Seuraa 
Viestejä45973

Kasvava täysikasvuinen metsä haihduttaa noin puolet sateista. Kun puusto hakataan, seuraavan kymmenen vuoden aikana jää haihduttamatta vettä määrä, joka muodostaisi hakkuualueelle 3 metriä syvän järven. Järveä ei luonnollisestikaan synny, vaan vesi virtaa pois ja vie mennessään liukoiset ravinteet ja lietteeseen sitoutuneen fosforin. Tästä seuraa, että uudistusmetsä pitää lannoittaa.
Suomessa avohakkuita on noin 150 000 hehtaaria vuodessa, joten huomattava osa meriin virtaavista ravinteista tulleekin avohakkuualueilta eikä maataloudesta. Ympäristökeskusten laskelmissa avohakkuitten vaikutusta on selvästi aliarvioitu.

Kommentit (6)

Sen avohakkuu-alueen valtaa heti heinäkasvit ym. pioneerikasvit, jotka estävät eroosiota ja ravinnekatoa. Tilannekohtaista. Jossain vuoristossa eroosio voi olla tuhoisan voimakasta, kun puusto poistetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
tietää
Sen avohakkuu-alueen valtaa heti heinäkasvit ym. pioneerikasvit, jotka estävät eroosiota ja ravinnekatoa. Tilannekohtaista. Jossain vuoristossa eroosio voi olla tuhoisan voimakasta, kun puusto poistetaan.

Kasvit haihduttavat vettä 200-1000 litraa kuivaa kasviainekiloa kohti. Siis sadevettä virtaa maastosta pois ja huhtoo liukoiset aineet mennessään niin kuin teen aromit huuhtoutuvat teelehdistä. Heinäkasveilla on vain vähäinen merkitys puustoon nähden, joka suomessa haihduttaa vettä 1000-5000 kuutiometriä hehtaaria kohti. Suomen avohakkuualueilta tuleva ylimääräinen vesimäärä vastaa kahden Aurajoen kokoisen joen virtausta vuodessa.

Mutta se ravinnekato ei ole suorassa suhteessa huuhteluun, koska maalajien ja humuskerroksen kyky sitoa ravinteita on erillainen. Tapahtuu suodattumista ja sedimentoitumista. Muutenhan metsäpaloaukiotkaan eivät metsittyisi enää nekään, kun kaikki kasvusto on hiiltynyt ja ravinteet huuhtoutuneet pois. Tilanne on niissä siten pahempi kuin hakkuuaukeilla, joissa sentään on pintakasvusto jäljellä.

Aurauksella muuten nostetaan ravinteita pintaan.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Olette ymmärtäneet väärin; kysymys ei ole ravinteiden huuhtoutumisesta tai luonnon hyvinvoinnista vaan siitä, mikä toiminta tuottaa osakkeenomistajien sijoittamalle pääomalle mahdollisimman hyvän tuoton aiheuttamatta rikossyytteitä.
Tällä hetkellä se on avohakkuu. Myös metsänomistajan kannalta se on paras ratkaisu, koska hän ei muutenkaan enää ikinä tule saamaan tuottoa metsästään ja hakkaamalla se sileäksi, saa tuotolla suurimman kasan kiinalaista rihkamaa.

Itselläni on n 80ha metsää (itse tienattua, ei hopealusikka- tai perintömetsää), mutta moraali ei ole ainakaan vielä antanut periksi hävittää sitä; saa nähdä miten käy..

Minä tunnen metsän arvon. Siis metsänä. Pari kertaa olen surrut kauniin jyhkeän, hämyisen metsän katoamista hakkuissa. Niiden jyhkeitten puiden kuolemaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat