Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka monta tunnettua ihmisen lähettämää laitetta on matkalla ulos Aurinkokunnasta?
Mitkä ne ovat?

(ja huom. näihin en laske villejä spekulaatioita ydinkokeiden sivutuotteista :)

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasketaanko mukaan sellaiset, jotka parhaillaan kieppuvat ja tutkivat aurinkokunnan kohteita jatkaakseen sitten joskus ulos aurinkokunnasta? Siis tyyliin New-Horizon, joka parhaillaan on aurinkokunnan sisäosissa ja saavuttaa joskus 2020 Kuiperin vyöhykkeen jatkaakseen sieltä ulos aurinkokunnasta.

Jos se New Horizons on myöskin matkalla ulos aurinkokunnasta, niin minun tiedossani on viisi.

Hetkinen. Onhan tässä kompa. Pioneerit I ja II sekä Voyagerit I ja II ovat jo poistuneet aurinkokunnasta, joten nehän eivät ole enää matkalla pois aurinkokunnasta.

Kerro jo. Älä pidä hulluja jännityksessä.

Kyllä, New Horizons on jo hyperbolisella radalla ulos Aurinkokunnasta. Matkallaan se ohittaa Pluton, jonka jälkeen se yritetään ohjata toistaiseksi määrittelemättömien Kuiperin vyöhykkeen kappaleiden läheltä. Toiveena on että lähivuosina löytyisi sopivia kohteita.

Eli Pioneer 10&11, Voyager 1&2 ja New Horizons tekevät yhteensä viisi. Mutta heh... niitä on kuitenkin enemmän. Mitkä?

Edit: New Horizons ohittaa Pluton heinäkuussa 2015. Eli hyvin on aikaa löytää mahdollisia lisäkohteita Kuiperin vyöhykkeeltä.

Ertsu
Jos se New Horizons on myöskin matkalla ulos aurinkokunnasta, niin minun tiedossani on viisi.

Hetkinen. Onhan tässä kompa. Pioneerit I ja II sekä Voyagerit I ja II ovat jo poistuneet aurinkokunnasta, joten nehän eivät ole enää matkalla pois aurinkokunnasta.

Kerro jo. Älä pidä hulluja jännityksessä.

Mutta pitäähän hullujenkin elossa olla jännitystä!

Tuosta Aurinkokunnasta poistumisesta voidaan muuten olla montaa mieltä: loppuuko Aurinkokunta heliosfäärin jälkeen kun tähtienvälinen avaruus alkaa vai loppuuko se vasta kun muiden kohteiden painovoimavaikutus ylittää Auringon vaikutuksen? Eli kuuluvatko esim. Oortin pilven kikkareet 100 000 AUn päässä vielä Aurinkokuntaan?

Mutta kummastakaan näkökulmasta Voyagerit eivät ole vielä poistuneet Aurinkokunnasta.

Mutta siis viisi laitetta ei vielä riitä. Niitä on enemmän. Mitkä?

EDIT: typo

Hmm.. ei kait se ionimoottoritestikone sentään niin kovaa vauhtia saanu että se pääsisi ulos aurikokunnasta?

EDIT: Lisää..

Niin on sillä nimikin Deep Space 1, mutta tuo nyt näyttäis olevan kiertoradalla.. Eli siis ei..

OzziXX
Niin on sillä nimikin Deep Space 1, mutta tuo nyt näyttäis olevan kiertoradalla.. Eli siis ei..

Joo eli siis ei, Deep Space 1 parkeerattiin Aurinkoa kiertävälle radalle. Epäonnisesta matkastaan huolimatta DS 1 ylitti mission tavoitteet: ionimoottori toimi alkuvaikeuksien jälkeen hyvin ja luotain lopulta onnistui kohtaamaan asteroidi Braillen ja komeetta Borrellyn läheltä. Jälkimmäisestä se lähetti todella hienoja kuvia, tässä niistä koostettu videopätkä: http://www.jpl.nasa.gov/videos/solar_system/comets.html (Real-yäk-Mediana)

Asteroidi Braillesta se ei valitettavasti saanut kunnon kuvia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36141
spin0
Jojo
Jotain viimeisen vaiheen boosteriraketteja kenties ?Olet oikeilla jäljillä!

New Horizonin viimeinen vaihe kai omaa tarpeeksi energiaa häipymiseen. Eikö Jupiterin ohitus tehty vain muutaman vuoden nipistämiseksi, mutta luotaimella olisi ollut muutenkin tarpeeksi vauhtia.

Mitä tapahtui Ulysseksen viimeiselle vaiheelle? Luotain ammuttiin alussa kohti Jupiteria, mutta heittikö Jupiter sen viimeisen vaiheen ehkä jonnekin? Yksi ehdokas on myös sen ensimmäisen Pioneerin viimeinen vaihe, eikö se tutkinut vain Jupiteria? Muut luotaimet taisivat olla sen verran konstikkailla linkoradoilla, ettei niiden vaiheet ole saaneet tarpeeksi energiaa.

Hyvä vastaus, Neutroni!

Neutroni
New Horizonin viimeinen vaihe kai omaa tarpeeksi energiaa häipymiseen. Eikö Jupiterin ohitus tehty vain muutaman vuoden nipistämiseksi, mutta luotaimella olisi ollut muutenkin tarpeeksi vauhtia.Aivan, Jupiterin kautta New Horizons pääsee perille pikemmin. Ja kyllä, sen kantoraketin viimeinen vaihe Star-48B sai tarpeeksi nopeutta karatakseen Aurinkokunnasta hyperbolisella radallaan. Itse asiassa luotaimen ratakorjausten vuoksi raketti ehti Jupiteriin jo ennen luotainta. Siellä käännyttyään tuo viimeinen vaihe jatkaa ulos Aurinkokunnasta.

New Horizons -luotaimen viimeisestä vaiheesta irroitettiin myös spin-vakautuksessa käytetyt jo-jo -painot, jotka luultavasti myös poistuvat Aurinkokunnasta. Painojen lukumäärää en tiedä, ja koska on vähän tulkinnanvaraista ovatko ne "tunnettuja laitteita" siinä mielessä kuin nuo muut vehkeet, en ole laskenut niitä mukaan tähän pähkinään - omavaltainen kun olen:)

Mitä tapahtui Ulysseksen viimeiselle vaiheelle? Luotain ammuttiin alussa kohti Jupiteria, mutta heittikö Jupiter sen viimeisen vaiheen ehkä jonnekin?Ulysses ja sen viimeinen vaihe PAM-S eivät lähteneet radalle, joka johtaisi pois Aurinkokunnasta - vaikka suurella nopeudella matkasivatkin. Jupiteria käytettiin elliptisen radan kääntämiseen pois ekliptikan tasosta, jotta Ulysses näkisi Auringon navoille. Viimeisen vaiheen rataa en tiedä, mutta Ulysseksen kulkua voi seurata vaikka tällä appletilla: http://ulysses-ops.jpl.esa.int/ulsfct/rgpCafe/solsys/solsys.html
(rata on aika erikoinen, ulottuu Jupiterin radan ulkopuolelle)

Yksi ehdokas on myös sen ensimmäisen Pioneerin viimeinen vaihe, eikö se tutkinut vain Jupiteria? Muut luotaimet taisivat olla sen verran konstikkailla linkoradoilla, ettei niiden vaiheet ole saaneet tarpeeksi energiaa.

Pioneer 10:n viimeinen vaihe Star-37E on tosi hyvä ehdokas, sillä sekin poistuu Aurinkokunnasta!

Pioneer 10 tutki tosiaan vain Jupiteria ja ohitti sen 1973. Tällä hetkellä se on melkein 94 AU:n etäisyydellä Auringosta. Viimeinen mittausdata siltä saatiin vuonna 2002 ja viimeinen onnistunut yhteys tammikuussa 2003.

Oukei, siis kaikkiaan seitsemän laitetta hoksattu - mutta vielä kahta puuttuu...

Myös Voyagereiden viimeiset vaiheet ovat poistumassa aurinkokunnasta mutta todennäköisesti ei Pioneer 11:n viimeinen vaihe, ellei se nyt sitten ole saanut lisää vauhtia jonkun lingon myötä.

Snaut
Myös Voyagereiden viimeiset vaiheet ovat poistumassa aurinkokunnasta mutta todennäköisesti ei Pioneer 11:n viimeinen vaihe, ellei se nyt sitten ole saanut lisää vauhtia jonkun lingon myötä.

Aivan! Myös Voyager-luotainten kantorakettien viimeiset vaiheet poistuvat Aurinkokunnasta. Pioneer 11:n taas ei.

Se olikin tämän pähkinän viimeinen puuttuva pala. Hyvä Snaut! \o/

[size=134:2i3qy3gg]Tämän pähkinän ratkaisu:[/size:2i3qy3gg]

Hyperbolisella radalla matkalla ulos Aurinkokunnasta tiedetään olevan kaiken kaikkiaan yhdeksän ihmisen lähettämää laitetta.

Viisi luotainta:
Pioneer 10
Pioneer 11
Voyager 1
Voyager 2
New Horizons

Ja seuraavat kantorakettien viimeiset vaiheet:
Star-37E (Pioneer 10)
Star-37E (Voyager 1)
Star-37E (Voyager 2)
Star-48B (New Horizons)

Nämä rakettien viimeiset vaiheet jatkoivat matkaansa samaan suuntaan kuin niiden kiihdyttämät luotaimet, mutta eivät aivan samoilla radoilla, sillä luotaimille on tehty matkan aikana ratakorjauksia.

Ainoastaan Pioneer 11:n viimeisen vaiheen nopeus ei todennäköisesti riitä poistumiseen Aurinkokunnasta, sillä se ei saanut tarpeeksi lisänopeutta ohittaessaan Jupiterin. Pioneer 11 -luotain saavutti tarvittavan nopeuden vasta ohitettuaan Saturnuksenkin. Raketti jäänee siis kiertämään Aurinkoa elliptisellä radalla, en tiedä onko rataa koskaan määritetty.

Lisäksi todella kauas ovat matkalla New Horizons -luotaimen mukana lähteneet "jo-jo"-painot, joita käytettiin kolmannen vaiheen spin-vakauttamisessa. Nekin ilmeisesti poistuvat Aurinkokunnasta. Niiden lukumäärää en tiedä, mutta on vähän tulkinnanvaraista ovatko nuo painot samassa mielessä "tunnettuja laitteita" kuin nuo muut vermeet. Myös Pioneerit ovat spin-vakautettuja, mutten löytänyt mistään tietoa käytettiinkö niissäkin vastaavia jojo-painoja (luultavasti) ja mitä niille sittemmin tapahtui.

Eli yllättävän paljon olemme ehtineet laittaa rojua menemään tähtienväliseen avaruuteen! Roskistaan ihmiskunta tunnetaan. On siinä klingoneilla ihmettelemistä.

Jotkut ovat jopa spekuloineet maanalaisten ydinkokeiden teräskansien lentäneen ulos Aurinkokunnasta:
http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Tests/Plumbob.html#PascalB
Mutta tuohon en kyllä usko.

Kiitos kaikille mielenkiinnosta ja hyvistä vastauksista!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat