Seuraa 
Viestejä45973

Nyt yritetään ymmärtää näitä olotiloja neurologian kannalta. Mitkä välittäjäaineet ovat pääroolissa virkeyden ja väsymyksen kanssa? Toisaalta kiinnostaa myös tietää, mitkä välittäjäaineet ovat pääroolissa motivaation ja apatian kannalta.

En ole asiaan mitenkään syvällisesti perehtynyt, mutta minusta on alkanut tuntua, että dopamiini on se, joka saa meidät saamaan aikaan. Katsoin taannoin National Geographic Televisionista dokumentin "maailman vaarallisimmasta huumeesta" metamfetamiinista, joka saa käyttäjänsä tuhoamaan oman ja muiden elämän. Ohjelmassa kerrottiin, että metamfetamiini (crystal meth) sai aikaan jopa 6-kertaisen dopamiinin erityksen aivoissa kokainiin verrattuna.

Ilmeni myös, että ensimmäisillä kokeilukerroilla, käyttäjä saattoi kyetä uskomattomiin temppuihin. Mm. eräs high school -poika voitti yleisurheilussa piirimestaruuden ja teki koulunsa ylivoimaisen ennätyksen kyseisen aineen vaikutuksen alaisena. Samainen poika jäi kuitenkin myöhemmin koukkuun ja pilasi elämänsä täysin.

Olemme arvatenkin kaikki tietoisia myöskin kahvin virkistävistä vaikutuksista. Se on nyky-yhteiskunnan yksi motivaatiovoimista. Onko asia niin, että kahvi saa meidät virkeämmäksi, lisäämällä aivoissamme risteilevien dopamiinimolekyylien määrää?

Voisiko olla, että kaikenlainen positiivinen motivaation ydinaineosana toimii dopamiini? Entä voisiko tätä vastoin olla että negatiivinen motivaatio, jonka ajavana voimana toimii pelko, toimii jonkin eri välittäjäaineen pohjalta?

Kommentit (3)

Voiko jollain lisäravinteilla lisätä välittäjäaineita ja virkeyttä? Itse käytän Omega-3 kalaöljyä, jonka EPA- ja DHA-rasvahapot tehostavat aivotoimintaa, mutta miten on esimerkiksi soijalesitiinin kanssa, joka lisää fosfolipidien "aivovitamiinien" fosfatidyylikoliini, fosfatidyyliseriini, fosfatidyyli-etanoliamiini, fosfatidyyli-inositoli ym. määrää.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628

Tähän olisi mielenkiintoista kuulla lisää vastauksia. Itseäni on väsyttänyt enemmän tai vähemmän lapsesta asti. Noin 5 vuotta sitten diagnosoitu Crohnin tauti varmasti osaltaan vaikuttaa asiaan. Lääkkeitä en ole siihen kylläkään syönyt 1½ vuoteen. Oireet ovat pysyneet vähäisinä (hieman vatsa kipeänä satunnaisesti yms) varmaankin ruokavaliomuutoksen ansiosta. Vähähiilihydraattista ruokavalioa noudattelen. D-vitamiiniakin tulee ~100 mikroa päivässä syötyä.

Pitäisi varmaan mittauttaa hemoglobiini ainakin. Mikähän muu voisi vaikuttaa väsyneisyyteen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väsymys johtuu adenosiinin kertymisestä etuaivolohkoon, jossa se häiritsee kolinergistä tiedonvälitystä. Kofeiini toimii adenosiinin antagonistina ja näin vähentää väsymystä. Kofeiini on aika huono piriste, joka ei toimi kuin tiettyyn pisteeseen asti.
Amfetamiini ja muut taas vaikuttavat dopamiinijärjestelmään niin voimakkaasti, että luonnollinen väsymys jää taka-alalle, eikä väsymystä edes huomata. Seurauksena onkin sitten pitemmän valvomisen ja dopamiinijärjestelmän sekoittamisen seurauksena psykoosi.
Ruokavalio ja lisäravinteet ovat vain pientä hienosäätöä, jotka ovat ihan eriluokassa huumeiden kanssa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat