Seuraa 
Viestejä45973

Ihmisen ja hevosen rakkaudesta kertova elokuva Zoo elokuva on vihdoin nähtävissä Suomessa Rakkautta ja Anarkiaa festivaalilla. Elokuva kertoo insinööri Kenneth Pinyanin kuolemaan johtaneen tapauksen taustan rehellisesti ja asiaa likaamatta. Teos on yksi harvoista ihmisten ja eläinten välistä seksiä ja rakkautta zoofiliaa käsittelevä elokuva.

Vuonna 2005 sensaatiolehdistön reviteltäväksi päätyi erikoinen kuolemantapaus. Seattlelainen lentokoneinsinööri menehtyi oltuaan sukupuoliyhteydessä täyskasvuisen orihevosen kanssa. Tällaisen aiheen luulisi kelpaavan korkeintaan törkytorstain myöhäisiltaan, mutta Zoo on jotain aivan muuta kuin 4D:tä. Jos vertailukohtia kaivataan, ne löytyvät kenties Werner Herzogin Grizzly Manistaja Peter Shafferin Equusnäytelmästä.

Ohjaaja Robinson Devor katsoo pelottomasti tapauksen luotaantyötävän pinnan alle ja saa onnettomuuden todistajat kertomaan, miten kaikki alkoi. Devor ei shokeeraa tarkoitushakuisesti eikä tapahtumista nähdä autenttista materiaalia. Sen sijaan hän rakentaa Zoosta mysteeritarinan, jonka todellinen arvoitus on ihmispsyyken alitajunnassa koottava seksuaalisuuden palapeli. Ketään puolustelematta tai syyllistämättä sen keskeisin sanoma on normien kulttuurisidonnaisuus: miten yhden normaali on toisen kauhistus.

Keväällä Cannesin Director’s Fortnightin puhutuimman nimikkeen aihe aiheutti paljon puistatuksia, mutta sen nähneet tuntuivat puhuvan aivan toisesta elokuvasta. Zoon musiikin käytön, visuaalisuuden ja taidokkaasti dramatisoitujen kohtausten esikuvana on ollut Errol Morrisin tuotanto. Shokkidokkareiden kultakaudella Zoo on vaikuttava osoitus siitä, miten pelottavia ja vastenmielisiäkin aiheita on mahdollista käsitellä alentumatta mauttomuuksiin.

Liisa Lehmusto

http://www.hiff.fi/elokuvat/elokuva.html?elokuva_id=27

Wikipedian artikkeli elokuvasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Zoo_%28film%29

Kommentit (1)

Sunnuntaina 23.9. klo 21:00 Maxim yhdessä. Lippuja Finkinolta: http://www.finnkino.fi/movies/festival/104/fi

Given a premise that smacks of sensationalism, Devor and co-scenarist Charles Mudede have taken anything but an exploitative approach. – – In Zoo, Devor and Mudede show considerably less interest in the events of that July night than in the circumstances that brought them about – specifically, the online world of zoophiles, of which Pinyan and others at the scene were members. – – Despite the film's compassionate approach, the question of whether these men were right or wrong is one on which the filmmakers reserve judgment, instead turning their attention to the larger question of how human beings have revised and re-evaluated codes of acceptable behavior over the ages.

– Scott Foundas, Variety

Our understanding, is that all morals have their origins in humans. They are, in this respect, artificial; morals are not fixed but fluid, they change as humans change. We have no idea how future humans will feel or interpret our own morals and values.

– Director Robinson Devor

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Thread has been locked.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat