"Sulanutta tuotetta ei saa pakastaa uudelleen"

Seuraa 
Viestejä848
Liittynyt30.9.2005

Miksi ei?

Sivut

Kommentit (27)

Vierailija

Rakenne ja laatu kärsivät huimasti.
Esim. hieman sulanut jäätelö muuttuu uudelleen pakastettaessa hileiseksi, kökkäreiseksi ja oudon makuiseksi.

Mikrobitasoon uudelleenpakastus ei muistaakseni vaarallisesti vaikuta.

OZ
Seuraa 
Viestejä126
Liittynyt4.11.2005

Ainakin lihoissa soluissa oleva vesi jäätyessään ja sulaessaan hajoittavat soluseinämiä. Ensimmäisen pakastuskerran jälkeen suurin osa nesteistä jää vielä lihaan. Toisella pakastuskerralla nesteet alkavat tulemaan ulos. Tämän huomaa esimerkiksi kun lihan palaa sulattaa lautasella, niin sinne alkaa pohjalle alkaa kertyä nestettä.
Tietääkseni toisesta pakastuksesta ei ole lihan syöjälle "vaaraa", mutta rakenne ja maku on taatusti muuttunut.

You may be an idiot but try not be stupid -Winston Groom

Vierailija

omituista..

itse olen kuullut ja minulle on opetettu
ettei kyse tosiaankaan ole makutekijöistä
vaan terveydestä..

edit by kookel..

" Miksi useita pakasteita ja jäätelöitä ei saa sulamisen jälkeen jäädyttää uudelleen?
Sulanutta pakastetta ei pidä uudelleen pakastaa monestakaan syystä. Tärkein syy on se, että pakkasvarastoinnin aikana lepotilassa olleet itiölliset bakteerit alkavat välittömästi lisääntyä, kun tuote on tarpeeksi sulanut. Lisäksi entsyymit tulevat jälleen aktiivisiksi ja rasvojen härskiintyminen nopeutuu. Em. syistä sulanut pakaste tulee valmistaa ruuaksi viivyttelemättä.

Yksi hyvin merkittävä syy on myös elintarvikkeen rakenteen heikkeneminen. Kotipakastaminen eli jääkiteiden hidas muodostuminen rikkoo solurakenteita. Sulattaminen rikkoo niitä edelleen. Lihan osalta tämä vaikuttaa proteiinien vedensidontaan ja sitä kautta lihan mehevyyteen. Uudelleenpakastaminen ja -sulattaminen rikkovat rakenteita vielä lisää, jolloin tuloksena voi olla kypsennyksen päätteeksi kuiva ja sitkeä tai purumainen liha.

Lähde: http://www.finfood.fi, tiedottaja Kaisa Immonen"

Vierailija
omena
"Tärkein syy on se, että pakkasvarastoinnin aikana lepotilassa olleet itiölliset bakteerit alkavat välittömästi lisääntyä, kun tuote on tarpeeksi sulanut. Lisäksi entsyymit tulevat jälleen aktiivisiksi ja rasvojen härskiintyminen nopeutuu. Em. syistä sulanut pakaste tulee valmistaa ruuaksi viivyttelemättä."

Eikös tuota bakteerien lisääntymistä tapahdu jo kovasti ennen ensimmäistä pakastamistakin?

Vierailija
parantunut

Eikös tuota bakteerien lisääntymistä tapahdu jo kovasti ennen ensimmäistä pakastamistakin?

eiköhän kaikessa ruuassa ole
jonkun verran niitä bakteereja..
(siis syötävässä ruuassa..)

iisakka
Seuraa 
Viestejä848
Liittynyt30.9.2005

Jos jätetään makuasiat ja puhutaan vain vääränlaisen säilyttämisen terveysriskeistä.

1) Pidetään tuoretta tuotetta 1 päivä sulana, sitten pakastetaan pitempi aika (päiviä, viikkoja), pidetään taas 1 päivä sulana, pakastetaan uudelleen ja lopulta sulatetaan ja syödään.

2) Pidetään tuoretta tuotetta 2 päivää sulana, sitten pakastetaan pitempi aika, sulatetaan ja syödään.

Vaihtoehdoissa siis sulana pito ja pakkasessa pito yhteensä yhtä pitkät. Ensimmäisessä vain sulanapito ja pakastus kahdessa jaksossa. Onko eroa? Millä perusteella?

Vierailija

Itiöthän ne siellä sulaneessa jylläävät. Kyseessä on se, ettei sulaneessa elintarvikkeessa ole kilpailevia mikrobeja. Oletettavasti kyseessä on kuitenkin kypsennetty ruoka, eikös niin. Tällöin esim. luontaiset maitohappobakteerit ym. "normaali" mikrobifloora ei häiritse itiöivien patogeenien kasvua. Sellainen on esim. Bacillus cereus. Unohda sulatettu ruoka pöydälle ja saat hyvän kasvualustan.

Sitten aloittajan kysymykseen:

Jos jätetään makuasiat ja puhutaan vain vääränlaisen säilyttämisen terveysriskeistä.

1) Pidetään tuoretta tuotetta 1 päivä sulana, sitten pakastetaan pitempi aika (päiviä, viikkoja), pidetään taas 1 päivä sulana, pakastetaan uudelleen ja lopulta sulatetaan ja syödään.

2) Pidetään tuoretta tuotetta 2 päivää sulana, sitten pakastetaan pitempi aika, sulatetaan ja syödään.

Vaihtoehdoissa siis sulana pito ja pakkasessa pito yhteensä yhtä pitkät. Ensimmäisessä vain sulanapito ja pakastus kahdessa jaksossa. Onko eroa? Millä perusteella?




Vastaus riipuu siitä, miten tuote pidetään sulana. Jos se on jääkaapissa, ei suurta ongelmaa tule, mutta jos huoneenlämmössä, käy hassusti. Samoin valmistustapa vaikuttaa vastaukseen. Jos ruoka on jäähdytetty hitaasti, on jälkimmäinen silloin huonompi, koska patogeeneilla on silloin enemmän aikaa kasvaa. Samoin tuo välisulatuksen kesto voi olla liian lyhyt, jotta koko jäinen ruokakimpale sulaisi.

Jos oletetaan, että ruoka on kylmennetty nopeasti jääkaappilämpötilaan ja se myös pysyy pakastamiseen asti siinä, on kohta yksi vaarallisempi. Ruoka, jota ei enää sulattamisen jälkeen kypsennetä, on siis kertasulatuksen jälkeen huomattavasti riskialttiimpi.

Kaikkein typerintä mitä ruoanlaittaja voi tehdä, on ottaa ruoka pakastimesta, lämmittää se ja jättää se pöydälle huoneenlämpöön. Silloin riski ripulille on korkea. Useimmat mikrobitoksiinit tuhoutuvat kyllä kuumennettaessa, mutta esim. S. aureuksen toksiini ei. Sinänsä paska juttu, koska S. aureus sattuu elämään jokaisen suomalaisen iholla ja suuri prosentti kyseisistä kannoista tuottaa toksiinia.
No okei, kokonaisuutena ruokamyrkytysriski on muutaman prosentin luokkaa meillä Suomessa.

Rakenne ja laatu kärsivät huimasti.
Esim. hieman sulanut jäätelö muuttuu uudelleen pakastettaessa hileiseksi, kökkäreiseksi ja oudon makuiseksi.

Siihen on ihan hyvä syy. Vesi kiteytyy läpi jäätelön muodostamasta emulsiosta, jolloin jäätelöstä tulee hileistä. Samoin pienet ilmakuplat karkaavat emulsiosta, kun se sulaa ja jäätelö lätsähtää.

Vierailija

En ole koskaan saanut ruokamyrkytystä, vaikka usein ostan päiväysvanhaa liharuokaa alennuksesta. Usein nämä ruoat jäävät vielä muutamaksi päiväksi viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin jääkaappiin, eikä mitään ongelmia niiden syönnissä. Pakasteesta olen usein löytänyt vielä vuoden-parinkin kuluttua jauhelihoja, joita olen ostanut tarjouksessa ja pakastanut. Syöty on myös pariin kertaan pakastettuja ja sulatettuja hieman vanhoja lihoja. Maku ei ollut nautinto, mutta kyllä se opiskelijabudjetilla kelpasi. Pahinta mitä on ollut, niin pieniä vatsanpuruja ja löysyyttä, mutta ei ikinä mitään pahempaa. Kai ihmisillä on yksilöllisiä eroja, mitä vatsa kestää. Itse pystyn syömään melkein mitä vain.

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005
Pohjoinen Zen
En ole koskaan saanut ruokamyrkytystä, vaikka usein ostan päiväysvanhaa liharuokaa alennuksesta. Usein nämä ruoat jäävät vielä muutamaksi päiväksi viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin jääkaappiin, eikä mitään ongelmia niiden syönnissä. Pakasteesta olen usein löytänyt vielä vuoden-parinkin kuluttua jauhelihoja, joita olen ostanut tarjouksessa ja pakastanut. Syöty on myös pariin kertaan pakastettuja ja sulatettuja hieman vanhoja lihoja. Maku ei ollut nautinto, mutta kyllä se opiskelijabudjetilla kelpasi. Pahinta mitä on ollut, niin pieniä vatsanpuruja ja löysyyttä, mutta ei ikinä mitään pahempaa. Kai ihmisillä on yksilöllisiä eroja, mitä vatsa kestää. Itse pystyn syömään melkein mitä vain.

Jos on tottunut syömään vanhaa ruokaa, niin vatsan bakteerikanta on erinlainen. Jotkut eivät kestä juoda edes ulkomailla vettä koska niillä on eri kanta siellä vedessä, toiset kykenee.

Vierailija

Muistelen jotain tutkimusta jossa todettiin entsyymien toimivat -25 asteeseen saakka merkittävästi.

Koska ihminen kantaa tulehdusbakteereja mukanaan on oman puolustuskyvyn kunto ratkaiseva seikka. Esimerkiksi ihminen voi kantaa piilevää tuberguloosibakteeria ikänsä ja vanhuudenheikkouttaan sairastuu siihen.

Vierailija
Pohjoinen Zen
En ole koskaan saanut ruokamyrkytystä, vaikka usein ostan päiväysvanhaa liharuokaa alennuksesta.

Mistä ne ostat, kun kaupassa ei päiväsyvanhoja tuotteita saa myydä? No tosin siellä koiranruokaosastolla niitä joissakin kaupoissa on...

Pohjoinen Zen
Usein nämä ruoat jäävät vielä muutamaksi päiväksi viimeisen käyttöpäivän jälkeenkin jääkaappiin, eikä mitään ongelmia niiden syönnissä.

Jos ei pakkaus pullistele, niin sen kuin syö. Tosin joskus lihapakkaus menee huonoksi ennen kuin myyntipäivämäärä menee ohi. Sellaistakin sattuu..

Vierailija
iisakka
Miksi ei?

Ainakin Kiinassa nuo Euroopasta tulleet kalafileet sulatetaan, fileroidaan ja jäädytetään uudelleen. Ei kai se nyt kauheasti kärsi.

Vierailija

Minä en päiväyksistä paljon välitä muun kuin merenelävien ja jauhelihan kohdalla.
Ne pitää olla mahd. tuoreita.

Vierailija
parantunut
Pohjoinen Zen
En ole koskaan saanut ruokamyrkytystä, vaikka usein ostan päiväysvanhaa liharuokaa alennuksesta.

Mistä ne ostat, kun kaupassa ei päiväsyvanhoja tuotteita saa myydä? No tosin siellä koiranruokaosastolla niitä joissakin kaupoissa on...

Ei tietenkään vanhoja tuotteita kaupassa myydä, paitsi vahingossa (tai ehkä joskus myös tahallaan). Tarkoitin siis tuotteita, jossa viimeinen käyttöpäivä on samana päivänä tai parin päivän sisällä. Useat kaupat myyvät niitä alennuksella.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat