Seuraa 
Viestejä45973

Suomen Lääkärilehden Näkökulma-sivulla on juuri ilmestynyt lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo Kuuselan uusia uria aukova kirjoitus tyypin 2 diabeteksesta.

"Tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin ehkäiseminen Suomessa on tehotonta, koska valistuksessa tukeudutaan vanhentuneisiin tutkimuksin ja auktoriteetteihin", Kuusela toteaa.

"Valtimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen hoito.-ja elämänohjausmallia olisikin nyt laajennettava niin, että huomioon otettaisiin ravitsemus, lääkitys, liikunta ja ravintolisät", Kuusela kirjoittaa. Hän ehdottaa että perinteisiin hoitoihin lisättäisiin E-EPA, karnosiini ja benfotiamiini.

" Omega-3-rasvahapot näyttävät ehkäisevän metabolian [aineenvaihdunnan] häiriöihin liittyvää proinflammatorista [tulehdusta aiheuttavaa] aineenvaihduntaa. JELIS-tutkimus puoltaa etyyliesteröidyn eikosapentaeenihapon [E-EPAn] käyttöä sydänkohtausten ehkäisemisessä ja jo alkaneen taudin ennusteen parantamisessa. Tarvittava päiväannos on selvästi suurempi kuin perinteisesti on ajateltu kalaravintoa suositeltaessa.

"Karnosiini on luonnon oma antioksidantti, josta on näyttöä sekä proteiinien että lipoproteiinien sokeroitumisen hillitsijänä. Lisäksi karnosiini suojannee LDL-kolesterolia hapettumiselta.

"Mielenkiintoinen ´uutuus´ on rasvaliukoinen B1-vitamiini, benfotiamiini, varsinkin diabeettisen retino- ja neuropatian ehkäisyssä ja hillitsemisessä", Kuusela kirjoittaa.

Suomen Lääkärilehti 2007;35, 3087–9
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto35_3.pdf

Kommentit (3)

Diabeetikoilla on äskettäin osoitettu muidenkin ravintoaineiden piileviä puutostiloja, jotka olisi helppo korjata ravintolisillä.

Turun ja Kuopion yliopistojen ja Kansanterveyslaitoksen uuden tutkimuksen mukaan suomalaisilla tyypin 2 diabeetikoilla on yleisesti sinkin puutetta, ja se lisää heidän riskiään sairastua ja kuolla sydäntautiin.
Tutkimuksessa seurattiin 7 vuotta 1 059 tyypin 2 diabeetikkoa, iältään 45–64 vuotta. He olivat sairastaneet diabetesta keskimäärin 8 vuotta. Seuruun aikana 156 tutkittavaa kuoli sepelvaltimotautiin ja 254 sai kliinisen tai fataalin sydäninfarktin.

Tutkijat päättelevät, että seerumin vähäinen sinkkipitoisuus on diabeetikolla itsenäinen sydäntaudin riskitekijä ja että sinkin käyttö ravintolisänä voisi olla hyödyllistä sydänkomplikaatioiden ehkäisyssä. Tutkimuksen tekijät ovat Minna Soinio, Jukka Marniemi, Markku Laakso, Kalevi Pyörälä, Seppo Lehto ja Tapani Rönnemaa. Se julkaistiin maaliskuun Diabetes Care -lehdessä (2007;30(3):523-528).
http://care.diabetesjournals.org/cgi/co ... t/30/3/523

Myös kromin on ravintolisänä hyödyksi tyypin 2 diabeetikolle. Kromilisän käyttö alentaa kohonnutta verensokeria (keskimäärin 1 mmol/l) ja ehkäisee hemoglobiinin ja muiden valkuaisaineiden sokeroitumista, kirjoitti elokuun Diabetes Care -lehti (2007 30: 2154-2163).
http://www.biovita.fi/suomi/pdf/Chromium%202007.pdf

LK
Seuraa 
Viestejä138

Kirjoitus oli erittäin hyvä mielestäni, mutta ei siinä kerrottu ravintolisistä. Olet tyypilliseen tapaasi poiminut sieltä omaan visioosi sopivat pätkät.

Kirjoituksen pääaiheena oli siis ruokavalio ja Suomen ravitsemussuositukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

LK on lukutaidoton. Diabeetikolle tarpeellisista ravintolisistä kiinnostuneita kehotetaan lukemaan tri Kuuselan kirjoitusta sivulta 3088 alkaen otsikosta Neljän pilarin hoitomalli. Siinä ne ravintolisät kaikki mainitaan. E-EPA (etyyliesteröity eikosapentaeenihappo), karnosiini ja benfotiamiini.
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto35_3.pdf

Tri Kuuselan kirjoitus sisältää kehotuksen käyttää E-EPAa ruoan lisänä, koska se suojaa muun muassa diabeetikon sydäntä. Diabetes tuhoaa yhtäältä sydäntä suojaavaa rasvaa, kardiolipiiniä ja toisaalta se aiheuttaa haitallisen rasvan kertymistä sydänlihakseen. E-EPA suojaa kardiolipiiniä tuholta.

“Diabeetikon sydän käyttää energian lähteenään lähes yksinomaan rasvaa, koska sillä ei ole käytettävissään sokeria (glukoosia) kuten muilla lihaksilla”, selvittää tohtori Richard W. Gross, Washington University School of Medicine (St. Louis).
http://www.chemistry.wustl.edu/faculty/rgross

Hänen työryhmänsä on tutkinut diabetesta potevien hiirten sydänlihaksen rasvakoostumusta. Näistä sydämistä on kadonnut tärkeä energiaa tuottava aine, kardiolipiini. Muutos tapahtuu jo aivan diabeteksen ensi päivinä, sanoo Gross. "Valitettavasti tämä aineenvaihdunnan häiriö muuttaa solukalvojen rasvojen rakenteita ja aiheuttaa virheitä solujen toiminnassa”, Gross jatkaa.

Kardiolipiini merkitsee kirjaimellisesti "sydänrasvaa”. Tälle fosfolipidille annettiin aikoinaan tällainen nimi siksi, että se löydettin ensimmäiseksi sydänlihaksesta ja sitä on sydämessä normaalisti paljon. Kardiolipiinilla on ainutlaatuisia fysikaalisia ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä solujen pienoisvoimalaitosten, mitokondrioiden, normaaleille toiminnoille. Kun mitokondriot menettävät kardiolipiiniä, niiden kalvot alkavat vuotaa, ja ne menettävät kykynsä tuottaa energiaa normaalisti. Mitokondrioiden toimintahäiriöt eivät vähennä pelkästään sydänlihaksen energiansaantia, vaan samalla vapaat radikaalit alkavat lisääntyä soluissa tuottaen niissä tuhoa.
http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cg ... 04015.html

Uusi tutkimus osoittaa, kuinka nykyään voidaan MRI-laitteella elegantisti todeta vääränlaisen rasvan kertyminen sydämeen. Tällainen rasva on erityisen vaarallista siksi, että se vähitellen tappaa sydänsoluja, jotka eivät uusiudu.
http://tinyurl.com/2vl4kx

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat