Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Katsottiin tuossa kaverin kanssa luonto-ohjelmapätkä siinä oli mm. seeproja. Heräsi kysymys miksi evoluutio on ne toteuttanut. Savanilla ne eivät ainakaan miltään suojaväriltä näyttäneet, vaan päinvastoin, erottuivat ympäristöstään erittäin hyvin.

Lierikki Riikonen

Kommentit (6)

Vierailija

Laumassa raitameri sekoittaa saalistajan, eikä siitä vilinästä jellonan ole helppo erottaa, mihin iskee.

Näin olen antanut itselleni luonto-ohjelmien kertoa.

Vierailija

Käsittääkseni niissä raidoissa ei niinkään ole kysymys ympäristöön sulautumisesta, vaan kun seeprat pakkaantuvat vaaran uhatessa yhteen niin saalistaja ei raitojen takia erota seeproja toisistaan.

edit. aina myöhässä

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399
Liittynyt19.6.2005

Luonnon oma viivakoodi?

Varmaan seepra laumaeläimenä hyötyy toisten seeprojen tunnistamisesta. Laumassa yksilön hengissäselviämismahdollisuudet paranevat.

Siis en tiedä, kunhan mutuilen.

Vierailija

Tämmöistäkin selitystä on tarjottu:

"Seeprat elävät laumoissa ja niiden vihollisia ovat leijonat yms. Leijonien metsästystaktiikka perustuu siihen, että käydään laumasta erillään olevan yksilön kimppuun. Raidoituksen ei ole tarkoituskaan naamioida yksittäistä seepraa ruohikkoon, vaan hävittää yksittäisen eläimen hahmo seepralaumassa. Leijonat eivät tiedä, missä yksi seepra alkaa ja toinen loppuu eivätkä voi metsästää normaalisti keskittyen yhteen kohteeseen. "

Vierailija

Tiikerin raidat toimivat sitten ihan päinvastaisesti. Eläin pystyy sulautumaan viidakon ja ruohikon varjoihin huomaamattomaksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat