Seuraa 
Viestejä45973

http://www.kaleva.fi/html/JTpage500174.html

Kesy ahven vahtii mökkirantaa Kemijärvellä

Eemelillä ei tiettävästi ole paljoakaan virkaveljiä Suomessa tai muuallakaan maailmassa. Eemeli on kesy vahtiahven, joka on ottanut Aune Majavan kesämökin rannan vartioitavakseen Kemijärvellä. Rantavahdin tehtävien ohella Eemeli on myös kesäpaikan seurustelu-upseeri ja innokas uimakaveri. Mätäkuun juttu? Ei todellakaan, vaikka siltä kuulostaakin.

Eemeli on kaikkien kaveri, tai ainakin melkein kaikkien.

- Katso, tuossa tulee Eemeli ja Eeva. Kalle koettaa olla kolmantena pyöränä, mutta Eemeli antaa sille lähdöt, selostaa Kauko Karjalainen kalojen käyttäytymistä saunan rannassa.

Karjalaisen äidin Aune Majavan kesäpaikan rannassa Kemijärven liepeillä on kesyjä ahvenia uinut jo ainakin 15 vuotta. Aune Majavan mukaan ahvenet ovat kesyyntyneet vallan tuttavallisiksi kavereiksi.

- Välillä on nokittu sormia ja näykitty varpaita. Kun lähtee uimaan, niin ne uivat tuossa reiden vieressä, hän kertoo.

Eemelin, Eevan ja Kallen tuttavallisuutta ei parane epäillä. Aistiessaan laiturilla liikettä kalat yleensä tuppaavat rannan läheisyyteen. Tällä kertaa houkutusta pitää lisätä parilla pulskalla madolla. Eikä aikaakaan, kun ahvenet uivat syömään.

Eemeli on ahvenista suurin ja tummin. Se nappaa epäilemättä sormeen kiinni niin, että sitä voi jopa nostaa vedestä. Se ei tunnu säikkyvän ihmistä eikä edes salamavaloja, vaan se näyttää lähinnä nauttivan mallin roolista.

- Seuraavalla kerralla lehdistön pitää tuoda Eemelille sen kuvauspalkkio, joka on kilon verran tuoreita matoja, Karjalainen vitsailee.

Kotilampi rauhoitettu kalastukselta

Eemeliä pidetään jo lemmikkinä. Siihen on kiinnytty jo niin lujasti, että sen kotilampi on rauhoitettu kalastajilta.

- Jos mennään virveliä heittelemään, niin silloin mennään aivan lammen toiseen päähän, Karjalainen kertoo.

Kuten moni lemmikkikoirakin, hoitaa Eemeli myös vahdin tehtäviä. Se on ottanut tehtäväkseen järjestyksen valvomisen rannalla, ja se häätää epämieluisat lajitoverinsa rannasta alta aikayksikön. Eemelin kaltaisia ahvenia ei taida liiemmin olla, sillä hakusanalla "vahtiahven" ei Google löydä yhtään sivua.

Koska Eemeli on varsin tuttavallinen luonne, on se ystävystynyt myös mökillä käyvien kesävieraiden kanssa.

- Vieraat yleensä kysyvät ensimmäiseksi, että onkos Eemeliä näkynyt, Karjalainen kertoo.

Tuttavallisuus ja halukkuus kontakteihin on aiheuttanut myös pientä huolta. Miespuoliset uimarit ovat olleet hieman huolissaan, että uskaltaako laiturilta enää pulahtaa uimaan ilman uimahousuja. Karjalaisen mukaan huoli on kuitenkin turhaa.

Eläimet tuntuvat viihtyvän Aune Majavan mökin läheisyydessä. Hän kuitenkin antaa ymmärtää, että sukulaisten koirat ja kesyt ahvenet riittävät hoidokeiksi.

- Käärmeitä emme ala kesyttämään, vaikka niitä tässä lähistöllä onkin, Majava linjaa.

STT

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

Hyvä tarina. Noista tulee aina vain mielee ne tarinat kesyyntyneistä villielukoista, missä joku menee ja lahtaa sen kesyn elukan.

Olisinkin kovasti sitä mieltä, ettei villieläimiä pidä mennä kesytelemään.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Juu luin samanlaisesta sattumasta huvudstadsbladetista töissä tässä jokunen viikko sitten! siinä oli kylläkin kyse ruotsinmaalla asuvasta ruotsalaisesta perheestä kenen rantaan Alfred, eli ks. ahven ui. Perhe sitä ruokki ja hoivasi, ja huolestuikin kun alfred oli ollut poissa pari päivää.

Naurettiin ihan kippurassa, että voi kuinka suloista! kun olin nappula, meillä oli tuttavien mökillä sellaisia särkiä jotka asuivat laiturin alla ja tulivat aina uimareissuille mukaan. Söivät pullaa ja ranskanleipää kädestä. Olivat hauskoja!

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Useimpia eläimiä voi ruokkia ja totuttaa ihmisiin. Kesämökin kesyt julkkisabborret ovat sympaattisia. Kyynikkoa ehkä hieman hymyilyttää, kun ahvenia mieluusti virvelöidään savupönttöön lammen vastarannalta. Sikäläiset ahvenet kun ovat hyvin todennäköisesti syöttiläiden lähisukulaisia...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat