Seuraa 
Viestejä45973
moskova. Suomen korkea poliittinen johto tiesi Venäjällä käydyistä epävirallisista keskusteluista Karjalan palauttamisen tiimoilta, kertoo presidentti Boris Jeltsinin hallinnossa neuvonantajana työskennellyt Andrei Fjodorov.

"Virallisesti, tietenkään, mitään ehdotusta ei tehty", Fjodorov sanoi Helsingin Sanomille keskiviikkona.

Fjodorov oli vuosina 1991–1992 mukana ryhmässä, jossa laskettiin hintaa muun muassa Karjalan palauttamiselle Suomeen. Nykyisin ei-valtiollisen Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtajana työskentelevä Fjodorov kertoi viikko sitten lehtikolumnissa Argumenti Nedeli -lehdessä, että Suomen hinnaksi arvioitiin 15 miljardia dollaria.
HS. 5.9.2007

Valtiotieteen tohtori, entinen ulkoministeriön virkamies Jukka Seppinen ei ole yllättynyt siitä, että Karjalan palautus on viime aikoina jälleen noussut esiin monelta taholta.

Seppisen mukaan korkea-arvoinen neuvostodiplomaatti kertoi hänelle Helsingissä elokuussa 1991, että Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitea halusi keskustella Suomen johdon kanssa luovutetun Karjalan palautuksesta.

Seppinen ei silloin enää ollut ulkoministeriön palveluksessa. Hän kertoo kirjoittaneensa asiasta silloiselle presidentille Mauno Koivistolle ja ulkoministerille Paavo Väyryselle (kesk).

HS. 5.9.2007

Koiviston dementian voi vielä ymmärtääkin, kun ikää on jo niin paljon
mutta Väyrysen muistamattomuus vaikuttaa valikoidulta. Mutta tätä se
on kai aina Suomen poliittinen toiminta ollut. Ensin munataan perusteellisesti
ja jos asia sattuu vuosien päästä paljastumaan, heittäydytään dementikoksi.

Kommentit (9)

salai
Seuraa 
Viestejä8311

Salaliitto!

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Että olisi pitänyt sijoittaa helvetisti rahaa venäläisten kaatopaikkanaan pitämän, raiskatun joutomaan ostoon? Ja sitten sijoittaa kymmenkertainen summa infrastruktuurin rakentamiseen? Hankkia kylkiäisenä maahan Venäläisvähemmistö jonka oikeuksia idän nalle voisi tarvittaessa tulla tankeilla valvomaan? Tunkea maan raja taas 30 km päähän Pietarista että päästään seuraavan ison rytinän aikana varmasti taas talvisotimaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei Suomella olisi ollut varaa ottaa karjalaa takaisin, eikä olisi vieläkään.

Silti ärsyttää, että huippupoliitikot valehtelevat

[size=150:dp8luvp3]Fjodorov: Koivisto ja Väyrynen tiesivät Karjala-tunnusteluista[/size:dp8luvp3]

Julkaistu: 5.9.2007 21:19
Susanna Niinivaara
helsingin sanomat
ALEKSEI MJAKISEV

Andrei Fjodorov työskentelti neuvonantajana presidentti Boris Jeltsinin hallinnossa.

moskova. Suomen korkea poliittinen johto tiesi Venäjällä käydyistä epävirallisista keskusteluista Karjalan palauttamisen tiimoilta, kertoo presidentti Boris Jeltsinin hallinnossa neuvonantajana työskennellyt Andrei Fjodorov.

"Virallisesti, tietenkään, mitään ehdotusta ei tehty", Fjodorov sanoi Helsingin Sanomille keskiviikkona.

Fjodorov oli vuosina 1991–1992 mukana ryhmässä, jossa laskettiin hintaa muun muassa Karjalan palauttamiselle Suomeen. Nykyisin ei-valtiollisen Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtajana työskentelevä Fjodorov kertoi viikko sitten lehtikolumnissa Argumenti Nedeli -lehdessä, että Suomen hinnaksi arvioitiin 15 miljardia dollaria.

Fjodorovin mukaan pitää erottaa neuvottelut ja kontaktit. "Ei ollut neuvotteluja, mutta oli kontakteja", hän naurahtaa.

"Kontaktit ovat sellaisia, että ihmiset ovat illalla yhdessä saunassa ja juttelevat, katsomme mikä on reaktio, ja niin sitten toimimme", Fjodorov sanoo.

Hänen mukaansa presidentti Mauno Koivisto tiesi, "että tällaisia ajatuksia oli". Samoin hän pitää selvänä, että ulkoministeri Paavo Väyrynen oli epävirallisista keskusteluista tietoinen. Sillä "hyvän ministerin pitää tietää tällaisista asioista ja Väyrynen oli hyvä ministeri".

Fjodorovin mukaan Venäjän oli tärkeä tietää Suomen suhtautuminen Karjalaan ennen presidentti Boris Jeltsinin ensimmäistä Suomen-vierailua vuonna 1992.

Tutkija Jukka Seppinen kertoi keskiviikon Ilta-Sanomissa, että venäläinen diplomaatti pyysi häntä välittämään tiedon Karjala-keskusteluista Suomeen.

Fjodorov pitää todennäköisenä, että näin myös kävi. Venäjällä oli Karjala-asiassa kontakteja Suomessa "korkealla poliittisella tasolla".

Fjodorov ei halua kertoa, keitä Venäjän hallituksen aloitteesta perustetussa ryhmässä oli mukana. Henkilöitä siinä oli 6–8 ja laskelmat tehtiin tosissaan.

Jeltsin ei Fjodorovin mukaan itse osallistunut keskusteluihin tai käskenyt niitä aloittamaan, mutta luonnollisesti tiesi niistä. Vaikka Jeltsin ei komentanutkaan puhumaan aluekysymyksistä, innoittaja voi pitää Jeltsinin aloittamaa uutta aikaa. Venäjä halusi tuolloin muun muassa hoitaa ulkopolitiikkaa toisin kuin Neuvostoliitto.

"Hänellä [Jeltsinillä] ei ollut imperialistista lähestymistapaa, hän oli päinvastoin hyvin joustava. Hän halusi solmia hyvät suhteet itään ja länteen", Fjodorov sanoo.

Siksi uuteen aikaan sopivat myös keskustelut aluekysymyksistä. Suomessa ei Fjodorovin mukaan oikein tiedetty, miten tämän uuden Venäjän toimijoihin piti suhtautua.

"Oli uusi Venäjä ja uusi Suomi, ja meidän piti rakentaa uudet suhteet. Suomessa pelättiin kovasti. Suomessa suurin osa poliitikoista ei ymmärtänyt lainkaan, mitä tapahtui Venäjällä. Suomessa pelättiin, ja tämä tunnettiin myös Moskovassa", Fjodorov sanoo.

Fjodorovin tulkinnan mukaan Suomi tavallaan hukkasi tuolloin mahdollisuuden avata keskustelu Karjalasta. Hän uskoo, että jos Suomen puolelta olisi tullut siihen signaali, Venäjä olisi ehkä ollut neuvotteluihin valmis.

"Ei ehkä Karjalan palauttamiseksi, mutta joihinkin yhteisiin projekteihin", Fjodorov sanoo.

Karjalalle laskettu hinta on Fjodorovin mukaan ennen julkaisematonta tietoa myös venäläisille, vaikka muuten Karjalasta onkin puhuttu.

Fjodorov päätti kertoa hinnasta siksi, että häntä harmitti Kainuun Sanomissa kesällä julkaistut väärät tiedot. Kainuun Sanomien mukaan Karjalan hinta laskettiin Suomessa.

Suomalaisilla menee ilmeisesti liian hyvin, kun ei ole muita asioita vatvottavana kuin vanhat stasipaperit ja Karjalan palautus.

1930 luvullakin vaadittiin Karjalaa takaisin, tosin vähän kauempaa kuin nykyisin. Silloiset historian tuntijat tiesivät vienankarjalan kuuluvan Suomeen, aivanpa Uralille saakka. Ja kuinkas sitten kävikään?

Eiko mediallakaan ole muuta tekemistä kuin jauhaa vanhoja asioita. Luulisi ihan päivänpolitiikassakin olevan uutisaiheita.

Leuka
Ei Suomella olisi ollut varaa ottaa karjalaa takaisin, eikä olisi vieläkään.

Meillä oli varaa maksaa sotakorvausten suuruusluokan pankkituki ja ostaa "ilmaa Saksasta" Rellu Relanderin ja poliittisen yläluokan Sonera-sekoilussa?

Ei Karjalan kunnostamiseen menisi suomalaisten rahaa, sillä maaomaisuus on hyvä vakuus rahoittajille. Toisin on tämä "lähialuetuen" kanssa, kun maksamme omasta pussistamme Venäjän meiltä varastaman alueen kunnostusta. Ne rahat eivät tule takaisin.

Mikset siis arvostele sitä?

Milläs rahoilla Stalin muuten saattoi varastaa Karjalan meiltä? Minkä neuvonantajan Neuvostoliitto Sinussa menettikään!!?? Heti kun saan aikakoneeni toimimaan, heivaan Sinut vuoden 1939 Moskovaan. Voitkin aloittaa paikallisen murteen opettelun jo heti.

"Tawaritsh Stalin, -Ei meillä ole varaa ottaa Karjalaa... "

K. K.
Suomalaisilla menee ilmeisesti liian hyvin, kun ei ole muita asioita vatvottavana kuin vanhat stasipaperit ja Karjalan palautus. 1930 luvullakin vaadittiin Karjalaa takaisin, tosin vähän kauempaa kuin nykyisin. Silloiset historian tuntijat tiesivät vienankarjalan kuuluvan Suomeen, aivanpa Uralille saakka. Ja kuinkas sitten kävikään?
Eiko mediallakaan ole muuta tekemistä kuin jauhaa vanhoja asioita. Luulisi ihan päivänpolitiikassakin olevan uutisaiheita.
Olen kanssasi pääosin samaa mieltä (lihavointi minun). Aika ajottain samaa asiaa jauhetaan. Täälläkin on monta ketjua tästä asiasta (sukuni isän puolelta on Karjalan kannakselta).

Antaa asian olla. Harmia palautusjutuista vain tulisi. Ei siellä ole enää paljoakaan alkuperäisiä, Suomea puhuvia. Joskus reilu 10 vuotta sitten oli vielä Venäjän Karjalassa n. 13% Suomea puhuvia. Julkasitaanhan Petroskoissa tosin suomenkielistä sanomalehteä. Olen siellä toimituksessa käynytkin. On siellä tosin paljon muutakin suomenkielistä julkaisutoimintaa. Mm. Aunuksessa. Tässä eräs linkki http://gov.karelia.ru/gov/Power/Archives/bulv_f.html

Täällä Kauppalehden kolumnissa on asiasta lisää http://uutisblogi.blogit.kauppalehti.fi ... lkkalampi/
"Keskustelu Karjalan palauttamisesta on sotkettu venäläisväitteisiin Karjalan luovutushinnasta. Mitä arvoa väitetyssä 15 miljardin dollarin kaupassa olisi siirtynyt? Ei mitään. Minkä tuoton sijoitetulle pääomalle saisi Karjalan ostamisella? Ei mitään." Ja siellä kommenteissa vielä lisää.

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1777

Jarmo Mäkelä kirjoittaa YLEn sivuilla venäläisten lehtien Suomi-kirjoittelusta tulkiten niitä vanhaan kunnon kremnologiseen tyyliin.

Merkittävää oli, että hän esitti itse seuraavanlaisen analyysin Väyrysen puoluehankkeesta:

Paavo Väyrysen uuden Kansalaispuolueen perustamista ei Venäjän mediassa oltu tämän viikon alkuun mennessä uutisoitu lainkaan. Tämä on kummallista, sillä Venäjällä suosittu dosentti Johan Bäckman asettui Facebookissa tukemaan uutta puoluetta jo tammikuun 25. päivänä ja lupasi sille heti kättelyssä 10 prosentin kannatuksen. Erikoiseksi asian tekee se, että Väyrynen ilmoitti puolueen perustamisesta vasta yhdeksän päivää myöhemmin eli helmikuun neljäntenä. Olisikohan siis kyse jostain yhteisestä hankkeesta?

http://yle.fi/uutiset/venajan_verkossa_venaja_loi_suomen/8684324

Diam
Seuraa 
Viestejä3808

Suomella on varastoissa vielä Halosenkin jäljiltä hirvittävä asearsenaali, koska ne on salaa louhittu maan alle, niin niitä voi olla siellä käsivarteen asti.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

jussipussi
Seuraa 
Viestejä64327

George Hanson kirjoitti:
Jarmo Mäkelä kirjoittaa YLEn sivuilla venäläisten lehtien Suomi-kirjoittelusta tulkiten niitä vanhaan kunnon kremnologiseen tyyliin.

Merkittävää oli, että hän esitti itse seuraavanlaisen analyysin Väyrysen puoluehankkeesta:

Paavo Väyrysen uuden Kansalaispuolueen perustamista ei Venäjän mediassa oltu tämän viikon alkuun mennessä uutisoitu lainkaan. Tämä on kummallista, sillä Venäjällä suosittu dosentti Johan Bäckman asettui Facebookissa tukemaan uutta puoluetta jo tammikuun 25. päivänä ja lupasi sille heti kättelyssä 10 prosentin kannatuksen. Erikoiseksi asian tekee se, että Väyrynen ilmoitti puolueen perustamisesta vasta yhdeksän päivää myöhemmin eli helmikuun neljäntenä. Olisikohan siis kyse jostain yhteisestä hankkeesta?

http://yle.fi/uutiset/venajan_verkossa_venaja_loi_suomen/8684324

Sopisiko nimeksi paremminkin "rehellisten puolue"?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat