Seuraa 
Viestejä41238

Matsutake on Suomenkin mäntymetsissä kasvava sieni, joka japanilaisille kulinaristeille on kultaa kalliimpaa. Matsutaken avulla mäntymetsän arvo voi olla jopa kaksin- tai kolminkertainen hakkuista saatavan raaka-aineen lisäksi. Hakkuut kuitenkin lopettavat matsutaken tuotannon vuosikymmeniksi, joten lyhyelläkin matematiikalla voi päätellä, että matsutaken avulla mäntymetsän arvo olisi nelin- tai kuusinkertaisen arvokas puuraaka-aineeseen verrattuna, mikäli hakkuut jätettäisiin tekemättä kokonaan.

Noh, siitä viis(?), tämä on energiaosio.

On nimittäin selvinnyt, että kiitos Tshernobylin, Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin! Kauppasienten cesium-pitoisuus saa olla vain 370, mutta Suomessa se on jopa 600! Näinkö menetetään merkittävä kansallinen omaisuus ydinonnettomuuden vuoksi?

Pienenä lisähuomiona, ettei tarvitse avata uutta aihetta: Tshernobylin alueen pääskysistä on valmistunut tutkimus. Tutkimuksen mukaan alueen pääskysten poikasilla on epämuodostumia jopa yli 33 prosentilla, kun niitä normaalisti on vain n. yhdellä prosentilla. Nämä epämuodostuvat ovat niin pahoja, että ne usein johtavat kuolemaan.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Kommentit (52)

Minä olen taas katsonut dokumentin, jossa mitään epämuodostumia ei havaittu. Rahoittiko Euratomi tämän "tutkimuksen"....

Mites toi 33% tutkimus rahoittivatko sen vapaamuurarit... pistä linkki, jos on.

Voisiko rahoittaja saada tutkimuksen näyttämään, juuri semmoiselta kuin haluaa.?

1900 luvun alussa hampaat pestiin säteilevällä hammastahnalla, vesilasiin laitettiin yöksi säteilevä möllykkä, ja juotiin aamulla.

Kysymys on lähinnä siitä, mikä on optimaalinen annos säteilyä ihmisille.
Itse olen sitä mieltä näkemäni perustella (juupas/eipäs), että säteilystä on
jopa hyötyä ihmiselle, tiettyyn "annos" määrään saakka. Vähän niinkuin d-vitaaminia nassuttelis, kun aurinkon säteilyä ottaa, ihosyöpäkin harvoin tappaa, massiivinen d-vitamiini puutos sen tekee, ja yliannos D:tä tappaa... kohtuudella, kohtuudella... vesi narkomaanikin juo itsensä hengiltä...vedellä.

Totuus ei ole niitä varten, jotka eivät ole (kyllin) arvollisia

Albert Pike 33* grillimuurari

T:valopää

Televisiosta tuli ohjelma Suomen matsutakeista ja niiden viennistä Japaniin.

*************'
19.09.2007
Kutsu tiedotustilaisuuteen

Matsutake - Suomen metsien arvokkain sieni
Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) Parkanon yksikkö kutsuu Teidät tiedotustilaisuuteen, joka järjestetään maanantaina 24.9. klo 12.00–12.30 Kihniössä, Puumilan Taitotalossa (Kuruntie 1–3). Paikalla on matsutaken huippuasiantuntijoita Japanista, Ruotsista ja Suomesta.

Suomen vuoden sieni 2007, tuoksuvalmuska, japaninkieliseltä nimeltään matsutake, on herättänyt syksyn aikaan kovasti mielenkiintoa ympäri Suomea. Suomen matsutake on laadultaan erinomainen. Sieni on isokokoinen ja tuoksuu imelän mausteiselta. Se kasvaa kuivilla mäntykankailla.

Kuluneen syksyn matsutake-sato on ollut Suomessa hyvä ja sientä on löytynyt aina etelärannikolta Utsjoelle saakka. Parhaimmat sadot on saatu Lapista. Sienen viennistä Japaniin on saatu myös ensimmäiset kokemukset. Palaute on ollut erittäin positiivista. Poimijahinta tänä satokautena on ollut 8–20 €/kg. Kyseessä on siis metsiemme arvokkain sieni.

http://www.metla.fi/tiedotteet/2007/200 ... sutake.htm

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä8276
Aweb
On nimittäin selvinnyt . . .
Kaikkihan me tiedämme, että sinulle asiat selviävät ennen kuin meille tavallisille tyhmille ihmisille, mutta voisitko kuitenkin paljastaa viisautesi lähteen.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Aweb
On nimittäin selvinnyt, että kiitos Tshernobylin, Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin! Kauppasienten cesium-pitoisuus saa olla vain 370, mutta Suomessa se on jopa 600! Näinkö menetetään merkittävä kansallinen omaisuus ydinonnettomuuden vuoksi?

Pienenä lisähuomiona, ettei tarvitse avata uutta aihetta: Tshernobylin alueen pääskysistä on valmistunut tutkimus. Tutkimuksen mukaan alueen pääskysten poikasilla on epämuodostumia jopa yli 33 prosentilla, kun niitä normaalisti on vain n. yhdellä prosentilla. Nämä epämuodostuvat ovat niin pahoja, että ne usein johtavat kuolemaan.

Oisko antaa jokin linkki noihin tutkimuksiin?

"Tshernosienistä" sen verran, että tuo 600Bq/kg on EU:n myyntikelpoisuusraja luonnontuotteille. Monin paikoin se Suomessa ylittyy sienien osalta moninkertaisesti, jopa 5400 Bq/kg /1/, mutta ei joka paikassa.

1: http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_FI/news_464/

salai
Seuraa 
Viestejä8276

Vastaanpa itse itselleni, kun Aweb ei halunnut lähteitään antaa. Lallista löytyi asiaa koskeva artikkeli: Tshernobyl säteilee yhä luonnossa

Lalli
Säteilyturvakeskuksessa STUK:ssa tehtyjen mittausten perusteella on arvioitu alustavasti uuden kauppasienen matsutaken cesium 137 -aktiivisuuspitoisuutta ja verrattu sitä muiden ruokasienien cesium-pitoisuuksiin.
Tarkempiin tutkimuksiin päädyttiin, kun eräistä Pohjois-Satakunnasta kerätyistä tuoksuvalmuskoista on todettu yli 400 becquerelin ylittäviä cesium-pitoisuuksia. Tämä saattaa muodostaa esteen esimerkiksi tuoksuvalmuskoiden markkinointiin Japaniin, jos niiden cesium-pitoisuudet nousevat yli Japanin vaatimusten.

Japanissa on
tiukempi linja

Luonnosta saatavia myytäviä elintarvikkeita koskee EU-alueella suositus, jonka mukaan cesiumin pitoisuudet eivät saa ylittää 600 becquereliä kilossa. Kuitenkin esimerkiksi Japanissa monet ostajat noudattavat tiukempaa linjaa luonnontuotteiden raja-arvoissa. Japaniin voi laajamittaisemmin viedä sieniä, kun niiden cesium 137 -pitoisuudet ovat alle 300-370 becquereliin kilossa.
– Yleisesti männyntuoksuvalmuska näyttää kuuluvan melko vähän cesium 137:ää sisältävien sienten ryhmään, vahvistaa projektipäällikkö Aino Rantavaara Säteilyturvakeskuksesta.
– Tähänastiset havainnot useilta paikkakunnilta viittaavat siihen, että sieni ottaa maasta cesium 137:ää enemmän kuin tunnetut vähiten cesium 137:ää sisältävät ruokasienet, kuten voitatti, punikkitatti, lampaankääpä, herkkutatti ja kantarelli, mutta selvästi vähemmän kuin aktiivisuuspitoisuuksiltaan järjestyksessä seuraavat seurannassa olleet lajit eli haperot, torvisienet ja suppilovahverot, kertoo Rantavaara.
– Laskeumakartan 4- ja 5 -alueilla, kuten Pohjois-Satakunnan ja Pirkanmaan alueilla, on tarpeen mitata myyntiin tarkoitettuja eriä, jotta saadaan selville aktiivisuustasot eri keräysalueilla, sanoo Rantavaara.

Minusta Awebin yksiselitteinen väite "On nimittäin selvinnyt, että kiitos Tshernobylin, Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin! " vetää kyllä mutkat oikoiseksi.

Eri asia on tietysti, jos tarkoituksena onkin pelotella mahdolliset ostajat pois ja estää suomalaisia saamasta valuuttatuloja metsistään muutenkin kuin puut kaatamalla.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_FI/news_464/
Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ja Säteilyturvakeskus (STUK) selvittivät kesällä 2005 pilottihankkeena petokalojen ja ruokasienten cesium-137- ja elohopeapitoisuuksien paikallista vaihtelua Vammalan seudulla. /.../

/.../ yli puolessa sieninäytteistä EU:n cesium-137-suositusraja 600 becquereliä kilossa (Bq/kg) ylittyi. /.../Tulokset kuvaavat cesium-137-pitoisuuksien paikallista vaihtelua runsaasti Tshernobyl-laskeumaa saaneella alueella 20 vuotta onnettomuuden jälkeen. /.../. Eri kasvuolosuhteissa sienien pitoisuuksissa /.../ on suuria vaihteluja, vaikka laskeumataso on sama.

Runsaasti sieniä käyttävät voivat helposti vähentää cesiumin ja elohopean saantia sienistä liottamalla tai keittämällä sienet runsaassa vedessä. Jos sienet eivät vaadi erityistä käsittelyä, suositellaan pannulla sienistä irtoavan nesteen pois kaatamista sekä pientä huuhtelua ja siivilöintiä ennen rasvan lisäämistä.

Hankkeessa saatiin tietoa myös kalojen ja sienten myyntiä varten. Cesium-pitoisuuksien suuren vaihtelun takia sienten cesium-137-pitoisuudet on syytä mittauksin tarkistaa ennen myyntiin laittamista lampaankääpää, kantarellia ja herkkutattia lukuun ottamatta./.../

Kunnat on luokiteltu viiteen eri alueeseen cesium-137:n laskeumatason perusteella. Eniten laskeumaa saaneet alueet sijaitsevat Etelä- ja Keski-Suomessa. Sastamalan kuuden kunnan alue kuuluu alueeseen 4. Etelä- ja Keski-Suomen selvästi saastuneesta alueesta korkeimmat luokat 4 ja 5 kattavat noin puolet.

Tässä tutkimuksessa tutkittiin kaikkiaan 79 koostettua kalanäytettä ja 68 sieninäytettä.


Muokkasin selvyyden vuoksi.

[size=75:22ylr2t0]http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/tshernobyl/fi_FI/l...

Kuva kertoo enemmän kuin Aveb ja Vastaaja24 koskaan yhteensä.

salai
Seuraa 
Viestejä8276

Kaleva 24.9.2007: Matsutake-markkinat kuumina

Männyntuoksuvalmuskan eli japanilaisittain matsutaken sato on tänä vuonna ollut erinomainen, ja sienen vienti Japaniin on nostanut sen suorastaan muotivillitykseksi. Sienimäärät vaihtelevat kuitenkin vuosittain suuresti.
/ . . . /
- Suomessa toimivat japanilaiset ravintolat ostavat tuoksuvalmuskaa, ja muutamat muutkin ravintolat ovat ryhtyneet käyttämään sitä. Monet sienten harrastajat, jotka muutenkin keräävät paljon sieniä, ovat ottaneet sen ohjelmistoonsa, kertoo Savonen.

Sienen levinneisyydestä Pohjoismaissa tiedetään vielä melko vähän. Tähänastisen tietämyksen perusteella sitä pidetään lähinnä Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin lajina, mutta männyntuoksuvalmuskaa on tavattu etelänkin metsissä.

Jospa nyt annettaisiin edes pohjoissuomalaisten ansaita lisätuloja myymällä mieskuntoa poronsarvien ja tuoksuvalmuskoiden muodossa japanilaisille.

Kuvassa Tsernobylin laskeuman kartta Suomen osalta:

Lähde: STUK: Tshernobyl-laskeuma

EDIT: Tietää olikin näköjään lisännyt saman kartan viestiinsä jo.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

tietää

...
Muokkasin selvyyden vuoksi.Olitkin muokannut sitä niin paljon, että katsoin parhaaksi, ihan vain selvyyden vuoksi, kopioida koko Säteilyturvakeskuksen uutinen sellaisenaan:

STUK
Elintarviketurvallisuusviraston ja Säteilyturvakeskuksen tiedote: Tshernobylin radioaktiivinen cesium-137 ylittää 20 vuoden jälkeenkin kaloissa ja sienissä EU:n pitoisuussuositukset

27.8.2007
Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ja Säteilyturvakeskus (STUK) selvittivät kesällä 2005 pilottihankkeena petokalojen ja ruokasienten cesium-137- ja elohopeapitoisuuksien paikallista vaihtelua Vammalan seudulla. Hanke toteutettiin yhteistyössä Sastamalan perusturvakuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon kanssa.

Hankkeessa tutkituista kalanäytteistä 20 prosentissa ja yli puolessa sieninäytteistä EU:n cesium-137-suositusraja 600 becquereliä kilossa (Bq/kg) ylittyi. Kaloista 17 prosentista löytyi myös elohopeaa kohonneita pitoisuuksia, yli 0,4 milligrammaa kilossa (mg/kg). Tulokset kuvaavat cesium-137-pitoisuuksien paikallista vaihtelua runsaasti Tshernobyl-laskeumaa saaneella alueella 20 vuotta onnettomuuden jälkeen. Cesium-pitoisuudet kalassa olivat 3–2000 Bq/kg. Sienissä vaihtelu oli vieläkin suurempaa, 30–5400 Bq/kg. Eri kasvuolosuhteissa sienien pitoisuuksissa ja erityyppisten järvien kaloissa on suuria vaihteluja, vaikka laskeumataso on sama. Elohopeaa löytyi vain kuudessa sieninäytteessä määritysrajan ylittäviä pitoisuuksia.

Tulokset vahvistavat tarpeen kalan syöntisuositukselle. Samalla kun vähennetään isojen petokalojen syöntiä, eivätkä raskaana olevat syö haukea lainkaan, vähennetään sekä cesium-137:lle että elohopealle altistumista. Neuvot ovat tarpeen myös sienien käytössä ravinnoksi. Runsaasti sieniä käyttävät voivat helposti vähentää cesiumin ja elohopean saantia sienistä liottamalla tai keittämällä sienet runsaassa vedessä. Jos sienet eivät vaadi erityistä käsittelyä, suositellaan pannulla sienistä irtoavan nesteen pois kaatamista sekä pientä huuhtelua ja siivilöintiä ennen rasvan lisäämistä.

Hankkeessa saatiin tietoa myös kalojen ja sienten myyntiä varten. Cesium-pitoisuuksien suuren vaihtelun takia sienten cesium-137-pitoisuudet on syytä mittauksin tarkistaa ennen myyntiin laittamista lampaankääpää, kantarellia ja herkkutattia lukuun ottamatta. Hankkeessa saatiin tarvittavaa järvikohtaista tietoa EU:n kalalle suositteleman myyntirajan 600 becquereliä kilossa noudattamiseksi.

Elohopean osalta kuudessa järvessä oli ahvenia, joiden pitoisuudet ylittivät enimmäispitoisuusrajan 0,5 mg/kg. Kahdessa järvessä oli haukia, joista toinen ylittää hauelle asetetun enimmäispitoisuusrajan 1 mg/kg ja toisessa on huomattavasti kohonnut pitoisuus eli 0,8 mg/kg.

Kunnat on luokiteltu viiteen eri alueeseen cesium-137:n laskeumatason perusteella. Eniten laskeumaa saaneet alueet sijaitsevat Etelä- ja Keski-Suomessa. Sastamalan kuuden kunnan alue kuuluu alueeseen 4. Etelä- ja Keski-Suomen selvästi saastuneesta alueesta korkeimmat luokat 4 ja 5 kattavat noin puolet.

Tässä tutkimuksessa tutkittiin kaikkiaan 79 koostettua kalanäytettä ja 68 sieninäytettä. Kalanäytteitä otettiin 31 järvestä ja sieniä 15 paikasta. Paikalliset kalastajat ja kerääjä toimittivat näytteet. Tutkimuksen tavoitteena oli saada täsmällistä tietoa cesium-137- ja elohopeapitoisuuksista kalassa ja sienissä elintarvikevalvontaa ja riskinhallintaa varten sekä mahdollisuuksista tehdä vastaavaa selvitystä muissa kunnissa. Elintarviketurvallisuusvirasto vastasi elohopeamäärityksistä ja yhdessä Sastamalan kuntavalvonnan kanssa näytteiden hankinnasta. Säteilyturvakeskus ja kyseisen alueen paikallislaboratorio tekivät näytteiden cesium-137-pitoisuuksien määritykset.

Tutkimustulokset löytyvät Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvi ... rasaineet/

Lisätietoja:

Vammalan seudun asukkaille ja tiedotusvälineille tarkoitettu tutkimusten tulosten julkistamistilaisuus pidetään 27.8.2007 klo 11.00–12.30 (Vammalan museon kokoustila). Lisätietojen antajat ovat tavoitettavissa tilaisuuden jälkeen.

Elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen, Evira p. 050 386 8433
Johtava asiantuntija Riitta Hänninen, STUK p. 040 7291986
Erikoistutkija Ritva Saxen, STUK p. 040 548927

STUKin www-sivut: Elintarvikkeet

« Takaisin edelliselle sivulle

http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_FI/news_464/

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Matsutake-juttu oli päivän Hesarissa ja pääskysjuttu Turun Sanomissa. Pääskystutkimus on julkaistu Biology Letters -tiedelehdessä.

"Männyntuoksuvalmuska eli japanilaisten matsutake hyväksyttiin Suomessa kauppasieneksi vasta tänä vuonna. Japanissa sieni on huikean kallista herkkua, mutta Suomessa tänä syksynä herännyttä vienti-intoa jarruttaa Keski-Suomen metsissä vielä oleva Tšhernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeinen cesiumlaskeuma."

http://www.hs.fi/haku/?kaikkiSanat=Matsutake&Hae=Hae

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
pienisieni

Kysymys on lähinnä siitä, mikä on optimaalinen annos säteilyä ihmisille.

Kysymys on kuules myös siitä, mitä säteily aiheuttaa ihmisen ympäristölle. Nyt on saatu selkeä näyttö, että ainakin epämuodostumia ja poikaskuolemia se aiheuttaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Kuten sanoin kysymys on säteily annoksista, ei ole mitään uutta etteikö säteily aiheuta kasvaimia, mutta olisi uutta jos joku asettaisi rajan, millä annoksilla terveydelliset haitat olisivat suuremmat, kuin hyödyt.
Vähän niinkuin d-vitamiinille annetut rajat. Itse en jaksa uskoa, että esimerkiksi taustasäteilyn saaminen on vaarallista, päinvastoin. Lisäksi tulee, muistaa ettei yksilön etu ole välttämättä populaation etu.

Edelleen tutkimuksia on muitakin...

Olisi myös uutta jos vihreät myöntäisivät, että ydinenergiasta saatava energia suhteutettuna kaikkiin sen riskeihin olisi silti parempi vaihtoehto kuin yksikään tällä hetkellä oleva "muu" energia lähde. Jos säteily hävittää ihmisen sekin voi olla vaan hyvästä. Ja vaikka olisi olemassa parempi energian lähde, jopa ilmainen ja saasteeton, ei sitä käyttöön rahan ja vallan ahneuksissa otettaisi.

Jokainen voisi myöntää itselleen, kaikki kasvu ja kehitys on typerysten pelleilyä. Kuvittelua. Mikään ihmisjärjellä saavutettava, ei ole kasvua ja kehitystä. Kaikki kasvu ja kehitys tuhoavat luontoa, tavalla tai toisella. Siis kaikki kasvu ja kehitys mikä ei tapahdu ihmisessä itsessään.
Jos haluat kasvaa ja kehittyä, lopeta järkeily, katso sitä kaunista mitä vielä jäljellä on, kohta sekin poissa on. Luopumista voisi kutsua rakkaudeksi. Ahneutta egomiehen järkeilyksi. Egot kuolevat rakkaus ei.

Herkkusieniäkään ei kannata kaupungin puistoista kerätä, syynä autot ja tehtaat.

T:Olen herkkutatti, poimi minut, syö minut, tukehdu minuun.

http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/te_1472_web.pdf
Naturally occurring radioactive
materials (NORM IV)
Proceedings of an international conference
held in Szczyrk, Poland, 17–21 May 2004

3. RADIONUCLIDE CONTAMINATION AT THE OIL FIELDS
The problem of pollution of oil-producing areas by radionuclides of natural origin has arisen recently. Surfaces and oil industry equipment contaminated by radionuclides were discovered at almost all exploration fields surrounding Baku, the capital city and a large industrial centre of Azerbaijan [2]. Anomalous areas were found there, where the intensity of gamma radiation reached 600 μR/h (Fig. 2). Soils at several oil fields are heavily contaminated by radionuclides and sometimes are probably subject to disposal as radioactive waste. It was determined that intensive contamination of equipment, pipelines, reservoirs and the surrounding environment occurs during the production, processing, transportation and preservation of oil and oil products. A large amount of contaminated equipment (pipes, pumps, etc.) with long term radioactive background ‘crusts’ (Fig. 3) was discovered in the area of the oil fields. It represents a high risk also because sometimes this equipment is recycled or simply used by local inhabitants (for example, radioactive pipes serve as fences in kindergartens, schools, etc.). Products made from such metal are very hazardous especially if they are used for the construction of buildings [3].
139


Entäs tämä ongelma?
584-sivuinen pläjäys aiheesta, joka tässä pitäisi ottaa huomioon, kun arvioidaan mitä sienet ja pääskyt merkitsevät suhteessa kokonaisuuteen.

(kauniisti sanottuna)

salai
Seuraa 
Viestejä8276
Aweb
Matsutake-juttu oli päivän Hesarissa ja pääskysjuttu Turun Sanomissa. Pääskystutkimus on julkaistu Biology Letters -tiedelehdessä.

"Männyntuoksuvalmuska eli japanilaisten matsutake hyväksyttiin Suomessa kauppasieneksi vasta tänä vuonna. Japanissa sieni on huikean kallista herkkua, mutta Suomessa tänä syksynä herännyttä vienti-intoa jarruttaa Keski-Suomen metsissä vielä oleva Tšhernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeinen cesiumlaskeuma."
http://www.hs.fi/haku/?kaikkiSanat=Matsutake&Hae=Hae


Voisitko selvitää, mistä kohtaa tuota artikkelia sait aiheen väitteeseesi (en ole Hesarin tilaaja, joten en pääse lukemaan koko juttua): "On nimittäin selvinnyt, että kiitos Tshernobylin, Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin!".

Mistä löytyy lähdetieto väitteellesi:

Aweb
. . . joten lyhyelläkin matematiikalla voi päätellä, että matsutaken avulla mäntymetsän arvo olisi nelin- tai kuusinkertaisen arvokas puuraaka-aineeseen verrattuna, mikäli hakkuut jätettäisiin tekemättä kokonaan.
Tarkoitatko, että jos Keski-Suomeen ei olisi laskeutunut radioaktiivisia aineita Tsernobylistä, sen mäntymetsät tulisivat nyt 4-6 kertaa arvokkaammiksi kuin mitä ovat jättämällä kaikki hakkuut pois?

Voitko kertoa arviota, kuinka monta matsutakea hehtaarilta löytyy Keski - Etelä-Suomen metsistä normaalina vuonna? Kuinka usein muuten käyt itse metsässä marjassa tai sienessä, kun tunnut senkin aiheen hallitsevan erinomaisesti?

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Aloittajan viesti on sekava ja väärin sijoitettu foorumille. Yritys yhdistää Tsernobyl, pääskypopulaatio, suomen laskeuma ja julkisuudessa vouhotettu sienikauppa japanin kanssa parin erillisen lehti-uutisen perusteella on uskomatonta aasinsiltaa ydinvoiman käyttöä vastaan.

Ja suoraa valetta kauppakelpoisuuden osalta.

Onko paukut noin vähissä? Vai onko tämä jonkun uuden manipulointitekniikan kokeilu?

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
salai
Aweb
Matsutake-juttu oli päivän Hesarissa ja pääskysjuttu Turun Sanomissa. Pääskystutkimus on julkaistu Biology Letters -tiedelehdessä.

"Männyntuoksuvalmuska eli japanilaisten matsutake hyväksyttiin Suomessa kauppasieneksi vasta tänä vuonna. Japanissa sieni on huikean kallista herkkua, mutta Suomessa tänä syksynä herännyttä vienti-intoa jarruttaa Keski-Suomen metsissä vielä oleva Tšhernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeinen cesiumlaskeuma."
http://www.hs.fi/haku/?kaikkiSanat=Matsutake&Hae=Hae


Voisitko selvitää, mistä kohtaa tuota artikkelia sait aiheen väitteeseesi (en ole Hesarin tilaaja, joten en pääse lukemaan koko juttua): "On nimittäin selvinnyt, että kiitos Tshernobylin, Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin!".

Mistä löytyy lähdetieto väitteellesi:

Aweb
. . . joten lyhyelläkin matematiikalla voi päätellä, että matsutaken avulla mäntymetsän arvo olisi nelin- tai kuusinkertaisen arvokas puuraaka-aineeseen verrattuna, mikäli hakkuut jätettäisiin tekemättä kokonaan.
Tarkoitatko, että jos Keski-Suomeen ei olisi laskeutunut radioaktiivisia aineita Tsernobylistä, sen mäntymetsät tulisivat nyt 4-6 kertaa arvokkaammiksi kuin mitä ovat jättämällä kaikki hakkuut pois?

Voitko kertoa arviota, kuinka monta matsutakea hehtaarilta löytyy Keski - Etelä-Suomen metsistä normaalina vuonna? Kuinka usein muuten käyt itse metsässä marjassa tai sienessä, kun tunnut senkin aiheen hallitsevan erinomaisesti?

Eipäs nyt puhuta minusta. Nuo luvut olivat siitä Hesarin artikkelista, ja perustuivat muistaakseni Metlan laskelmiin.

Kysyt:
"Tarkoitatko, että jos Keski-Suomeen ei olisi laskeutunut radioaktiivisia aineita Tsernobylistä, sen mäntymetsät tulisivat nyt 4-6 kertaa arvokkaammiksi kuin mitä ovat jättämällä kaikki hakkuut pois?"

Mikäli todella on niin, että jossain cexium-arvot täyttyvät niin, etteivät alueen matsutaket kelpaa japaninvientiin, niin siinä tapauksessa asia on noin (lehdessä siis puhuttiin metsän arvon 2-3 kertaistumisesta, kun puutkin jossain vaiheessa kaadetaan).

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
tietää
Aloittajan viesti on sekava ja väärin sijoitettu foorumille. Yritys yhdistää Tsernobyl, pääskypopulaatio, suomen laskeuma ja julkisuudessa vouhotettu sienikauppa japanin kanssa parin erillisen lehti-uutisen perusteella on uskomatonta aasinsiltaa ydinvoiman käyttöä vastaan.

Heh heh. Sen jälkeen kun Tsehnobyl roiskaisi lastinsa Suomen luontoon, luonnon ja Tshernobylin yhdistäminen on ollut sangen helppoa.

Syy tämän aiheen avaamiseen on siinä, että aina silloin tällöin saa lukea tältä kyseiseltä palstalta, tästä kyseisestä osiosta, ettei Tshernon katastrofista olisi luonnolle ja ihmisille edelleen erittäin suurta haittaa.

Pääskystutkimus todistaa, että Tshernon alueen luonto kärsii laskeumasta edelleen pahasti.

Matsutake-havainto todistaa, että Suomessakin vaikutukset ovat edelleen tuntuvia ja yllättäviäkin.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

salai
Seuraa 
Viestejä8276
Aweb
Matsutake on Suomenkin mäntymetsissä kasvava sieni, joka japanilaisille kulinaristeille on kultaa kalliimpaa. Matsutaken avulla mäntymetsän arvo voi olla jopa kaksin- tai kolminkertainen hakkuista saatavan raaka-aineen lisäksi. Hakkuut kuitenkin lopettavat matsutaken tuotannon vuosikymmeniksi, joten lyhyelläkin matematiikalla voi päätellä, että matsutaken avulla mäntymetsän arvo olisi nelin- tai kuusinkertaisen arvokas puuraaka-aineeseen verrattuna, mikäli hakkuut jätettäisiin tekemättä kokonaan.

Noh, siitä viis(?), tämä on energiaosio.

On nimittäin selvinnyt, että kiitos Tshernobylin, Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin! Kauppasienten cesium-pitoisuus saa olla vain 370, mutta Suomessa se on jopa 600! Näinkö menetetään merkittävä kansallinen omaisuus ydinonnettomuuden vuoksi?

Hyvä heh-heh-herra Aweb:
Olen erinäisistä lähteistä lukenut, että Metlan Parkanon yksikköllä on meneillään kaksivuotinen tutkimus siitä, esiintyykö tuoksuvalmuskaa alueella ja onko sitä mahdollista viedä Japaniin. Tässä yhteydessä on joistain paikallisista matsutake-eristä löydetty yli 400 bequerellin pitoisuuksia sallittujen arvojen ollessa Japanissa 300 - 370.

Kysynkin uudelleen, mistä olet saanut aiheen vetää tämän ketjun aloituksen johtopäätökset:

1. Matsutaken avulla mäntymetsän arvo olisi 4 - 6 kertainen verrattuna puuston arvoon.
2. Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin.

Onko sinulla jotenkin paremmat hoksottimet ymmärtää asioita muutamasta sanasta kuin muilla, vai oletko saanut jostain käsiisi salaisia tilastoja kyseisten sienten esiintymisestä suomalaisissa mäntymetsissä ja niistä laskettuja uusia mäntymetsän arvoja.

Eli onko sinulla antaa konkreettisia lukuja tuoksuvalmuskan esiintymisestä eri puolilla Suomea eri vuosina? Suositteletko suomalaisille metsänomistajille hakkuitten jättämistä kokonaan tekemättä, jolloin metsän arvo kasvaisi räjähdyksenomaisesti. Kannattaisiko jopa nyt ottaa pankista lainaa ja ostaa metsät pilkkahinnalla niiden oikeasta arvosta?

Itse olen yli 50 vuotta kierrellyt metsissä sienessä ja marjassa, eikä ole yhtään muistikuvaa kyseisestä sienestä, joka lienee melko harvinainen Etelä-Suomessa. Mutta sinä tunnettuna metsänystävänä törmännet niihin päivittäin?

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

pienisieni
... vesi narkomaanikin juo itsensä hengiltä...vedellä.
T:valopää

Fiksu vesi narkomaani hakee apteekista niitä pillereitä joissa on kaikki elektrolyytit mitä kroppa vain tarvitsee.
(tai tekee soodavettä, haluatko reseptin?)
Yksi sellainen päivässä ja oikeanlainen ruokavalio niin lähes 20 litraa voi juoda vettä päivässä ilman vaaraa. Tai no se nyt riippuu monesta asiasta. Ja täytyy myöntää etten ikinä päässyt sen tusina litraa per päivässä yli kun vielä "vesinarkomaani" olin. Kun ei yksinkertaisesti ehdi.

sienistä ja pääskysistä ei ole lisättävää

Miksei noita sieniä voisi viedä ulkomaille? Ei olisi väärin syöttää vaikka hieman säteileviä sieniä japanilaisille... heille ei tulisi paha mieli siitä, elleivät he tietäisi. Miksei Suomi voisi pitää tällaisista asioista suutaan kiinni, kyse on sentään rahasta.

Suomalaisille en toki noita säteilyarvoltaan suuria sieniä syöttäisi, mutta sehän on kokonaan eri juttu.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Salai kirjoitti:
Kysynkin uudelleen, mistä olet saanut aiheen vetää tämän ketjun aloituksen johtopäätökset:

Kuten jo mainitsinkin: HS:ssä olleesta artikkelista.

Salai:
1. Matsutaken avulla mäntymetsän arvo olisi 4 - 6 kertainen verrattuna puuston arvoon.

Kuten jo mainitsinkin, HS:ssä ollut luku oli 2-3 kertainen KUN puusto kaadetaan (varmaankin n. 100 vuoden aikajana). Itse laskeskelin omassa pienessä päässäni, että JOS puustoa ei kaadettaisikaan, matsutake-sato olisi korjattavissa myös niiden vuosikymmenten aikana, jolloin puusto kasvaa takaisin matsutaken vaatimiin mittoihin (jos kasvaa koskaan), jolloin ero normaaliin avohakkuukulttuuriin voisi olla vieläkin suurempi. Tietenkin olisi mahdollista käyttää myös jatkuvan kasvatuksen menetelmää, jolloin metsää voitaisiin jatkuvasti hyödyntää sekä puuston että sienien osalta. Se varmaankin olisi kaikkien tuottoisin malli alueella, jolla matsutakea kasvaa.

Salai:
2. Suomen matsutaket eivät kelpaa myyntiin.

Kyseisessä artikkelissa siis todettiin, että raja-arvot ylittävät sienet eivät kelpaa vientiin. Asiantuntija suositteli lehdessä tästä kyseisestä syystä matsutaken hyödyntämistä jo kotimaassa, eli että perustettaisiin japanilaisille turisteille suunnattuja matsutake-ravintoloita. Tähän ja pariin muuhun artikkelissa olleeseen lauseeseen perustui käsitykseni siitä, että matsutaken kauppaamisessa ulkomaille on törmätty vaikeuksiin.

Salai:
Onko sinulla jotenkin paremmat hoksottimet ymmärtää asioita muutamasta sanasta kuin muilla,

Välillä on pakko ajatella, että on. Välillä toki tulee nenillekin.

Salai:
Eli onko sinulla antaa konkreettisia lukuja tuoksuvalmuskan esiintymisestä eri puolilla Suomea eri vuosina?

Kenelläkään ei ole. Matsutakeista on hyvin vähän kokemusta maassamme toistaiseksi. Ruotsissa taitaa tosin olla enemmän. Sieltä matsutakeja on ymmärtääkseni myyty Japaniin jo pitkään.

Salai:
Suositteletko suomalaisille metsänomistajille hakkuitten jättämistä kokonaan tekemättä, jolloin metsän arvo kasvaisi räjähdyksenomaisesti.

Alueilla, joissa on laajoja matsutake-esiintymiä: kyllä, tietenkin. Tai sitten jatkuvaa kasvatusta.

Salai:
Kannattaisiko jopa nyt ottaa pankista lainaa ja ostaa metsät pilkkahinnalla niiden oikeasta arvosta?

Se on vaikeaa, koska metsien ostaminen on ollut jo melko pitkään jatkunut trendi, ja niiden löytäminen on vaikeaa. Niitä ei juurikaan ole kaupan. Mutta kyllähän on yleisesti tunnettu tosiasia, että maan omistaminen kannattaa.

Salai:
Itse olen yli 50 vuotta kierrellyt metsissä sienessä ja marjassa, eikä ole yhtään muistikuvaa kyseisestä sienestä,

Olin kymmenen vanha kun liityin sieniseuraan. Sienestyksen aloitin vanhempieni kanssa 3-4 vuotiaana, jolloin se oli yksi lempiharrastuksistani. Nelivuotiaana olin sukulaisteni sienioppaana lähimetsässä. Olen siis harrastanut aktiivista sienestämistä 34 vuotta. Kas, olen aika paljon nuorempi kuin sinä. Olemme kumpainenkin varmasti törmännyt matsutakeen useinkin, mutta koska sitä ei ole osannut ruokasienenä etsiä, sen on automaattisesti hylännyt seitikkinä tai muuna ei-kiinnostavana sienenä. Näin uskon tapahtuneen ainakin omalta osaltani. Täytyy jatkossa pitää silmät auki tämänkin sienen osalta. Vierailen joka vuosi Kuusamossa ja kuljen paljon paikallisilla mäntykankailla. Mikäli onnistun joskus menemään sinne sieniaikaan (yleensä valitettavasti olemme siellä heinä- elokuun vaihteessa), uskoisin mahdollisuuksieni olevan jo hyvät.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat