Seuraa 
Viestejä45973

Karmaisevan näköistä menoa. Jonkin aerodynaamisen (maa?)- efektin hyödyntämistä, mutta katsoin juttua "kylmin värein". Kieli on venäjää.

Youtubesta poistettu.
Vaihdoin otsikkoa. Vanha: Matkustaisitko tällä?

Sivut

Kommentit (75)

Kyseessä on wanha dokumentti silloisen Neuvostoliiton innovaatioista. Noita ei ole tarkoitettu itse asiassa siviilimatkailuun vaan jenkkien pommittamiseen.

On sen verran mielenkiintoinen pätkä että esitän sen eräälle Venäjää/Suomea puhuvalle tuttavalleni. Jotain sentään ymmärsin mutta ei kannata kommentoida nyt sen enempää ilman parempaa tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Neuvostoliittolainen "vesilintu". Liitää lähellä vedenpintaa ja kantaa paljon lastia. Noitahan yritettiin kaupata cargo kuljetuksiin länsimaihin joskus 90-luvulla. Sittemmin en ole kuullut.

Alkuperäinen käyttötarkoitus oli nopea maihinnousualus. Tuon ajan (siis80-luku) rannikkopuolustus ei välttämättä olisi laiteeseen ehtinyt reagoida ennen joukkojen rantautumista ja jopa järjestäytymistä.

Joskus intissä oli sellainen skennaario että "ylivoimainen, mekanisoitu, yllättävä ja suuri vihollisosasto suorittaa massiivista maahan nousua/laskua länsirannikolle". Taisivat viitata jossain välissä myös näihin koneisiin. Sittenhän me zhingahtelimme.

Kone lentää pari metriä meren pinnan yllä.

Finlandes
Seuraa 
Viestejä1399

Äääh taas unohdin villakoiran ytimen. Kone on kehitetty käyttämään hyväkseen (jos en väärin muista) merituulta. Ylimääräistä nostetta joka mahdollistaa kömpelön koneen liidon rannikolle suhteellisen pienin polttoainekustannuksin.

Edit: edelläpuhunut pääsikin jo villakoiran ytimeen.

Jäi painottamatta se mitä tuossa lähinnä hain eli se tuon härvelin olemus, joka on varsin trammaattinen kiitäessään matalalla kuin lentokone, joka ei pääse kunnolla ilmaan.
Olisiko se vaikuttamassa ettei noita taida olla nyt yhtään liikenteessä?

Ehkä se jää pahasti väliin lentokoneen ja ilmatyyny-aluksen/kantosiipi-aluksen suhteen, olematta riittävän nopea.

Olisihan tuo liikennöimässä vaikka suomen ja viron välillä aika vinkeä härveli.

Tuon ison KM-ekranokoneen edesmenneen suunnitelijan Rostislav Alexeevin suunnittelutoimisto Alexeev Central Hydrofoil Design Bureau Nižni Novgorodissa jatkaa edelleenkin näiden GEV-koneiden parissa.

Suunnittelutoimisto oli vahvasti esillä elokuun lopulla Žukovskissa pidetyssä Moskovan kansainvälisessä ilmailunäyttely MAKS:ssa . Kovasti toivat esiin sitä suunnitteilla olevaa yli 500 matkustajaa ottavaa ekranoa.

http://www.hs-ships.ru/e_pages.phtm?f=2&p=26

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuossa näkyy tavallisien lentokoneitten laskeutumisefekti myös. Kone ei voi laskeutua, jos patopainetta on liikaa eli on saatava sakkautuminen aikaan oikea-aikaisesti tuosta patoutuneesta ilmasta huolimatta.

Noilla monstereilla päästään lentokonenopeuksiin matalalla, mutta miten toimivat kovassa allokossa?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kalevi
Enpä kyllä uskaltaisi nousta venäläisvalmisteisen laitteen kyytiin.

Kyllä niihin kummasti tottuu ja onhan niissä oma charminsa, itse matkustan muutamia kertoja vuodessa Ilyushin ja Antonov koneilla, no jälkimmäinenhän ei enää ole venäläisvalmisteinen. Etenkin noissa Ilyushineissä tottumista vaatii niiden karsea melu ja muu resonointi sisätiloissa sekä kovin jyrkät ja "väkivaltaiset" nousut suuren konetehon myötä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

No eikös noilla laskeutuminenkin ole samaa lajia? Pudottaudutaan melkein pystysuoraan suurin osa laskusta. Johtuu siitä että piloteilla on taistelulentäjän koulutus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ei niillä nyt sentään kaikilla taistelulentäjän koulutusta ole. Mutta kyllä se alastulo etenkin lyhyillä kiitoradalla aika rytinällä myös tapahtuu hyvin aikaisella kovalla koneiden "reversoinnilla" verrattuna siihen mitä länsikoneilla on tapana. Mutta nousu on todella välistä epämiellyttävää, kun koneita huudatetaan huullunlailla kiitoradan päässä ja sitten päästetään jarrut ja lähdetään raketin lailla matkaan. Tuntuu välistä kuin kone nousisi pystysuoraan.

Finlandes
Äääh taas unohdin villakoiran ytimen. Kone on kehitetty käyttämään hyväkseen (jos en väärin muista) merituulta. Ylimääräistä nostetta joka mahdollistaa kömpelön koneen liidon rannikolle suhteellisen pienin polttoainekustannuksin.

Maavaikutus tuossa lienee kyseessä, se ilmenee lennettäessä hyvin lähellä maan- tai merenpintaa ja se luo paljon nostetta. En itsekään oikein ymmärrä ilmiön syntymistä, jotenkin miellän sen niin, että kone leijuu eräänlaisen "ilmapatjan" päällä, jonka rungon ja siipien muodot saavat aikaan. Muistelen lukeneeni myös, että maavaikutusta on syyttäminen monissa niissä tapauksissa, joissa kone on hyvin pian nousun jälkeen syöksynyt maahan; maavaikutus on luonut siipien alle nostetta ennen kuin vauhtia on ollut riittävästi nosteen ylläpitämiseksi korkeammalle noustessa ja maavaikutuksen kadotessa.

Boiengillakin on suunnitelmia jättiläiskokoisen, maavaikutusta hyväkseen käyttävä kuljetuskoneen rakentamisesta. Kone voisi lentää myös kuten tavallinen kone, mutta siipien asentoa muuttamalla se saisi täyden hyödyn maavaikutuksesta ja voisi kuljettaa hemmetisti tavaraa pitkien matkojen päähän suhteellisen vähäisillä polttoainekustannuksilla.

"It would be the biggest bird in the history of aviation.

Dwarfing all previous flying giants, the Pelican, a high-capacity cargo plane concept currently being studied by Boeing Phantom Works, would stretch more than the length of a U.S. football field and have a wingspan of 500 feet and a wing area of more than an acre. It would have almost twice the external dimensions of the world's current largest aircraft, the Russian An225, and could transport five times its payload, up to 1,400 tons of cargo.

Designed primarily for long-range, transoceanic transport, the Pelican would fly as low as 20 feet above the sea, taking advantage of an aerodynamic phenomenon that reduces drag and fuel burn. Over land, it would fly at altitudes of 20,000 feet or higher. Operating only from ordinary paved runways, the Pelican would use 38 fuselage-mounted landing gears with a total of 76 tires to distribute its weight./.../
http://www.boeing.com/news/frontiers/ar ... /i_pw.html

20-20000 feet 1400 tonnia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat