Seuraa 
Viestejä45973

Elikkä miten antimateriaa on saatu joissakin laboratorioissa pieniä määriä tehtyä. Ja miten tuo antimateria vaikuttaa normaaliin materiaan, eli millä lailla normaali materia tuhoutuu sen koskettaessa antimateriaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

nuclear
Ja miten tuo antimateria vaikuttaa normaaliin materiaan, eli millä lailla normaali materia tuhoutuu sen koskettaessa antimateriaan.

Kun antimateria(alkeis)hiukkanen kohtaa vastaavan (materia-alkeis)hiukkasen, molemmat tuhoutuvat ja tuloksena on energiaa sähkömagneettisen säteilyn muodossa (joka hyvin todennäköisesti muodostaa pian materia-antimateriahiukkasparin).

Antimateriaa tuotetaan hyvin pieniä määriä hiukkaskiihdyttimissä. Esim protonisuihku törmäytetään kuparilevyyn jolloin tavallisten protonien ym. hiukkasten lisäksi syntyy myös antiprotoneja. Nämä antiprotonit erotetaan tavallisista magneettikenttien avulla ja antiprotonit ohjataan kiertämään ns. varastorenkaaseen. Täältä niitä voidaan sitten "ohjata" terkempiin tutkimuksiin jossa niitä jälleen voidaan kiihdyttää ja törmäyttä muihin hiukkasiin.

Paul Dirac ennusti teoreettista kautta jo 1920 -luvulla antihiukkasten olemassaolon. Carl Anderssonin onnistui sitten seuraavalla vuosikymmenellä kokeellisesti varmentamaan Diracin ennustukset.

Kun hiukkanen ja sen antihiukkanen törmäävät taphtuu ns. annihilaatio, eli ne tuohoutuvat täysin ja energia vapautuu yleensä gammasäteilyn muodossa kaavan E=mc² mukaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Midian
Seuraa 
Viestejä209

Eikös periaatteessa olisi mahdollista, että joku kokonainen galaksikin olisi muodostunut antimateriasta? Vai??
Mitä ominaisuuksia antimaterialla on?
Onko painovoima käänteinen?
Onko antikupari punertavaa?
Lähettäisikö antitähti näkyvää valoa?
Sähkövirta antikuparissa ainakin olisi protonien liikettä? Ja liikkuisi näin ollen plussasta miinusta kohti.

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437
Midian
Eikös periaatteessa olisi mahdollista, että joku kokonainen galaksikin olisi muodostunut antimateriasta? Vai??Jos antimateriaa on tarpeeksi, niin kyllä. Ilmeisesti sitä ei kuitenkaan ole riittävästi galakseja muodostamaan.

Mitä ominaisuuksia antimaterialla on?Ominaisuuksien pitäisi olla lähes samat kuin normaalilla aineella. CP-symmetriarikko voi kai tehdä pieniä eroja.

Onko painovoima käänteinen?Ei, vaan samanlainen vetävä voima kuin tavallisella aineella. Vain sähkövaraukset ja tietyt kvanttimekaaniset kvanttiluvut ovat vastakkaismerkkisiä.

Onko antikupari punertavaa?
Lähettäisikö antitähti näkyvää valoa?Kyllä.

Sähkövirta antikuparissa ainakin olisi protonien liikettä? Ja liikkuisi näin ollen plussasta miinusta kohti.Sähkövirta on määritelmän mukaan positiivisen varauksen kulkusuunta. Antikuparissa ei olisi protoneja, vaan negatiivisia protonin massaisia antiprotoneja, varauksettomia neutronin massaisia antineutroneja (se on eri asia kuin neutroni, vaikka nettovaraus on nolla) ja positiivisia elektronin massaisia positroneja. Rakenne ja sähkönjohtavuus olisivat samat kuin normaalilla kuparilla. Johtavuuspositronit kulkisivat eri suuntaan kuin elektronit, kun virran suunta olisi sama.

Midian
Seuraa 
Viestejä209

Positroni, niinpä tietysti

Neutroni

Ominaisuuksien pitäisi olla lähes samat kuin normaalilla aineella. CP-symmetriarikko voi kai tehdä pieniä eroja.

Mielenkiintoista.
Jos olisi joku yksinäinen galaksi jossain hyvin kaukana, niin ettei sinne usein ainakaan isompia normi materia möllyköitä törmäilisi (siitä varmaan tulisi selkeästi normaalia voimakkaampia räjähdyksiä) niin mittauksilla ja kaukoputkella tiirailemalla emme voisi tietää onko se anti- vai normaalimateriasta muodostuva galaksi?
Eli ehkä siis voisi olla mahdollista, että on antiaineesta muodostuvia galakseja?
Teoriassa siis?

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

xork
Seuraa 
Viestejä384

Ei, vaan samanlainen vetävä voima kuin tavallisella aineella. Vain sähkövaraukset ja tietyt kvanttimekaaniset kvanttiluvut ovat vastakkaismerkkisiä.

Oho, olen aina ollut siinä käsityksessä, että antiaine muodostaa negatiivisen painovoimakentän aineeseen nähden.

xork
Ei, vaan samanlainen vetävä voima kuin tavallisella aineella. Vain sähkövaraukset ja tietyt kvanttimekaaniset kvanttiluvut ovat vastakkaismerkkisiä.

Oho, olen aina ollut siinä käsityksessä, että antiaine muodostaa negatiivisen painovoimakentän aineeseen nähden.
Eipä noita antimateria galakseja olla löydetty, joten miksei

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Voisikohan Linnunradan ja toisen antimateriasta muodostuneen galaksin yhteentörmäyksestä selvitä? Aikaskaalat toki ovat ihmisikään verraten valtavat, mutta jos olettaisi törmäyksen edenneen hyvin pitkälle ja Maapallon olleen tähän asti maagisen suojakuplan sisällä täydellisessä turvassa. Mitä tapahtuu, kun kupla yhtäkkiä katoaa?
Galaksien törmäyksissä tuskin mitään törmää suoraan yhteen, yksittäisiä planeettakuntia nyt voi pahimmassa tapauksessa sinkoutua galaksienväliseen avaruuteen. Vaan miten kun Linnunradan tähtienvälinen kaasu ja pöly kohtaa antimateriagalaksin antivastineet? Tähtien aurinko- ja antiaurinkotuulten varattujen partikkelien voisi kuvitella oikein hakeutuvan yhteen. Tämä galaksien pölyn, kaasun ja hiukkasten suursiivous arvatenkin sterilisoisi yhteentörmänneet galaksit? Galaksien keskusten supermassiivisten mustien aukkojen kertymäkiekkojen kohtaaminen olisi varmaan näkemisen arvoinen?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat