Seuraa 
Viestejä2875

Ihan tämmöinen simppeli kysymys vaan.

Auringon säteily lämmittää planeettaamme jatkuvasti. Tämän lisäksi maapallon ytimen radioaktiivinen hajoaminen lämmittää planeettamme hieman lisää. Mutta silti ollaan saavutettu jonkinasteinen tasapainotila. Maapallon lämpötila ei nouse eikä laske muuten kuin vuodenaikojen ja paikallisten lämmönvaihteluiden seurauksena (kasvihuoneilmiöstä kiistellään, en ota siihen kantaa, älkääkä tekään).

Tämä siis tarkoittaa, että maapallolta poistuu lämpöä suunnilleen saman verran kuin mitä aurinko ja ytimemme sitä tänne tuovat. Kysymys kuuluukin: mihin ja miten tuo lämpö poistuu?

Säteileekö maapallo yhtä paljon lämpöä kuin mitä auringosta ja maan sisältä sitä tulee? Lämpö kun ei voi ainakaan poistua johtumalla sillä väliainetta ei ole.

Jos lämpösäteilyä ei olisi, säilyisikö lämpöenergia loputtomiin? Voitaisiinko lämpöenergiaa säilöä loputtomiin astiassa joka heijastaa 100% lämpösäteilystä takaisin eikä johda lainkaan lämpöä - vai häviääkö lämpöenergia itsestään lopulta johonkin muuhun?

(lisähöyste: Entropian lakien mukaan lämpö ja rauta ovat universumimme vihonviimeisiä jätetuotteita. Rautaa raskaampia aineita voi fissioida ja rautaa kevyempiä fuusioida, mutta rautaa itseään ei voi fissioida eikä fuusioida ilman energiahäviöitä. Samoin lämpö ei muutu toiseen muotoon ilman häviöitä.)

Kommentit (7)

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704

Säteilemälläpä hyvinkin. Osa tänne säteilevästä valosta heijastuu samantien takaisin , osa muuttuu lämmöksi, pieni osa kemialliseksi energiaksi kasvien kautta kiertoon, josta suuri kierrossa muuttu lämmöksi... ja kaikki ylimääräinen lämpö säteilee sitten avaruuteen.

Näin arvauksena...

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Osa auringosta tulevasta säteilystä heijastuu pilvistä takaisin avaruuteen. Myös maan yöpuolelta (samoin kuin muutkin aurinkokunnan kappaleet) heijastuu avaruuteen lämpöä.
Myös maan ilmakehä tasaa lämpöä kuljettamalla sitä lämpimiltä alueilta kylmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Öh, auringosta tulevat fotonit osuvat maahan ja lämmittävät sitä, jotkin fotonit kimpoavat takaisin avaruuteen esim. lumen vaikutuksesta. Mutta tosiaanki, muuttuessa lämpöenergiaksi, eihän se siitä uudelleen voi enää fotoniksi muuttua / tai miksikään millä se pääsisi karkaamaan uudestaan. Sitoutuu maapalloon, ilmeisesti muotoon millä me emme sitä voi helposti mitata ?

EDIT: Öh mietittyy millä se säteilee koska yläilmoissa *en muista nyt tieteellisiä nimiä* ei ole esim. ilmaa säteilyn välittäjänä ? fotonithan ovat itse välittäjä hiukkasia mutta ei niitä enää maapalloon törmäyksen jälkeen pitäisi enää olla (tietysti lukuunottamatta niitä jotka kimpoavat). Ainakin vastausten perusteella tuntuu että siltikin maapalloon tulee enemmän lämpöenergiaa kuin sitä siitä vapautuu, ja vielä niin paljon että ihmettelen miten tässä ollaan elossa kaiken tuon lämmityksen takia

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Mandix
Mutta tosiaanki, muuttuessa lämpöenergiaksi, eihän se siitä uudelleen voi enää fotoniksi muuttua / tai miksikään millä se pääsisi karkaamaan uudestaan. Sitoutuu maapalloon, ilmeisesti muotoon millä me emme sitä voi helposti mitata ? ...jne

Kaikki kappaleet säteilevät lämpösäteilyä. Säteilyn voimakkuus on verrannollinen lämpötilan neljänteen potenssiin. Tasapaino kyllä saavutetaan suurillakin lämmön tuotoilla. (esim. aurinko säteilee samanverran kuin lämpöä muodostuu, ja maapallo säteilee suunnilleen sen verran kuin sinne saapuu)

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Mandix: "Öh mietittyy millä se säteilee koska yläilmoissa ei ole esim. ilmaa säteilyn välittäjänä ? fotonithan ovat itse välittäjä hiukkasia mutta ei niitä enää maapalloon törmäyksen jälkeen pitäisi enää olla."

Niin hyvin en ole fysiikkaa lukenut että osaisin selittää miten aineen sisäinen liike-energia eli lämpö muuttuu takaisin fotoneiksi. Lämpö ja valo ovat sähkömagneettista säteilyä ja luulenkin, että vastaus löytyy elektronien virittymisestä suuremmille energiatiloille ja kun ne palaavat takaisin, syntyy fotoni.
Lisäksi maapallolle tulee kokoajan hiukkasia ja niitä myös poistuu aurinkotuulen mukana.

Jeh eli tossa vissin tuli vastattua koko ketjuunki topikkiin ^^ joo itekkään en tiiä tota miten toi fotoni syntyy, ainakin savorin teorialla laajenis ja syntyis fotoneita mut joo ^^ semmonen se.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat