Seuraa 
Viestejä45973

Nyt on kyssäri tiedeläisille...

Minulla on perhoskoteloita joiden pitää saada hallaa vaan ei varsinaista pakkasta kuoriutuakseen.
http://www.ecosystema.ru/08nature/insects/60.jpg
Lajin toukka elää alkukesällä, koteloituu jo ennen juhannusta, ja siivetön naaras sekä siivellinen koiras kuoriutuvat ensimmäisten hallojen jälkeen ennen varsinaista talvea lokakuun lauhoilla. kaikki tietänevät sen säätilan, viileän kosteaa, lähellä pakkasta, sumuiset hitaat lauhat pimeät illat ja välillä sadetta. Nuo ovat niitä ns. syysperhosia tai kylmän/lumiperhosia.

Valvoin noiden takia. tarkoitan, ne olivat olleet jääkaapissa parisen viikkoa ja ajattelin yhden tummuessa että sieltä tulee kaivattu naaras tänä yönä. Tulikin, mutta piloilla- se kotelo tummui kun oli mädäntynyt, sisällä puolivalmis kuollut naaras kun kipertelin sormien välissä koteloastetta.

Muut kotelot potkivat eli elossa, vaativat vain pian esitalven. Mutta sen perhosen esiasteen valmistumiseen tarvitaan hallaa. Miten teen hallan keino-olosuhteissa parin viikon aikana?

Huoneenlämmössä kasvatetut toukat ovat ennen aikojaan jo esivalmiita uroksia ja naaraita- samoin kuin lajilla Agriopis aurantiaria
http://www.odezia-atrata.be/Fauna/Lepid ... ov2006.jpg
Mutta jävlan saken- miten saan noille lokakuun säät eli ihan pieni esitalvi
lähes pakkasta muttei kuitenkaan eli hallaa. Kuuraa. Monesti sitä on loppukesällä maassa. Mutta kerrostalo-oloissa? Uroksia mulla on vaikka kuinka, kun tulevat mökillä valolle. Vaan siivettömiä naaraita ei, se kylmäkäsittely kuoriutumiseen on vaikeaa.

Miten huoneoloissa voi jäljitellä lokakuun oloja, kun jääkaappi ei riitä pienen hallavaikutuksen aikaansaamiseksi?

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pistä ne kotelot kylmälaukkuun ja jäähdytä laukku kylmäkallella tai jääpalapusseilla. Näin saat aikaan pikkupakkasen. Kosteuden puolesta saat olot sopivaksi kun laitat laukkuun kosteaa turvetta tai sammalta.

Mikä osuus noiden perhosten kuoriutumiseen lienee valaistusrytmillä? Eli riittääkö pelkkä halla? Entä vaatiiko ne välillä lämpimien ja pakkasjaksojen vuorottelua?

Kasvattelin aikoinaan perhosia toukista (ja munista). Silloin havaitsin, että monille koteloina talvehtiville perhosille riittää lyhyt kylmäjakso ja ne sai kuoriutumaan vaikka joulukuusen koristeiksi kun toi kotelot lämpimään.

Teininä kun keräilin perhosia, itsellä toimi kyllä ihan jääkaapin pakastelokero. Laji ei kylläkään ollut sama, mutta kun syksyllä laitoin kylmään kotelot niin pois otin joulun alla ja hyvin hämääntyivät kyseiset yökköset.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat