.180.184.21/International/Web ... elupisteet

Vierailija
tietää
Jos vesi jäätyy alemmassa lämpötilassa, se virratessaan koskettaa siirtopintaa tehokkaammin ja sen lämmönjohtavuus on jäätä parempi.

Näinhän se periaatteessa on. Mutta mitä noihin kylmäkalluihin tulee, niin lienee melkoisen sama käytetäänkö pelkkää vettä tai mietoa suolaliuosta.

Itse en ainakaan mitään käytännön eroja ole huomannut omatekoisten pelkällä kraanavedellä täytettyjen "tupperware" kylmävaraajien ja ihan kaupallisten sellaisten välillä. Toki, varmuuden saamiseksi asia pitäisi tutkia tarkemmin mm. vakioimalla varaajien painot ja mittaamalla tarkasti lämpötilamuutokset.

Vierailija
Wiljam Shakes beer
Anteeksi maalaisuuteni, mutta suolan vaikutus jäätymispisteeseen on kyllä tuttu ilmiö, mutta miten se vaikuttaa kykyyn sitoa lämpöä ympäristöstä?

Jotenkin sinne päin. Aikoinaan käytettiin lentokenttien kiitoratojen sulatukseen ureaa, jota silloin vamistettiin lehmän kusesta. Ja sehän tekeekin liikentestä vaarallista.
Nykyään tiehallinto käyttää suolaa, joka tehoaa vain tuossa miinus 3°C paikkille asti.

Suola ei ole hyväksi autoille. Savor voisi otta kantaa asiaan, että tappaako talviliikenne Suomessa ihmisiä, jos ei tai ei toimi ydinvoima. Vai oliko se Vastaaja_s24fi seko, kun kannattaa ydinvoiman lisäämistä ja sen kautta lisää raatoja.

Vierailija
Snaut
Lassi
Mistähän vois ostaa hiilihappojäätä? Vai voiko sitä kotikonstein itekin valmistaa?

Tuostakin keskusteltiin aivan äskettäin reilu vuosi sitten (HAKU auttaa). Mutta, kuitenkin AGA:ltahan sitä hiilidioksidijäätä perinteellisesti on voinut ostettua. Katso täältä tuotelinkit ja AGA:n jakelupisteet:
http://193.180.184.21/International/Web ... ion_dryice
http://193.180.184.21/International/Web ... elupisteet
Mulla sama pää kesät talvet. Muistinkin nyt tuon pari vuotta takaisen keskustelun. Luokitellaanko hiilihappijää aseisiin. Sehöän on kaasua, jolla voi tappaa. Tosin voi tappaa pesäpallomailallakin (pelkää pohjanmaalaisia)

Mutta nyt Keski-Suomessa ukkostaa sen verran, että otan noi pari palvelinkonetta irti verkosta, sekä tämän. Isot tuhot muutama viikko sitten.

Vierailija

Tuota noin, viimeksi kesäkuussa tarttin hiilihappojäätä ja oli muuten kiven alla. AGA:lla noin viikon toimitusaika. Sain sitten yhden tutun kautta hommattua AGA:n kirjanpidon ohi.

Vierailija
Wiljam Shakes beer
Parantaako suola veden lämpöominaisuuksia?

Laskeehan se jäätymispistettä, eli sulamispisteeseensä lämmenneet kylmäpatruunat ovat hieman pakkasen puolella ja pysyvät siinä lämmössä, kunnes ovat täysin sulaneita. Jäähdytyksellehän on hyväksi hieman alhaisempi pintalämpötila.

Toinen syy suolan käyttöön lienee se, että jos kylmäpatruunan veteen pääsee bakteereja, niin ne eivät suolavedessä juuri kasva.

Vierailija
BR3K
Wiljam Shakes beer
Parantaako suola veden lämpöominaisuuksia?

Laskeehan se jäätymispistettä, eli sulamispisteeseensä lämmenneet kylmäpatruunat ovat hieman pakkasen puolella ja pysyvät siinä lämmössä, kunnes ovat täysin sulaneita. Jäähdytyksellehän on hyväksi hieman alhaisempi pintalämpötila.

Käsittääkseni suolan käytöllä saadaan veden sulamispistettä muutamia asteita alaspäin. Tuntuu, että käytännössä sillä ei olisi kovin suurta merkitystä, että sulaako "kylmäkallen" sisus -3 C:ssa vai 0 C:ssa.
Onkohan tämä kuitenkin tosiasiassa se syy suolan käytölle?

Luulisin, että suurempi hyöty saataisiin panostamalla kylmäkallen ominaislämpökapasiteettiin.

Vierailija

Mites on, jos laittaa kylmäkalleen esimerkiksi pirtua ja jäädyttää sen. Kestääkö kylmyys pidempään, vai ei?

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat