Seuraa 
Viestejä45973

Tieteen uutisia: http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3071

"
Ihmiset vilkuttavat dokumenttielokuvassa vuonna 1902. Kuva: BFI National Archive, Mitchell & Kenyon collection

Vasureiden määrä vaihtelee
Vaikka Ison-Britannian väestöstä vasenkätisiä on nykyään 11 prosenttia, 1900-luvun alussa heitä oli vain kolme prosenttia. Koska vasenkätisten aivot ovat järjestyneet eri tavalla kuin oikeakätisten, kolminkertainen ero vasenkätisten määrässä on melkoinen mysteeri ja vaatii selitystä, väittävät tutkijat Ian Christopher McManus ja Alex Hartigan Lontoon University Collegesta.

McManus ja Hartigan laskivat vuosina 1897-1913 kuvatuista dokumenttielokuvista, kuinka moni ihminen vilkuttaa vasemmalla kädellä. Tämän jälkeen he vertailivat tuloksia Googlen kuvahausta löytyneisiin kuviin.

Vanhassa aineistossa vain 15,6 prosenttia ihmisistä käytti vilkuttamiseen vasenta kättä, kun taas uusissa kuvissa vasenta kättä käytti 24,3 prosenttia ihmisistä. Kun tulokset suhteutettiin tietoon vasenkätisyyden määrästä tänä päivänä, ero kasvoi kolminkertaiseksi.

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että vasenkätisten määrä ennen viktoriaanista aikaa on ollut suunnilleen sama kuin nykyään. Miksi heidän määränsä notkahti vuosien 1900-luvun taitteessa ja kohosi tämän jälkeen entiselleen, on arvoitus."

Olenkos minä sitten puolivasenkätinen, kun vilkutan ja heitän (palloa tai käsikranaattia) oikealla kädellä ? Kirjoitan ja käytän tietokonehiirtä vasemmalla kädellä. Näppäimistöllä kirjoitan molemmilla käsillä.

Tarkoittaako vasenkätisyys siis yksikätisyyttä ?

Kommentit (4)

Taitavat kaikki ihmiset olla jossain määrin molempikätisiä, siis jos on molemmat kädet tallella. Vaikeahan tuota on määritellä, vasenkätisyyttä nimittäin, mutta esimerkiksi vasemmalla kädellä kirjoittaminen taitaa olla ainakin suurimmalla osalla riittävä todiste vasenkätisyydestä. Allekirjoittaneella ei ainakaan tule mitään vasemmalla kirjoittamisesta (kynällä tietenkin, tietokoneella käytän molempia), mutta pesäpalloakin lyön "vasenkätisten puolelta".

Suomen koululaitoksessa oli tapana (jostain syystä) vielä 1920-luvulla pakottaa oppilaat kirjoittamaan oikealla kädellä. Tiedän parikin sukulaistani, jotka kaikissa muissa toimissaan ovat vasenkätisiä, mutta kirjoittavat kynällä oikeakätisesti.
Tuon vilkuttamisen "oikea/vääräkätisyyden" painoarvoa en välttämättä lähtisi arvioimaan, koska oikeakätinenkin (esim. itse olen) vilkutan ihan hyvin myös vasemmalla kädellä, erityisesti silloin, jos oikeassa kädessä on vaikka laukku tai lapsen käsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Tuota jäin minäkin ihmettelemään. Olen hyvin oikeakätinen, joskin ihan huvikseni joskus opettelin kirjoittamaan (peilikirjoitusta) vasurilla, ja kyllähän se sujui niin kauan kuin sitä harrasti. Tunnen kuitenkin myös ihmisiä, jotka tekevät joitakin asioita toisella ja joitakin toisella kädellä, olematta kuitenkaan molempikätisiä. Lisäksi tunnen yhden tyypin joka vaihtaa kätisyyttä aina muutaman kaljan jälkeen. Normaalisti oikeakätinen heppu alkaa ruuvailla ruuveja tai tehdä muita pientä näpertämistä vaativaa puuhaa vasurilla ns. pienessä sievässä, ja mikä hämmästyttävintä, suunnilleen samalla tarkkuudella kuin oikealla. (Okei, ehkä sen kaljan vaikutukset poislaskien.)

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Noista tulikin heti mieleen, että käytän ruuvimeisseliä ja porakonetta oikeakätisesti, oikealla kädellä, mutta kulmahiomakoneen käännän vasenkätiseksi. Tulipa joskus työpaikallakin sanomista, kun käänsin kahvan ja laikan suojuksen "väärin päin" ja seuraava käyttäjä joutui kääntämään ne taas takaisin.
Puolustauduin aina sillä, että haluan kipinäsuihkun lentävän itsestäni poispäin, enkä omiin jalkoihin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat