Seuraa 
Viestejä2875

Transformers -elokuvan Ilta-sanomien elokuva-arvostelussa (mikäli muistan oikein) elokuvaa kritisoitiin siitä että siinä "mauttomasti ja fetisistinomaisesti ihannoidaan aseita, ampumista, koneita ja armeijaa". Omasta mielestäni taas juuri nämä samaiset jutut tuossa leffassa olivat ihan, näin maallikkotermein, sikasiistejä. Elokuva oli vinkeä toimintapläjäys. Räjähdykset, aseet ja tekniset vempeleet ovat jänniä. Itse kontekstissa tietenkin, koska aseet ovat ihmisen tappamiseen kehitettyjä välineitä, ne ovat moraaliselta kannalta kauhistuksia, mutta niiden villi tuhovoima ja räjähdysten visuaalisuus kiehtovat thanatostani suunnattomasti.

Isäni on kiinnostunut viineistä ja tuo niitä maahan. Omasta mielestäni viini (erityisesti punaviini) on pahaa ja siitä saa migreenin, joten se ei erityisemmin kannusta minua "jalostamaan" makuani. Sen sijaan pidän kyllä monista juustolaaduista joita täältä Suomesta on vähän vaikeampi saada (Five Count -cheddaria löytyi lähikaupasta vain tulitikkuaskin kokoisina kalliina paloina). Onko viineistä pitäminen ja niiden arvostaminen hienostuneempaa ja sivistyneempää kuin juustoista pitäminen?

Mikä taho sloppujen lopuksi määrittelee mistä asioista pitäminen on hienostunutta ja sivistynyttä, ja mistä asioista pitäminen on rahvaanomaista ja tyhmää?

P.S. En ollut varma kuuluuko tämä kulttuuri- vaiko psykologiaosastolle, vaiko kenties muihin aiheisiin tai vapaaseen sanaan. Ylläpito saa siirtää viestin tarvittaessa.

Kommentit (7)

rosewater
Seuraa 
Viestejä1231
PeterH
Mikä taho loppujen lopuksi määrittelee mistä asioista pitäminen on hienostunutta ja sivistynyttä, ja mistä asioista pitäminen on rahvaanomaista ja tyhmää?

Karkeasti seuraavasti: jos jokin asia on kaikille "readily accessible", kuten väkivaltaviihde, se on oletusarvoisesti rahvaanomaista. Asiat, jotka vaativat joskus vaivalloistakin perehtymistä ja harjaantumista tai suuria taloudellisia panostuksia ovat oletusarvoisesti arvostetumpia.

"between the click of the light; and the start; of a dream"

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Sain pari vuotta sitten lahjaksi teoksen nimeltä Sivistyksen käsikirja. Kirja julisti olevansa jonkinlainen tiivistelmä siitä mitä sivistyneen ihmisen tulee tietää. Kuitenkin tekijän suhtautuminen tekniseen ja jopa kaikkeen luonnontieteelliseen sivistykseen oli suorastaan kaunainen. Hänen mielestään sellaisten asioiden tuntemisesta ei ole varsinaisesti haittaa, mutta eivät ne sivistykseen kuulu.

Teoksen nimeksi olisi paremmin sopinut Humanistisen sivistyksen käsikirja.

Kirjan lukeminen sai miettimään juuri tuota kysymystä: kuka päättää mitä on sivistys, mitä siihen kuuluu ja mitä ei kuulu. Vastaukseni on ettei sitä kukaan tietystikään voi päättää.

Humanisteille sivistys on yhtä ja fyysikoille toista. Tietokonenörteillä on varmasti myös oma käsityksensä siitä mitä ihmisen tulee tietää. Heidän mielestään vain täysi tolvana ei tiedä mikä on joku... joku... mikä lie.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
rosewater
Karkeasti seuraavasti: jos jokin asia on kaikille "readily accessible", kuten väkivaltaviihde, se on oletusarvoisesti rahvaanomaista. Asiat, jotka vaativat joskus vaivalloistakin perehtymistä ja harjaantumista tai suuria taloudellisia panostuksia ovat oletusarvoisesti arvostetumpia.

Ranskassa viini on helposti kaikkien saatavilla ja lapsetkin sitä maistelevat. Onko viini siis siellä rahvaan juomaa?

Ironista kyllä, minun olisi helppo saada viiniä. Alko laajennettuine viinivalikoimineen on tuossa ihan lähellä. Sen sijaan laadukkaan väkivaltaelokuvan nähdäkseni minun on lähdettävä kauemmas. Lähiteatterissa pyöritetään vain koko perheen elokuvia.

Makunystyröideni pakot-- harjaannuttaminen pitämään viinin makuvivahteita miellyttävinä tosiaankin vaatisi minulta panostamista.

Omasta puolestani koen mangan ja animen nykyajan japanilaiseksi roskaviihteeksi, jota tuputetaan massoille. Sen sijaan haluan tutustua japanilaiseen kulttuuriin syvällisemmin, sen historiaan, taiteeseen, sotiin yms.

Aika harvat, ainakaan nuoresta sukupolvesta ovat kiinnostuneita tietämään syvällisemmin Japanin saloista. Katselen toki joskus animeakin, mutta en pidä sitä suuressa arvossa.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Joker
Katselen toki joskus animeakin, mutta en pidä sitä suuressa arvossa.

Tähän pitää tietenkin sivistynyttä sormea heristäen todeta että animea tuotetaan niin valtavia määriä ettei sitä voi kaikkea niputtaa yhteen pakkaan. Joukossa on helmiäkin. Jos niitä vain jaksaa kalastella.

Yleissääntönä voisi olla tuo harvinaisuus: kautta aikain ylhäiset ja kuninkaalliset ovat rahdanneet toisilta mantereilta mausteita, astioita, kankaita etc ja vaihtaneet niitä turkiksiin, jotka taas muualla ovat olleet harvinaisempia. Ranskassa saa viiniä eurolla, mutta jos siellä on perhetynyt viineihin, maksaa helposti monta kymmentä euroa. Ei ihan kaikkien saatavilla.

Historiallinen arvo myös merkitsee, mitä milloinkin on arvostettu ja myös tavan tai esim. taideteoksen suhde omaan aikaansa. Tulee mieleen kirjallinen kaanon. Olen lukenut paljon klassikkoja, joiden joukossa ovat Seitsemän veljestä ja Juhannustanssit. Niiden tuntemuksella on sivistysarvoa, mutta mielestäni se ei tee niistä kirjallisia helmiä. Olenko sivistymätön?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat