Seuraa 
Viestejä45973

Olen masentunut ja kärsin kroonisesta unettomuudesta. Voidaanko ongelma korjata pelkän serotoniinin avulla, vai tarvitsenko hoitoon myös unilääkkeitä? Unilääkkeet eivät ole aikaisemmin auttaneet ongelmaani - vain pahentaneet oloani.

Kommentit (15)

En ole lekuri, mutta magnesiumin puute lisää haluttomuutta ja sitä syntyy stressin oireena. Lisäksi magnesium on aine, jota keho ei tuota eli sitä pitää hankkia tietynlaisesta ravinnosta tai lisäaineena (kuten Diasporal). Ylipäätänsä monien aineiden puute lisää stressityyppisiä oireita. Lääkäriltä kannattaa käydä kysymässä ja kysy jotain muuta kuin sitä lääkettä; tarkoitan, että mitä ruokailutottumuksia pitäisi muuttaa? Se ruoka mitä tunget kitaasi vaikuttaa koko elimistön toimintaan enemmän kuin mikään 'tabu'.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Myös liika serotoniini voi aiheuttaa unettomuutta. Veikkaan että ongelmasi on enemmänkin ahdistus/stressi kuin masennus. Ahdistus vaikeuttaa nukkumistasi, ja se voimasi, jolloin tuntuu siltä kuin olisi masennus.

Tämä oli siis maallikon puoskarimaista MuTuilua, mutta ... ainakin tuntuisi ihan järkeenkäyvältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Weird'Os
Olen masentunut ja kärsin kroonisesta unettomuudesta. Voidaanko ongelma korjata pelkän serotoniinin avulla, vai tarvitsenko hoitoon myös unilääkkeitä? Unilääkkeet eivät ole aikaisemmin auttaneet ongelmaani - vain pahentaneet oloani.

Kannattaisi kokeilla myös Omega-3 rasvahappoja, eli jotain vahvaa kalaöljyä (Vitamar ym.) tai E-EPA:a, tutkimusten mukaan tehoavat melko hyvin masennukseen.

Jos ahdistuneisuus liittyy voimakkaasti masennukseen, silloin ehkä parempi lääke olisi myös noradrenaliinivaikutuksen omaava, kuten esim. venlafaksiini. Vaikuttaa myös ahdistuneisuusoireisiin, paremmin kuin yksinomaan serotoniinin takaisinottoestäjät.

"Käyttöaiheet

Masennustilat.
Depressiokohtauksen relapsien tai taudin uudelleenpuhkeamisen ehkäisyyn.
Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö (DSM-IV luokituksen mukaan). Sosiaalisten tilanteiden pelko. Paniikkihäiriö - myös silloin, kun paniikkihäiriöön liittyy julkisten paikkojen pelkoa (agorafobia).

Farmakodynamiikka

Efexor on rasemaatti, jonka vaikuttava aine venlafaksiini lievittää masennusta. Venlafaksiini ja sen aktiivinen päämetaboliitti, O-desmetyylivenlafaksiini (ODV), vaikuttavat pääasiassa estämällä serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinottoa keskushermostossa, mutta ne näyttävät estävän myös jonkin verran dopamiinin takaisinottoa. Venlafaksiini ja O-desmetyylivenlafaksiini vähentävät β-adrenergisten reseptorien herkkyyttä sekä lyhytaikais- (kerta-annos) että pitkäaikaishoidossa. Ilmiön kliininen merkitys on epäselvä. Venlafaksiini ja O-desmetyylivenlafaksiini ovat lähes ekvipotentteja neurotransmittereiden takaisinoton suhteen. Venlafaksiinilla ei ole affiniteettia histamiini- eikä α-adrenergisiin reseptoreihin. Affiniteettia opiaatti- ja bentsodiatsepiiniherkkiin reseptoreihin ei myöskään ole osoitettu. Venlafaksiini ei estä monoamiinioksidaasin (MAO) vaikutusta."

Kokeile vaihtaa lääkkeeksi Triptyl. Se auttaa serotoniinin ja noradrenaliinin pitoisuuksiin ns. takaisinoton estäjänä. Toimii oikealla annostuksella myös unettomuuteen. Annostus 150-200mg iltaisin otettuna auttaa unettomuuteen n. 2-3h kuluttua lääkkeen nauttimisesta.
Sivuoireina saattaa esiintyä limakalvojen kuivamista.
Ei saa käyttää MAO-lääkityksen aikana.

Sinun pitää ratkaista uniongelmasi nopeasti, koska unettomuus yhdistettynä masennukseen vie nopeasti huonompaan suuntaan. Unilääkkeet saattavat helpottaa oikean unirytmin löytämisessä, mutta ovat haitallisia pitkään käytettynä. Muista myös, että lääkitys on AINA yksilöllinen ja samaa vaikuttavaa ainetta sisältävät lääkkeet vaikuttavat eri tavoin eri ihmisillä. Näin ollen sinun tulee heti ottaa yhteyttä läkäriisi ja sovitte toimenpiteistä.

Voi hyvin ja parane pian!

Jos kysyjän lääke on Efexor (serotoniinilääke) on syytä huomata, että sen vaikutukset ovat vakiintuneet vasta useamman viikon säännöllisen käytön jälkeen. Lisäksi on mahdollista, että lääkäri on aluksi määrännyt annostuksen varmuuden vuoksi alakanttiin, eli annostusta voidaan joutua lisäämään parhaan tason löytymiseksi. Ei siis pidä tehdä liian nopeita johtopäätöksiä lääkkeen lopullisesta vaikutustehosta.

Ulmas kirjoitti:
Kannattaisi kokeilla myös Omega-3 rasvahappoja, eli jotain vahvaa kalaöljyä (Vitamar ym.) tai E-EPA:a, tutkimusten mukaan tehoavat melko hyvin masennukseen.

Tosiasiassa kliinisten kaksoissokkotutkimusten mukaan nimenomaan tavallinen perinteinen kalalaöljy, joihin luen myös Vitamarin, ei auta masennukseen. Sitä vastoin E-EPA voi auttaa, sillä kalaöljyn noin 50 rasvahaposta vain EPA on antidepressiivinen ja antipsykoottinen. Ne muut rasvahapot (mm. DHA) siellä tavallisissa öljyissä vain estävät EPAn antidepressiivistä vaikutusta, sanovat mm. psykiatrian apulaisprofessorit Malcolm Peet ja Krishna Vaddadi, jotka ovat tutkineet sekä DHA-tiivisteitä että E-EPAa. Omega-3-tutkimukset masennuksen hoidossa on nähtävissä tästä taulukosta
http://tinyurl.com/cqu9e

E-EPAn merkittävimpiä vaikutusmekanismenaj aivoisa on N-asetyyli-aspartaatti-nimisen (NAA) valkuaisaineen määrän lisääminen. NAA ravitsee ja ruokkii aivosoluja ja pitää niitä hengissä. Asian osoitti ensimmäisenä psykiatri Sophia Frangoun johtama työryhmä
http://tinyurl.com/yjwlml

Sittemmin myös professori Basant K. Puri on vahvistanut havainnon antamalla E-EPAa oppimisvaikutuksista kärsiville lapsille, ja kuvaamalla heidän aivonsa.

E-EPAn muista vaikutusmekanismeista aivoissa voi lukea lisää myös uudesta kirjastani Ravitsemus ja mielenterveys (Karprint Oy). Kirjan esittely:
http://tinyurl.com/3cxqc9

Väitat ettei perinteinen kalaöly jossa on sekä EPA että DHA rasvahappoja tehoa lainkaan masennukseen, sitten kannattaisi poistaa valehtelevat vanhemmat kirjoituksesi netistä.

Lainaus:
"Masennus ja kalaöljy

Taiwanilainen tutkimus vahvistaa aikaisempia havaintoja: Kalaöljy tehoaa masennukseen

Harvardin yliopisto julkaisi vuonna 1999 ensimmäiset mullistavat tulokset kalaöljyn bipolaarista masennusta parantavasta vaikutuksesta. Sen jälkeen on kalaöljytutkimuksia julkaistu monista maista niin uni- kuin bipolaarisesa masennuksessa (myös raskauden aikana ja sen jälkeen). Uusin tutkimus tulee nyt Taiwanista. Se julkaistiin elokuun European Neuropsychopharmacology -lehdessä (1).

Tutkijat muistuttavat aluksi mieliin, että masennuspotilaiden punasolujen, veriplasman ja muiden kudosten rasvahappokostumus on epänormaali: Kudoksissa on tavallista vähemmän kalaöljystä tunnettuja EPA ja DHA-rasvahappoja. Pieni pitoisuus kuvastaa usein potilaiden ruokailutapoja. Toisin sanoen he eivät ole syöneet riittävästi kalaa.

Tähän 8 viikon tutkimukseen valittiin 28 syvästä masennuksesta kärsivää potilasta, joista puolet sai 9.6 grammaa omega-3-rasvahappoja (kalaöljyä) ja puolet vastaavaa lumevalmistetta.

Kalaöljyä saaneiden potilaiden tila parani merkitsevästi verrokkeja nopeammin. Arvioinnissa käytettiin psykiatriassa yleistä Hamiltonin arviointiasteikkoa (Hamilton Rating Scale for Depression). Mitään sivuvaikutuksia ei raportoitu, vaikka päiväannos oli melko suuri. "Kalaöljyn käyttö parantaa hoidon ennustetta", päättelevät tutkijat.

Sama psykiatriryhmä osoitti jo aikaisemmin, että kalaöljy tehoaa bipolaariseen masennukseen (2) sekä raskauden aikaiseen masennukseen (3)."

Ja samanlaisia tutkimuksia tavallisesta kalöljystä on vaikka kuinka kuten yllä viitataan "Sen jälkeen on kalaöljytutkimuksia julkaistu monista maista niin uni- kuin bipolaarisesa masennuksessa (myös raskauden aikana ja sen jälkeen)".
Eli onko niin että Tolonen siirtyi E-EPA-mannekiiniksi ja markkinamieheksi ja sen jälkeen bisneksiä edistääkseen pitää kieltää kaikki myönteiset tulokset tavallisista kalaöljyistä?

E-EPA-tutkimuksen kanssa rinnan olisi ehkä syytä tehdä tutkimusta jossa mukana olisi E-EPA:n kanssa tavallinen vahva omega-3 kalaöljy ja näiden välisiä tuloksia verrattaisiin plaseboryhmään ja toisiinsa.

E-EPA:ssa liikkuu vain tällä hetkellä suurempi raha, joten tavallisten omega-3 (EPA/DHA) kalaöljyjen hyötyjä on alettu mitätöidä ja väheksyä, samalla kun tutkimuksia tehdään vain E-EPA:lla josta saadaan paremmat voitot.

Väitetään että samassa tuotteessa oleva DHA estää EPA:n vaikutusta, mistä ei ole näyttöä. Lisäksi sanotaan että omega-3 kalaöljyn EPA:n prosenttimäärä on pieni kun E-EPA-tabletissa prosenttiluku on suuri.
Kuitenkin esim. nestemäisessä Vitamar Omega-3:ssa EPA:n määrä päiväannoksella on 1200 mg, ja vaikka E-EPA imeytyy hieman paremmin sitä on päivittäisannoksen tabletissa vain 500-600 mg. Voithan ottaa tietenkin tabletteja useamman (niin nestettäkin). Hintaero on kuitenkin melkoinen ja E-EPA tulee kalliimmaksi kaikilla annostuksilla.

Ulmas kopioi ylle minun tekstiäni, jossa selostan Harvardin yliopiston tutkimusta, ja väittää minun siinä valehtelevan. Kova ja perusteeton väite. Ulmas ei ole ilmeisesti koskaan edes nähnyt E-EPAa, kun hän luulee sitä tabletiksi.

Ulmas jättää tarkoitushakuisesti pois lainauksestaan seuraavan oleellisen osan:
"Etyyliesteröity kalaöljy on tehokas lisähoito maanis-depressiiviseen (bipolaariseen) masennukseen, osoitti tohtori Andrew L. Stollin johdolla Harvardin yliopistossa tehty tutkimus. Tulokset julkaisi psykiatrien laatulehti Archives of General Psychiatry vuonna 1999."
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/full/56/5/407

Kyseessä oli siis etyyliesteröity kalaöljy, jossa oli sekä EPAn että DHA:n etyyliesteriä, ja se paransi merkitsevästi maanisdepressiivisen mielitaudin ennustetta. Se että mukana oli DHA:ta ei mitenkään todista juuri tämän rasvahapon tehon puolesta. Pikemminkin se saattoi vähentää E-EPAn tehoa, kuten myöhemmin on käynyt ilmi. Stoll suosittaa nykyään 90 prosenttista E-EPAa ja sen lisänä antioksidantteja masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon.

Ulmaan mainostama Vitamar ei suinkaan vastaa sisällöltään Stollin ensimmäisessä tutkimuksessaan käyttämää valmistetta, jonka omega-3-rasvahapot oli varta vasten valmistettu etyyliesteriksi, koska ne läpäisevät veriaivoesteen paremmin kuin triglyserideinä olevat omega-3:t.

Turkulaiset psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat E-EPAsta elokuussa 2005 Suomen Lääkärilehdessä näin:
"Uutta ajattelutapaa biologisen hoidon osalta edustavat neuroprotektiivisten aineiden tai kalarasvahappojen käyttö psykoottisten häiriöiden ja potentiaalisesti prodromaalioireilun [varhaisoireilun] hoidossa. Muun muassa litiumin, lamotrigiinin, glysiinin ja C- tai E-vitamiinien tutkimista on ehdotettu. Kiinnostava mahdollisuus on rasvahappojen, mm. eikosapentaeenihapon (E-EPA) käyttäminen varhaisoireilun lääkinnällisessä hoidossa, sillä kysymyksessä on elimistön normaalistikin tarvitsema ravintoaine, joka on sivuvaikutusten ja lääkeaineinteraktioiden osalta pääosin ongelmaton. Näyttöä E-EPA:n käyttökelpoisuudesta muun lääkehoidon lisänä on olemassa sekä depression että skitsofrenian osalta."

Heinimaa M, Svirskis T. Kuinka hoitaa psykoosiriskissä olevaa? Suomen Lääkärilehti 2005;30–32 (3003-3008).

Psykiatrit Antti Tanskanen ja Jari Tiihonen kirjoittavat Duodecimin pääkirjoituksessa masennuksen hoidosta kalaöljyllä 25.9.2004:
"Huomionarvoista on, että useimmissa tutkimuksissa EPA:n ja lumelääkkeen ero on ollut erittäin merkitsevä pienistä ryhmistä (alle 20) huolimatta, joten havaittu vaikutus masennusoireisiin on ollut erittäin vahva."

No niin uskoni ihmisen hyvyyteen hieman horjuu, mutta nuo kaikki edellämainitut voi huoletta hylätä, ja käytää omaa järkeä.

Liikunta on paras mahdollinen tasapainottaja unettomuuteen, tästä on omakohtaista näyttöä: ulkoilu, ja kaikki muu liikunta järkevissä mitoissa auttaa ehdottomasti unettomuuteen.

henkka
No niin uskoni ihmisen hyvyyteen hieman horjuu, mutta nuo kaikki edellämainitut voi huoletta hylätä, ja käytää omaa järkeä.

Liikunta on paras mahdollinen tasapainottaja unettomuuteen, tästä on omakohtaista näyttöä: ulkoilu, ja kaikki muu liikunta järkevissä mitoissa auttaa ehdottomasti unettomuuteen.


Kaikki edellämainitut? Minä nyt sanon senverran, että uskon luonnollisiin hoitoihin, kuten aiemmin mainitut kalaöljyt jne, sekä liikunta ja terapia ilman lääkkeitä, meditaatio jne.
Mutta kun aletaan serotoniinireseptorien kanssa pelaamaan, niin riskit on mielestäni turhan suuret. Moni SSRI aiheuttaa muiden sivuoireiden lisäksi jonkin sortin psykoosioireita (pienelle) osalle käyttäjistä.
Esimerkkinä käytän lääkeyhtiötä nimeltä Eli Lilly, jonka SSRI-tuotteen aiheuttamat psykoositapaukset ajoivat kehittämään antipsykootti Risperdalin. Ja kauppa käy, ensin masennuksen johdosta Prozac-kuurille, sitten kun alkaa tarpeeksi himmenemään on Risperdalin aika. Ja jos yhtiötä vielä oikein lykästää, aiheutuu Risperdalista potilaalle vielä diabetes. Johon Eli Lilly kehitti sitten myös lääkkeen. Minun uskoni lääketieteeseen horjuu enemmän kuin usko itse ihmisiin.

Lääkkeet eivät tee sinusta tervettä ihmistä, lääkkeet vain poistavat oireita. Kärjistettynä ja yleistettynä, mutta turhan usein näin...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat