Seuraa 
Viestejä45973

Jahas... tämä ei ole kauhean hyvä pähkinäksi, koska tähän ei sisälly päättelyä. Tämä pitää vaan tietää tai löytää.

Mikä ja missä on Aurinkokunnan korkein tunnettu jyrkänne?

("jyrkänne" on aika moniselitteinen sana, mutta sanotaan vaikka että se on *hyvin* jyrkästi yhtäjaksoisesti alas viettävä maantieteellinen muoto, ei siis mikään "rinne")

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Miranda? Siis Uranuksen Miranda?

Wikipediaa:

"Miranda on Uranuksen ainoa geologisesti aktiivinen kuu. Se koostuu lähinnä silikaattimineraaleista ja metaanin orgaanisista yhdisteistä, ja sen pinta on todennäköisesti vesijäätä. Sitä halkovat paikoin 20 kilometrin syvyiset kanjonit sekä teräväpiirteiset rikkoutuneen maaston alueet, jotka kertovat kuun aktiivisesta menneisyydestä. On arveltu, että aktiivisuus on peräisin Uranuksen aiheuttamista vuorovesivoimista. Toisen, epätodennäköisemmän teorian mukaan tormäys toisen kappaleen kanssa on halkaissut Mirandan palasiksi, jotka myöhemmin ovat liittyneet jälleen yhteen eri tavoin.

Lisäksi Mirandan pinnalla on soikeita koronoja, syvennyksiä, jotka ovat syntyneet mahdollisesti lämpimän jään purkautuessa ylöspäin. Kraattereita on havaittavissa myös monien muiden muodostumien päällä, mikä kertoo niiden suhteellisen vanhasta iästä.

Mirandan radan kaltevuus Uranuksen päiväntasaajan suhteen (yli neljä astetta) on poikkeuksellisen suuri niin lähellä emoplaneettaansa kiertävälle kuulle. On mahdollista, että Mirandan kiertorata on joskus ollut 3:1 resonanssissa Umbrielin radan kanssa, mikä olisi aiheuttanut vuorovesivoimien välityksellä kitkaa kuun sisäosiin lämmittäen niitä ja siten mahdollistaen geologiset muutokset."

tietäjä
http://www.solarviews.com/raw/uranus/miranda6.gif

siinä se on.
nimeä en nyt tuosta saanut irti, enkä ole varma, onko sillä nimeä.
n. 20 km korkea on, eli pudotus olisi melkoinen, tosin vauhti ei olisi kovin kova pienen painovoima takia.


Nimenomaan siinä. Hyvä kuva! (ja hyvä saitti)
Jyrkänteen nimi on Verona Rupes. Vapaa pudotus tuon huipulta kestäisi n.12 min ja loppunopeus olisi n. 200 km/h. Laskuvarjosta ei olisi apua ilman kaasukehää, mutta airbägeillä voisi selvitä - oksennuspussi mukaan.

tietäjä
Voin pistää seuraavan pähkinän:

Mikä on suurin "huomattavasti" epäsäännöllisen muotoinen kappale aurinkokunnassa?

Dämn.... mullekin tuli ekana mieleen Hyperion, mutta se on kuitenkin aika pieni (360×280×225 km), pienempi kuin toiseksi suurin asteroidi Vesta (578×560×458 km). Sit välähti - Kuiperin vyöhykkeeltähän löytyy järjestään friikkejä kokkareita!

Joten ehdokkaani on:
"Santa" eli (136108) 2003 EL61, jonka mitoiksi on arvoitu 1960×1518×996 km, eli suunnilleen rygby-pallon muotoinen, kookas, nopeasti pyörivä cubewano jolla on pari kuutakin.

EDIT: Tässä vielä taiteilijan näkemys "Santasta".

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Katsellessani kuvia Hyperionista ja 2003 EL61:sta kallistuisin jälkimmäisen puolelle. En ole varma.

Lasketaanko mukaan komeetat? En tietenkään tarkoita pyrstöä vaan pelkkää ydintä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat