Seuraa 
Viestejä45973

Kuntien valtionosuudet muuttuvat

IA, 20.9.2007

Hallitus esittää muutoksia kuntien valtionosuuksiin. Esityksissä säädetään valtionosuusprosenteista, jotka määrittelevät valtion ja kuntien välisen kustannusten jaon koko maan tasolla sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä opetus- ja kirjastotoimessa vuosina 2008-2011.

Valtion ja kuntien välinen kustannusten jako säilyisi kuitenkin nykyisellään. Täysimääräiset kustannustenjaon tarkistukset lisäävät valtionosuuksia yhteensä 254,5 miljoonalla eurolla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosentin suuruuteen vaikuttavat myös hallitusohjelmaan perustuvat palveluiden kehittämiseen liittyvät määrärahalisäykset sekä eräät kustannustenjaon tarkistukseen kuulumattomat valtion ja kuntien väliset rahoitusjärjestelyt. Nämä liittyvät asiakasmaksu-uudistukseen ja avo- ja laitoshoidon rajanvedon poistamiseen, joka mahdollistaa kansaneläkkeen maksamisen alentamattomana myös laitoshoidossa oleville.

Lisäksi vuonna 2008 toteutettavien veromuutosten vaikutus kuntien verotuloihin kompensoidaan kunnille täysimääräisesti korottamalla sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosenttia.

Esityksessä museota, teatteria ja orkesteria ylläpitävien arvonlisävelvollisten yksityisten yhteisöjen ja säätiöiden yksikköhintaa ei enää korotettaisi valtionosuuslaskennassa.

Kunnille vuosina 2008-2010 myönnettävästä valtionosuudesta vähennetään 0,37 euroa asukasta kohden viranomaisradion rahoittamiseksi.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alusta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat