Seuraa 
Viestejä2875

Tajusin juuri että sänkyni yläpuolella olevassa yövalossa oleva energialamppu on kestänyt käytössä jo 18 vuotta, ja ollut tänä aikana neljässä asunnossa. Aika epeli.

Mikäs teidän vanhin, edelleen toimiva lamppunne on?

Sivut

Kommentit (53)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ostin lamavuosien alkumetreillä Osramin säästölamppuja ehkä 10 kpl. Niistä on pari, kolme hajonnut. Kaksi meni vessassa kun eivät kestäneet jatkuvaa sytyttelyä. Muuttuivat himmeästi punaisena palaviksi muutamassa päivässä. Yhdestä posahti elektroniikka. Eli 15 vuotta taitaa olla noilla. Niitä käytetään aivan tavallisissa huonevalaisimissa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
tiäremiäs
Oliko 18 vuotta sitten energialamppuja.

Niitä tuli joskus 1983 tietämissä. Ensimmäiset olivat Philips SL-merkkiä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
PeterH
Volitans
Sellainen noin 100-vuotta vanha toimiva hehkulamppu löytyy:

... vaan onko se ollut säännöllisessä, päivittäisessä käytössä?

Epäilen, että tuota ei ole käytetty lainkaan - testattu kuitenkin on. Siinä on vielä hiililankainen hehkulanka, eli se alkuperäinen Edisonin lampun bambusta tehty. Kestänee noin 1200 tunnin polton.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Naapurissa oli loisteputki, joka oli asennettu vuonna talon valistuessa vuonna 1971, säännöllisen epäsäännöllisesti käytössä. Viime vuonna ei sitten enää valaissut.

Energiansäästölamputhan ovat nekin loisteputkia, mutta niissä on liitäntäelektroniikka ympätty samaan runkoon - tulee tarpeettomasti jätettä, kun ei voi vain vaihtaa lamppua tai sytytintä tarvittaessa. Lisäksi ESL-lamppujen valoteho on hieman loisteputkia pienempi. ESL:ssä on vielä saatavilla vähemmän värisävyjä.

Jos uutta valaistusta suunnittelee, niin kannattaa laittaa mielummin loisteputkia.

ESL:ssä, sekä loisteputkissa on sellainen perusvika, että ne himmenevät käyttötuntien kasvaessa. Lamppu kannattaisi vaihtaa jo paljon ennen, ennen kuin se kokonaan lakkaa valaisemasta.

Minä olen tussilla kirjoittanut ESL:iini käyttöönottopäivän. Viime talvena hiipui vanhin, joka oli käyttöönotettu 1996. Keittiössä on yksi, jossa lukee 6.3.1996. Se tosin on sellaista mallia, että putken voi vaihtaa ja vaihdettu se onkin. Lamppu on ESSI YSUCEL 11 W.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

LEDien käyttöiänhän pitäisi olla näistä kaikista vaihtoehdoista se pisin. Itselläni on muutama LED-spotti ja niissä on naurettavan pieni kulutus, mutta eivät ole järin kirkkaitakaan. Kelpaavat lähinnä tunnelmavaloiksi. Senkin puolesta että niiden valo on kelmeän sinertävää, melko lähellä kuun valoa. Ideaalinen yölamppu siis.

Onko jo saatavilla LED-spotteja jotka vastaisivat kirkkaudeltaan halogeenispotteja?

Mulla on pari nykyisen hehkulampun "isoveljeä", n. 50 vuotiaita, jotka toimivat vielä. 500W, koko noin kaksinkertainen, sekä kanta että kupu.

Löytyy jopa niille pistokekin, tai mikä lie vastakappale onkaan.

Minulla on käytössä vuonna 1979 asentamani kolme loisteputkivalaisinta verhojen kappavalaisimina. Valaisimissa on edelleenkin alkuperäiset paksut loisteputket (siis toimivina).

Pertsa3
Mistähän löytyisi halpoja energiansäästölamppuja GU10-kannalla?

Wikipedia:
/.../ MR16-Compatible LED Lamps
MR16-compatible LED lamps are also available. They are similar in shape to halogen MR16 lamps, and can be used in most fixtures designed for MR16 lamps. The same is true of MR11-compatible LED lamps.

/.../Variations

MR16 lamps most often operate at 12 volts, although they are also available in other voltages. The common 12 volt MR16 lamps therefore require a magnetic or electronic transformer (sometimes misnamed as a ballast) to convert the 120 or 240 volt mains voltage to the operating voltage required by the lamp.

Certain MR16 lamps can operate directly on the mains voltage. These lamps typically use a GU10 turn and lock base so they can't be accidentally interchanged with low voltage lamps. As such, they are often referred to as GU10 rather than MR16 lamps. Because of their use of much-finer wire, the filaments of lamps that operate directly from mains voltage are much more fragile than those used in low-voltage lamps.

Low-voltage MR16 lamps almost always have ANSI standard GU5.3 two-pin bases. MR16 lamps with an integrated transformer are also available. These lamps have screw bases to fit standard medium-base Edison sockets.

Smaller lamps are also manufactured in the less common MR11 and even less common MR8 formats, which have reflectors that are 1 and 3/8 inch (11/8" or 35mm) and 1 inch (8/8" or 25mm) in diameter, respectively. These smaller lamps appear very similar to MR16 lamps, also featuring similar multifaceted reflectors that are available in a variety of beam spreads. Their smaller size makes possible even smaller fixtures, but limits them to lower wattages. MR11 and MR8 lamps have pins placed more closely together, preventing them from accidentally being interchanged with MR16 lamps. /.../

David
Seuraa 
Viestejä8877

Energiansäästölamppuja kannattaa käyttää lähinä ulkona, tosin niistä osassa on syttymisongelmia pakkasessa, joten kannatttaa selvittää tuo asia ennen hankintaa.

Myös pimeissä sisätiloissa ja lukuvaloina yms. on järkevää käyttää energiansäästölamppuja, mutta normaalissa yleisvalaistuksessa en kustannuksiin verrattavia hyötyjä juuri näe. Silloin kun valoja tarvitaan, tarvitaan lämpöäkin eli ei se energia hukkaan mene.

Lämpöisemmisä maissa tuo on jo eri asia. Saatte havaita, niin kohta tulee direktiivi, jolla pakotetaan kaikki ostamaan energiaa säästäviä lamppuja, täysin riippumatta siitä onko ko. maassa niistä mitään hyötyä.

Ohi aiheen: EU-pyrokratia on mennyt täysin sairaaksi touhuksi, viimeisin idea on tuo metsästyksen tyrmääminen alle 18-vuotiailta. Itse lopetin metsästyksen suunnilleen tuon ikäisenä.

Armitage
Mulla on pari nykyisen hehkulampun "isoveljeä", n. 50 vuotiaita, jotka toimivat vielä. 500W, koko noin kaksinkertainen, sekä kanta että kupu.

Löytyy jopa niille pistokekin, tai mikä lie vastakappale onkaan.

Olisivatkohan elohopealamppuja? Kestävät pitkään, syttyvät hitaasti ja ilmeisesti ainakin joissain tapauksissa tarvitsevat oman muuntajansakin.

Pari vuotta sitten kytkin 500W halogeenilampun 300W elohopealampun johdoista eteenpäin (sitä lamppua ei enää vuosiin ole ollut) ja ihmettelin, että missä vika kun halogeeni loistaa vain himmeästi. Asiaa tutkittuani huomasin, että siellähän oli muuntaja välissä, jonka ohittamalla se halogeenikin alkoi toimimaan.

Ja oma vanhin energiansäästölamppuni on 15v vanha, mutta ei ole koskaan ollut päivittäisessä käytössä.
Ostin muuten viime vuonna 3kpl energiansäästölamppuja K-raudasta, muistaakseni maksoivat 3kpl/5 euroa.

Kun tuosta ketjun otsikosta voi päätellä on kyse energiasta, enemmän kuin valaisusta. Asia on karmeimpia fysiikan disinformaation levitystapoja ja taloudellista kusetusta. Se toimii vain asiakokonaisuudestaan irroitettuna ilmiönä.

Jos aikoisi asumistavallaan kuluttaa vähemmän energiaa, on pienikokoinen (asuntokoko) matala-energiatalo ainoa keino, riippumatta sen lämmönlähteistä (lämmönkeräimet poikkeus) tai valaisimista, jotka voivat mieluusti olla sama laite, koska valolla on psykologinen toiminto myös (kaamosmasennus).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat