Seuraa 
Viestejä45973

Kaikkien hiukkasten ympärillä on paikalliskenttä (sähkömagneettinen/painovoimakenttä). Tämä kenttä liikkuu hiukkasen mukana ja siirtää sähkömagneettista/gravitaatiovuorovaikutusta. Valo liikkuu aina näissä hiukkasten ympärillä olevissa paikalliskentissä (jonka keskiössä itse hiukkanen on), siirtyen yhden hiukkasen paikalliskentästä toisen hiukkasen paikalliskenttään rajapinnalla.

Tämä valon liike jokaisessa paikalliskentässä tapahtuu valonnopeudella. Kuitenkin myös itse hiukkanen ja sen paikalliskenttä liikkuvat ja tällä liikkeellä ei ole nopeusrajoitusta, vaan hiukkasen liike-energia voi olla kuinka suuri tahansa kunhan energiaa kiihdyttämiseen löytyy kineettisen energiakaavan mukaan (kaksinkertainen nopeus, nelinkertainen energia). Jokainen havaitsija näkee valon liikkuvan tasan valonnopeudella liiketilastaan huolimatta koska se liikkuu aina havaitsijan omassa paikalliskentässä.

Tästä syystä tulevaisuudessa voidaan tehdä avaruusaluksia, joilla päästään toisille tähdille järkevissä ajoissa, eikä valonnopeus 300 000 km/s:ssa ole rajanopeus jota nopeammin ei voi kulkea. Valo etenee edelleen aina tasan valonnopeudella 300 000 km/s paikalliskentässä, mutta paikalliskenttä hiukkasineen jossa valo kulkee, voi saada suuremman nopeuden. Tietenkin avaruusaluksen kiihdyttäminen yli 300 000 km/s:ssa nopeuteen vaatii valtavasti energiaa, mutta ei äärettömästi kuten tähän astisissa oletuksissa johtuen valonnopeuden rajasta.

Ja tämä "virtuaalihiukkasten" muodostama sähkömagneettinen-painovoimakenttä hiukkasen ympärillä eli paikalliskenttä tai paikalliskoordinaatisto on se samainen paikalliseetteri, josta on kirjoitettu jo yli 100 vuotta.

Sivut

Kommentit (218)

Onko tämä omaa pohdintaa vai onko tarjota jotain linkkejä (lähteitä) tueksi ja lisäinfoksi?

Pienenä lisäyksenä; tuo kyllä kuulostaa melko järkeenkäyvältä. Paljon paremmalta kuin Savorin energiakimppu-laajentuma-simsalapim-aallot...

Mitä mahdat tarkoittaa paikalliskentällä?

Ehkä atomia, valohan syntyy elegronin siirtymistä alemmalle radalle, ylimääräinen energia purkautuu kvanttina, fotonina.

Atomihan ei todellakaan liiku yli valonnopeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Leone
Seuraa 
Viestejä4835

Täsmälleen näin. Valon osalta kyse on tietysti varausta ympäröivästä sm -kentästä, jossa varauksen generoimat aallot liikkuvat. Jos liikut tämän kentän suhteen (nopeus voidaan kyllä mitata!), niin silloin nopeutesi kyseisen kentän sm -aaltoon nähden on erisuuri kuin c.

Suppeampi suhteellisuusteoriahan kiinnittää jokaisen havaitsijan tällaisen kentän lepokoordinaatistoon, jonka seurauksena joudutaan absurdeihin seuraustuloksiin. Kummallisinta on kuitenkin se, ettei tätä hyvinkin yksinkertaista asiaa ole kauhean laajalti ymmärretty. Itse asiassa asia onkin mielenkiintoisempi psykologian kuin fysiikan näkökulmasta.

henkka
Mitä mahdat tarkoittaa paikalliskentällä?

Ehkä atomia, valohan syntyy elegronin siirtymistä alemmalle radalle, ylimääräinen energia purkautuu kvanttina, fotonina.


Paikalliskenttä on se sähkömagneettinen-painovoimakenttä, joka ympäröi jokaista varausta. Varaus löytyy tuon kentän keskuksesta, jossa voimaviivat yhtyvät. Elektroni on tuollainen keskus, samoin näitä keskuksia ovat atomiytimen protonien ja neutronien kvarkit. Eli massaperushiukkaset ovat näitä keskuksia joiden ympärillä on "virtuaalisten" fotonien/gravitonien muodostama sm/gravitaatiokenttä eli paikalliskenttä tai tavallaan koordinaatisto jossa valo ja muut sm-aallot kulkevat 300 000 km/s.

Valo ja muut sähkömagneettiset aallot eivät siis koskaan kulje paikalliskenttien ulkopuolella koska tälläistä kenttien ulkopuolta ei ole, vaan jokainen varaus luo ympärilleen sähkömagneettisen-gravitatiokentän, joka jatkuu seuraavan varauksen muodostaman paikalliskentän rajalle. Valo siis kulkee kentästä toiseen, ja jokaisessa kentässä samalla valonnopeudella vaikka itse varaukset kulkevat suhteessa toisiinsa millä nopeudella tahansa, ilman 300 000 km/s:ssa rajaa.

henkka
Atomihan ei todellakaan liiku yli valonnopeutta.

Kyllä sen saa liikkumaan yli 300 000 km/s:ssa, mutta tämän nopeasti liikkuvan atomin paikalliskentässä liikkuva valo kulkee edelleen 300 000 km/s:ssa tässä paikalliskoordinaatistossa suhteessa varaukseen. Eli havaitsijan liiketilasta huolimatta hän näkee omassa paikalliskentässä liikkuvan valon kulkevan valonnopeutta. Emme ole vielä vain törmänneet tälläisiin energioihin, mutta ennen pitkää kun ihminen lähtee tähtiin, tehdään avaruusaluksia jotka kulkevat yli 300 000 km/s:ssa. En puhu että valonnopeudella tai ylivalonnopeudella kulkevia aluksia, koska valo kulkee tälläinen aluksen koordinaatistossa "sisällä" edelleen valonnopeutta. Eli vaikka avaruusalus liikkuu yli 300 000 km/s:ssa niin aluksen sisällä (samassa koordinaatistossa) fotonit kulkevat edelleen valonnopeutta. Matka-aika lähitähdille nopeutuu ratkaisevasti, ja valonnopeuden merkitystä rajanopeutena ei tarvitse muuttaa.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835
Esther
Matka-aika lähitähdille nopeutuu ratkaisevasti, ja valonnopeuden merkitystä rajanopeutena ei tarvitse muuttaa.

Kyllä valonnopeuden merkitys rajanopeutena oleellisesti muuttuu. Suhteellisuusteoriassahan valon nopeus on raja kaikelle liikkeelle, mutta todellisuudessa se on rajanopeus vain valolle ja tietyssä koordinaatistossa (lähteen koordinaatistossa).

Leone
Ilmeisesti noita kenttiä pitää kuitenkin käsitellä erikseen. Eli valo esimerkiksi ei tarvitse painovoimakenttää, vaan liittynee ainoastaan sm -kenttään.

Virtuaalisten fotonien/gravitonien muodostama sähkömagneettinen-gravitaatiokenttä eli paikalliskenttä on nuo molemmat sisältävä kenttä, joten myös painovoima on aina mukana. Painovoima vaikuttaa myös valohiukkasiin -fotoneihin, kuten kaikkiin muihinkin hiukkasiin, joten sitä ei voi jättää huomiotta.

Leone
Esther
Matka-aika lähitähdille nopeutuu ratkaisevasti, ja valonnopeuden merkitystä rajanopeutena ei tarvitse muuttaa.Kyllä valonnopeuden merkitys rajanopeutena oleellisesti muuttuu. Suhteellisuusteoriassahan valon nopeus on raja kaikelle liikkeelle, mutta todellisuudessa se on rajanopeus vain valolle ja tietyssä koordinaatistossa (lähteen koordinaatistossa).

Näin. Mutta valon nopeus on edelleen maksimi, vaikka massakappale kulkisi mitä, valo kulkee sen koordinaatistossa edelleen +300 000 km/s:ssa eli valonnopeutta. Toisekseen aika hidastuu suhteellisuusteorian ennusteiden mukaan nopeammin kulkevassa paikalliskoordinaatistossa, mutta sulatelkaa nyt ensin tämä.

Muuten ihan ok, mutta unohda se painovoimakenttä.

Tämän esittämäsi ideankin mukaan siis koko näkyvä maailmankaikkeus voi liikkua "kenttineen" vaikkapa miljardeja miljardeja kertoja nopeammin kuin näkyvässä maailmankaikkeudessa liikuva valo liikkuu.

Paitsi että näkyvän maailmankaikkeuden valo liikkuu näkyvän maailmankaikkeuden aineen mukana kaiken aineen liikettä oman havaittavan liikkeensä lisäksi.

Ja näin E = laajeneva tila taustatilassa joka ei laajene tai kaareudu voi aivan hyvin pitää paikkansa.

Koska nyt tämä laajeneva energiatilaverkosto liikkuu taustatilassa jo olemassa olevaan taustatilaan pois päin yhdestä pisteestä joka on todella kaukana näkyvän maailmankaikkeuden ulkopuolella.

Onesimple

;):)

Jos vaikka voitaisiinkin joskus todistaa, että fotonit, gravitonit, neutronit tai kvarkit voisivat tietyissä "olosuhteissa" liikkua valon nopeudella tai sen ylikin, se ei silti tarkoita alkuunkaan sitä, että esim. jokin ihmisen valmistama luotain tai laite voisi koskaan saavuttaa valon nopeutta; sellaisesta haaveileminen on silkkaa älyllistä hölynpölyä!

Leone
Seuraa 
Viestejä4835
Esther

Mutta valon nopeus on edelleen maksimi, vaikka massakappale kulkisi mitä, valo kulkee sen koordinaatistossa edelleen +300 000 km/s:ssa eli valonnopeutta.Toki. Valo kulkee valonnopeutta lähteensä koordinaatistossa.

Esther

Toisekseen aika hidastuu suhteellisuusteorian ennusteiden mukaan nopeammin kulkevassa paikalliskoordinaatistossa, mutta sulatelkaa nyt ensin tämä.

Näinhän se suhteellisuusteoria ennustaa. Jos kuitenkin (jossain koordinaatistossa emittoidulla) valolla voi olla (jossain toisessa koordinaatistossa) muitakin tyhjiönopeuksia kuin c, niin mitään ajan hidastumista ei tapahdu.

Leone
Seuraa 
Viestejä4835
Tarkkailija
Jos vaikka voitaisiinkin joskus todistaa, että fotonit, gravitonit, neutronit tai kvarkit voisivat tietyissä "olosuhteissa" liikkua valon nopeudella tai sen ylikin, se ei silti tarkoita alkuunkaan sitä, että esim. jokin ihmisen valmistama luotain tai laite voisi koskaan saavuttaa valon nopeutta; sellaisesta haaveileminen on silkkaa älyllistä hölynpölyä!

Teknisesti aika haastavaa kyllä, mutta ei voida sanoa että tyystin mahdotonta.

David
Seuraa 
Viestejä8877
Leone

Näinhän se suhteellisuusteoria ennustaa. Jos kuitenkin (jossain koordinaatistossa emittoidulla) valolla voi olla (jossain toisessa koordinaatistossa) muitakin tyhjiönopeuksia kuin c, niin mitään ajan hidastumista ei tapahdu.

Tähän saattaa vaikuttaa myös muut materiat kuin vain nämä kaksi vuorovaikutuksessa olevaa kappaletta. Jokaisella kappaleella on oma koordinaatistonsa (kenttänsä), johon kuitenkin vaikuttavat myös muut materiat -> yhteiskenttä, jossa kuitenkin lähimassan painoarvo on suhteessa merkittävin (riippuen sitten massan määrästä kumpi vaikutus on määrävämpi ko. ympäristössä). Tämä aiheuttaisi suhteellisuuteorian kaltaisen hidastumisen, ei kuitenkaan niin että valon nopeus olisi ehdoton raja.

henkka
Valonnopeus lienee ehdoton raja näissäkin tapauksissa.

Mikään massallinen kappale ei voi liikkua omaa säteilyään nopeammin.

Aivan oikein.

Mutta näkyvä maailmankaikkeus voi liikkua kokonaisena pakettina jo olemassa olevassa tilassa jo olemassa olevaan tilaan.

Jotta nykyisen teorian kannattajat ymmärtäisivät tämän, heille pitää kertoa että E = laajeneva tila, joka liikkuu jo olemassa olevassa taustatilassa jo olemassa olevaan taustatilaan, joka ei laajene tai kaareudu.

Jos meillä on vinhasti akselinsa ympäri pyörivä lautasen muotoinen alus, kehittää tuo alus ympärilleen kentän joka estää vastaan tulevat energiakimput pääsemään aluksen atomien ytimiin jne.

Onesimple

;):)

David
Seuraa 
Viestejä8877
henkka
Valonnopeus lienee ehdoton raja näissäkin tapauksissa.

Mikään massallinen kappale ei voi liikkua omaa säteilyään nopeammin.


Ei itsekseen tietenkään voikaan, mutta sopivasti avittamalla periaatteessa voisi. Tosin hanttiin se panisi rajusti joka tapauksessa, kun vuorovaikutukset pyrkisivät jäämään jälkeen, eli riittäisikö sisäisen kentän ominaisuudet ulkoisen kentän aiheuttamaa hitautta vastaan.

David
henkka
Valonnopeus lienee ehdoton raja näissäkin tapauksissa.

Mikään massallinen kappale ei voi liikkua omaa säteilyään nopeammin.


Ei itsekseen tietenkään voikaan, mutta sopivasti avittamalla periaatteessa voisi. Tosin hanttiin se panisi rajusti joka tapauksessa, kun vuorovaikutukset pyrkisivät jäämään jälkeen, eli riittäisikö sisäisen kentän ominaisuudet ulkoisen kentän aiheuttamaa hitautta vastaan.

Ei mitenkään.

Mitä enemmän alus kiihdyttäisi eli räjähtäisi energiaansa liikerataansa nähden taaksepäin, sitä enemmän se avautuisi energiaansa joka suuntaan, koska vastaan tulevat energiakimput saisivat sen etuosan atomit räjähtämään sitä energiaa eteenpäin.

Ja tuo on sitä energiaa jota nopeammin alus ei tietenkään koskaan kykene liikkumaan.

Onesimple

;):)

Savor

Ei mitenkään.

Mitä enemmän alus kiihdyttäisi eli räjähtäisi energiaansa liikerataansa nähden taaksepäin, sitä enemmän se avautuisi energiaansa joka suuntaan, koska vastaan tulevat energiakimput saisivat sen etuosan atomit räjähtämään sitä energiaa eteenpäin.

Ja tuo on sitä energiaa jota nopeammin alus ei tietenkään koskaan kykene liikkumaan.

Tuohan on savor vain oma teoriasi.

Toki täytyy kunnioittaa sitäkin, mutta kun luulin että täällä foorumeilla puhuttaisiin nykyisin "oikeasta" fysiikasta... Sanokaa jos olen väärässä?

Vaikka Savor toisin sanoi jo aikaisemmin eräässä keskustelussa niin väitän edelleen että nopeuden kasvaessa kappaleen pituus pienenee, sillä: sqrt(1- v^2 / c^2) eli jos v > c niin juureen tulee negatiivinen luku joten kappaleen pituus olisi imaginäärinen. (Kaava ja perustelut löytyvät suhteellisuusteoriasta)

ymmärtääkseni jos pituus on 0 tai imaginäärinen kappaleella ei olisi massaakaan: ( V = x * y * z, jos kappale liikkuisi vaikka positiivisesti x:n suuntaisesti yli valonnopeuden, niin ilmeisesti sen pituus suunnassa x olisi 0 joten silloin V = 0 * y * z = 0 ja kaavalla p = m/V saadaan massakin joka olisi 0)

Mutta en ole varma asiasta, enkä edes tiedä pätevätkö tavalliset kaavat noissa nopeuksissa ja todellakin haluaisin matkustaa v = 1000c.

Sanokaa onko puheissani järjenhiventäkään?

David
Seuraa 
Viestejä8877

On toki, suhteellisuusteoreettinen järki, ei siinä mitään näinhän opetetaan. Savorin jutuissa taas enemmänkin kukkii se huumorin kukka.

Oma näkemykseni on luottaa enemmän kappalekohtaisen kentän ja muiden kappaleiden kenttien yhteisvaikutukseen ja vastaa näistä lähtökohdista pitkälti suhtiksen matematiikka. Ei kuitenkaan aivan loppuun asti, koska kappaleen oma kenttä on joka tapauksessa aina läsnä ja vuorovaikutukset voivat edetä sen välityksellä, joskin dramaattisesti hidastuen kun ulkoisen kentän (= ympäröivien massojen) suhteen lähestytään valon nopeutta.

Itse ajattelin joskus onko mahdollista saada jokin kappale liikkumaan nopeudella v = c, jos vaikka pystyisimme saamaan jonkin hiukkasen tai muun valonnopeuteen kiihdytettävissä olevan "objektin" avulla saavamme kappaleenkin liikkumaan..

Suunnittelin jos saisimme vaikka jonkin kiihdytetyn hiukkasen vuorovaikuttamaan kappaleen kanssa niin kappalekin liikkuisi yhtä nopeasti, mutta tässähän tulee vastaan massan kiihtyvyys eli tämäkään ei olisi mahdollista...

Ajatukseni saattaa kuulostaa pähkähullulta mutta ihminen tulee ajatelleeksi kaikenlaista kun haluaa todella saavuttaa jotain...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat