Kuntien valtionosuudet muuttuvat

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kuntien valtionosuudet muuttuvat

IA, 20.9.2007

Hallitus esittää muutoksia kuntien valtionosuuksiin. Esityksissä säädetään valtionosuusprosenteista, jotka määrittelevät valtion ja kuntien välisen kustannusten jaon koko maan tasolla sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä opetus- ja kirjastotoimessa vuosina 2008-2011.

Valtion ja kuntien välinen kustannusten jako säilyisi kuitenkin nykyisellään. Täysimääräiset kustannustenjaon tarkistukset lisäävät valtionosuuksia yhteensä 254,5 miljoonalla eurolla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosentin suuruuteen vaikuttavat myös hallitusohjelmaan perustuvat palveluiden kehittämiseen liittyvät määrärahalisäykset sekä eräät kustannustenjaon tarkistukseen kuulumattomat valtion ja kuntien väliset rahoitusjärjestelyt. Nämä liittyvät asiakasmaksu-uudistukseen ja avo- ja laitoshoidon rajanvedon poistamiseen, joka mahdollistaa kansaneläkkeen maksamisen alentamattomana myös laitoshoidossa oleville.

Lisäksi vuonna 2008 toteutettavien veromuutosten vaikutus kuntien verotuloihin kompensoidaan kunnille täysimääräisesti korottamalla sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosenttia.

Esityksessä museota, teatteria ja orkesteria ylläpitävien arvonlisävelvollisten yksityisten yhteisöjen ja säätiöiden yksikköhintaa ei enää korotettaisi valtionosuuslaskennassa.

Kunnille vuosina 2008-2010 myönnettävästä valtionosuudesta vähennetään 0,37 euroa asukasta kohden viranomaisradion rahoittamiseksi.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta.

Kommentit (2)

Uusimmat

Suosituimmat