Seuraa 
Viestejä45973

Tervehdys kaikki palstalaiset ja etenkin te, jotka olette kiinnostuneet elokuvien katselemisesta ja musiikin kuuntelemisesta useampi kanavaisella äänentoisto-järjestelmällä.

Pistin tämän aiheen tänne Vapaaseen Sanaan, koska ei hirveästi taida vielä olla tiedettä tämä surround-äänentoisto keskustelu.

Mistä siis haluan keskustelua herättää on se, että miten koette lisäkanavien tuovan "eloa" kuuntele kokemukseen. Aiheen ajankohtaisuus itseni kohdalla johtuu siitä, että päivitin juuri kotiteatteri huoneeni 7.1 kanavaiseksi.

Aiemmin käytössäni oli kehnohko paketti 5.1, joka yllättäen elokuvien katsomisessa oli parempi kuin hyvä stereo-järjestelmä (yleensä testaan Lord of the Rings ja Matrix elokuvilla). Nyt saatuani parempi laatuisen 5.1 järjestelmän jäin ihmettelemään äänen tasapaksuutta - lähes sama kuin huonolaatuisellakin järestelmällä. Lisäsin taakse kaksi kanavaa 7.1 mukaisesti ja testattuani hämmästyin, kuinka paljon itse koin tilatunnun parantuvan.

Onko kyseessä kuitenkin enemmän plaseboa, koska miten kaksi lisäkanavaa voisi auttaa kuuloaistia niin selkeästi "sekaantumaan" aidon ja elokuva äänikokemuksen suhteen. Voiko olla mahdollista, että alitajuisesti aloin suhtautumaan ääneen helppo uskoisemmin, kun lisäsin kaksi kanavaa.

Jälkikäteen ja muutama lisätestipäivän jälkeen olen edelleen käsityksessä, että järjestelmä kuulostaa paremmalta 7.1 mallisena. Tämä jäi itseäni ärsyttämään oikeastaan sen takia, että nyt järjestelmän hinnaksi tuli lähes viisinkertainen aiemmin käytössä olleeseen verrattuna ja vasta kahden lisäkanavan lisääminen auttoi siihen, että huomaa selkeän laatu eron. Olenko markkinoinnin uhri vai haluaako aivomme kokea elokuvat 7.1 (oikeastaan 6.1 ääninä, kun tuo aito 7.1 on vielä DVD-elokuvissa aika harvinainen) äänisinä.

Jos tällä palstalla ei ole ketään elokuvien katsojaan - ihmettelen. Tuokaa esille näkemyksenne, kiitoksia. Mitä parhaimmat päivänjatkumot.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Varmaan ainakin äänen laatu on parempi kalliimmissa/laadukkaimmissa kaiuttimissa.
Ei luulisi että pari lisäkaiutinta muuttaa ääntä kovin paljon?

Parahin nm, niinhän sitä voisi kuvitella, että laadukkaammat kaiuttimet vaikuttavat, mutta, kun tilaa kuitenkin on 35 neliötä niin aika suuri osa kaiuttimen laadusta "häviää" - tila on kyllä akustiikaltaan ajateltu, lattian alla hiekkaa ja katossa akustiikkalevyt, mutta jotenkin tuo ääni vaan tykkää kadottaa itsensä - betoni ei kylläkään ole läheskään paras seinämateriaali.

Testasin useampia kaiuttimia (tietenkin - eihän muuten niitä kannata ostella), mutta hintaluokassaan ei löytynyt ns. studio-kaiutinta, joka olisi riittävä tilaan.

Edelleen ihmettelen kahden lisäkanavan lisäyksen vaikutusta, mutta tuossa äsken kuunneltuani lisää keksin, että aivoni eivät vain ole vielä oppineet tuohon 7.1 ääneen, eli 5.1 järjestelmän suhteen tiesin tarkasti mitä kuuntelin, koska olin niin moneen kertaan kaiuttimet säätänyt kohdalleen (etäisyydet, kaiut etc.), joten nyt, kun ei vielä osaa kuunnella niin aivot kertovat äänen olevan joka puolella...mikä on siis hyvä elokuva käytössä, mutta ei musiikin suhteen, siksipä kuuntelen musiikkia aina 2.1 tilassa.

Kiitoksia kommentistanne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
nm
Varmaan ainakin äänen laatu on parempi kalliimmissa/laadukkaimmissa kaiuttimissa.
Ei luulisi että pari lisäkaiutinta muuttaa ääntä kovin paljon?

Niinno. Eipä ne lisäkaiutimet varsinaisesti ääntää muutakaan. Niistä kaiuttimista vaan tulee eri ääni, riippuen kuuntelu moodista sillä tavalla miten THX yms. määräävät.

Järjestelmän ero löytyy lähinnä siitä, että 5.1 systeemissä etu-, keski-,takakaiuttimet + subbari, kun taas 7.1:ssä 2etuääntä 4tilaääntä keskiääni ja subu, kyl kummasti noi tilaefektit vakuuttaa.
Ite kans aikanaan siirryin 5.1:destä pojan tuttipullokastelun tuhottua vahvarin 7.1:een vahingossa kun kaupassa vaimo sanoi että osta samantien tuo kalliimpi versio... Kotona tajusin et mitä v....ua, 7 ulostuloo... Piti rakentaa tilaäänille kajarit niin sai sit paremman tuloksen kuin yhdistämällä kahdet takakaiuttimet, vaikka hyviä olikin. Vaimo vaan tota piuhanpaljoutta hermoaa... Vaikka kyllä sen ymmärtääkin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat