Seuraa 
Viestejä45973

Miten neutroni saadaan liikkeelle ydinfissiossa ydintäkohden ja mistä se saadaan!

Ja miten ydinfuusiossa ytimet saadaan yhteen, luulisin, että tarpeeksi kovalla lämmöllä tässä ydinfuusiossa!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Eikös se ole niin että atomipommissa laukaistaan kaksi uraanipalaa tavanomaisilla räjähteillä kohti toisiansa, ja tästä seuraa sitten uraaniatomien törmääminen toisiinsa josta taas seuraa ytimien hajoamisia, mikä jatkuu ketjureaktiona, Tämä on sitten huippusalaista tietoa, älkää kertoko kellekään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei kysymys suinkaan tyhmä ole mutta vastaus saattaa olla.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa tavanomainen fissiovoimalaitos. Näissä käytetään polttoaineena uraanisauvoja, joiden uraanin joukossa on muutaman prosentin verran hyvin fissiiliä uraani -235 isotooppia. Eli tämän uraani-isotoopin ydin hajoaa helposti hitailla neutroneilla mutta ei nopeilla, jotka vain menevät sen lävitse.

Nuo uraanisauvat on koottu nippuihin ja niput on upotettu reaktorissa tyypillisesti tavalliseen veteen (kevytvesireaktori). Vesi toimii sekä jäähdytysaineena että myös hidastinaineena, jolla vedessä olevien vapaiden neutronien liike saadaan hidastettua ja täten reaktio käynnistymään. Polttoainenippujen välissä on lisäksi säätösauvoja, jotka koostuvat hyvin neutroneja absorboivasta aineesta. Näillä reaktorin teho säädetään ja laskemalla sauvat alas saadan reaktio kokonaan pysähtymään koska hitaat neutronit eivät enää tavoita U-235 isotooppia vaan absorboituvat säätäsauvojen aineeseen. Eli fission aikaansaamiseksi U-235 ja vastaavissa aineissa neutroneja ei siihen tarvitse mitenkään "pommittaa" tai kiihdyttää, vaan pikemmiten päinvastoin.

Fuusiossa ytimet tosiaankin saadaan tarpeeksi lähelle toisiaan kovan lämmön avulla. Lämpöä pitää olla niin paljon, että ytimien liike-energia saadaan lisättyä niin paljon, että niiden välinen sähkömagneettinen poistovoima ylittyy ja ytimien välinen vahva ydinvoima vetävät ytimet toisiaan kohtaan, eli ne fuusioituvat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat